banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 18:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 78 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4
Autoru Poruka
PostPoslato: 15 Jul 2010, 15:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Ma i ja sam za to neki dan cuo. Kao sto sam vec rekao, navodno, kad vas komarac negdje ujede, i pocne da pije, stegnete misic na tom mjestu, i valjda ne moze izvaditi zaoku, pa pije dok ne pukne. Meni nije uspjelo, dva puta sam pokusao, jednom na bicepsu gdje ga je, kontam, najlakse ukebati.

A ako nemas misice pocni vjezbati, pa ces imati :)

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2010, 02:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
Talija je napisao:
Imam neke istrenirane marince komarce koji su izdresirani da se sakriju kad upalim svjetlo i uzmem papuču da ih utepam. :angry4:

Koristim autan stik i ujedaju tamo gdje ga ne nanesem. :angry3:
Sinoć sam se namazala skoro svuda i izujedali me za nadlanicu i prste (na 5-6 mjesta) :angry4:

Ona trova što se tiska u struju me davi, ne mogu disati iako nije neprijatan miris.

Kakav miris? Ja stvarno nista ne osjecam.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2010, 07:42 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Nov 2004, 19:50
Popokatepetl je napisao:
na bicepsu gdje ga je, kontam, najlakse ukebati.

...ja reko na stomaku ga cekas :wink:

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2010, 11:38 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
mene su sinoc neki minijaturni komarci pojeli,bice da su bebice ,al' grizu k'o pravi :cry:

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2010, 11:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
laoce je napisao:
Talija je napisao:
Imam neke istrenirane marince komarce koji su izdresirani da se sakriju kad upalim svjetlo i uzmem papuču da ih utepam. :angry4:

Sinoć sam se namazala skoro svuda i izujedali me za nadlanicu i prste (na 5-6 mjesta) :angry4:

Ona trova što se tiska u struju me davi, ne mogu disati iako nije neprijatan miris.

To su neke plave tablete, imaju blagi miris na lavandu i neku hemikaliju. Nije ružan miris, ali ubrzo nakon toga osjećam probleme sa disanjem.

Vrh

PostPoslato: 16 Jul 2010, 18:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
laoce je napisao:
Talija je napisao:

To su neke plave tablete, imaju blagi miris na lavandu i neku hemikaliju. Nije ružan miris, ali ubrzo nakon toga osjećam probleme sa disanjem.

Da nemas mozda alergijsku astmu?
Ja imam , ali to je sezonalno.

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2010, 13:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
boa je napisao:
Popokatepetl je napisao:
na bicepsu gdje ga je, kontam, najlakse ukebati.

...ja reko na stomaku ga cekas :wink:

Ajd' ti probaj dubiti na stomaku duze od 2 minuta :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2010, 15:18 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Na Zelenkovcu za divno čudo nisam vidio nijednog komarca :)

Vrh

PostPoslato: 18 Jul 2010, 19:57 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

guess who je napisao:
Na Zelenkovcu za divno čudo nisam vidio nijednog komarca :)

Pa nisu valjda i komarci Glamocani , pa da su sad svi u BL . :wink:

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 07:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Jeste li magnet za komarce?

Pokušavate uživati u večeri na otvorenom ili možda roštilju, ali roj komaraca stalno vas prati. Maleni ubod i ostatak vaše večeri je pokvaren nesnosnim svrbežom. Dok ste vi ljuti i malene napasti vas strašno živciraju, ostali čini se uopće nemaju nikakvih problema. Pa je li moguće da komarci više vole neke ljude od drugih, pitate se?

Kratak odgovor je da.

Komarci biraju koga će ubosti i svaka deseta osoba je iznimno privlačna komarcima, kaže profesor Jerry Butler sa sveučilišta u Floridi. Komarci se ne hrane krvlju, već je ženkama potrebna ljudska krv za razvoj jajašaca. I izgleda da svačija krv jednostavno nije dovoljno dobra!

Što privlači komarce?

U 85% slučajeva, znanstvenici su dokazali, radi se o genetskoj predispoziciji za privlačenje komaraca, međutim u ostalim slučajevima komarce privlače spojevi koji se izlučuju na koži. Više je od 400 različitih spojeva koje treba ispitati, međutim za neke je već dokazano da privlače komarce.

- Viša koncentracija steroidnih hormona i kolesterola na koži privlači komarce
- Viša koncentracija mokraćne i drugih kiselina na koži može privući komarce s udaljenosti veće i od 50 metara
- Viša koncentracija ugljičnog dioksida CO2, plina koji izdišemo, privlači komarce. Osobe koje izlučuju više CO2 su trudnice, odrasle osobe, osobe koje obavljaju neku fizičku aktivnost.

Zato idući puta kada želite provesti večer na otvorenom i izbjeći dosadne ugrize, razmislite o ležaljci umjesto sportskoj aktivnosti. Vaši pokreti, izlučeni znoj i izdahnuta povećana koncentracija ugljičnog dioksida će inače privući komarce i onda je gotovo.

Kako otjerati komarce?

Kemijski repelenti za komarce
Obilje repelenata za komarce preplavi police trgovina svakog ljeta, no nisu svi jednako učinkoviti . Njihova učinkovitost ovisi o kemijskom sastavu. Još od 1957. godine u upotrebi je kemijski spoj DEET (N,N-diethyl-meta-toluamide). U ponovljenim istraživanjima, to je dokazano najučinkovitiji kemijski spoj u odbijanju komaraca na tržištu . Repelenti sa 23,8% DEET-a (većina formula sadrži između 10% i 30%) štite nositelja za oko pet sati, a sigurni su za upotrebu. Prema američkoj akademiji za pedijatriju niske koncentracije DEET –a (10% ili manje) su sigurne i za djecu stariju od 2 mjeseca.
DEET, iako najpoznatiji, nije jedini kemijski repelent za komarce koji se koristi. Od 2005. godine na tržištu je picaridin, koji se pokazao jednako učinkovit kao DEET, ali ugodniji za korištenje, bez mirisa je i ostavlja čisti svježi osjećaj na koži. Picaridin je također siguran za djecu stariju od 2 mjeseca.
Avonov Skin-So-Soft, se također prodaje kao repelent, međutim istraživanja pokazuju da je manje učinkovit od DEET-a.
Zatim tu je metofluthrin koji je na tržištu od 2006. godine. Ne nanosi se na kožu, već se nosi u malenoj kutiji s baterijama, iz koje se oslobađa repelent .

Prirodna alternativa kemijskim repelentima
Ako želite izbjeći kemijske repelente, postoji nekoliko alternativa. Repelenti bazirani na ulju soje, citronele, cedra, paprene metvice, limunske trave i geranije pružaju kratkotrajnu zaštitu. Ulje eukaliptusa, međutim, može ponuditi i trajniju zaštitu i jednako je učinkovito kao niske koncentracije DEET-a. Ulje eukaliptusa sigurno je za djecu stariju od 3 godine. U posljednjih nekoliko godina, pojavili su se repelenti koji sadrže tiamin, međutim nisu dokazano učinkoviti.

Zamke za komarce

Ne želite se mazati kemijskim niti prirodnim repelentima. Alternativa su zamke za komarce. Riječ je o zamkama koje sadrže komarcima privlačne spojeve poput ugljičnog dioksida, topline, vlage. Na taj način se ubijaju ženke što pridonosi i smanjenju broja komaraca uopće. Novi trend u zaštiti protiv komaraca je odjeća prožeta kemijskih insekticidom permethrinom. Prodaje se kao „must have“ za osobe koje dugo vremena namjeravaju provesti na otvorenom.

Komarci se legu u lokvama, vlažnim začepljenim odvodima, kantama s vodom i ostalim vlažnim mjestima, te njihovom eliminacijom iz okoliša eliminiramo i komarce.

Valja istaknuti da su komarci i više od malih dosadnjakovića koji nas stalno gnjave ostavljajući neugodne ubode i svrbež. Oni su također prijenosnici bolesti. U prvom redu malarije od koje umiru milijuni ljudi, a također je prijenosnik virusa Zapadnog Nila koji također može dovesti do smrtonosnih oboljenja. Osim toga ubodi mogu također dovesti i do po život opasnih alergijskih reakcija. (mojdoktor.hr)

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 07:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Da nemas mozda alergijsku astmu?
Ja imam , ali to je sezonalno.

Nemam nikakav oblik ni astme niti disajne probleme. Možda je alergija na hemikaliju u pitanju.

A ovo što Čile piše... eto ja sam privlačna komarcima :) sreća, sreća, radost! :)

Koristim autan stik i ujedaju za prste ako ne za ruke, znači tamo gdje ga ne nanesem, a za potkoljenice najbolje da uzmem štitnike koje nose fudbaleri. :angry3:

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 13:11 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Jun 2009, 13:02
zna li iko gdje se mogu kupiti oni raid ''fenjeri'' što ih reklamiraju za vrtove itd. navodno pokrivaju 20 m2...tražila sam po tempu,merkatoru,ali tad ih nije bilo,ne znam da li su ih u međuvremenu dobili..

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 13:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
mi@86 je napisao:
zna li iko gdje se mogu kupiti oni raid ''fenjeri'' što ih reklamiraju za vrtove itd. navodno pokrivaju 20 m2...tražila sam po tempu,merkatoru,ali tad ih nije bilo,ne znam da li su ih u međuvremenu dobili..

I mene to interesuje!

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 14:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jul 2005, 15:44
imas i one svijece i baklje.. znam da je svijeca bilo u merkatoru,a za ostalo najbolje da odes u obi...

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 15:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
Moja mama ima zasađenu neku biljku Tamjaniku, koja ima miris tamjana, i uspješno tjera komarce. Odlomi par grančica i stavi u saksiju na sto gdje sjedimo i nema komaraca u krugu od 2-3 m, nisam mjerio dalje :)
Ovako izgleda biljka
Slika

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 17:24 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Dec 2007, 17:53
mi@86 je napisao:

ja sam obisao citav grad.....nema! :-?

Vrh

PostPoslato: 20 Jul 2010, 17:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2010, 22:34
Hvala Aždajče!

Vrh

PostPoslato: 21 Jul 2010, 07:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

guess who je napisao:
Moja mama ima zasađenu neku biljku Tamjaniku, koja ima miris tamjana, i uspješno tjera komarce. Odlomi par grančica i stavi u saksiju na sto gdje sjedimo i nema komaraca u krugu od 2-3 m, nisam mjerio dalje :)
Ovako izgleda biljka
Slika

Imala sam nekad ovu biljku... zaista miriše na tamjan... najbolje da je ponovo posadim i nosam saksiju sa sobom u krevet. :D
Kažu da i bosilje ima isti efekat...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 78 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4

Sva vremena su u UTC [ DST ]