Elvis Presley je napisao:
Prvo, Jamesdine, za krstaske ratove ili teroristicke napade muslimana nisu krive religije, ali se vode u njihovo ime. Ja iskreno mislim da je to sve u pojedincu i da su ove 3 religije miroljubive. Medjutim, one se mogu pogresno protumaciti upravo zbog nedostatka tolerancije i insistiranja ne nepogresivosti i promovisanja jedne istine koja mora biti tacna.
Pa zar nije samo hriscanstvo krivo sto je katolicka crkva unistavala toteme ili idole nekih plemena po svijetu, jer je to paganstvo i bezboznistvo.
Uvijek je prisutan taj element misionaranja, bilo miroljubivog ili nasilnog.
Talija mi kaze da nisam citao Sveto pismo i onda navodi citate iz Novog zavjeta. A sta je sa Starim zavjetom? Opet sveprisutni sindrom izvlacenja samo pozitivnih stvari koje vam odgovaraju. Tu pise to i to, ljubav i prastanje znaci Biblija je o ljubavi i prastanju...Jest', vazi.
Uostalom, bezveze se siri prica.
Stvar je jednostavna. Budisti nikoga ne zele ubjediti u svoje ucenje, budizam ne polaze pravo na neku istinu, niti smatra da je budizam ispravan a da ostale religije to nisu jer budizam nije koncipiran kao monotesiticke religije, jer oni nemaju boga, Buda nije bog. Bog je u svemu. Komuso je to mnogo bolje objasnio.
Ironija je da su odredjeni zakoni zapisani u Starom Zavjetu poceli da gube njihovu izvornu vrijednost i aktualizaciju vec u vrijeme prvog stoljeca, znaci za vrijeme Novoga Zavjeta. U tome se i sastoji citava polemika apostola Pavla i svih njegovih pisama novo nastalim crkvama.
Znaci sa toga gledista odredjeni starozavjetni principi ne samo da ne vaze danas u 21 vijeku nego su oni prestali da vaze vec prije 2000 godina.
Mnogi Hriscani imaju problem sa SZ i ne vide u njemu Boga sa onim najplemenitijim atributima Novoga Zavjeta, mada kada se malo bolje obrati paznja cijeli Stari Zavjet je prozet ljubavlju, miloscu, prastanjem, itd.
Mene licno zivcira svako ko zeli da me ubjedi u bilo sto. Nemam nista protiv ponude informacija i iskrene diskusije na bilo kakve teoloske teme, ali jednostavno ne volim kad ti neko na silu trpa svoj stav.