banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 16:01

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Markale-nova saznanja
PostPoslato: 21 Sep 2010, 16:36 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Citiraj:
Srbi nisu krivi za Markale

21. septembar 2010. od Angus Young

Vojska Republike Srpske (VRS) nije počinila masakr na sarajevskoj pijaci Markale 1994. godine, utvrdio je tim balističara iz beogradskog Vojno-tehničkog instituta koje je angažovao tim odbrane Radovana Karadžića.

Strašni prizori sa sarajevske pijace Markale obišli su svet 1994. godine

Beogradski balističari rasvetlili su slučaj „Markale“, kao i još nekoliko masovnih stradanja u Sarajevu za koje se ispostavilo da su režirani od tadašnjih muslimanskih vlasti u Sarajevu, rekao je za „Pres“ šef Karadžićevog tima odbrane Goran Petronijević.

On je naveo da je stručnjacima iz Srbije, posle tri meseca odugovlačenja, osiguran bezbedan pristup mestu zločina i da su dokazi, koji bacaju novo svetlo na više ratnih događaja u Sarajevu, otkriveni proteklog vikenda.

Petronijević je istakao da su, radi bezbednosti veštaka, veštačenja obavljena u potpunoj tajnosti, uz asistenciju pripadnika Sipe. Veštačenja su, kaže on, omogućena tek kada je Haški tribunal “pritisnuo“ vlasti BiH koje su više od tri meseca raznim birokratskim zamkama sprečavale da balističari dobiju traženu policijsku zaštitu.

Prema njegovim rečima, iako se izveštaj još radi, već na osnovu prvih utisaka sa terena i obavljenih merenja, rezultati veštačenja odudaraju od zvaničnih izveštaja koji su se do sada mogli čuti u Hagu, a po kojima je za Markale odgovorna srpska strana

Dio dokaza će biti uskoro iznesen na suđenju Karadžiću.Interesuje me da li će BHT i tih dana prenositi to suđenje....

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 17:59 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Feb 2010, 08:22
_zoka je napisao:
Spoiler:
Citiraj:
Srbi nisu krivi za Markale

21. septembar 2010. od Angus Young

Vojska Republike Srpske (VRS) nije počinila masakr na sarajevskoj pijaci Markale 1994. godine, utvrdio je tim balističara iz beogradskog Vojno-tehničkog instituta koje je angažovao tim odbrane Radovana Karadžića.

Strašni prizori sa sarajevske pijace Markale obišli su svet 1994. godine

Beogradski balističari rasvetlili su slučaj „Markale“, kao i još nekoliko masovnih stradanja u Sarajevu za koje se ispostavilo da su režirani od tadašnjih muslimanskih vlasti u Sarajevu, rekao je za „Pres“ šef Karadžićevog tima odbrane Goran Petronijević.

On je naveo da je stručnjacima iz Srbije, posle tri meseca odugovlačenja, osiguran bezbedan pristup mestu zločina i da su dokazi, koji bacaju novo svetlo na više ratnih događaja u Sarajevu, otkriveni proteklog vikenda.

Petronijević je istakao da su, radi bezbednosti veštaka, veštačenja obavljena u potpunoj tajnosti, uz asistenciju pripadnika Sipe. Veštačenja su, kaže on, omogućena tek kada je Haški tribunal “pritisnuo“ vlasti BiH koje su više od tri meseca raznim birokratskim zamkama sprečavale da balističari dobiju traženu policijsku zaštitu.

Prema njegovim rečima, iako se izveštaj još radi, već na osnovu prvih utisaka sa terena i obavljenih merenja, rezultati veštačenja odudaraju od zvaničnih izveštaja koji su se do sada mogli čuti u Hagu, a po kojima je za Markale odgovorna srpska strana

Dio dokaza će biti uskoro iznesen na suđenju Karadžiću.Interesuje me da li će BHT i tih dana prenositi to suđenje....

Ne budu li prenosili treba polupati sve! Neka puste, da vide i ljudi iz Federacije, iako ih vecina zna, ko je odgovoran za Markale...

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2010, 21:34 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 30 Mar 2005, 22:09
Ulica Vase Miskina, Markale I i II su namještajke, to odavno znam.
"Rukopis" tih manipulacija je isti kao i hajke na "oružje za masovno uništenje" u Iraku i ko zna šta sve ne na ovom dunjaluku...Sve čime je svjetska javnost sistematski varana da bi se opravdali potezi vođeni "niskim strastima" i još prizemnijim interesima.
Al' dolazi cica na kolica...

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2010, 00:33 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
meni je zao sto muslimani ne vide te cinjenice, nego kad im napises bas misle da ih mrzis...

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2010, 10:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Nevjerujem u te zavjere da su muslimani sami sebe ubijali, ili da su srbi sami sebe ubijali, pogotovo sto doticni Dabic koji je duzi dio svoje karijere proveo u egzibicijama sada skupja eksperte odbrane, dok postoje dokazi UN-ovih eksperata da je granata izpaljena sa polozaja VRS.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2010, 10:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Па хајд пробај око оваквих ствари бити објективан мајка му стара.
Па има емисија нека у којој ти УН-ови војници које ти спомињеш причају да је апсолутно НЕМОГУЋЕ да су те гранте испалили Срби.
Није то никаква завјера, то је чињеница... А ако се докаже да су муслимани убијали муслимане, ти се онда лијепо прекрсти и врати прађедовској вјери. :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2010, 10:54 
Administrator
Korisnikov avatar

Banjalucki_Behar je napisao:
Nevjerujem u te zavjere da su muslimani sami sebe ubijali, ili da su srbi sami sebe ubijali, pogotovo sto doticni Dabic koji je duzi dio svoje karijere proveo u egzibicijama sada skupja eksperte odbrane, dok postoje dokazi UN-ovih eksperata da je granata izpaljena sa polozaja VRS.
Ne postoji dokazi UN eksperata da je VRS bombardovala Markale.Postoji ekspertiza engleskog balističara koji nije bio na licu mjesta i njegovo svjedočenje se koristi na suđenju Karadžiću.Da postoji jači dokaz zar ne misliš da bi ga tužici u Haagu prezentovali?Isto tako postoji ekspertiza ruskih pripadnika UNPROFOR-a koji su na licu mjesta utvrdili da se ne može tvrditi da da je granata došla sa srpskih položaja.Ja gledao na tv-u par dana nakon Markala..

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2010, 17:35 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
АЛЕКСАНДАР je napisao:
Па хајд пробај око оваквих ствари бити објективан мајка му стара.
Па има емисија нека у којој ти УН-ови војници које ти спомињеш причају да је апсолутно НЕМОГУЋЕ да су те гранте испалили Срби.
Није то никаква завјера, то је чињеница... А ако се докаже да су муслимани убијали муслимане, ти се онда лијепо прекрсти и врати прађедовској вјери. :)

Па муслимани су убајили муслимане у Цазину. Шта би их спречило да се међусобно убијају и на Маркалама.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2010, 21:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Meni je samo krivo sto vise vremena prolazi sve ce biti teze da se istina dozna.
Koliko je samo godina proslo sada su nasli da nesto kao cackaju.

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2010, 22:01 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Nista se ne brini imaju snimci, uradis kompjutersku simulaciju i vestacenje i sve se lepo sazna... Kao sto je i ranije pricano, jednostavno je nemoguce da je sa nasih polozaja gadjana ta pijaca po opisu koji su oni izneli... Ko je bio na toj pijaci zna koliko je to moguce

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2010, 22:53 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2010, 20:42
овај проклети рат нам никако није требао :( и чисто сумањам да ће се у будућности сазнати неки чврсти докази ко је крив за који злочин. чак и да постоје такви чврсти докази многим људима је циљ да се то никад не открије.

а до тада ми сви можемо да окривљујемо једни друге и да износимо разне теорије. ето нпр. ја вјерујем да су Бошњаци(муслимани) сами себе напали на Маркалама, као што вјерујем да су и Срби могли спријечити смрти десетина невиних Срба да су хтјели

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 09:42 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa postoje dokazi eksperata UN, koji su konstatovali da je granata ispaaljena sa srpskih polozaja iz pravca Nedarica, kojima se vjeruje, upravo na osnovu tih dokaza Dragomiru Miloševiću, koji je prvostepenom presudom osuđen je na 33 godine zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima u Sarajevu 1994. i 1995. godine koji ukljucuju i Markale. A ove ostale teorije zavjera u kojima vjecito zivimo su samo mlacenje u praznu slamu. Ovi dokazi i presuda su cinjenice, za razliku od ovih eksperata Velikoga nam djetica Dabica, a vidjecemo sta nam na kraju reci Dabicev drug u koji jos u Hajduciji, kada se pojavi pred sudom.

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 09:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Feb 2008, 16:27
Ja sam tad bio još mali, pa sam bio neupućen a bogami i nezainteresovan, al se sjećam kako su još na vjestima govorili da markale nema šanse da su djelo Srba...bila je jedno vrijeme priča da uopšte nije bila granata već postavljena bomba...Bio je i onaj film koji pokazuje izjave stranaca kako nije moguće da je granata došla od srpske strane, al opet ne znam da sam igdje čuo da postoje dokazi UN, na koje se bear poziva...koji nema pametnijeg posla nego da trolla, i poziva se na plave šljemove...

Sa korita Ivanova

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 10:09 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Meni je u tom čitavom slučaju najznimljivije kako smo mi pod prijetnjom bombardovanja NATO pakta baš tad pravili ovakve ekscese, kao po narudžbi da su radjeni.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 10:50 
Administrator
Korisnikov avatar

Pa postoje dokazi eksperata UN, koji su konstatovali da je granata ispaaljena sa srpskih polozaja iz pravca Nedarica, kojima se vjeruje, upravo na osnovu tih dokaza Dragomiru Miloševiću, koji je prvostepenom presudom osuđen je na 33 godine zatvora zbog zločina počinjenih nad civilima u Sarajevu 1994. i 1995. godine koji ukljucuju i Markale. A ove ostale teorije zavjera u kojima vjecito zivimo su samo mlacenje u praznu slamu. Ovi dokazi i presuda su cinjenice, za razliku od ovih eksperata Velikoga nam djetica Dabica, a vidjecemo sta nam na kraju reci Dabicev drug u koji jos u Hajduciji, kada se pojavi pred sudom.

Jesi ti glup ili namjerno ignorišeš šta drugi pišu?Navedi mi ko je uradio ekspertizu i koji su to dokazi.Tad ćemo razgovarati.Do tada ti samo provociraš.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 11:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:

Jesi ti glup ili namjerno ignorišeš šta drugi pišu?Navedi mi ko je uradio ekspertizu i koji su to dokazi.Tad ćemo razgovarati.Do tada ti samo provociraš.

Prvi masakr se dogodio između 12:10 i 12:20 poslije podne, kada je minobacački projektil kalibra 120 mm ispaljen sa srpskih položaja na području sela Mrkovići pao u prepunu gradsku tržnicu Markale. Spasioci i ostali radnici Ujedinjenih Naroda su brzo stigli da bi pomogli brojnim civilnim žrtvama, dok su snimci događaja brzo postali glavne vijesti širom svijeta.[3] Kontroverza o događaju je počela nakon što je prvobitni izvještaj UNPROFORA došao do zaključka da je granata ispaljena sa položaja Armije RBiH.[1] General Michael Rose, britanski čelnik UNPROFOR-a, je otkrio u svojim memoarima da je tri dana nakon masakra rekao generalu Divjaku, zamjeniku zapovjednika snaga Armije RBiH, da je granata bila ispaljena sa bosanskih položaja.[3] Međutim, kasniji i opširniji izvještaj UNPROFOR-a je primjetio računsku pogrešku u originalnom izvještaju. Kad su ispravili grešku, Ujedinjeni Narodi su došli do zaključka da nije moguće utvrditi koja je strana ispalila granatu.[1]

Januara 2004. godine, tužioci u slučaju protiv Stanislava Galića, srpskog generala koji je komandovao opsadom Sarajeva, pred Međunarodnim krivičnim sudom za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije, predstavili su kao dokaz stručni izvještaj balističkog eksperta Berke Zečevića.[1] Zajedno sa dvoje kolega, Zečevićeva istraga je otkrila šest mogućih mjesta sa kojih je dotična granata mogla biti ispaljena, od kojih su pet bili položaji VRS-a, a jedno pod kontrolom Armije RBiH.[1] Mjesto pod kontrolom Armije RBiH je bilo vidljivo promatračima UNPROFOR-a, koji su potvrdili da tog dana ni jedna granata nije bila ispaljena sa tog položaja.[1] Zečević je dalje objasnio da su se neki dijelovi projektila mogli proizvoditi samo u dva mjesta, a oba su bili pod kontrolom Vojske Republike Srpske.[1] Sud je na kraju odlučio da je Galić kriv bez osnovane sumnje za svih pet granatiranja za kojeg su ga tužioci optužili, uključujuči i Markale, te je osuđen na doživotnu robiju.[1] Iako je o presudi opširno izvještavano preko međunarodnih medija, prema tvrdnjama Helsinškom odboru za ljudska prava u Srbiji, odluka suda je ignorisana u samoj Srbiji i Crnoj Gori.[3]

Ubijeni građani 5. februara 1994.
Tog dana ubijeni su: Senad Arnautović, Ibrahim Babić, Mehmed Baručija, Ćamil Begić, Emir Begović, Vahida Bešić, Gordana Bogdanović, Vaskrsije Bojinović, Muhamed Borovina, Faruk Brkanić, Sakib Bulbul, Jelena Čavriz, Almasa Čehajić, Zlatko Čosić, Alija Čukojević, Verica Ćilimdžić, Smilja Delić, Ifet Drugovac, Dževad Durmo, Fatima Durmo, Kemal Džebo, Ismet Fazlić, Vejsil Ferhatbegović, Dževdet Fetahović, Muhamed Fetahović, Ahmed Fočo, Majda Ganović, Isma Gibović, Rasema Hasanović, Alija Hurko, Mirsada Ibrulj, Mustafa Imanić, Rasema Jažić, Razija Junuzović, Hasija Karavdić, Mladen Klačar, Marija Knežević, Selma Kovač, lbro Krajčin, Sejda Kunić, Jozo Kvesić, Numo Lakača, Ruža Malović, Jadranka Minić, Safer Musić, Nura Odžak, Mejra Orman, Hajrija Oručević, Seid Prozorac, Smajo Rahić, Igor Rehar, Rizvo Sabit, Zahida Sablja, Nedžad Salihović, Hajrija Smajić, Emina Srnja, Džemo Subašić, Šaćir Suljević, Hasib Šabanović, Ahmed Šehbajraktarević, Bejto Škrijelj, Junuz Švrakić, Pašaga Tihić, Munib Torlaković, Ruždija Trbić, Džemil Zečić, Muhamed Zubović i Senad Žunić.

Postoje presude kojima su osudeni genrali na visegodisnje zatvorske kazne uz gore navedene dokaze, pokazuju sta se deselio toga dana. Ostalo sve samo obicna farsa, koja postoji na svim stranama, npr, zlocine na Kazanima muslimani nisu htjeli prihvatiti i danas dan postoje neki koji tvrde da se sami srbi tu ubijali. A jasano se zna koje cinio te zlocine.

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 13:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2007, 10:01
_zoka je napisao:
Ne postoji dokazi UN eksperata da je VRS bombardovala Markale.Postoji ekspertiza engleskog balističara koji nije bio na licu mjesta i njegovo svjedočenje se koristi na suđenju Karadžiću.

Ne znam govoris li o Markalama 1 ili 2, ali malo sam citao dokumente sa sudjenja Stanislavu Galicu, dokumentacija je opsirna, govori o onom masakru iz 1994. znaci markale 1 ja nemam vremena da je citam u potpunosti, ali malo sam isao napreskok i u jednom dijelu se navode i imena un-ovaca koji su dosli sat vremena nakon eksplozije, pa druga ekipa 2 sata nakon, a glavna istrazna ekipa imenovana od UN-a sa navedenim imenima je dosla 6 dana nakon dogadjana. Za to vrijeme je svako cackao po toj rupi, poremetio je, izvadio dijelove i ostatke materijala koji su bili tamo, granata ili sta vec i oni su mjerili ali i sami su rekli da ne mogu 100% utvrditi iako su naveli odredjeni ugao pada..... ko ima zelju, neka procita http://www.icty.org/x/cases/galic/tjug/ ... 31205e.pdf

Kod:
a. Evidence regarding the angle of descent
i. UN Report
76. Six days after the explosion in the market, seven military officers specially appointed by the
UN due to their expertise in artillery investigated the incident, publishing their official conclusions
in a report dated 15 February 1994 (the “UN Report”).261 This special UN team of experts
interviewed a member of the UN’s “Frebat 4 team,” which had arrived at the market approximately
one hour after the explosion.262 The Frebat 4 team had observed upon its arrival that there was a
crater in the market which seemed intact and it had proceeded to extract the tail-fin of a mortar shell
which was embedded inside by “chip₣pingğ away at the asphalt lip around the mouth of the crater,
and enlarg₣ingğ the actual hole formed by the penetration of the ₣device.ğ”263 The Frebat 4 team
though had not attempted to measure the angle of descent of the shell for reasons which are not
reported.264 The special UN team then interviewed another UN representative, Captain Verdy, who
had conducted an analysis of the crater in the market approximately one hour after Frebat 4 team’s
own investigation.265 Captain Verdy also had not attempted to measure the angle of descent of the
mortar shell “since the crater ₣in the marketğ had been disturbed by the previous ₣Frebat 4ğ team.”266
Instead, he had determined the direction of fire and had estimated the minimum angle of descent of
the mortar shell from the angle formed between the crater in the market and the top of a nearby
building along this direction of fire.267 The special UN team dismissed Captain Verdy’s estimated
minimum angle of descent though due to a mathematical error in his determination of the direction
of fire.268 Finally, the team interviewed another UN representative, Major Russell, who had
conducted a third crater analysis on the day of the incident. Approximately one hour after Captain
Verdy’s investigation, Major Russell arrived at the market and observed that “a chisel and a red
pipe wrench ₣wereğ within one metre of the crater.”269 He had proceeded to the crater and had
measured the angle of descent of the mortar shell to be between 67 to 73 degrees,270 using a method
of measurement which was not disclosed to the special UN team.271
261 Hamill, T. 6077; Rose, T. 10196; Ex. P2261 (UN Report) at p. 2 and 6.
262 Ex. P2261 (UN Report) at p. 9 and 30 – 31.
263 Ex. P2261 (UN Report) at p. 30 - 31. The tail-fin was then turned over to local authorities. Bešić, T. 4917 and
Sabljica, T. 5338.
264 Ex. P2261 (UN Report) at p. 8 - 9.
265 Ex. P2261 (UN Report) at p. 8 and 10.
266 Ex. P2261 (UN Report) at p. 9.
267 Ex. P2261 (UN Report) at p. 9.
268 Ex. P2261 (UN Report) at p. 9.
269 Ex. P2261 (UN Report) at p. 31.
270 Ex. P2261 (UN Report) at p. 8 and 10.
271 Hamill, T. 6096.
31
Case No.: IT-98-29-T 5 December 2003
77. On 11 February 1994, or six days after the explosion, three experts of the special UN team,
Captain José Grande, Commandant John Hamill and Major Sahaisar Khan, each conducted an
analysis of the crater in the market.272 Captain Grande did not attempt to measure the angle of
descent because “₣wğhen he arrived ₣at the marketğ (6 days after the incident) the crater had been
excavated and slightly enlarged as ₣he and his colleaguesğ were informed by the previous analyst
teams.”273 He concluded that “therefore ₣heğ consider₣edğ ₣himğself unable to give an estimation
₣sicğ of the angle of descent ₣of the shell that exploded in the market.ğ”274 His colleagues Major
Khan and Commandant Hamill attempted to measure this angle of descent.275 Commandant Hamill
placed a stick inside the part of the crater where the tail-fin had been embedded and, using a
protractor and a plumb line, measured the angle formed with respect to the ground to be between 53
and 62 degrees.276 Major Khan determined the angle to be approximately between 56 to 62 degrees,
but, unlike Commandant Hamill, did not report the method he had used to arrive at this result.277
Major Khan also cautioned that “the angle of descent ₣which he had determinedğ should only be
taken as a guide line ₣sicğ”278 because the “crater formed by the bomb had been tempered ₣sicğ time
and again by various personnel.”279
78. On 12 February 1994, the same three UN experts each conducted one additional crater
analysis at the market.280 This time, none of them attempted to measure the angle of descent of the
projectile.281 On 13 February 1994 another expert, Chief-Sergeant Dubant,282 performed a last crater
analysis; he did not measure the angle at which the projectile had landed on the market because
“this action became impossible since the ₣craterğ had been changed and, more particularly, redug
₣on the day of the incidentğ in order to extract the ₣tail-finğ.”283
79. Based on the results of the ten crater analyses which they reviewed, the special UN team
concluded in the UN Report that the angle of descent of the shell which exploded in Markale
272 Ex. P2261 (UN Report) at p. 8.
273 Ex. P2261 (UN Report) at p. 20.
274 Ex. P2261 (UN Report) at p. 20.
275 Ex. P2261 (UN Report) at p. 10.
276 Hamill, T. 6087 – 6088; Ex. P2261 (UN Report) at p. 18.
277 Ex. P2261 (UN Report) at p. 16 – 17.
278 Ex. P2261 (UN Report) at p. 16.
279 Ex. P2261 (UN Report) at p. 16.
280 Ex. P2261 (UN Report) at p. 10.
281 Ex. P2261 (UN Report) at p. 9. Commandant Hamill reported, without elaborating, that “the crater was disturbed
between ₣hisğ first and second analyses, making the measurement ₣of the angle of descentğ impossible on the second
occasion.” Ex. P2261 (UN Report) at p. 18.
282 Both Chief-Sergeant Dubant and Commandant Hamill are referred to in the UN Report as technical advisors to the
special UN team. Ex. P2261 (UN Report) at p. 6.
283 Ex. P2261.2 (Translation of Sergeant Dubant’s analysis of the crater in Markale market).
32
Case No.: IT-98-29-T 5 December 2003
market on 5 February 1994 could not be determined “with any acceptable degree of accuracy.”284
They explained that
₣bğy the time ₣the special UNğ team conducted its analyses, six days had elapsed
since the explosion. It is ₣thereforeğ reasonable to suspect that the crater was
thoroughly excavated by the local authorities during that period. Hence the angles
measured on 11 Feb ₣1994 by Commandant Hamill and Major Khanğ are not beyond
suspicion. To assure accuracy, the angle must be measured when the tail fin and fuse
₣of a mortar shellğ are in the ground, and this was not done on 5 Feb ₣1994ğ.
Accordingly it is assessed that the results measured on 11 Feb ₣1994ğ are not
sufficiently accurate to be used as a basis for a finding.285
ii. Zečević Ballistic Report
80. The day after the incident, a commission of three local explosive experts headed by Dr.
Zečević (the “Zečević Ballistic Experts”) volunteered to investigate the explosion.286 Unlike the
special UN team, the Zečević Ballistic Experts believed that the angle of descent of the shell which
exploded in the market could be determined reliably, which they measured to be between 55 and 65
degrees.287 They explained in their report dated 7 February 1994 (the “Zečević Ballistic Report”)
that they did so by using a method of measurement analogous to Commandant Hamill’s; they
reinserted the recovered tail-fin in its original position in the crater in the market and measured the
angle formed.288 They believed that this manual reinsertion of the tail-fin would not skew the
measurement of the angle of descent because the tail-fin had left a well-defined imprint in the
asphalt ground.289 They verified their result by looking at video footage and photographs of the
market taken by local authorities after the explosion,290 by examining the manner in which shell
fragments had dispersed after the explosion291 and by confirming that this measured angle was
sufficiently high to allow the mortar shell to land on the ground without colliding in flight with
nearby obstacles, such as buildings or kiosks.292
iii. Defence

“I spent half my money on gambling, alcohol and wild women. The other half I wasted.”― W.C. Fields

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 13:57 
Administrator
Korisnikov avatar

[3] Kontroverza o događaju je počela nakon što je prvobitni izvještaj UNPROFORA došao do zaključka da je granata ispaljena sa položaja Armije RBiH.[1] General Michael Rose, britanski čelnik UNPROFOR-a, je otkrio u svojim memoarima da je tri dana nakon masakra rekao generalu Divjaku, zamjeniku zapovjednika snaga Armije RBiH, da je granata bila ispaljena sa bosanskih položaja.[3] Međutim, kasniji i opširniji izvještaj UNPROFOR-a je primjetio računsku pogrešku u originalnom izvještaju. Kad su ispravili grešku, Ujedinjeni Narodi su došli do zaključka da nije moguće utvrditi koja je strana ispalila granatu.[1]

Je li ti to navodiš vodu na moj mlin?Pročitaj prije nego postuješ i citiraš nešto.

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 15:31 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
_zoka je napisao:
[3] Kontroverza o događaju je počela nakon što je prvobitni izvještaj UNPROFORA došao do zaključka da je granata ispaljena sa položaja Armije RBiH.[1] General Michael Rose, britanski čelnik UNPROFOR-a, je otkrio u svojim memoarima da je tri dana nakon masakra rekao generalu Divjaku, zamjeniku zapovjednika snaga Armije RBiH, da je granata bila ispaljena sa bosanskih položaja.[3] Međutim, kasniji i opširniji izvještaj UNPROFOR-a je primjetio računsku pogrešku u originalnom izvještaju. Kad su ispravili grešku, Ujedinjeni Narodi su došli do zaključka da nije moguće utvrditi koja je strana ispalila granatu.[1]

Je li ti to navodiš vodu na moj mlin?Pročitaj prije nego postuješ i citiraš nešto.

Није могуће утврдити али за сваки случај да припишемо то Србима. Шта има везе, ионако смо геноцидни. Једне Маркале, горе-доле.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 23 Sep 2010, 18:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Drago mi je da su konacni vjestaci odbrane uspjeli izaci na lice mjesta. A sto se tice prenosa na BHT-a, mislim da Bosnjaci to sa Markalama uzimaju kao rijesenu stvar, tako da im ovi novi dokazi ne znace puno, pogotovo zato je tim vjestaka bio iz Srbije. Zato vjerujem da ce se prenositi.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]