banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 12:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 23 Sep 2010, 22:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Dec 2007, 17:26
sve je to dobro, novo vjestacenje i sve to. ali poznavajuci haski sud i njihovu pravdu, sasvim je realno ocekivati da taj sud ne prihvati to vjestacenje kao dokaz, a sud ima to pravo, cini mi se. i onda sva ova buka pada opet u vodu, ako novine krenu da o tome pisu.
prema tome, ja nemam neka velika ocekivanja od ovoga.
a sto se markala tice, ima par stvari koje je karadzic iznio na sudjenju i koje stoje. prvo, na video snimcima se vide lesevi, oko kojih nema ni kap krvi, a oni u poluraspadnutom stanju. drugo, na snimcima se vide i drvene lutke koje na sebi imaju odjecu i udovi su im u poprilicno neprirodnom polozaju. trece, na jednom snimku se jasno vidi kako neki lik sa lica mjesta izvlaci neku ceradu ispod lesa, naravno opet nema ni kap krvi. cetvrto, kako to da su se tv ekipe tako brzo pojavile na licu mjesta, cini mi se da ni dim od "granate" nije nestao. ima jos toga, ali ovo sve se jasno vidi na snimcima, znaci nije izmisljao neki ekspert, svjedok ili neko treci. ima tog jos, ali dalje mi se nije dalo pratiti sudjenje. dovoljno je i otici na tu pijacu i vidjeti o kakvom se terenu radu.
da je taj dogadjaj u najmanju ruku sumnjiv, mislim da je normalnom covjeku to jasno. al sta da se radi, cijeli svijet je prvo cuo da su srbi pobili civile, i sad je gotovo, pa taman da se i dokaze da nisu, mi smo genocidni i takvim ce nas u medjunarodnoj zajednici smatrati.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 00:17 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
Mystery of the market massacre
by Eve-Ann Prentice

SIXTY-EIGHT people died and more than 200 were injured when a single shell exploded in a small Sarajevo market. The ghastly scenes were filmed and a horrified world was left in no doubt that the Serbs were to blame. The slaughter brought deeper American involvement in the Balkans, with the formation of the US-led Contact Group and an American-negotiated alliance between Bosnia's Muslims and Croats.

The massacre also ultimately paved the way for American airstrikes on Bosnian Serb positions in late summer, 1995. Furthermore, the killing brought about a deal whereby the Serbs pulled back their heavy guns from the mountains surrounding Sarajevo and the Muslims reluctantly signed a ceasefire. The easing of the siege, and the relief for the people of Sarajevo, was a notable achievement.

To this day no one knows who fired the deadly mortar round on Markale market in February 1994. Survivors and witnesses said they heard no characteristic whistle of an approaching missile; this later led to suggestions that a bomb had been placed under a stall. A Western diplomat who was in Sarajevo at the time told me in 1999 that he was convinced the bombing was perpetrated by the Muslim-led Government. The Muslims were sure that the Serbs would be blamed and hoped that outrage at the carnage would lead to airstrikes against their foes and increase pressure for a lifting of the arms embargo that was in place against all the warring sides. Britain and France were vehemently opposed to lifting the embargo, although America had shown signs of wanting to arm the Muslims.

"On the morning of the explosion some people were told that it was not a good day to go to the market, " the Western diplomat said. "There was also no shelling from the Serb positions that day, and the injuries were mainly from the waist down, as if a bomb had exploded in situ. " The diplomat said that another sign that the Muslim-led Government had been responsible was that government media with cameras were on the scene "within seconds", as if poised in advance to record the full horror of the carnage to gain as much world impact as possible.

The suggestion that the Muslims shelled their own people began to be discussed by diplomats, politicians and a few journalists after the UN's investigation into the massacre concluded that no one could be sure whence the shell had come. But most people recoiled at the idea of such self-inflicted mutilation. The majority of the world's press and politicians accepted the instant suggestion that the Serbs were responsible; questions were not encouraged and the general view was that the end justified the means: the siege of Sarajevo was eased. But blaming the Serbs without proof set a precedent, and the process of demonising them took deeper root.

2--General Michael Rose - Extract from his book Fighting for Peace, published by The Harvill Press, London, 1998)

Although the Serbs had now agreed virtually everything the Bosnians had asked for, Divjak was reluctant to sign up to a ceasefire, once again on the grounds that the UN proposal was not linked to any long-term political settlement. I told him that the people of Sarajevo would at that moment certainly settle for something short of this, just to be able to live in peace. He still would not agree.
At this point I sprang a nasty surprise on him. I told him that the first UN examination of the bomb crater in the Markele market place indicated that the bomb had been fired from the Bosnian side of the battle lines. The room went deadly silent and Hajrulahovic looked anxious. He coldly asked me to explain. I told him that the angle of the trajectory of the mortar bomb suggested that it had been fired at extremely short range from their side of the lines or perhaps detonated in situ. It was difficult, I said, to be precise when only one bomb had been fired and also because the Bosnian Army had removed some of the important forensic evidence before the UN arrived. (page 48)

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 09:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Spavac koji je izvor ovog teksta?

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2010, 11:28 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
http://www.balkanpeace.org/index.php?index=article&articleid=11378

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 14:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Није за ову тему али мрзи ме да тражим нову:

http://www.frontal.rs/cyrl/?page=2&kat=1&vijest=48631

http://www.youtube.com/watch?v=ujW9OpUp ... r_embedded

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 17:29 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Nov 2009, 13:42
Silvio Dante je napisao:
Није за ову тему али мрзи ме да тражим нову:

http://www.frontal.rs/cyrl/?page=2&kat=1&vijest=48631

http://www.youtube.com/watch?v=ujW9OpUp ... r_embedded

jao,koji je ovo krkan sto ih ispituje,kakav jezik, kakvo zavijanje i uvijanje

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 17:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Dijele cigare, maze i paze, prosto da pozelis sto se nisi tamo nasao za vrijeme onih gladnih godina i besparice. Sve za DZ :D

Ko bi povjerovao u ovo, da je na bilo kojoj strani snimljen? :roll:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 20:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
ajkula je napisao:
Dijele cigare, maze i paze, prosto da pozelis sto se nisi tamo nasao za vrijeme onih gladnih godina i besparice. Sve za DZ :D

Ko bi povjerovao u ovo, da je na bilo kojoj strani snimljen? :roll:

Povjerovao bi ko je mozda dozivio :roll: .

Nisu svi zarobljenici muceni, klani i ubijani, licno znam likove koji su maltene super prosli u zarobljenistvu, s vise strana. Sve je zavisilo kome upadnes u ruke. Dakako, vise znam onih koji su naj..ali ko zuti, ali je bilo svega.

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 21:02 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Jest' samo su likovi iz ove priče nađeni mrtvi nakon ovoga snimka,a bošnjačka strana je rekla da su poginuli u borbi kao civilne žrtve.
Enivej,stvarno mi nisu jasni ljudi koji mogu da "rade" na ovakvim mjestima...Kolika stoka moraš biti da te to ne jede....Jedan dan pijemo kafu skupa,a sutra te zatvorim i maltretiram.Krmad.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 21:35 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
_zoka je napisao:
Jest' samo su likovi iz ove priče nađeni mrtvi nakon ovoga snimka,a bošnjačka strana je rekla da su poginuli u borbi kao civilne žrtve.
Enivej,stvarno mi nisu jasni ljudi koji mogu da "rade" na ovakvim mjestima...Kolika stoka moraš biti da te to ne jede....Jedan dan pijemo kafu skupa,a sutra te zatvorim i maltretiram.Krmad.

Za prvu recenicu, sorry, nisam imao pojma o cemu se do kraja radi...
Za ovo ostalo, imao sam neke likove u komsiluku, do juce jedes iz iste tepsije, kad majmuni daju znak, on ti u kucu dodje s kalasom i zabije noz u sto, te opricava "dogodovstine" koga su odveli, a koga roknuli u logoru... Danas lik ima amneziju i nije dostupan preko ljetnih odmora...

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 21:41 
Administrator
Korisnikov avatar

Za takve samo malj pa u čelo.....Al' i to je prelako....Nešto trajno,da žive sa tim.....Dugo žive i proklinju svaki dan majku što ih je rodila.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 22:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
_zoka je napisao:

Kako znas? Ne znam gdje je snimano i ne znam epilog price ali mi je pogled onog dede odao sve. U ocima mu vidis strah :cry:

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 02 Okt 2010, 22:30 
Administrator
Korisnikov avatar

Slika
Citiraj:
Ubijena... Telo Milke Golijanin pronađeno je i identifikovano tek posle rata / Umobolno... Leš srpskog civila u filmu Armije BiH

Citiraj:
- Milka Golijanin, starica koja se pojavljuje u ovom filmu, ubijena je baš kao i njen suprug. Njeno telo je pronađeno i identifikovano posle rata, a na ovom filmu je poslednji put viđena živa - kaže za naš list izvor blizak istrazi i dodaje da se jedan broj logoraša koji se pojavljuju u filmu još vode kao nestali.

O užasima i zločinima koji su počinjeni u Trnovu i okolini, nakon što je muslimanska vojska u leto 1992. godine zauzela tu opštinu, svedoči i nastavak filma koji prikazuje leševe ubijenih civila i vojnika, popaljene i uništene srpske kuće i zapaljenu srpsku crkvu, čiji je sveštenik Neđo Popović ubijen hicima u usta iz vatrenog oružja 10. juna 1992. Snimci ubijene stoke svedoče da su muslimanske snage, po ulasku u Trnovo, pucale u sve što se kreće.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 11:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2003, 15:10
Moj prilog ovoj temi: bijah u petak jopet u Saraj'vu i prođoh sa jednim drugom, Sarajlijom, pored Markala. On mi je pokazao smjer kojim je navodno došla srpska granata, a to je jednostavno nemoguće. Nikako, ali nikako nisam mogao shvatiti na koji je način granata mogla proletjeti pored i kroz zgrade da bi došla do Markala.

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 12:51 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
Silvio Dante je napisao:
_zoka je napisao:
Banjalucki_Behar je napisao:
[3] [b]Je li ti to navodiš vodu na moj mlin?Pročitaj prije nego postuješ i citiraš nešto.

Није могуће утврдити али за сваки случај да припишемо то Србима. Шта има везе, ионако смо геноцидни. Једне Маркале, горе-доле.

slazem se..prepisimo sve genocidnim Srbima ko ga sljivi..mislim nebitno sto je bilo nemoguce da je granatirano sa srpskih polozaja, markale gore- dole bas tako ..tako i Srebrenicu mislim nema veze jel bilo 1000 ili 8000 nastradalih, dal je bilo ijedne zene i djeteta medju zrtvama ili nije (a nije) ili samo vojno sposobni muskarci , dal su muslimani prije toga cinili zlocine nad srpskim stanovnistvom oko Srebrenice, sve je to nebitno ...
Ja bih Srbima pripisala i opsadu osmanlija, poturcavanje, nabijanje na kolac , rusenje pravoslavnih bogomolja pa onda gradnja dzamija na istom mjestu, sto su izmislili postojanje "handzar divizija" ...
Vjerovatno su i u Bosanskoj Krajini Srbi maskirani u "alijine" ubijali svoju bracu muslimane "fikretove" itd itd ...

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 13:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2006, 11:47
i da ubijedjena sam da su markale "podmetnute" Srbima jer je nakon drugog napada doslo do bombardovanja od strane nato pakta..Mislim jesu li Srbi debili da urade i drugi napad 20.avgusta ako im je Nato prije toga prijetio sa bombardovanjem???
evo jedan clanak na njemackom od Ralph Hartmann, izvor Ossietzky 07/2005,udruga za internacionalnu politiku i ljudska prava , Berlin

http://www.ag-friedensforschung.de/regi ... tmann.html

izmedju ostalog pise "vec tog 05.februara se definitivno znalo da je granata ispaljena sa srpskih polozaja.." , koji su to eksperti Bog te..
tako je zvanicno i ostalo i nakon sto se saznalo da su zrtve pogodjene u donji dio tijela, da taj dan u sarajevu niko nije cuo da je ispaljena granata, da na pijaci nisu nadjeni dijelovi granate i da muslimani nisu pristali da komisija istrazi incident detaljno..Njemacki mediju su ignorisali i zvanican internacionalni izvjestaj UNO da je nemoguce da je ispaljena granata sa srpskih polozaja , jer Srbi = uvijek krivi"

i nakon prijetnje nato-a gle velikog cuda "drugi napad na markale 20.08.1995 :roll: i nakon toga bombardovanje bosanskih Srba..to bombardovanje je bilo dugo planirano"

Cak je i zagrebacki nedeljni list Globus pisao da je nemoguce da su Srbi krivi za markale

a zasto bi strani mediji dali paznju cinjenici da Srbi nisu krivi za markale? Jer cilj je bio postignut, Srbi , dezurni krivci i najjaci narod na Balkanu, bombardovani i oslabljeni , isto kao i 1999 onakon navodnog masakra albanaca u Racaku - nato bombe su poletile sve u cilju mira i demokratije :angry4:

Majka je naš početak i kraj

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 14:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Daljac je napisao:
Moj prilog ovoj temi: bijah u petak jopet u Saraj'vu i prođoh sa jednim drugom, Sarajlijom, pored Markala. On mi je pokazao smjer kojim je navodno došla srpska granata, a to je jednostavno nemoguće. Nikako, ali nikako nisam mogao shvatiti na koji je način granata mogla proletjeti pored i kroz zgrade da bi došla do Markala.

Jesi ti ikad čuo za rikošet?

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 15:33 
Administrator
Korisnikov avatar

Granate?Nisam,a artiljerac sam....Ti?

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 16:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
_zoka je napisao:
Granate?Nisam,a artiljerac sam....Ti?

Jesi ti ikad čuo za ironiju?

Vrh

PostPoslato: 03 Okt 2010, 16:31 
Administrator
Korisnikov avatar

Jesam,davno.... :P

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]