Jamesdin Kurtovic je napisao:
buzz je napisao:
SDS jos nije nista pokazao. Ukoliko dobiju izbore imace priliku da pokazu za sta su sposobni.
Ovo stvarno zvuci kao prijetnja
SDS je bio na vlasti citavu deceniju i pokazao mnogo novih dometa:
kako izgubiti rat u kojem imas sve moguce prednosti,
kako ispasti zlocinac i moron u svjetskim medijima (sa biserima tipa "sta ce nama lobiranje kad smo u pravu"),
kako biti srbenda i veliki vjernik bez potrebe da se uopste udje u crkvu (utoka, rakija, razanj i ostali "vjerski" rekviziti)
kako prodati federalcima sto veci dio suvereniteta rs za koji su ljudi uzalud ginuli
itd.
Tacna je konstatacija da "SDS jos nije nista pokazao (pametno)", a ni Artur Klark nema maste da zamisli kako ce.
Sa druge strane ako ovo sto smo vidjeli za deceniju njihove vlasti "nije nista" sta ce tek da bude,
onda je Apokalipsa crtani film u poredjenju sta nas ceka u iducem periodu.
Moram priznati da sam se malo uzdrzavao od odgovora jer niti sam ja zastupnik SDS-a, niti je ovo tema o SDS-u.
Ali ne mogu, a da se ne osvrnem na par tvojih teza.
Citiraj:
kako izgubiti rat u kojem imas sve moguce prednosti
Ne, nemas sve moguce prednosti. Srpska i Krajina su imale hronican nedostatak ljudi koji bi popunjavali ogromne linije uspostavljene na ratistima tog vremena. Srpska je mogla povuci vojnike iz stanovnistva koje je brojilo nesto preko milion i 300 hiljada ljudi, Krajina iz maksimalno pola miliona. Dodatnu popunu je pomogao ogranicen broj dobrovoljaca iz Srbije. Na drugoj strani si imao oko 4 miliona Hrvata i gotovo 2 miliona muslimana. Dakle, brojcano smo bili apsolutno podredjeni tokom citavog rata.
Drugo je pitanje da li je rat vodio SDS ili Ratko Mladic...mislim da je danas odgovor na to pitanje jasan.
U vojnom pogledu, gresaka je nesumnjivo bilo, ali i vojno-politicki tesko rjesivih pitanja kao sto je npr. bilo pitanje eliminacije Bihackog dzepa.
Citiraj:
kako ispasti zlocinac i moron u svjetskim medijima (sa biserima tipa "sta ce nama lobiranje kad smo u pravu")
Jbg, ovo je vec pitanje naseg mentaliteta, nedostatka kapaciteta za lobiranje, tadasnjeg odnosa snaga u svijetu, interesu velikih sila.
Cinjenica je da je lobiranje bilo mizerno, i od strane Srpske i od strane Srbije, ali i od strane dijaspore. Da li bi lobiranje nesto znacajnije promijenilo u odnosu SAD, Rusije, Britanije i Njemacke prema nama....ja licno sumnjam u to.
Citiraj:
kako biti srbenda i veliki vjernik bez potrebe da se uopste udje u crkvu (utoka, rakija, razanj i ostali "vjerski" rekviziti)
Ovo je pitanje seljane, a ne stranke. Ti maloumnici o kojima ti govoris su pripadnici svih stranaka na ovom prostoru i ne vidim zasto bi se vezivali za samo jednu stranku.
Citiraj:
kako prodati federalcima sto veci dio suvereniteta rs za koji su ljudi uzalud ginuli
A prodao ih je ko? I sta je dobio za njih?
U svakom slucaju, Milorad Dodik nije bio jedan od tih koji su ginuli za suverenitet RS. I da su gradjani Srpske branili svoju zemlju kao sto je to radio Mile, Srpske danas ne bi ni bilo.
Dakle kada se govori o tih 10 godina vladavine SDS-a, moze se reci da je prvih 5 godina bilo obiljezeno ratom i odbranom koja je kao krajni rezultat imala stvaranje Republike Srpske, dok drugih 5 godina obiljezava kadrovsko, medijsko i finansijsko sakacenje SDS-a od strane OHR-a, a na veliko odusevljenje Mileta i kompanije. Da li je apokalipsa ovo danas, ili ono sto ce tek biti vrijeme ce pokazati.