banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 18:55

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 33, 34, 35, 36, 37
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 12 Jun 2010, 22:40 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 08 Jun 2010, 19:36
Više se pridaje važnosti spoljnjem pranju tela nego čistoći srca.

To ti mislis.
Zasto onda Kelime-sehadet glasi ''Ešheddu en la illahe ilallah we ešheddu enne Muhammeden abd'uhu we resuluhu''
''Srcem vjerujem i jezikom ocitujem da nema drugog boga osim Allaha, i vjerujem i ocitujem da je Muhammed Božiji rob i Božiji poslanik''

Da je tako kao sto ti kazes onda bi se u sehadetu spominjalo pranje.
Ali Islam pridaje dosta vaznosti cistoci. Cesto ces nac i ovaj text da se spominje ''Allah doista voli one koji se ciste''

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 20:18 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Bog kaže narodu da bude SVET KAO ŠTO JE ON SVET i to je zapovest.
Svet čovek u svom životu ne prati politiku niti mu je TV prad očima.
Takav čovek ne gleda na naciju niti UBIJA niti mrzi već kao što Kuran ponavlja Biblijski tekst ,PRAŠTA, i kaje se.

Prioritet je srce a ne forma.Sveštenstvo je sve u tančine ispunjavalo ali im srce nije bilo predano Bogu pa UBIJAŠE ljude i krivo osuđivaše jer se držaše forme bez suštine.
Drugim rečima možeš udvostručiti broj molitvi i biti naj čistijeg tela i odeće ti nemaš pravednost ni SVETOST dok se srce ne očisti a onda jezik pokazuje šta je u srcu.
Ovo je merilo za SVE.

Ako želiš odgovoriti rado bih saslušao šta znači biti rođen VODOM I DUHOM?

Vrh

PostPoslato: 13 Jun 2010, 22:44 
Početnik
Početnik

lavić je napisao:
Takav čovek ne gleda na naciju niti UBIJA niti mrzi već kao što Kuran ponavlja Biblijski tekst ,PRAŠTA, i kaje se.

Prioritet je srce a ne forma.Sveštenstvo je sve u tančine ispunjavalo ali im srce nije bilo predano Bogu pa UBIJAŠE ljude i krivo osuđivaše jer se držaše forme bez suštine.
Drugim rečima možeš udvostručiti broj molitvi i biti naj čistijeg tela i odeće ti nemaš pravednost ni SVETOST dok se srce ne očisti a onda jezik pokazuje šta je u srcu.
Ovo je merilo za SVE.

Volio bi da mi ti odgovoris ako znas posto nisam upoznat sa tim? ne toliko detaljno

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2010, 08:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
lavić je napisao:

Ovo je merilo za SVE.

U pravu si ti za ovo gore, osobine su važne a ne vanjština... A odgovori ovo dole da vidim na šta misliš

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2010, 16:57 
Veteran
Veteran

,,Prioritet je srce a ne forma.Sveštenstvo je sve u tančine ispunjavalo ali im srce nije bilo predano Bogu pa UBIJAŠE ljude i krivo osuđivaše jer se držaše forme bez suštine.
Ovo je merilo za SVE.
,,

Merilo za SVE VERNIKE je:
Ko vlada njihovim životom Duh Božji ili duh pobune.
To se otkriva rečima i delima.
Dakle spoljašnjost kako kod sveštenstva pre 20 vekova tako i kod verskih predstavnika i danas je OK.

Redovno se kupaju i peru ruke i odela čista.
Redovno se mole određeni broj puta i sve redovno i po formi čine.
Bog nigde nije zapovedio da mu se mora toliko i toliko puta moliti ili kupati tad i tad.

Bog želi srce da mu damo da ga može očistiti a ono je Unutra a ne spolja.
Isus nepokretnom nije rekao ustani i ovi kad ga spustiše iako je narod čekao isceljenje TELA jer ima nešto veće od tela zato se ne bojte onog koji ubija telo.
Isus mu reče da mu oprašta grehe i onda pita sveštenike koji gledaju u TElO da li je lakše reći ustani i hodaj ili opraštaju ti se gresi i oni pogrešiše u odgovoru kao što i danas mnogi greše.
Za reći ustani i hodaj Isus bi samo naredio i sve sile tame bi se udaljile ali za opraštaju ti se gresi Isus je morao na krst dati život, pa šta je lakše narediti ili postradati?

Poruka je da se naš stari čovek koji živi u nama mora ubiti a Duh Božji da nas vodi jer telo želi protiv Boga i ide za slastima i povodi se za zlom.
Čitajte postove i poznajte duhove i ispitajte sumnjive.
Ako ima potrebe nastaviću detaljnije.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2010, 18:22 
Početnik
Početnik

Mene zanima sta znaci biti roden VODOM i DUHOM?

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2010, 18:24 
Početnik
Početnik

sorry za ovo iznad pogrijesio sam

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2010, 21:24 
Veteran
Veteran

Nije on ljutio :)
Rođenje vodom datira od početka Božijeg govora naciji.
Eseni su p.n.e. imali obavezno ritualno pranje potapanjem u vodu pred šabat.
Kasnije Jovan krstitelj javno obavlja taj čin na otvorenom što je predstavljalo želju za čistoćom.
Ljudi su to TELESNO pranje tako i gledali ali im je poruka i smisao promakli,jer je traženo očišćenje celog bića a ne tela.

Jovan je glas onoga što viče dakle glasnik koji im pokušava objasniti smisao pranja uslovljavajući narod pokajanjem i tako se čisti iznutra a formalni čin je pranje tela vodom odnosno porinuće jer ono predstavlja pravo pokajanje što znači umiranje starog čoveka kao buntovnika i gašenje pohotljivosti i požuda.

Rođenje Duhom je dolazak dara od Boga kad Božiji Duh ulazi u naš duh i poučava nas svakoj istini i vodi kroz život sve dok mu to dozvoljavamo odnosno dok god dajemo Bogu prvo mesto u našem životu.
Takav čovek oprašta jer ima u sebi ljubav a Bog je ljubav.
Takav čovek ne ostaje u grehu i draga mu je reč Božija i služba Bogu po Duhovnom daru koji je dobio.
Prostije rečeno bez pokajanja iz srca i odbacivanja zla ne može nas Bog voditi jer poštuje naš izbor i trpi nas da dođemo u pokajanje i spasemo se verom u jagnje koje uze grehe sveta.

Božiji životni Duh je u nama još od oživljavanja u majčinoj utrobi i sa nama je do trenutka kad se on vraća Bogu koji ga je dao a telo ide u zemlju odakle je i uzeto.

Ako ima potrebe ići ćemo dublje i opširnije.

Vrh

PostPoslato: 14 Jun 2010, 23:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sibgatallah to je...

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2010, 08:39 
Veteran
Veteran

Još kad bih i ja razumeo šta si rekao...

još da kažem da Duh života poseduje svaka osoba a ispunjenje Duhom kao darom danas vodi i poučava je rast Hrišćanina.
Čovek može imati živor abiti bezbožnik.
Vernik sem životnog Duha dobija i Duha vodiča koji uči i čuva predanu osobu.Daje joj sposobnost da obavlja službu Bogu i bžnjima pomaže po daru.
Darovi su razičiiti a po njima i službe idu.
Nije učitelj sa teološkim fakultetom već je to osoba koja je primila daručitelja i Duh u njoj govori i poučava.
Te službe se ne smeju naplaćivati ni jedna!

Oni što služe džepu oni rade za platu a oni što čekaju nebesku platu vrše službu koja im je predana sa radošć bez novca.

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2010, 09:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

lavić je napisao:
Još kad bih i ja razumeo šta si rekao...

Sibgatallah ?

صِبْغَةَ اللَّهِ ۖ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللَّهِ صِبْغَةً ۖ وَنَحْنُ لَهُ عَابِدُونَ

[b]Sibgatallah, ue men ahsenu minallahi sibgah, ue nahnu lehu 'aabduun [/b]

"Allah je nas uputio, a zar ima ljepše upute od Allahove? Mi se samo Njemu klanjamo."

(Receive) the baptism of Allah, and who is better than Allah in baptising? and Him do we serve.

(We take our) colour from Allah, and who is better than Allah at colouring. We are His worshippers.

(Our religion is) the Baptism of Allah: And who can baptize better than Allah? And it is He Whom we worship.

Sibgh means dye-colouring or immersion in water. The Christian church has adopted it as a religious ceremony of baptism. By immersion in or sprinkling water on every convert, he or she is admitted to their faith. The Christian baptism, this verse reminds, does not really introduce a man to the true faith. The true faith is universal. The Christian baptism rejects and denies all prophets and messengers of Allah. The divine baptism inspires love for goodness (tawalla) and dislike for evil (tabarra) which is the true nature of man. It colours or conditions the mind and behaviour of the believers so that he or she should adhere to godliness and reject godlessness.

The dye-colouring of Allah means to take on the colour of the attributes of Allah and involve the soul deeply in the divinity of the Lord. It inspires the believer with the conviction that the Lord of the universe is one. He loves every created being.

Those who love Allah must love every thing Allah loves.

Vrh

PostPoslato: 15 Jun 2010, 21:31 
Veteran
Veteran

Ne razumem Engleski ali nije važno.
Nisam govorio o tri Boga već o jednom Bogu jer ako big napomenuo 7 Duhova da ne pomisliš da su to 7 Bogova.
Tvorac poseduje sedam Duhova i sam je DUH koji uzima obličje.
Čovek takođe može u sebi imati više duhova ali ga životni Duh održava i kad on izađe ljuštura se urušava.
No dobro ovo nije tema.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2010, 09:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vi se potapate u vodi, to je simbolično čišćenje i početak života u službi bogu. Dakle imate ceremoniju tu. Vi to zovete "krštenje" ...

Ne bi da koristim istu riječ, da zamjenimo radi primjera samo KRSTIO za BLAGOSLOVIO

Ajet bi bio: Nas je blagoslovio Allah, a ko je bolji u blagosivanju od njega, mi smo njemu pokorni ( njemu se klanjamo )

Božanstveni dio blagoslova je što ti unese ljubav za dobro i omrzne ti zlo, što je ujedno i prava priroda čovjeka. Dakle duša bude odgojena kako treba, voli ono što Allah voli i mrzi ono što Allah mrzi.

Vrh

PostPoslato: 16 Jun 2010, 20:29 
Veteran
Veteran

To je već nešto što je ispravno po pitanju življenja.
Ali, postoji detaljčić koji je životno važan a to je da se mi krštavamo U IME ISUSA HRISTA jer kroz tu žrtvu ulazimo u život i pokajanje stiže iz ljubavi prema onoj ljubavi koja se prva nama pokazala ,agape,.
Samo krštenje je priznavanje da smo grešni ali krštenje u IME je i pružena ruka prema već ispruženoj za pomirenje i život kroz žrtvu i ime dato svetu za SPASENJE.
Ako ima pitanje ...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 33, 34, 35, 36, 37

Sva vremena su u UTC [ DST ]