spavac je napisao:
@Elvise.
mozda je naucnik pred kraj svog zivota shvatio da on umire i da svojim principima nauke ili ateizma nije uspio ubiti Boga..
Mozda.
No to nema nikakve veze sa ateizmom.
Sta sad, ja treba da navedem slucaj nekog ateiste koji se nije pred smrt okrenuo vjeri i trijumfalno da kazem: "On je svojim principima nauke i ateizma uspio ubiti boga".
Uostalom, smatram da poenta ateizma ne bi trebala biti ubijanje boga niti bilo sta slicno. A to jeste prisutno kod mnogih ateista, da.
@Hristov
Kao sto tebe Raselovo izlaganje podsjeca na izlaganje prosjecnog obrazovanog ateiste tako mene tvoje izlaganje podsjeca na izlaganje neobrazovanog vjernika.
Jer koji su tvoji argumenti?? Tvoja osjecanja. Kazes da mi ne mozemo dokazivati nesto sto nismo osjetili... A kako ti mozes dokazati nesto sto osjecas??? Ko meni moze garantovati da je ono sto ti osjecas validno, provjerljivo i tacno??
No u tome uopste nije bila stvar u diskusiji niti sam ja tvrdio da je jedini izvor vjere strah, sto ti opet meni pokusavas prebaciti, kao i mnoge druge stvari...
Ali evo ti jos argumenata vezano za zagrobni zivot, na sta si ti onako nonsalantno odgovorio da ti je smijesno.
Ako vjerovanje u zagrobni zivot nije u stvari strah od smrti, (eto ti si rekao da bi zelio da budes u ljubavi sa Hristom) zasto onda u skoro svim kulturama i religijama nalazimo vjerovanje u zagrobni zivot??
I kod muslimana i kod hriscana, i kod budista (koji nemaju boga niti bogove kao sto to imaju zapadnjacke religije) i kod Hindusa, i kod Egipcana i tako dalje??
Koji razlog ima hindus za vjerovanje u reinkarnaciju?? Ljubav????
De malo posmatraj siru sliku, sta si se uhvatio Hrista i ljubavi k'o pijan plota.
Imas cinjenicu da je ideja zagrobnog zivota prisutna u skoro svim religijama (i nekim filozofijama odnosno etickim ideologijama poput budizma).
Zar tebi nije logicno da je u samoj covjekovoj prirodi prisutan strah od smrti sto ti dokazuje i podatak da se paralelno, bez dodira raznih kultura, razvijala ideja o zagrobnom zivotu?? A ta ideja je uglavnom bila uvrstena medju glavne principe svih vecih religija.