Pa dobro ljudi razmišlja li iko ovdje?
Kako ne vidite da ste robovi stereotipa? Ako neko kaže nešto pomirljivo, onda je on "pro-zapadno" orjentisan ili gaji tzv. "evropske vrijednosti" a ako lane koju protiv koga drugog onda je zaostali Balkanac ili...
Ma nemojte! otkuda vam pravo i ko vam je tako isprao mozak da svaku mudru rečenicu smatrate "evropskom" a svako lupetanje da krstite "balkanskim" ili...
Kakve, bre, evropske vrijednosti! Kakvo "evropsko pomirenje" se ovdje zastupa? Evropske vrijednosti odnosno temelji današnje Evrope su (podsjetnik za one koji nisu spavali na časovima "učiteljice života"): kolonijalizam-parazitizam, imperijalizam, kapitalizam (koji je samo prerušeno robovlasništvo), spletkarenje po principu "divide et impera" i "gazimaleaoninektiližutabane" (ili nešto malo gore od toga), licemjerje i koristoljublje u politici, interešdžijstvo u poslovanju, svirepost u ratovanju (ne znam da li iko zna da je npr. švicarska vojska, jedna od najcjenjenijih u Evropi u 16 vijeku, bila poznata kao ekstremno svirepa, koja ne poznaje riječ "zarobljenik"),...
Evropa, to je zvijer koja spava, ili tu i tamo muti vodu prstićima, ali kad se probudi, ili kad joj dođe crni petak, onda ćete svi da vidite s kim u stvari imate posla. Kad skine šminku kao one manekenke (vidi link
http://www.index.hr/xmag/clanak/sokantn ... 88827.aspx)!
Dok se npr. o ratu u SFRJ ne iznese prava ISTINA i svi se ne suoče sa njom (a to NI ZA KOGA NE BI BILO PRIJATNO, a pogotovo za nosioce "europskih vrijednosti" i njihove ovdašnje slugančiće) ovdje ni mira ni pomirenja ni berićeta NEMA, shvatite to!
Raspad YU je jedna velika EUROPSKA spletka, kojoj smo mi nasjeli i sada toj njihovoj prevari i dalje treba da vjerujemo i da im stope (ili guzice, jer su pederi) ljubimo?
Ljudi gdje vam je ljudsko dostojanstvo, gdje vam je duša, gdje vam je mozak?
Ja nikada nisam bio nacionalista, i mrzio sam bradonje na svojoj strani i suprotstavljao se svojim saborcima (dok sam ratovao) koji su pri uobičajenom dovikivanju vrijeđali drugu stranu, ali brate sasvim mi je jasno da se narod kojem pripadam jedini usudio da protivrječi graditeljima porobljene Evrope (tj. EU), pa makar i ovako traljavo kako je to učinjeno i na temelju istih tih brada koje ja mrzim. Bolje i tako nego nikako!
Kapitalizam, odnosno njegovo čedo "tržišna ekonomija" koja je zasnovana samo na neprekidnom rastu na kraju će doživjeti sudbinu žabe kao u basni "Žaba i vo", ili ćemo imati beskrajan niz indukovanih ratova i kriza koje će tu i tamo "zgovnati" nekoga (kao nas rat 90-tih) da bi se rast koji je dosegao svoje limite mogao ponovo uspostaviti...
Pa ljudi kako vama nije jasno da su svi vaši pro-europski kontovi zasnovani na VJERI (tačnije religiji) u tržišnu ekonomiju (a ko kaže da je to jedini izvodljivi oblik ekonomije?) i očekivanju da će sadašnji moćnici (EU i SAD) ostati moćni i dalje. A na sve strane puca i to su samo još blaga upozorenja. Pa ljudi bre vidite li vi Grčku, vidite li da Španija ima već 20% nezaposlenih, na čemu gajite nadu da će vam biti bolje samo ako se pridružimo evropejskoj kurvi? Na čemu temeljite tu nadu? Na Sloveniji, možda, Slovačkoj, Rumuniji ili Bugarskoj (mi smo otprilike na nivou potonjih)? Idite pa vidite šta ONI o tome misle!
To što očekujete je isto toliko dalekovido kao kad bi neki češki ili poljski idustrijalac kovao dugoročni poslovni plan u kasnu jesen 1938. godine!
Bože ne mogu da dođem sebi koliki su ljudi glupani postali i kako lako podliježu aksiomima koji su plasirani od onih KOJIMA ODRŽAVANJE TAKVOG STANJA ODGOVARA.
To ljudi mora da bude tako, samo do onda dok ljudi ne počnu da preispituju te aksiome, i ne shvate da mnogo roga VRLO LAKO može da se promijeni, samo, gle čuda, treba malo mućnosti glavom i imati nešto čisto i jako u grudima i nešto tvrdo u gaćama...