banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 22:46

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 234 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 02 Jun 2010, 11:52 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
jellyfish je napisao:
@ amidza

Pa ne znam ima li leminga i moze li se to tako porediti, ali ako bi mogli porediti, ne cini li ti se da si i ti na neki nacin "leming", posto si se stopio sa sredinom u kojoj zivis, posto vidim i kod tebe pristrasnost prema jednoj strani. U ovom slucaju prema strani vecinske religije u tvom podneblju, odnosno religije kojoj pripadas, pa branis cak i neke stavove koji nisu u skladu sa objektivnoscu i civilizacijom, a samo iz razloga zbog toga sto pripadaju "tvojoj" religiji :)

1.Vrati se na moje postove na istu temu na dan 30.05.2010 pa ćeš vidjeti da nisi u pravu.

2.Ti dobro znaš kakvu si zlobnu rečenicu odvalio!

3.Da podsjetim:protiv sam generaliziranja.

4.Kad vidiš da ti se neka ofucana džukela piša na ruže u vrtu normalno da ćeš ga ćakanti
kamenom i uzviknuti MARŠŠŠŠŠŠŠŠ,,,,,,, (to ne znači da bi ga ubio)!

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 12:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Ja za sebe i ne tvrdim da sam savrsen. Drugo, iznosim samo svoje misljenje, za koje ne kazem da je tacno, to je samo moje misljenje. I trece, kritikujem objektivno sve strane za koje mislim da nisu u pravu. U nekom slucaju je to mozda islam(sto tebe pogadja jer si pristrasan na tu stranu), u drugim slucajevima je to hriscanstvo(sto opet pogadja druge koji su pristrasni na tu stranu). Ali sta ja mogu kad svi brane svoje i pristrasni su na svoju stranu, pa onda ja koji sam neutralan ispadam neprijatelj i jednima i drugima. Slicno kao medjunarodna zajednica kad razvadja zaracene strane i umjesto da joj se zahvale svi je mrze. Tako i to :)

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 12:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
Sasvim je normalno osvrnuti se na određeni događaj, ličnost ili manju grupu te dati svoj sud.

No, ne može biti normalno MILIJARDU I POL ljudi strpati u isti koš!!
Pobogu pa nisu to klonirani ljudi da bi se moglo generalizirati.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 12:31 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Walker je napisao:
Postoji taj drugi vid pravde ali on ovdje ne vazi isto kao sto ovaj na koji smo mi navikli ne vazi negdje drugdje.

Pa nismo li onda 1:1, sta cemo sad????

Kome god nije nista sveto (uopste ne govorim nuzno za ateiste), taj ce u svemu traziti slobodu, ispriku ili pravo, kriti se iza kolektiviteta i na kraju kad dođe konac koncu reci ce "pa i ja sam covjek"....ali ako si covjek onda si i odgovoran za svoja (ne)djela...plati koko sto si pozobala-je izreka od kako je Kemo kihno.

Sto se tice Svicarske demokratije i opcenito njihovog prezira prema istoku svjedoce turisti koji hinje da vide Dubaj ili Burj-Al-Arab ili Palm Jumeirah ili nedaj Boze Atlantis, a da se puno ljudi glava nanosaju tamo svjedoce i investicije npr. hotel Armanija u cuvenom neboderu Burj Dubai....i kako ti nazva sve ono te moguce i nemoguce građevine od kojih je samo jedan bio dovoljan da izvuce svijet iz recesije..."vuko...sta"???....divljaci jelde???

Koliko nas covjek zudi za Svicom, toliko jedan Svicarac zudi za Dubaijem...e sad ZASTO??? Zbog lahkoce zivota, narod bi reko trbuhom za kruhom, a da li je i tamo kao i u Svici demokratija podnosljiva, JEST...i to jaaaaaaaaako podnosljiva.

Zato mi nemoj molim te palamud'ti o Svici i Africi i Aziji (to je ono sto sam ti govorio da se zeli nekog nazvati "divljakom" da bi se imalo opravdanje ubiti,napasti,vrijeđati,lagati i izvlaciti se na zdrav razum,ko da ste eto pa nesto pametniji)...meni da je bolje u Bosni vratio bih se, a i da mi je blizi Dubai nebi ostajao ovdje...sto se tice demokratije za dooooobre pare ljudi svasta rade, eto ja sam za bolje pare napustio svoje mjesto, a onaj za dobre pare pravi budalu od sebe i vrijeđa narod...jesmo li ja i on isti????

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 15:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Avg 2009, 19:25
Oficir s ruzom je napisao:
Kome god nije nista sveto (uopste ne govorim nuzno za ateiste), taj ce u svemu traziti slobodu, ispriku ili pravo, kriti se iza kolektiviteta i na kraju kad dođe konac koncu reci ce "pa i ja sam covjek"....ali ako si covjek onda si i odgovoran za svoja (ne)djela...plati koko sto si pozobala-je izreka od kako je Kemo kihno.

Steta samo za vas sto u Evropi crtanje nije zabranjeno, kao ni mnoge druge stvari tako da mozete da se uhvatite za usi. Ako je neko odgovoran za svoja djela to ne znaci da je odgovoran pred muslimanima jer vi ostatku svijeta niste autoritet. Ni vi ni vasi zakoni. Ako se iko iza neceg krije onda su to vjernici koji ubijaju u ime boga.

Sto se tice tog Dubaija :lol:(inace kolijevke civilizacije)

Ajde ne budali kakva lakoca zivljenja, znas ti kako radnici zive u Dubaju. Nemas pojma... Zive dobro milioneri, odnosno ljudi koji inace dobro zive, gdje god bili, a u Dubai idu jer je to stvar prestiza. Uz njih dobro moze zaraditi visokoobrazovani kadar sa zapada koji je Emiratima prijeko potreban jer su im vlastiti resursi sto se strucnjaka tice u najmanju ruku siromasni. A imigranti koji rade fizicke poslove zive kao pacovi, mnogo ali mnogo gore nego u Svici. I sad ti meni prodajes pricu o snovima Svajcaraca da zive u UAE. Daj covjece kad je toliko dobro sto muslimani masovno emigriraju na zapad a ne u Dubai?

Gdje bi Dubai bio da tamo nisu bili dovoljno preduzimljivi da se otore prema zapadu. Znas kad bi oni napravili ona ostrva i cuda da nije inzinjera iz Holandije. Ne kojem nivou bi oni bili da su bilo sta probali vlastitim resursima a da prethodno nisu uvezli tehnologiju i inzinjere sa zapada? Nego kad bi se sve islamske zemlje koje leze na nafti ugledale na Emirate, svijet bi bio mnogo jednostavniji. U Dubaiju za strance ne vrijede islamski zakoni. Nisam siguran da li je na snazi serijat, mislim da alkohol mogu kupovati svi, za strance sam siguran za muslimane ne znam.

U Dubaiju nije bilo nikakvih protesta povodom karikatura. Pitam se zasto.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 16:29 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
dakle, Serijat kao paralelni zakon ne moze biti vazeci, pa tako ni dominantan, u zemljama koje imaju svoje, svjetovne zakone
slazem se sa onima koji su u prethodnim postovima shvatili to kao poentu

ja licno cu postovati religijska osjecanja ljudi koji su pripadnici odredjenih religija, necu crtati Muhameda, necu se podsmijavati pozivu na molitvu i slicno,-sto je moj slobodan izbor, buduci da ne zivim u zemlji koja podlijeze Serijatu

postovanje u smislu ne/crtanja u zemlji u kojoj je dozvoljeno crtanje cega kod zelite je stvar obzira koji je opet stvar spontanog osjecaja, a ne iznude i straha od nasilja

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 18:25 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Walker je napisao:
Steta samo za vas sto u Evropi crtanje nije zabranjeno, kao ni mnoge druge stvari tako da mozete da se uhvatite za usi.

Pa ako nije zabranjeno probaj nacrtati karikaturu holokausta...

Walker je napisao:
Ako je neko odgovoran za svoja djela to ne znaci da je odgovoran pred muslimanima jer vi ostatku svijeta niste autoritet.

Nisam ni reko da treba biti odgovoran pred muslimanima, nego to prvo govori o njegovoj odgovornosti kao covjeka pred svojom savjesti, zatim odgovornosti prema drugom covjeku, a onda odgvornosti prema Bogu. Samo mi reci o kakvoj odgovornosti se radi i ima li uopste odgovornosti i da li je bilo????

Walker je napisao:
Ako se iko iza neceg krije onda su to vjernici koji ubijaju u ime boga.

Vjernici sve rade u ime Boga, pa ako kroz prizmu serijata postoji smrtna kazna i ona ce se sprovesti u ime Boga, nije samo kazna prioritet da se cini u ime Boga, nego i sva ostala djela....(nadam se da ces me namjerno pogresno razumjeti).

Walker je napisao:
Ajde ne budali kakva lakoca zivljenja, znas ti kako radnici zive u Dubaju. Nemas pojma...

Pa trenutno citam podatak da imaju 500 eura...a obziro da u vlastitoj zemlji imaju 50 eura...reci cemo da zive 10 puta bolje...
Isti sistem je između plata BiH i Svicarske...Onaj ko je u Bosni imao 500 maraka i prezivljavao, za isti taj posao u Svicarskoj ce biti placen i do 5 000 maraka ( uzimam primjer svoje koleg koji su nedovno dosli )...sto se tice daljeg standarda u Dubaiju je 5 litara goriva 1 euro a u Svicarskoj 1 litra 1,1 eura ...to eto tek tako da se vidi da tvoji silni emigranti i silni "zderaci muslimanski"...nisu u onom svjetlu u kojem ih predstavljas...s druge strane uvjek je Bolje biti emigrant u Dubaiju nego direktor firme u Indiji...isto tako je bolje biti emigrant u Svici nego direktor firme u Bosni...

Walker je napisao:
I sad ti meni prodajes pricu o snovima Svajcaraca da zive u UAE.

Ne prodajem nikakvu pricu..valjda ja znam gdje zivim s kim se druzim i kakva su razmisljanja ovdje.Pitaj prosjecnog Svicarca.

Walker je napisao:
Daj covjece kad je toliko dobro sto muslimani masovno emigriraju na zapad a ne u Dubai?

Ako masovno emigriraju na zapad a ne u Dubai, zasto se onda pozivas na masu emigranata koji rade u Dubaiu upravo iz najmnogoljudnijih Azijskih zemalja??? Ako je tamo toliko lose, mislim da se niko nebi zvao emigrant??? Ako je u Bosni toliko dobro zasto imamo mali broj emigranata (poređenja radi)???
Nisu li emigranti upravo pokazatelj kretanja masa iz losijeg u bolje...a Dubai ih je pun ko sipak???
U tebe izgleda i Sunce izlazi s zapada.

Walker je napisao:
Gdje bi Dubai bio da tamo nisu bili dovoljno preduzimljivi da se otvore prema zapadu.

Znaci nisu divljaci i bili su dovoljno svjesni u kom se segmentu trebaju otvoriti prema zapadu...Gdje bi titina Juga bila da nije krajem 70 otvorio granice prema zapadu, gdje bi Seul bio da nije otvorio granice prema zapadu, gdje bi Jpan bio da se nije otvorio prema zapadu...brkas pojmove o kojima razgovaramo s ekonomijom i trgovinom.

Walker je napisao:
Znas kad bi oni napravili ona ostrva i cuda da nije inzinjera iz Holandije.
Ja bih prije rekao iz Japana :D, a i ako su dolazili mislis li da su placeni sirotinjski...vidi samo platu jednog inzinjera...u Holandiji (ako ih je uopste bilo od tamo, iako mi se cini da ih je vise bilo iz Japana koji je isto tako ekonomska velesia), moze samo da sanja o toj svoti u svojoj drzavi plus pored toga kad se uzme u obzir da nema poreza cifre su astronomske :D

Walker je napisao:
Ne kojem nivou bi oni bili da su bilo sta probali vlastitim resursima a da prethodno nisu uvezli tehnologiju i inzinjere sa zapada?
Ili dalekog istoka ???

Na kojem bi stepenu Amerika bila da nije bilo robova iz Afrike ???? Jos gora stvar ha?

Walker je napisao:
Nego kad bi se sve islamske zemlje koje leze na nafti ugledale na Emirate, svijet bi bio mnogo jednostavniji.

Konacno pred kraj tvog posta neko priznanje o tim divljacima s istoka, ne samo islamske zemlje nego i mnoge zapadne ukljucujuci i Svicu ( bar u pogledu ukidanja poreza na plate :D )
Walker je napisao:
U Dubaiju za strance ne vrijede islamski zakoni

To sam i govorio u proslom postu, serijat se sprovodi samo nad muslimanima a svaki stranac ce biti kaznjen po obicnom zakonu...

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 20:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Pa nismo li onda 1:1, sta cemo sad????

Sta cemo? Naravno, zivicemo u skladu sa nasim vidjenjem pravde. Ne vidim zasto bi se pravio kompromis sa prevazidjenim a u neku ruku i primitivnim konceptima.

Uopste, kada bi bila situacija 1:1 svima bi pametnije bilo da izaberu civilizacijski napredniji koncept.

A ne znam od kuda prica o Dubaiju?
Dubai je razvijen samo zato sto Emirati leze na nafti. Dakle, pukom srecom. Da im jedno jutro zapadnjaci ne rekose da leze na nafti, nisam siguran da li bi do danas izasli iz svojih satora. :lol:

I opet treba pomenutu da je neumjesno porediti holokaust sa Draw Muhammad situacijom.
Na kojem bi stepenu Amerika bila da nije bilo robova iz Afrike ???? Jos gora stvar ha?

:lol: :lol: :lol:
Molim te reci mi da si se salio!

Vrh

PostPoslato: 02 Jun 2010, 22:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Glede ove nicim izazvane prepirke o Dubaiju. Neuporedivo je bolje biti fizicki radnik u EU nego u Dubaiju. Tamo najteze fizicke poslove rade radnici iz Indije, Pakistana gdje su sa 100 eura mjesecno glavni u selu. Jedini koji prosperiraju su visokoobrazovani koji su dobro placeni jer Dubai ima ogroman deficit strucnjaka.

Ipak su im ostrva projektovali Holandjani. ;)

Sto rece Besparica da im zapadnjaci nisu rekli da leze na nafti jos bi bili u satorima i muzli kamile.

Ovo za crnce je prejako. Stvarno gdje bi bili da im nije bilo robova iz Afrike, vjerovatno u kucicama od blata. Ne bi imao ko da bere pamuk. Snasli bi se valjda nekako. :lol:

Citiraj:
To sam i govorio u proslom postu, serijat se sprovodi samo nad muslimanima a svaki stranac ce biti kaznjen po obicnom zakonu...

E pa kad se serijat sprovodi samo nad muslimanima iz tog razloga nema potrebe da se arlauce trazi glava karikaturiste, nego se fino ide na sud. E sad sto sudska kazna ne bi bila primjerena vasim zahtjevima to je vec stvar civilizacijskih razlika i kome se ne svidja, pa i dalje zeli nekog da ubije deportacija tamo odakle je dosao je jedino rjesenje.
Citiraj:
Pa ako nije zabranjeno probaj nacrtati karikaturu holokausta...

Opet mi nije jasno kako se sprdnja sa necijim uvjerenjima moze porediti s negiranjem i omalovazavanjem 6 miliona zrtava. Vjerovatno je to tebi realan odnos, meni nije.

Nego bas me zivo zanima zasto u tom Dubaiju nije bilo protesta zbog karikatura.

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 00:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Besparica je napisao:
Uopste, kada bi bila situacija 1:1 svima bi pametnije bilo da izaberu civilizacijski napredniji koncept.

Posteno...izabiramo civilizacijski napredni koncept.

Besparica je napisao:
Dubai je razvijen samo zato sto Emirati leze na nafti. Dakle, pukom srecom. Da im jedno jutro zapadnjaci ne rekose da leze na nafti, nisam siguran da li bi do danas izasli iz svojih satora. :lol:

Sreca ili ne ...eto razvijeni su...i sve se manje oslanja na naftu a sve vise na turizam. A zna se kome je ipak ta nafta isla i za koje pare....i narod bi reko "ne laju psi zbog sela nego zbog sebe".

Ne lista mi se knjiga o doprinosu islamske civilizacije zapadu u srednjem vjeku....samo cu reci da nije bilo Islamske civilizacije mnogi bi zapadnjaci umirali od prljavstine kao sto i jesu..., a da ne otvaram poglavlja o matematici, medicini, filozofiji, astronomiji itd.itd.

Znaci ako jedna civiliziacjia u svojim dostignucima pomaze drugoj to ne znaci da je prva pametnija a druga divlja i to citav svoj vijek...jer bogatstvo a i usponi i padovi civilizacija su relativni (danas te ima sutra vec ne)...
A ako cemo gledati na to da zapadnjaci nisu otkrili naftu, istina je da bi beduin i dalje bio beduin, a karikaturist bi i dalje bio ziv, i nikad nebi zapadna vojna cizma krocila na istok...jer beduin je zivio s svojim kamilama i prije nafte, kao sto je zivio i zapadnjak s svojim nekupuanjem.

Besparica je napisao:
I opet treba pomenutu da je neumjesno porediti holokaust sa Draw Muhammad situacijom.

Samo gledam s aspekta demokratije...niko se nebi sprdao s zrtvama, ma nikom to njie ni na kraj pameti ..samo eto da vidimo dokle bi ZIVI zidovi imali zivce da trpe tu sprdanciju, a zrtvama je sasvim svejedno jer oni su na onom svijetu.

Walker je napisao:
Neuporedivo je bolje biti fizicki radnik u EU nego u Dubaiju.

POOOGRESNO...ja bih prije reko da je isto.

Walker je napisao:
Tamo najteze fizicke poslove rade radnici iz Indije, Pakistana gdje su sa 100 eura mjesecno glavni u selu. Jedini koji prosperiraju su visokoobrazovani koji su dobro placeni jer Dubai ima ogroman deficit strucnjaka.

Sve fizicke poslove u Svicarskoj uglavnom rade emigranti i doseljenici, i jedini koji prosperiraju su visokoobrazovani ljudi koji su dobro placeni jer i Svicarska (kao i Dubai) ima deficit strucnjaka ...konkretno arhitekata, inzinjera, doktora (koji masovno dolaze iz Njemacke radi bolje zarade) itd..
Poenta je da u Dubaiju kao uostalom i svagdje u svijetu profitiraju visokoobrazovani ljudi a fizicka radna snaga osim sto je najnize placena tim dobija i najgore poslove...od kad taj princip u svijetu traje ima cini mi se sigurno nekoliko hiljada godina.
:D

Biti u Svicarskoj perac suđa u hotelu je covjek isto u Bosni gazda...sve je stvar standarda Bosne i Svicarske koji iznosi nesto vise od 10 puta. ...u Pakistanu je covjek gazda s 100 aura a u Dubaiju nemoze posteno jesti jedan dan...u Bosni je covjek gazda s 900 maraka a u Svicarskoj ti treba najmanje 10 puta toliko za četveročlanu familiju.

Walker je napisao:
Sto rece Besparica da im zapadnjaci nisu rekli da leze na nafti jos bi bili u satorima i muzli kamile.

Pa eto recimo da nije bilo El-Horezmijeve algebre...bi li zapad ikad znao izbrojati od 1 do 100 :D
Ili da nije bilo Ibn Sinaovog kanona... :D
Mislim, nemojte biti napuhani, nije istok toliko budalast i divlji kolko vi mislite.

Walker je napisao:
Ovo za crnce je prejako. Stvarno gdje bi bili da im nije bilo robova iz Afrike, vjerovatno u kucicama od blata. Ne bi imao ko da bere pamuk. Snasli bi se valjda nekako

Nisu crni samo pamuk brali...nego radili sve i svasta i to za zivot...proguglaj pa da vidimo kolko je amerika dobila ili izgubila u periodu robovlasnistva, koliko su zarađivali na njima i da li su robovi uopste i koliko utjecali na bogatstvo te zemlje???

Walker je napisao:
E pa kad se serijat sprovodi samo nad muslimanima iz tog razloga nema potrebe da se trazi glava karikaturiste, nego se fino ide na sud. E sad sto sudska kazna ne bi bila primjerena vasim zahtjevima to je vec stvar civilizacijskih razlika i kome se ne svidja, pa i dalje zeli nekog da ubije deportacija tamo odakle je dosao je jedino rijesenje.

Tako je...ajmo sad na sud...a kome se ne sviđa deportacija..a jel ono bilo kakvog "civiliziranog-zapadnog" suda???? Nisam siguran.

Walker je napisao:
Opet mi nije jasno kako se sprdnja sa necijim uvjerenjima moze porediti s negiranjem i omalovazavanjem 6 miliona zrtava. Vjerovatno je to tebi realan odnos, meni nije.

Pa neko je uvjerenja da se 6 miliona zrtava desilo, a neko nije ( ne kazem da sam ja taj), ali taj koji nije, cini mi se da je bio neki profesor iz Njemacke je osuđen na 5 godina zatvora i morao je da porekne sve sto je govorio protvi holokausta...

Opet kazem nije problem u borju zrtava, nego je eto tako, samo da vidimo jel to demokratija, onako, cisto saljivo radi testiranja zivaca, obicaja a vala i muske djece...jer dokumenti su jaci od jedne karikature i sale...svi znamo da se holkaust desio, svi znamo da je zabranjeno govoriti protiv toga...ali i svi kazemo da je sloboda govora tekovina zapada, pa hajde da vidimo jel to tako...hajmo malo radi neke provjere slobode govora reci da se to nije desilo, cak mozemo reci da je to samo sala, da nemamo namjeru vrijeđati zrtve, narod, hajmo se ograditi maximalno, i hajmo praviti experiment eto samo toliko da vidimo ima li pravo slobode govora neku tacku usijanja...ili se eto na zapadu moze svsta "lajati" i ostati ziv...kad se toliko busate u prsa s slobodom govora na toj hemisferi...

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 00:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ne lista mi se knjiga o doprinosu islamske civilizacije zapadu u srednjem vjeku....samo cu reci da nije bilo Islamske civilizacije mnogi bi zapadnjaci umirali od prljavstine kao sto i jesu..., a da ne otvaram poglavlja o matematici, medicini, filozofiji, astronomiji itd.itd.

I od tada jedan dio islamske civilizacije se nije pomakao ni milimetra. Cak su neki otisli unazad.

Citiraj:
Svicarska (kao i Dubai) ima deficit strucnjaka ...konkretno arhitekata, inzinjera, doktora (koji masovno dolaze iz Njemacke radi bolje zarade) itd..

Jadna sirotinja u Njemackoj nema kruva da jede. Pogotovo doktori. Pa sta rade ti Svajcarci niti su fizicki radnici, niti su obrazovani. Prave sir? Ili sanjaju da jednog dana odu u Dubai da zive kao sav normalan svijet. :lol:

Citiraj:
Tako je...ajmo sad na sud...a kome se ne sviđa deportacija..a jel ono bilo kakvog "civiliziranog-zapadnog" suda???? Nisam siguran.

Aj ti ponovo procitaj sta sam napisao. Sve one koji nasuprot zakonima drzave u kojoj zive pozivaju na nasilje i ubijanje i ne zele prihvatiti cinjenicu da se ovdje stvari ne rjesavaju na taj nacin, treba vratiti tamo odakle su dosli i gdje je to normalno. To je moje licno misljenje i koliko vidim nije u skladu s onim sto zapadne vlade rade jer dopustaju ispade tipa obezglavi, zapali i cekaju da se predje s rijeci na djela prije nego sto reaguju.

Citiraj:
Nisu crni samo pamuk brali...nego radili sve i svasta i to za zivot...proguglaj pa da vidimo kolko je amerika dobila ili izgubila u periodu robovlasnistva, koliko su zarađivali na njima i da li su robovi uopste i koliko utjecali na bogatstvo te zemlje???

:lol:
Da neizmjeran doprinos nauci i tehnici. Usput jadni crnci. Al' eto bar se dio njihovih potomaka imao koristi ;) Sad bi oni silni kosarkasi i sprinteri sjedili u kolibama i sanjali da emigriraju u Dubai.

Citiraj:
i hajmo praviti experiment eto samo toliko da vidimo ima li pravo slobode govora neku tacku usijanja...

Ne mozete jer ne odredjujete vi pravila nego zemlja u kojoj zivite.

Kako to da u Dubaiju nije bilo protesta?
I jedno pitanje licne prirode. Zasto ti ode u Svicu a ne u Dubai? Zbog klime ili? Ako se isto zivi mozda je bolje da si medju svojima nego da zivis na zapadu s tiranima. ;)

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 08:50 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Walker je napisao:
I od tada jedan dio islamske civilizacije se nije pomakao ni milimetra. Cak su neki otisli unazad.

A neki daleeeeko napred, nisam ni mislio da potenciram da islamski svijet zivi na staroj slav, nego sam ti htio reci (a to si dobro razumio samo sto se pravis englez) da svaka civilizacija ima svoje uspone i padove u određenom historijskom periodu...npr. osmanslije, mongoli, tatari, krscani, amerikanci, rimljani, grci, svi su imali svoje uspone i padove...koliko se recimo grcka civilizacija pomjerla od doba antike...recicemo da su na istom stepenu kao i drzave Juge iako smo mi imali rat viska...znaci jedna civilizacija u historij ljudskog roda daje doprinos covjecanstvu, gasi se, dolazi na scenu neka druga itd.itd....u zadnjih 2-3 stoljeca s naukom itehnologijom napreduje Amerika, ali za neko određeno vrijeme mozda nece biti pitanja od svjetskog znacaja za koje se nece pitati recimo Kina ili Indija, kao sto se danas pita Amerika, ili kao sto se prije 500-600 godina pitalo Osmanlije, a rpije hijadu-dvije Rim.

Walker je napisao:
Jadna sirotinja u Njemackoj nema kruva da jede. Pogotovo doktori. Pa sta rade ti Svajcarci niti su fizicki radnici, niti su obrazovani. Prave sir? Ili sanjaju da jednog dana odu u Dubai da zive kao sav normalan svijet. :lol:

Opet si dobro razumio sta sam rekao, ali eto pravis sale i sprdancije tek tako da bi imao sta da kazes...odi u neku od bolnica u Svicarskoj i pitaj kolko ima Njemackih doktora, u stvari neces ni trebati pitati zato sto ce te Njemacki doktor i primiti na odjel...a ljudi idu tamo gdje mogu vise da zarade...a sto se tice Svicaraca ista mraka kao i sejhovi, zavaljeni su u stolice i stilski namjestaj u uredima, bankama, i zgrcu lovu na osnovu kamate od blaga kojeg imaju...
Ali ni Svica nebi bila to sto jest da nije država sef u kojoj se deponuju pare od istih tih sejhova s istoka...cak su davali azil i Sadamu Husejnu ne zato sto ima fine "mustašes" ego zato sto ima lovu...a da sanjaju o Dubaiju tu si debelo u pravu pa tebi bilo hem milo hem drago....

Walker je napisao:
Sve one koji nasuprot zakonima drzave u kojoj zive pozivaju na nasilje i ubijanje i ne zele prihvatiti cinjenicu da se ovdje stvari ne rjesavaju na taj nacin, treba vratiti tamo odakle su dosli i gdje je to normalno

Ispravno i ja sam za...rekao sam uvjek da je bilo kakva vlast dobra nego bezvlasce....vratiti stoku odakle je i dosla...u to ulaze i oni ameri iz Iraka i Afganistana, neka se igraju indijanaca i kauboja onako kako znaju ali tamo negdje u Teksasu...

Walker je napisao:
To je moje licno misljenje i koliko vidim nije u skladu s onim sto zapadne vlade rade jer dopustaju ispade tipa obezglavi, zapali i cekaju da se predje s rijeci na djela prije nego sto reaguju.

Pa eto neko je izgleda pametniji i od mene i od tebe...jer znaju sta rade... :wink:

Walker je napisao:
Da neizmjeran doprinos nauci i tehnici. Usput jadni crnci.

Ko kaze da su doprinjeli nauci i tehnici, tome je uglavnom doprinio "bjeli đavo", a crnci su uglavnom bili "oni kojima je data snaga a oduzeta pamet"....da sad ne otvaram temu rasizma, fasizma, aparthejda, itd....cemu se bjeli covjek mogao posvetiti ako nije nista radio...pismu i uzivanju, kao uostalom i sejhovi. :wink:

Walker je napisao:
Ne mozete jer ne odredjujete vi pravila nego zemlja u kojoj zivite.

Pa znam...nismo mi budale...ko sto ti mislis, pravila određuju zemlja u kojoj zivimo, ali da postoji disrkiminacija i dvostruki arsin to se zna....kazem ti lijepo na primjeru holokausta.

Walker je napisao:
Kako to da u Dubaiju nije bilo protesta?

Citiraj:
"11 ambasadora muslimanskih zemalja je trazilo sastanak sa Danskim premijerom, Anders Fogh Rasmussenom, oko onog sto su nazvali "kampanju blacenja islama u Danskoj", sto se na jeziku normalnih ljudi zove objavljivanje ilustrirane knjige o Muhamedu. Danska opozicija je podrzavala ideju sastanka, ali premijer je odbio sastanak.

Mislim i da je vlada U.A.E. s svojim ambasadorom uputila protestnu notu Danskom premijeru i vladi...jer su svih 11 zemalja zajedno nastupale u diplomatskom protestu...koji je inace u svijetu legalan, priznati i civilizacijski...zatim su bili protesti sve vece uleme na lokalnim i drzavnim tv stanicama u svih 11 zemalja, ali se masa u nekim zemljama nije mogla kontrolirati...sto nije bilo ni za ocekivati.
Bilo kako bilo vidim da su vlade islmskih zemalja ucinile dovoljno i djelovale zajednicki a to sto Evropske zemlje nisu htjele i nece za sto, vidi se ko je arogantan, i ko ima dvostruke arsine.

Walker je napisao:
Zasto ti ode u Svicu a ne u Dubai? Zbog klime ili? Ako se isto zivi mozda je bolje da si medju svojima nego da zivis na zapadu s tiranima. ;)

Ne u Svicarsku sam otisao radi sira, snijega, cokolade i satova, iako u Dubaiju ima svega toga (snjeg su nedavno napravili), vise mi se sviđa među kafirima nego među svojima...valjda od djetinjstva ( kako si mi samo fin ko da si iz Finske ).

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 09:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
http://prosvjetitelj-muallim.org/vijest ... u-javnosti

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 11:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Citiraj:
A neki daleeeeko napred, nisam ni mislio da potenciram da islamski svijet zivi na staroj slav, nego sam ti htio reci (a to si dobro razumio samo sto se pravis englez) da svaka civilizacija ima svoje uspone i padove u određenom historijskom periodu...npr. osmanslije, mongoli, tatari, krscani, amerikanci, rimljani, grci, svi su imali svoje uspone i padove...koliko se recimo grcka civilizacija pomjerla od doba antike...recicemo da su na istom stepenu kao i drzave Juge iako smo mi imali rat viska...znaci jedna civilizacija u historij ljudskog roda daje doprinos covjecanstvu, gasi se, dolazi na scenu neka druga itd.itd....u zadnjih 2-3 stoljeca s naukom itehnologijom napreduje Amerika, ali za neko određeno vrijeme mozda nece biti pitanja od svjetskog znacaja za koje se nece pitati recimo Kina ili Indija, kao sto se danas pita Amerika, ili kao sto se prije 500-600 godina pitalo Osmanlije, a rpije hijadu-dvije Rim.

Nikad se niko nije pitao kao danas Amerika i nadajmo se za stotinjak godina Kina. Nego razumijem ja sta hoces reci ali je za ovu diskusiju potpuno nebitno sta je bilo prije 1000 ili 2000 godina, i sta ce biti 100. Cinjenica je da su oni koji bi odrubljivali glave zbog ovakvih stvari debelo kaskaju za civilizacijskim tekovinama zapada.
Citiraj:
Ispravno i ja sam za...rekao sam uvjek da je bilo kakva vlast dobra nego bezvlasce....vratiti stoku odakle je i dosla...u to ulaze i oni ameri iz Iraka i Afganistana, neka se igraju indijanaca i kauboja onako kako znaju ali tamo negdje u Teksasu...

Slazem se. Naravno da isto vazi i za Americko izivljavanje nad ostatkom svijeta. Ili meni cini ili si ti to NEKE muslimane nazvao stokom? Cuvaj se bana. Mogao bi popasti i fatwu.
Citiraj:
Ko kaze da su doprinjeli nauci i tehnici, tome je uglavnom doprinio "bjeli đavo", a crnci su uglavnom bili "oni kojima je data snaga a oduzeta pamet"....da sad ne otvaram temu rasizma, fasizma, aparthejda, itd....cemu se bjeli covjek mogao posvetiti ako nije nista radio...pismu i uzivanju, kao uostalom i sejhovi.

Pa to ti kazem bijeli covjek je u Ameriku uvezao samo crnacku radnu snagu, a sejhovi uvoze i radnu snagu i obrazovani kadar. Oni svoje vrijeme trose vozajuci njemacka i italijanska kola po ulicama Dubaija.
Citiraj:
Pa znam...nismo mi budale...ko sto ti mislis, pravila određuju zemlja u kojoj zivimo, ali da postoji disrkiminacija i dvostruki arsin to se zna....kazem ti lijepo na primjeru holokausta.
Ne postoje jer ne uporedjujes iste stvari. Da se neko pokusa nasaliti sa muslimanskim zrtvama, evo recimo sa Srebrenicom, a to ne naidje na osudu onda bi to bili dvostruki arsini. A svako se moze sprdati s Judaizmom nece mu Jevreju prijetiti smrcu sto posto. Nisam siguran da bi bilo i tuzbi.
Citiraj:
Mislim i da je vlada U.A.E. s svojim ambasadorom uputila protestnu notu Danskom premijeru i vladi...

Ali nije bilo ama bas nikakvih protesta, u Dubaiju nula bambija. Niti je zbog situacije oko Draw Muhammad Day bilo zabrane facebooka u Emiratima. Oko ovog nikad nije ni bilo spora. Emirati su odavno prihvatili tekovine zapadne civilizacije kad su skontali da se od toga mogu dobro okoristiti.
Inace mene ni ne odusevljava niti sam pretjerano za ovo nasilno uvodjenje zapadnih vrijednosti koje Ameri sprovode. Nema od toga nista dok ljudi u tim zemljama sami ne skontaju sta hoce(kao u Dubaiju) i da li uopste hoce.

Citiraj:
Ne u Svicarsku sam otisao radi sira, snijega, cokolade i satova, iako u Dubaiju ima svega toga (snjeg su nedavno napravili), vise mi se sviđa među kafirima nego među svojima...valjda od djetinjstva ( kako si mi samo fin ko da si iz Finske ).

Ma vrucina u pustinji. Al' ima more za razliku od Svice. Jedino je ovo sa zabranom ljubakanja na javnom mjestu malo nezgodno ali navikao bi se valjda.

Da se razumijemo ja neke stvari koje se rade u islamskim zemljama tipa Iran, Pakistan smatram varvarskim ali je to nesto sto Iranci moraju da rijese izmedju sebe i s tim nemam neki narocit problem dok god neko takve norme ponasanja ne pokusava da sprovodi i ovdje.

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 12:11 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
amidža je napisao:
Znaš li šta je “Leming Sindrom”.
Leminzi su mali glodari poznati po tome što prate jedan drugog kad se strovaljuju sa planinskih litica u ambis. Lemingarstvo je jedan podmukli psihički fenomen koji je prisutan kod većine sisara, a može se primjetiti kako kod običnih ljudi tako i kod najobrazovanije intelektualne elite.
Lemingarstvo nije intelektualni fenomen – nego psihološki, i zbog toga ni jedna socio-ekonomska klasa nije uspjela da ostane imuna njegovom zadavljujučem efektu. Univerzitetski profesor može da bude leming isto toliko koliko i modom opsjednuta tinejdžerka. Prvi slijepo prati posljednju teoriju koja je “u trendu”, dok ova druga samo prati posljednji modni stil. Da li ima neke razlike? Nijedno od njih dvoje ne može da se odbrani od sile prirode. Sila stapanja pojedinca sa svojom socijalnom sredinom može da bude nesavladiva.
Za čovjeka – leminga, logika koja stoji iza neke misli nije bitna toliko koliko je bitan autoritet ili popularnost onoga ko ju iznosi. Čovjek se kao i leming socijalno ponaša, a drugačije ni ne može. Prirodno, svaka individua mora da ima tu osobinu, jer u suprotnom ne bi se mogao poduzeti ni najmanji korak prema ljudskoj civilizaciji. Lemingarstvo je jedna potrebna sociološka osobina za očuvanje društva, jedan urođeni instikt kod većine ljudi. Međutim, kao kod svih prirodnih fenomena i taj se može koristiti u štetne svrhe. Isti leming efekat koji omogućava masama u jednom pravednom društvenom sistemu da naprave jedan zajednički napredak, može istovremeno u jednom nepravedno vođenom društvu, da učini mase nesposobnim za objektivno rasuđivanje.

Ima li lemingarstva u Islamu ? Cisti korov iz svoje baste pa da joj se svi dive, umjesto sto "ispravljas" komsijske.

Citiraj:
Šta misliš ima li leminga na našem forumu??
Ili bolje rečeno ima li leminga među našom moderacijom?

Moguce, ali nije bitno. Nedavno su se moji postovi na ozbiljnoj politickoj temi brisali "u letu", plus sam dobila niz licnih "epiteta". Onda su u letu izbrisani i komentari o tome. Jesam li nesto izgubila ? :D Ni jedni ni drugi ne uticu na moj zivot, a ako misle da uticu to je njihov problem. :wink:

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 12:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Poruka meni ...u kom smislu???

U smislu demagogije koju siris na forumu.

Citiraj:
Arogantan....hm...vjerovala ili ne samo nastojim da te zaobiđem, jer mi se ne argumentira sa sljedbenicima moje knjige, ma o cemu se radilo...

Zaobisla bih i ja tebe kad bi to bilo moguce.

Citiraj:
Kao covjek sam rekao...kazem ti opet ne zelim da se s tobom raspravljam...( ako moze samo bez toga "kao covjek" ...cjenio bih to)...

Zasto ? Pa covjek si, a ako nisi - reci.

Citiraj:
Ovo je jako dobra recenica po kojoj ja i ti imamo razlicita gledista ( ne zelim pobijati Kur'an Kur'anom, iako je tefsir sure Nur o bludu upucen "ledičarima" kao sto sam i rekao po prijasnjem postu" ).
Nemoj mi imputirati da sam zenomrzac, kasapin i okrutan, jer ja to nisam. Ma koliko da ti govorim ti to odbijas cuti i citati jer samo vidis ono sto zelis vidjeti, ja sam za kaznu svih prestupnika a ne samo zena, nevjernika, preljubnika....i ne samo i ciljano zena...kao da zena nikako ne moze biti prestupnik.
Jedno je rijec "prestupnik" a jedno "zena"....ja kazem da sam za sprovedbu kazne nad svim prestupnicima, a ne nad svim zenama...
Rekao sam ti jednom "NE imputiraj" a ti hoces...sad ti postavljam jedno drugo pitanje "Zasto zelis da imas kontrolu???"...jer stalno odbijanje odgovora "NE" podrazumjeva da onaj ko ne zeli cuti "NE" zeli da ima kontrolu i zato to " NE" zanemaruje.

Ok. Jesi li prestupnik ?

Citiraj:
Sve pobrojano stoji osim laptopa :D ....o kamenovanju sam malo vise istrazivao ovih 2-3 dana, tako da sad tu vazem i priznajem da sam mozda prenaglo reagirao, ali ne zelim potpuno reci da sam u krivu jer nemam dovoljno podataka o historijatu i povodima nastanka onih hadisa koje sam ti citirao...(nasao sam jednu stranicu koja detaljno proucava pomenute događaje ali je na engleskom pa dok u potpunosti ne prevedem i ne razumijem -o "kamenovanju" cu se povuci do daljnjeg, ali ne iz razloga sto sam u krivu ili u pravu nego iz razloga sto se bojim da nemam dovoljno podataka), s druge strane bih volio da vidim tvoje argumente, (naravno ako je moguce)...

Moguce je. Pises o serijatu i boris se za isti kao da si ga zivio, a nisi. Znaci demagog si. Za razliku od tebe, kad me nesto zanima, potrazim informacije iz prve ruke. Sinoc sam pricala sa dvoje Iranaca na ovu temu. Muskarac kaze da je serijat u Iranu rat protiv zena ( je li to ISLAM ? ) a ona mi je ispricala svoju pricu. Bila je dvaput udata, tj dvaput su je udali za 30 i vise godina starije ljude. Prvi put je udata sa 14 godina. Kad joj je prvi muz umro, odmah su joj nasli drugog koji ju je tukao. Ona je onda nasla momka ( hehe ) svojih godina i morali su pobjeci iz Irana. Kaze da bi je porodica ubila da su je uhvatili. Sada se plasi vlastite sjene i neka joj je Bog na pomoci. Ima 22 godine.

Citiraj:
A bicevanje zena... opet podvlacim ne samo zena nego svih prestupnika ...o tom govori jasan Kur'anski tekst i tu ti nikad necu dati za pravo, jer sura Nur je jasna i govori o bludnici i bludniku , a ne samo o ZENI, ili BLUDNICI (obrati paznju na tekst u kom se ukoravaju i covjek i zena i propisuje kazna za oboje a ne samo za zenu).

Samo ti bujrum u serijat, pa kad prestupis neka te bicuju. Ja cu ostati u 21-om vijeku.

Citiraj:
Ovdje (sad cu pazljivije reci) iznosis svoje misljenje koje direktno suprotno Kur'ansko-hadiskim tekstovima...jer nakon preljube ionako je dolazilo do razvoda supruznika i u vrijeme Objave (nađi test o međusobnom ziharu), odnosno u uslovima kad covjek optuzi zenu za preljub bez dokaza i obratno a niti ijedno niti drugo imaju svjedoke...i slucaj sta se tad desava.

Bog je vrhovni sudija i pokoravam se njegovom sudu. Protiv licemjerstva u ljudima cu se boriti dok sam ziva.

Citiraj:
Ne nad zenama, nego nad prestupnicima....i daj okani se tog Kabula....(kvari ti kvalitet posta).

Vidis za razliku od tebe nemam predrasude prema Kabulu kao takvom. Za mene nije ni gori ni bolji od Ciriha, Pariza i Londona, jer nije zlato sve sto sija. Ostalo sam vec napisala.

ljubazan pozdrav

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 16:32 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Jul 2009, 13:22
Sreca ili ne ...eto razvijeni su...i sve se manje oslanja na naftu a sve vise na turizam. A zna se kome je ipak ta nafta isla i za koje pare....i narod bi reko "ne laju psi zbog sela nego zbog sebe".

Eto razvijeni su... Sasvim slucajno. :) A sve na sta se oni oslanjaju napravljeno je uglavnom od srecne love.
Samo gledam s aspekta demokratije...niko se nebi sprdao s zrtvama, ma nikom to njie ni na kraj pameti ..samo eto da vidimo dokle bi ZIVI zidovi imali zivce da trpe tu sprdanciju, a zrtvama je sasvim svejedno jer oni su na onom svijetu.

Ne moze se to tako gledati. Pogresan primjer uzimas. Da se ovamo neko sprda sa civilnim zrtvama u Afganistanu i Iraku koje su namjerno pobijene, onda bi donekle i bio dobar primjer, ali ovako se ne moze gledati. A i da se neko karikaturise holokaust, ne bi niko ganjao tog karikaturistu da mu odrubu glavu.

I jos u vezi Amerike i crnaca. Isto jos jedno lose poredjenje. Aj proguglaj malo zasto je izbio gradjanski rat u USA!

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 16:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Japanese_rose je napisao:
Zasto ? Pa covjek si, a ako nisi - reci.

Pa eto...vrlo sam eventualno... :D

Ok. Jesi li prestupnik ?

Kao i svak s nefsom.

Pises o serijatu i boris se za isti kao da si ga zivio, a nisi.

Pisem upravo zato sto ga zivim...ne znam gdje si me vidjela da ga (serijat) ne zivim, ne pamtim te da si mi bila gost u kuci. Vidis serijat nije u Iranu niti u Kabulu niti u S. Arabiji niti u Cirihu, niti nad zenom niti nad tom tvojom 22-ogodišnjakinjom ( iako je vjerovatno istina to sto je ona rekla ) i sama znas da serijat nije ono sto ti je ona ili on ispricao, upravo sam i rekao da sad svaka zemlja ima svoj serijat, pogotovo objasnjavas serijat s jednim Iranom koji uopste i totalno ima drugciju predodzbu serijata, i opet i sama znas (a mozda i ne znas ) da neke stvari koje siti rade su za dno dzehennema...
Mene ne interesira serijat ove ili one zemlje nego serijat uleme koja se slozila po određenim pitanjima, ili se razisla po određenim pitanjima shodno skoli koju slijedi...dakle ne slijedim serijat kralja Fahda, niti serijat Homeinija...nego sta kazes recimo na serijat...El-Dzevzija,Et-Teberanija, Jusufa, Muhammeda, Ebu Hanife, Malika, Safije, Ahmeda, zatim serijat Qardavija, Bin Baza, Tantawija, Bujutija itd.itd....

Informacija iz prve ruke (koju si ti ovdje predstavila ili objasnila s tim deckom ili tom djevojkom ) je samo njihova sudbina i to doista tuzna, a to nije serijat...da budemo jasni i po tom pitanju, inforamcija o serijatu iz prve ruke se uzima od uleme a ne od osoba koji su dozivjeli traumu ili zlu kob...

Samo ti bujrum u serijat, pa kad prestupis neka te bicuju. Ja cu ostati u 21-om vijeku.

O Boze...koja recenica, ajmo ovako..."Samo ti bujrum mimo serijata, pa kad prestupis, neka te hvale. Ostani ti u 21 vijeku". Tebe kad policajac ustavi, ti se pozivas na 21 vijek. i samo mu reci da sud prepusti Bogu ( u tom slucaju parlamentu ili zakonodavcu)...mislim rađeno je tako i od nekih extrema unutar BiH.

"Kad bi moja Fatima ukrala ja bih joj ruku osjekao"...-jest serijat u pravom smislu rijeci, a drugcije bi bilo "Kad bi moja Fatima ukrala, ja bih sud prepustio Bogu"...(komotno izbaci uljeza između ove dvije recenice).

Bog je vrhovni sudija i pokoravam se njegovom sudu. Protiv licemjerstva u ljudima cu se boriti dok sam ziva.

Kur'an je od Boga...sestro mila od Boga, Serijat je od Boga, ako si se pokorila Kur'anu i serijatu pokorila si se i Bogu...tesko onom ko sve ostavlja za Sudnji dan.
I ja cu se boriti protiv licemjerstva u ljudima dok sam ziv, samo sto znam jednog cvojeka koji je umro prije 1 400 godina a jedini je on znao ko su licemjeri i Muaz r.a., a nakon toga se sudi po postupcima a ne po onom sta nam je u srcu, po tom ce suditi se na Sudnjem danu, a za ovaj svijet je serijat. (prvi cas akaida)

Vidis za razliku od tebe nemam predrasude prema Kabulu kao takvom

Nemam niti ja , pogresno si skontala recenicu... :wink:

Vrh

PostPoslato: 03 Jun 2010, 17:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pisem upravo zato sto ga zivim...ne znam gdje si me vidjela da ga (serijat) ne zivim, ne pamtim te da si mi bila gost u kuci. Vidis serijat nije u Iranu niti u Kabulu niti u S. Arabiji niti u Cirihu, niti nad zenom niti nad tom tvojom 22-ogodišnjakinjom ( iako je vjerovatno istina to sto je ona rekla ) i sama znas da serijat nije ono sto ti je ona ili on ispricao, upravo sam i rekao da sad svaka zemlja ima svoj serijat, pogotovo objasnjavas serijat s jednim Iranom koji uopste i totalno ima drugciju predodzbu serijata, i opet i sama znas (a mozda i ne znas ) da neke stvari koje siti rade su za dno dzehennema...
Mene ne interesira serijat ove ili one zemlje nego serijat uleme koja se slozila po određenim pitanjima, ili se razisla po određenim pitanjima shodno skoli koju slijedi...dakle ne slijedim serijat kralja Fahda, niti serijat Homeinija...nego sta kazes recimo na serijat...El-Dzevzija,Et-Teberanija, Jusufa, Muhammeda, Ebu Hanife, Malika, Safije, Ahmeda, zatim serijat Qardavija, Bin Baza, Tantawija, Bujutija itd.itd....

Dok god primjenjujes serijat samo i iskljucivo na sebi, to je tvoj izbor i pravo.

Problem nastaje ako bi svoje stavove nametao ostalima.

Ni dijete ne smijes natjerati na bilo sta ako ti je stalo do njegovog psihofizickog zdravlja, a kamoli da prisiljavas drustva.
Nema prisile u vjerovanje, a vjerovatnoca da su u jednom drustvu svi vjernici cinom rodjenja je ravna nuli.

Citiraj:
Informacija iz prve ruke (koju si ti ovdje predstavila ili objasnila s tim deckom ili tom djevojkom ) je samo njihova sudbina i to doista tuzna, a to nije serijat...da budemo jasni i po tom pitanju, inforamcija o serijatu iz prve ruke se uzima od uleme a ne od osoba koji su dozivjeli traumu ili zlu kob...

Taj muskarac nije imao bilo kakve veze s tom djevojkom osim po zemlji rodjenja. Nije ona jedina, upoznala sam jos jednu zenu iz Somalije sa gotovo istim iskustvom. Dva-tri braka do 25 godine zivota, uz gubljenje svih iluzija o ljudima. Je li to u redu ?

I jos nesto - uvijek cu vise vjerovati zivoj zrtvi nego njenom mocniku.

Citiraj:
Tebe kad policajac ustavi, ti se pozivas na 21 vijek. i samo mu reci da sud prepusti Bogu ( u tom slucaju parlamentu ili zakonodavcu)...mislim rađeno je tako i od nekih extrema unutar BiH.

Mene policajac u zivotu nije zaustavio. Nema potrebe niti razloga za to.

Citiraj:
"Kad bi moja Fatima ukrala ja bih joj ruku osjekao"...-jest serijat u pravom smislu rijeci, a drugcije bi bilo "Kad bi moja Fatima ukrala, ja bih sud prepustio Bogu"...(komotno izbaci uljeza između ove dvije recenice).

Ti Fatimu ostavi na sud Bogu i nemoj se igrati vladara tudjim zivotima. Da ne dozivis da se neko poigra tvojim.

Citiraj:
Kur'an je od Boga...sestro mila od Boga, Serijat je od Boga, ako si se pokorila Kur'anu i serijatu pokorila si se i Bogu...tesko onom ko sve ostavlja za Sudnji dan.
I ja cu se boriti protiv licemjerstva u ljudima dok sam ziv, samo sto znam jednog cvojeka koji je umro prije 1 400 godina a jedini je on znao ko su licemjeri i Muaz r.a., a nakon toga se sudi po postupcima a ne po onom sta nam je u srcu, po tom ce suditi se na Sudnjem danu, a za ovaj svijet je serijat. (prvi cas akaida)

Bog sudi po namjerama, ako pomislis na lose djelo a ne ucinis ga - upise ti jedno dobro djelo.
Ako ucinis dobro djelo, pa tebi je nagrada.

A za ovaj svijet su zakoni podlozni kritici, a ne oni od ljudi koji se drznu da glume Bozije zastupnike na zemlji. Posto znam da ces se uhvatiti ovog "Boziji zastupnici", odmah cu ti reci da u mojoj vjeri nema posrednika - to je jedan od mnogo razloga zbog kojih volim Islam. Ali bojim se da tvoj i moj Islam nisu isti u mnogo aspekata.

I ne - nemam ja problem sa serijatom, nego s nacinom njegovog sprovodjenja u islamskim zemljama.
Bog je rekao da su zensko i musko jednaki po vrijednosti, ja sam saznala da je to istina u toku zivota.
Ako bi serijatska uredjenja i Ulema imali isti broj muskaraca i zena u svojim mehanizmima vladanja, situacija bi vjerovatno ( odnosno sigurno ) bila drugacija.
Posto ce se to kod muslimana desiti za jedno 1000 godina, onda neka hvala.
Od Bozijeg suda ne bjezim, niti mu mogu pobjeci.
Mogu se samo nadati njegovoj Milosti za koju znam da visestruko nadilazi ljudsku.

Citiraj:
Kao i svak s nefsom.

Aha. A sto vrijedi za tebe ( dusa sklona grijesenju ) vrijedi za svakog covjeka, zar ne ?

I da shodno tome rezimiramo ovu prepisku : Ko ce prvi baciti kamen ?

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 04 Jun 2010, 09:18 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Walker je napisao:
Cinjenica je da su oni koji bi odrubljivali glave zbog ovakvih stvari debelo kaskaju za civilizacijskim tekovinama zapada.

Niti su takvi vecina, a niti kaskaju za civilizacijskim tekovinama nista vise sto bi kaskala jedna Rusija ili Evropa ili Amerika, pitanje je samo u kom segmentu kaskaju ?

Walker je napisao:
Nego razumijem ja sta hoces reci ali je za ovu diskusiju potpuno nebitno sta je bilo prije 1000 ili 2000 godina, i sta ce biti 100.

Naravno da je bitno, jer je bogatstvo relativno... :)

Walker je napisao:
Pa to ti kazem bijeli covjek je u Ameriku uvezao samo crnacku radnu snagu, a sejhovi uvoze i radnu snagu i obrazovani kadar. Oni svoje vrijeme trose vozajuci njemacka i italijanska kola po ulicama Dubaija.

LAZ, uvoze radnu snagu i obrazovni kadar a i oni se obrazuju, a da se vozaju vozaju se, vozaju svoje ...ko je kriv Bosni ili Srbiji sto ne iskoriste svoja prirodna bogatstva, pa bi se mozda i ti vozao.
Bjeli covjek nije DAO crncima obrazovanje, tako da je moralo ispasti da je samo bjelac pametan, zato sto se samo on i obrazovao a ciljano isao na podređenost jedne rase.

Walker je napisao:
Ne postoje jer ne uporedjujes iste stvari. Da se neko pokusa nasaliti sa muslimanskim zrtvama, evo recimo sa Srebrenicom, a to ne naidje na osudu onda bi to bili dvostruki arsini. A svako se moze sprdati s Judaizmom nece mu Jevreju prijetiti smrcu sto posto. Nisam siguran da bi bilo i tuzbi.

Pa nije li se i sprdalo, ali drugo tema vise za politiku..a da li ce jevreji podici tuzbu ili ne sasvim je nebitno jer su zakonom zasticeni ko sumski međedi, drzava po " sluzbenoj duzosti" podize optuznicu, a ne jevreji privatno...do zakona je a ne do pojedinog naroda...znaci demokratija je zakonom ogranicena, "Ne mozes lajati svasta i ostati netaknut".

Walker je napisao:
Da se razumijemo ja neke stvari koje se rade u islamskim zemljama tipa Iran, Pakistan smatram varvarskim ali je to nesto sto Iranci moraju da rijese izmedju sebe i s tim nemam neki narocit problem dok god neko takve norme ponasanja ne pokusava da sprovodi i ovdje.

E konacno da se razumjemo.

_____________________________________________________________________________________________________

dzabaleban je napisao:
http://prosvjetitelj-muallim.org/vijest ... u-javnosti

Dzebo sta tebe potace iz prikrajka da s nama podjelis ovakvu lijepu vijest... :D

Evo jedna i od mene, tek tako, da se zavrsilo na sudu zbog rukovanja.... :D

http://www.index.hr/vijesti/clanak/sved ... 74654.aspx

_____________________________________________________________________________________________________

Besparica je napisao:
Eto razvijeni su... Sasvim slucajno. :) A sve na sta se oni oslanjaju napravljeno je uglavnom od srecne love.

Uglavnom nije od kamate,krađe i prevare.

Besparica je napisao:
Da se ovamo neko sprda sa civilnim zrtvama u Afganistanu i Iraku koje su namjerno pobijene, onda bi donekle i bio dobar primjer, ali ovako se ne moze gledati.

Hocemo li koju i oko toga da vidimo da se doista i ne sprda...ko je uopste i ucinio te zrtve zrtvama...???

Besparica je napisao:
A i da se neko karikaturise holokaust, ne bi niko ganjao tog karikaturistu da mu odrubu glavu.

Temeljite svoje izjave na pojedincima, a serijat ne trazi to niti ima sankcija za odubljivanje glave.
Glave nebi frcale samo godine zivota...zato se jos niko nije ni drznuo da nacrta takvu neku karikaturu, jer zna da bi globio poput ovog
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/80868/Adv ... holokausta
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=229 (ovaj guli cak zbog obicne knjige...mislim cemu pompa kad je sloboda govora trajna tekovina zapada)

http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-nj ... 86447.aspx

Sloboda govora decki...sloboda govora... :D

Besparica je napisao:
Aj proguglaj malo zasto je izbio gradjanski rat u USA!

Nije pitanje zasto nego kad i koliko je ropstvo stoljeca trajalo da bi na kraju izbio građanski rat.
1619 pristaje prvi brod u Vridziniju a prva puska pukla 1861...242 godine????? 2 i po stoljeca...???

____________________________________________________________________________________________________

Dok god primjenjujes serijat samo i iskljucivo na sebi, to je tvoj izbor i pravo.

Duzost...sestro duznost, a ne izbor i pravo...duznost.

Ni dijete ne smijes natjerati na bilo sta ako ti je stalo do njegovog psihofizickog zdravlja, a kamoli da prisiljavas drustva.

"S 7 godina ucite djecu na namaz, a s 10...." -hadis... ne znam da li igdje postoji ijedna fikhska definicija o zabrani natjeravanja da se kao izgovor uzima bilo sta pogotovo psihofizicko zdravlje...ne znam uopste odakle ti taj podatak. Ja drustvo ne natjeravam.
Nemoj natjeravati djete ni da uci u skoli jer ce mu stetiti njegovom psihofizickom zdravlju, narocito kad bude trebao prodavati pamet a bice prinuđen prodavati snagu..."Ni djete ne smijes natjerati..." :roll:

Nema prisile u vjerovanje, a vjerovatnoca da su u jednom drustvu svi vjernici cinom rodjenja je ravna nuli.

Prvi dio recenice odnosno ajet "Nema prisile u vjeoravanju" je za inovjerce...dakle prisiljavati nekog da vjeruje u Islam je strogo zabranjeno (haram)...a ako se neko deklarise kao musliman onda ima legalan monopol prisile koji se zove serijat.
Niko se ne moze prisiliti da bude drzavljanin npr. Svicarske, ali ako on to postane onda ce da postuje svicarske zakone (legalan monopol prisile koji provodi drzava je jednak serijatu).

Pa bi definicija bila sljedeca :" Nema prisile u vjerovanju ali u vjeri ima"...izuzimam obredoslovlja govorim opcenito o serijatskim normama.
Za jednog pametnog punoljetnog i zdravog muslimana postoji kazna unutar serijata, a za jednog pametnog punoljetnog i zdravog nemuslimana takva kazna se spovodi jer nije musliman a znamo da je serijat samo za muslimane.

Znaci "nema prisile u vjerovanju"- je za nevjernike "ali u vjeri ima" -je za vjernike (serijat).

Taj muskarac nije imao bilo kakve veze s tom djevojkom osim po zemlji rodjenja. Nije ona jedina, upoznala sam jos jednu zenu iz Somalije sa gotovo istim iskustvom. Dva-tri braka do 25 godine zivota, uz gubljenje svih iluzija o ljudima. Je li to u redu ?

Nije u redu...nikad nece ni biti...Islamu treba psihofizicki stabilna i zdrava zena a ne skrhana osoba koja zivot provede proklinjuci...da bi se doslo do zdravog insana moraju se provoditi zdrave norme odgajanja, a to primoravanje na brak sigurno nije.
Nikad se necu sloziti da biram djetetu bracnog druga. Ali cu uvjek jasno reci svoje misljenje..."Nista sila na dobrotu"

I jos nesto - uvijek cu vise vjerovati zivoj zrtvi nego njenom mocniku.

Vec sam rekao da vise vjerujem da su price istinite nego da nisu, u stvari uopste ne sumnjam, ali isto tako jasnu cu reci da to nije Islam, "Najbolji među vama je onaj koji je najbolji prema zeni".

Mene policajac u zivotu nije zaustavio. Nema potrebe niti razloga za to.

Pa eto fino...uzoran građanin, mene ustavljaju redovno ..uglavnom rutinske kontrole... :)

Ti Fatimu ostavi na sud Bogu i nemoj se igrati vladara tudjim zivotima. Da ne dozivis da se neko poigra tvojim.

Fatimu r.a. sam je ostavio davno, ali je izjavu rekao njen otac a znamo i ti i ja ko je on. Ja nisam vladar tuđeg zivota kao sto nije bio niti on vladar njenog...dobro si shvatila poentu sta sam htio reci...
A hoce li se neko igrati s mojim samo kazem "Ako sta ukradem sjecite je ja cu je na kladi drzati", ako silujem "visajte me na A banderu"...ali isto tako i za druge.

Bog sudi po namjerama, ako pomislis na lose djelo a ne ucinis ga - upise ti jedno dobro djelo.
Ako ucinis dobro djelo, pa tebi je nagrada.

"Djela se cjene prema nijetu"...i to je Bozje a ljudi sude prema onom sto vide...(za ljude je serijat koji je od Boga, a Božje je pravo da zaviri u srce pa da kazni ili nagradi)

Posto znam da ces se uhvatiti ovog "Boziji zastupnici", odmah cu ti reci da u mojoj vjeri nema posrednika - to je jedan od mnogo razloga zbog kojih volim Islam. Ali bojim se da tvoj i moj Islam nisu isti u mnogo aspekata.

Niti u mom Islamu nema zastupnistva, između mene i Boga u namazu ne stoji sejh ili imam...covjek je Bozji namjesnik (zastupnik) na zemlji...ulema su nasljednici Poslanika s.a.w.s. povinovati se volji uleme znaci povinovati se volji Gospodara. jer "Moji sljedbenici se nece sloziti ni na cemu osim na istini"...
Koliko ja vidim moje i tvoje shvatanje a i prakticiranje se samo razlikuje sto si ti sebi previse uzela slobode da sama tumacis ajete i hadise te na osnovu toga određujes sta je dobro a sta ne ne uzimajuci u obzir kontekst povod objave, utjecaj na drustvo, itd.itd. jer to niti mozes niti zelis...od Gariba se znanje ne uzima...nego od Šure.

I ne - nemam ja problem sa serijatom, nego s nacinom njegovog sprovodjenja u islamskim zemljama

Tu se slazem.

Ako bi serijatska uredjenja i Ulema imali isti broj muskaraca i zena u svojim mehanizmima vladanja, situacija bi vjerovatno ( odnosno sigurno ) bila drugacija.
Posto ce se to kod muslimana desiti za jedno 1000 godina, onda neka hvala.

Ebu Hanife kad je pisao svoj "Fikh ul -ekber" nije pisao samo sto je on bio muskarac niti ga je pisao samo za muskarce protiv zena...
Ti si ogorcena malim brojem zastupnistva zena u ulemi pa s toga si uvjerena u neku zavjeru...ne znam zasto???
A i sad u islamskim zeljama imas zena kadija, mufesira,fakiha kolko god hoces...i niti jedan od njih ne iznosi svoje misljenje onako kako ti ovdje ga zastupas " da je serijat pristran".

Citiraj:
Kao i svak s nefsom.

Aha. A sto vrijedi za tebe ( dusa sklona grijesenju ) vrijedi za svakog covjeka, zar ne ?

Naravno...zato sam i rekao da sam s nefsom, dusa je sklona grjesenju ali tjelo sve to prihvata ili odbija, a kaznom se kaznjava tjelo a ne dusa...ona je za onaj svijet.
Serijat je za tjelo a ne za dusu.

I da shodno tome rezimiramo ovu prepisku : Ko ce prvi baciti kamen ?

Onaj ko se odupro nagonu nefsa.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 234 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]