banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 18 Jul 2025, 13:51

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 231 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Smisao života
PostPoslato: 25 Sep 2010, 00:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Hristov je napisao:
AlekS616 je napisao:
Tvoj pastir visi na krstu...

Talija je napisao:
Ne huli Aleks, život je pred tobom i biće vremena da uvidiš mnogo šta i promijeniš radikalno svoje mišljenje.

Elvis Presley je napisao:
je Talija govorila upravo u fazonu ne huli, ima vremena za tebe.
Sta je to nego omalovazavanje njegovog stava??

Gdje ti vidis omalovazavanje? :angry3: Ako ona omalovazava Aleksa, da li Aleks cini to isto prema vjernicima? Ako on iznosi stav (kako ti rece: "kakav je, takav je") onda i ona ima pravo da iznese svoj stav, zar ne? Ne kontam zasto u vjernicima vidis duple arsine a u recimo stavu jednog Aleksa ili Macroa ne?

Ne cini. Sta je on to rekao sto je moglo uvrijediti bilo kojeg vjernika??
Druga je stvar sto vi znate Aleksove stavove pa ste to nasli nepozeljnim.
A i da je rekao nesto tipa: "religija je sranje" ili "vjera je besmislena" to opet ne bi bilo u rangu sa direktnim prozivanjem: " Aleks zivot je pred tobom i imas jos mnogo vremena da shvatis..."
Sta ce to on da shvati?? Kako ste vi u pravu?? Oko cega? Oko necega nedokazivog, neprovjerljivog i nadrealnog??
Vi imate pravo da sa visine govorite nama kako cemo da shvatimo to sto vi kao sada vec shvatate a mi nemamo pravo da iznesemo misljenje o istoj temi govoreci da je to glupost ili nesto slicno??
Nemas se ti tu sta vrijedjati, ja smatram da je religija glupost, ti smatras da je nevjerovanje glupost, i to je to.
Ali nije ostalo na tome jer se svako malo pise: "shvatices ti to", "ti jos nisi svjestan prave istine" ili slicnih gluposti.

Evo ja ti ozbiljno govorim, nadji kada sam ja rekao da je religija glupost ili da cete vi vjernici shvatiti to nesto kasnije.
Kada sam ja omalovazavao misljenje nekog drugog?
Na ovoj temi sam samo iznio stav da se o smislu zivota nema osnova uopste govoriti, a ako cete se ponasati kao normalni sagovornici a ne kao neka elitisticka grupacija, reci cete mi zasto ja nisam u pravu a ne da odmah krenete optuzivati kako ja ne prihvatam necije stavove.
Kako ja da prihvatim stav "ovaj zivot ima smisao i taj smisao je dat od boga" kada se to tice mene, jer ja se ni po cemu ne razlikujem od vas?

Eto tasko napisa da smatra kukavicama ljude koji se boje posvetiti bogu.
To je direktno prozivanje jer tasko vrlo dobro zna kakvo je cije misljenje.
To je isto kao kad bih ja rekao da smatram kukavicama ljude koji se boje posvetiti vanzemaljcima.
Prvo treba obrazovati objektivan stav oko toga sta je vjerovanje a sta su cinjenice. A na zalost po vas postavka da bog postoji je daleeeko od cinjenice, ali to vas ne sprijecava da smatrate druge ljude kukavicama koji u istog boga ne vjeruju.
Nije stvar u zadiranju u necije vjerovanje, vec u objektivnosti, jer vi da ste imalo objektivni, ovako besmislenu temu ne bi ni otvarali niti bi pisali na njoj.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 00:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Japanese_rose je napisao:
Na koji nacin to tebe dotice ?

Live and let live.

Pa, ti si spominjala kako su mnogi naučnici vjernici, pa bi to trebalo da nevjernicima nešto govori...
Moja poenta i jeste da nas se to ne tiče.

Međutim, s druge strane, trebalo bi da nas se tiče.
Spomenuo sam slučaj Francisa Collinsa. Kada je postavljen za direktora Nacionalnog instituta za zdravlje, uslijedilo je mnogo kritika od strane drugih naučnika, kojima su zasmetali njegovi religijski stavovi. Zašto bi im smetali njegovi stavovi? Taj čovjek će, kao direktor, da raspolaže ogromnim novcem i određivaće koje će projekte Institut finansirati. Ako on vjeruje da čovjek ima dušu od začeća, onda postoji mogućnost da ne ulaže novac u projekte istraživanja matičnih ćelija, koje su grana medicine koja vjerovatno najviše obećava i koja će u budućnosti donijeti najviše dobrobiti čovječanstvu. Ovdje možeš pročitati jedan članak o tome, američkog autora Sama Harrisa. On završava članak riječima: "Moramo li zaista budućnost biomedicinskih istraživanja u SAD povjeriti čovjeku koji iskreno vjeruje da je naučno shvatanje ljudske prirode nemoguće?"

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 00:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 23 Jan 2002, 01:00
J. Rose, ma dobro, razumijem te. I stari Grk bi isto tako reagovao
kad bi mu npr. ti rekla da Zeus nije vrhovni bog.
Evoluiracete i u tom smislu, polako, ima vremena. I zemlja je nekad
bila ravna ploca, pa sad vise nije. Promijenicete se vremenom
Iz jednog jedinog razloga, jer vam nista nije utemeljeno
na faktima.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 01:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Macr0 je napisao:
J. Rose, ma dobro, razumijem te. I stari Grk bi isto tako reagovao
kad bi mu npr. ti rekla da Zeus nije vrhovni bog.
Evoluiracete i u tom smislu, polako, ima vremena. I zemlja je nekad
bila ravna ploca, pa sad vise nije. Promijenicete se vremenom
Iz jednog jedinog razloga, jer vam nista nije utemeljeno
na faktima.

Bla, bla.

PRESIDENT OBAMA has nominated Francis Collins to be the next director of the National Institutes of Health. It would seem a brilliant choice. Dr. Collins’s credentials are impeccable: he is a physical chemist, a medical geneticist and the former head of the Human Genome Project. He is also, by his own account, living proof that there is no conflict between science and religion. In 2006, he published “The Language of God,” in which he claimed to demonstrate “a consistent and profoundly satisfying harmony” between 21st-century science and evangelical Christianity.

Izjava Collinsa se razlikuje od moje ( koju si ti nadobudno i automatski proglasio "gluposcu" ) u tome sto sam ja prilikom pisanja posta mislila na Islam, a ne Kriscanstvo. Inace nas stav je identican. A ti sanjaj i dalje na temu da si superioran u odnosu na bilo kog covjeka, samim tim i vjernike.

Thx kliber.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 01:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

kliber je napisao:
"Moramo li zaista budućnost biomedicinskih istraživanja u SAD povjeriti čovjeku koji iskreno vjeruje da je naučno shvatanje ljudske prirode nemoguće?"

Pateticna izjava koja nije bazirana na cinjenicama.

Stem celije imaju veliki potencijal ( za sada samo potencijal ) ali je ovo takodje kontroverzno podrucje istrazivanja, sa velikom mogucnoscu zloupotrebe. Znas li kako naucnici dolaze do maticnih celija ?

p.s. Don't jump to conclusions.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 01:20 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 04 Jun 2010, 22:09
Stem celije imaju veliki potencijal ( za sada samo potencijal ) ali je ovo takodje kontroverzno podrucje istrazivanja, sa velikom mogucnoscu zloupotrebe. Znas li kako naucnici dolaze do maticnih celija?

Sve ima mogućnost zloupotrebe. Nauka nas snabdijeva alatom (tehnologijom i znanjem). Da li ćemo mi to koristiti u dobre ili loše svrhe, na nama je izbor. Da je zloupotreba razlog da se nešto stopira, danas ne bismo imali mnoge stvari (električnu energiju, nuklearnu energiju, lijekove...)

Da, znam kako se dolazi do matičnih ćelija. Ne više samo iz oplođenih jajnih ćelija, ali je mnogo resursa utrošeno da se do matičnih ćelija dođe i na druge načine (npr. iz krvi pupkovine, kao li se zove...), vjerovatno upravo zbog uticaja religije na odlučivanje gdje će se investirati...

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 01:29 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne mozes porediti elektricnu energiju sa stem celijama.

Dok god se pridrzavamo etickih principa u koje spada i kontrolisana upotreba stem celija ( zove se placenta ) ne postoji kontroverza. Stem, odnosno pluripotentne celije imaju i odrasli ( kostana srz ), samo sto one za sada pokazuju manji potencijal od maticnih celija iz embrija. Kad je u pitanju Islam upotreba ovih celija do 5-og dana nakon oplodnje jajne celije in vitro nije zabranjena.

Bez nuklearne energije bi tvoj i moj zivot bili znacajno jednostavniji.

Hvala na ugodnoj diskusiji i laku noc.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 02:37 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

sto kaze cika Mandic, "smejem se ,a plakao bi"...

primjeti na jednoj stranici kako Macro Ruzi kaze da joj je mozak ispran od Miroljuba....pa daj ljudi stvarno jeste li toliko bolesni vise sa Miroljubom kad i osoboma islamske nacije pripisujete kako su njegovi podanici...

smisao zivota je da se pije, igra, povalis neku dobru plavusu, umres i sutra to opet rade neki novi klinci...

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 02:44 
staromodan
Korisnikov avatar

AlekS616 je napisao:
Talija je napisao:
biće vremena da uvidiš mnogo šta i promijeniš radikalno svoje mišljenje.

Nadam se da necu... ne bih bas da vjerujem u slabica.

zato spiderman nije slabic... :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 03:13 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Avg 2010, 19:14
Ovo mi je omiljeni podforum. .. samo tako nastavite.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 04:10 
staromodan
Korisnikov avatar

i mi tebe volimo...

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 14:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Dajte, pa nemojte sada skretati temu... dajte se u akciju.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 16:05 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Imajte mir među se jer je Bog, Bog mira.
Znate da neprijatelj likuje kad se ljudi svađaju a to nam nije na korist.
Budimo mudri i bezazleni.
Možemo različito razumeti ali ostanimo vernici.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2010, 22:45 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

smirite se i trazite smisao zivota... :roll:

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 00:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Smisao zivota je u cinjenju dobrih djela i odvracanju ( i sebe i drugih ) od cinjenja losih.

Moja najdraza molitva ide ovako :

Tako Mi vremena!
Zaista su ljudi na gubitku
osim onih koji vjeruju
i čine dobra djela
i koji jedni drugima preporučuju istinu
i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 17:29 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Ako smisao zivota uopste i postoji "Ko smisao zivota nije trazio,taj nije ni ziveo,ali ko ga je trazio ,taj nikada nije bio dovoljno srecan "
Sve je to iluzija

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2010, 18:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

malka je napisao:
Sve je to iluzija

Nije.

Ako ti cinis dobro ne znaci da ce ti se automatski vratiti na taj nacin. Bice ljudi i dogadjaja koji ce te uzdrmati na putu cinjenja dobra u ovom slucaju, ponekad jako. Ima ljudi koji su licemjerni, lazljivi, spremni na sve i svasta. Ali tada na scenu stupa strpljenje.

I ne znam odakle potjece iluzija da je zivjeti dostojno covjeka lagan zadatak ? Mislim da vecina ljudi o tome malo/nikako ne razmislja, nego u teskim situacijama reaguje bijesom, mrznjom, povredjivanjem druge osobe - sto je pravolinijski ( akcija-reakcija ) i laksi put. Mislim da je biti posvecen dobru najteza zadaca na svijetu. Neko je napisao da se dobro ( u vjerskom kontekstu Raj ) treba zasluziti.

Sta ako je Raj na zemlji cista savjest ?

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2010, 01:04 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Macr0 je napisao:

Smisao zivota vjernika je vjerovatno da zivi prema Biblijskim pravilima, ne bi li zaradio VIP mjesto u raju, jer su to njegova uvjerenja. I to je ok.
Smisao zivota 'nevjernika' je zivljenje zivota po pravilima koje namece sam zivot.

Cilj i poneta svima je potomstvo, produzenje vrste. To nam je u genima, prirodni zakon. To je iskonski smisao zivota = stvaranje novog.

A sami odlucujemo hocemo li zivjeti u masti ili realnosti.
Ja sam za realnost. Ali 'svijet je lijep kada sanjamo'. Tako da ne zamjeravam vjernicima sto sebi na taj nacin olaksavaju zivot i pronalaze utjehu.
Samo malo manje patetike, pls :)

Da GA ima, ne bi bilo toliko smrti i stradanja onih koji te namjanje zasluzuju. Ah, da, ON ima svoje razloge, uzima sebi najbolje... bla, bla. Uvijek MU nadjete izgovor. Komedijasi.

Smisao zivota vjernika nije to sto si napisao, u stvari vjernici ne postavljaju sebi smisao, smisao im se otkriva.Vjernik ne kaze: ja zelim da mi smisao zivota bude to i to...nego kada mu se Bog otkrije, kad ga sretne u sili, vjernik kaze: ja vidim, i znam sta je smisao.To je moje licno iskustvo a vjeruje da to mogu i da posjedoce i drugi.Ovo je u kratko.

Da GA ima, ne bi bilo toliko smrti i stradanja onih koji te namjanje zasluzuju. Ah, da, ON ima svoje razloge, uzima sebi najbolje... bla, bla. Uvijek MU nadjete izgovor. Komedijasi.

Iskreno ovo je stvarno smijesno.Evo necu mu naci izgovor, ali cu se sjetiti jednog drugog lika, koji stalno laze a ljudi ga slusaju i rade kako im on kaze, a onda se ti isti ljudi cude zasto im je lose u zivotu.Na kraju ti isti ljudi krive Boga u koga kako kazu ne vjeruju, ali ga mrze(sto je malo paradoksalno).Takvi ljudi imaju fobiju kada neko spomene Boga ili pak ispovjeda vjeru, sto se vidjelo i na ovom forumu.
Njihov odnos prema ranije pomenutom lazovu je raznovrsan, ali jedno je nadasve interesantno;nikad ga NE SPOMINJU.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2010, 09:14 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Hristov je napisao:
AlekS616 je napisao:
Tvoj pastir visi na krstu...

Talija je napisao:
Ne huli Aleks, život je pred tobom i biće vremena da uvidiš mnogo šta i promijeniš radikalno svoje mišljenje.

je Talija govorila upravo u fazonu ne huli, ima vremena za tebe.
Sta je to nego omalovazavanje njegovog stava??

Gdje ti vidis omalovazavanje? :angry3: Ako ona omalovazava Aleksa, da li Aleks cini to isto prema vjernicima? Ako on iznosi stav (kako ti rece: "kakav je, takav je") onda i ona ima pravo da iznese svoj stav, zar ne? Ne kontam zasto u vjernicima vidis duple arsine a u recimo stavu jednog Aleksa ili Macroa ne?

Ne cini. Sta je on to rekao sto je moglo uvrijediti bilo kojeg vjernika??
Druga je stvar sto vi znate Aleksove stavove pa ste to nasli nepozeljnim.
A i da je rekao nesto tipa: "religija je sranje" ili "vjera je besmislena" to opet ne bi bilo u rangu sa direktnim prozivanjem: " Aleks zivot je pred tobom i imas jos mnogo vremena da shvatis..."
Sta ce to on da shvati?? Kako ste vi u pravu?? Oko cega? Oko necega nedokazivog, neprovjerljivog i nadrealnog??

Ne znam čemu toliko natezanje od strane ateista oko nečega u šta vjernici vjeruju? Gdje sam npr. ja (postoji li i jedna tema) gdje sam napisala da je ateizam i satanizam sranje? Jesam li ijednom reagovala na Aleksovo veličanje satanizma? Nisam. "Doći će Satana..." pa neka će, njemu će, meni neće.
Mene baš zaboli da li je neko ateista, jer me to zaista ne interesuje niti trošim vrijeme da nekoga "vratim u pamet" a što nije praksa ateista, pun ih je podforum Duhovnost i religija, pogotovo na nekim temama koje su izrazito vjerske. Koga još interesuje šta oni misle?
Da sam na "tvoj pastir visina krstu" odgovorila Aleksu sa "a tvoga oca jede crv" to bi bila uvreda, zar ne? :)

Citiraj:
Vi imate pravo da sa visine govorite nama kako cemo da shvatimo to sto vi kao sada vec shvatate a mi nemamo pravo da iznesemo misljenje o istoj temi govoreci da je to glupost ili nesto slicno??

Kad vidiš da sam negdje pisala da mi je tvoje mišljenje glupost, ti slobodno meni uzvrati da je moje mišljenje glupost, a do tada se uzdrži.

Citiraj:
Ali nije ostalo na tome jer se svako malo pise: "shvatices ti to", "ti jos nisi svjestan prave istine" ili slicnih gluposti.

Shvatićeš, ali zavisi od tebe šta. Neko nikad ne postane vjernik ali se nauči da nikad kategorički ništa ne treba omalovažavati jer te kao po pravilu nešto pukne po glavi (ne bukvalno).

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2010, 11:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2008, 23:36
Pokusavam da razumijem ali ne polazi mi za rukom,zasto je shvatanje smisla zivota karakteristika i privilegija iskljucivo vjerujucih ?
Ja sam vjernik,i nekada sam i sama trazila smisao zivota,onda sam odustala od trazenja jer mi se cini da gotovo nista nema smisla ali i dalje sam vijernik ali ni u Gospodu ne trazim smisao jer mislim da ga ni tamo nema.Dali to znaci da ja nisam dobar vjernik ili vijernik u opste ???

Mislim da je biti posvecen dobru najteza zadaca na svijetu.

Dali je smiso zivota stalno biti dobar ili nesto drugo,mozda trece i da biti strpljiv i cekati ?

" Cekaj me i ja cu sigurno doci,samo me cekaj dugo...."

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 231 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]