Elvis Presley je napisao:
Sve kontam da nesto odgovorim ali na ovaj post stvarno ne znam sta...
Cek' da probam bar nesto da skontam..
E ovako, vidim da su se ostali batalili pokusavanja tebe ubjediti u nesto jer je ocito da ti ne zelis da razmisljas ne samo kad igras igre, nego i kad citas i postujes na forumu... Ja bi te sada zamolio da napravis izuzetak i da pokusas da shvatis sta je napisano, jer ti je vec sve receno, a ja cu sada da to jos jednom ponovim...
...i ti tvrdis da je hack n' slash zanr???
De dajte mi onda navedite hack n' slash igru, koje su to karakteristike hack n' slasha, koja je definicija hack n' slash zanra?
BSE je napisao:
Hack&Slash je podzanr RPG-a, mada se danas cesce koristi termin akcioni RPG gdje se stavlja do znanja da je akcenat stavljen samo na borbu sa prstohvatom RPG esencije
Vader je napisao:
Diablo i Icewind Dale ali kao što je BSE rekao oni spadaju u tzv. akcione RPG-ove što je termin koji se koristi da ih odvoji od pravih RPG-ova
Poenta: naziv hack n' slash(akcioni RPG) kao zanr(ili podzanr) sluzi upravo za to da bi se te igre razlikovale od pravih RPGova.
....
Sad cu se i ja napraviti budala pa cu reci da je recimo Age of Mythology hack n' slash jer eto tu imas neke covjeculjke sa macevima koji se biju prsa o prsa, nema taktike vec je sve u borbi i jacini likova/jedinica.
Tvoje poredjenje mi ne znaci nesto narocito jer nisam ni igrao Age of Mythology...
Moje navodjenje Bioshocka kao RPG-a je samo jedan od primjera da
ne mozes kao glavnu i odredjujucu karakteristiku RPG igara navoditi ono sto si ti naveo sa wiki:
Citiraj:
A key feature of the genre is that characters grow in power and abilities, and characters are typically designed by the player.
Po ovome opisu, vecinu igara mozes definisati kao RPG jer u dosta igara koje nemaju veze sa RPGom tokom progresa postajes jaci (na jedan ili drugi nacin) i dobijas nove sposobnosti (ili iteme) a Bioshock sam naveo samo kao primjer. Dalje ovo:
Hack n' slash nije zanr.
To je samo karakteristika u borbi kod nekih RPG-ova.
Samo sam nadovezao na vec spomenuti Bioshock, ali kao sto rekoh na ovaj
tvoj nacin argumentovanja mozes reci i da RTS nije RTS nego je to samo karakteristika borbe i upravljanja jedinica u igri, ni FPS nije FPS nego samo karakteristika upravljanja u igri itd.
Npr. u Diablu 99.8% igre(postotak moze da varira gore-dole 0.2%) se svodi na klikanje lijevim klikom i ubijanje creepova i ti kazes da je to od sekundarnog znacaja i da je to samo karakteristika borbe?!?! Ne mozes nesto sto cini najvaznije odredjenje u igri navoditi kao "jednu od karakteristika".
....
Mozda je ovo vec dugo za razmisljanje, pogotovo nakon danasnjeg fudbala, al' evo jos malo pa smo gotovi:
I da, kompleksnost ne znaci mogucnost izbora
Moze, ali i ne mora da znaci... u ovom slucaju nije tacno odredjeno, ali evo da te pitam: da li je kompleksnija linearnost ili nelinearnost u prici? Jel ti kompleksnija
ova ili
ova slika? Mislim da si shvatio poentu...
Pored toga kompleksnost podrazumjeva razradjenu i opsirnu pricu, kompleksniju mehaniku igre(klase, itemi, itd), pa cak moze da podrazumjeva i ona velika prostranstva za istrazivanje koja ti toliko mrzis.
a replayability valjda znas prevesti
Jedna od osnovnih stavki replay vrijednosti igre jeste... pazi sad dobro... nelinearnost i vise mogucih zavrsetaka!
Ali to ti je argument? Mogucnost ponovnog igranja? Pa svaku igru mozes poceti ponovo, imas ono New game i voila!
Ovo cu pretpostaviti da nisi bio ozbiljan i podvescu to pod ono sta si naveo: "Sad cu se i ja napraviti budala"... Jer ako to nije slucaj, dzabe sam pisao ovaj post...