U bokte, ne dođem jedan dan, a oni ispisali 5 strana!
Zanimljivo ste razvili temu. Vjerujem ja u ljubav i srodne duše i sve to, ali mislim da voda i ulje prosto ne idu zajedno. Neke od osoba koje sam voljela najviše na svijetu su bili različitih religija: moja najbolja drugarica je Hrvatica a žena koja mi je bila poput bake i koju sam voljela više od rođene bake je bila muslimanka. Bilo mi je žao kad mi je prava baka umrla, ali za njom nisam toliko tugovala kao za mojom Nanom.
Imam prilično veliku bližu rodbinu u neki od njih su se ženili ili udavali za Slovence, Hrvate, muslimane, Mađare, čak i jedan daleki rođak je oženjen crnkinjom.

Kada sam posmatrala njihovu djecu shvatila sam koliko se oni osjećaju čudno, nesvrstano, pogotovo nakon ovog rata, kao da nigdje ne pripadaju i to im jako teško pada. Kad je katolički Božić, krste se kao katolici, kad je pravoslavni krste se kao pravoslavci. I ne znaju šta će sami sa sobom. Ako bi se odlučili za jednu stranu, to bi bilo kao da se odriču druge, kao da se odriču jednog roditelja, a na sredini se ne može.
Takođe, dobra prijateljica je iz miješanog braka. Otac joj je musliman, mama Srpkinja. U toku rata, rastali su se, on je bio u nekoj baš teškoj islamskoj formaciji u kojoj je i poginuo, ona u Kolu srpskih sestara. Ta moja drugarica i njena sestra i danas ne znaju šta će sa tim. Sestra se pokrstila i udala za Srbina. Navodno se vole, izrodili su djecu, ali svaka svađa i on joj prebacuje za oca, o svekrvi da ne pričam. Moja drugarica ima dečka muslimana koji neće da je ženi zbog njene mame. A vole se, kada ih čovjek vidi osjeća tu hemiju, ali prosto on ne može iz ovog ili onog razloga da je oženi. A neće ni da je pusti.
Tako da... Ne, ne vjerujem u mješane brakove. Pogotovo ne ovdje kod nas kada je toliko mnogo loše krvi za nama. Ne kažem da neće baš nikad i nikome uspjeti, ali prije neće nego što hoće. I još jedna druga stvar, ja sam žensko. Ako bih se udala za nekog druge vjere, morala bih da se odreknem dijela sebe koji sam bila 20 i kusur godina. Običaji sa kojima ste odrastali su nezaobilazni dio vas, priznali vi to ili ne. I kako da vaspitavam svoju djecu u takvom braku kada ja ne bih znala kako da se snađem u njemu?