Elvis Presley je napisao:
Boli mene briga sto u samom nazivu pise Role.
Kako si ti to povezao sa nelinearnoscu i vise zavrsetaka i pravaca u igri ne znam.
Jest da znam da si dovoljno inteligentan da ovo shvatis, ali evo navescu ti jedan primjer...
Rekao sam vec da poenta tog "role" jeste da igrac uzme ulogu glavnog lika i tako ce taj glavni lik imati karakteristike i osobnosti koje mu igrac da.
Uzmimo jedan banalan prmjer u izvrsavanju nekog questa u igri: trebas da uzmes od jednog NPCa nek predmet, recimo kljuc. Svaki igrac bi to rijesio na neki drugaciji nacin, jedan bi pokusao da ga nagovori da mu da taj kljuc, drugi bi mu dao pare za kljuc, treci bi uzeo da uradi neku kontrauslugu za taj kljuc, cetvrti bi pokusao da ga odzepari.... deseti bi mu jednostavno smjetio metak(ili mac) medju oci i uzeo kljuc sa lesa. Naravno svaki od ovih postupaka bi trebao da vuce za sobom manje ili vece posljedice. Poenta RPGa i jeste upravo da pruzi mogucnost ovih izbora(manje ili vise) i da prisili igraca da se suoci sa posljedicama koje iz njihovih postupaka slijede.
Citiraj:
Ili zar postoji neko kome ne dosadi ubijati iste creepove kada prodjes jednim putem, pa onda opet te iste creepove kada se vracas nakon nekog vremena???
A sve su to karakteristike nelinearnosti.
Ne. To su karakteristike linearnosti... Kod nelinearnosti ne mora da bude respawn ceepova, ali i moze da bude. Pored toga moze da bude i nesto potpuno drugo, kao jaci creepovi, neki trgovci, specijalni questovi. To je jedno od karakteristika Fallouta(1 i 2) sto si imao random encountere za koje nikada nisi mogao predvidjeti gdje ce se desiti niti sta ce se desiti. Postojale su samo manje i vece sanse da se nesto desi....
Vader je napisao:
Još se davno na pomen da je Diablo RPG govorilo da Diablo nikako ne može biti RPG upravo zato što je linearan.
Diablo je klasicni hack n' slash... Jedini RPG element je izbor lika i lvl-ovanje, ali 99% igre se svodi na ubijanje creepova.
Icewind dale nisam igrao tako da ne znam tacno kakav je, ali mnogi ga porede sa Diablom, tako da...
NWN je RPG samo zato sto u vecini slucajeva tebi je na izbor kako ces rijesavati questove tj. imas barem neke od mogucnosti izbora koje sam gore naveo. Jest da to nema gotovo nikakvog uticaja na glavnu pricu igre, ali je opet odredjena nelinearnost u pitanju...