Walker je napisao:
Cinjenica je da su oni koji bi odrubljivali glave zbog ovakvih stvari debelo kaskaju za civilizacijskim tekovinama zapada.
Niti su takvi vecina, a niti kaskaju za civilizacijskim tekovinama nista vise sto bi kaskala jedna Rusija ili Evropa ili Amerika, pitanje je samo u kom segmentu kaskaju ?
Walker je napisao:
Nego razumijem ja sta hoces reci ali je za ovu diskusiju potpuno nebitno sta je bilo prije 1000 ili 2000 godina, i sta ce biti 100.
Naravno da je bitno, jer je bogatstvo relativno...
Walker je napisao:
Pa to ti kazem bijeli covjek je u Ameriku uvezao samo crnacku radnu snagu, a sejhovi uvoze i radnu snagu i obrazovani kadar. Oni svoje vrijeme trose vozajuci njemacka i italijanska kola po ulicama Dubaija.
LAZ, uvoze radnu snagu i obrazovni kadar a i oni se obrazuju, a da se vozaju vozaju se, vozaju svoje ...ko je kriv Bosni ili Srbiji sto ne iskoriste svoja prirodna bogatstva, pa bi se mozda i ti vozao.
Bjeli covjek nije DAO crncima obrazovanje, tako da je moralo ispasti da je samo bjelac pametan, zato sto se samo on i obrazovao a ciljano isao na podređenost jedne rase.
Walker je napisao:
Ne postoje jer ne uporedjujes iste stvari. Da se neko pokusa nasaliti sa muslimanskim zrtvama, evo recimo sa Srebrenicom, a to ne naidje na osudu onda bi to bili dvostruki arsini. A svako se moze sprdati s Judaizmom nece mu Jevreju prijetiti smrcu sto posto. Nisam siguran da bi bilo i tuzbi.
Pa nije li se i sprdalo, ali drugo tema vise za politiku..a da li ce jevreji podici tuzbu ili ne sasvim je nebitno jer su zakonom zasticeni ko sumski međedi, drzava po " sluzbenoj duzosti" podize optuznicu, a ne jevreji privatno...do zakona je a ne do pojedinog naroda...znaci demokratija je zakonom ogranicena, "Ne mozes lajati svasta i ostati netaknut".
Walker je napisao:
Da se razumijemo ja neke stvari koje se rade u islamskim zemljama tipa Iran, Pakistan smatram varvarskim ali je to nesto sto Iranci moraju da rijese izmedju sebe i s tim nemam neki narocit problem dok god neko takve norme ponasanja ne pokusava da sprovodi i ovdje.
E konacno da se razumjemo.
_____________________________________________________________________________________________________
dzabaleban je napisao:
http://prosvjetitelj-muallim.org/vijest ... u-javnosti
Dzebo sta tebe potace iz prikrajka da s nama podjelis ovakvu lijepu vijest...
Evo jedna i od mene, tek tako, da se zavrsilo na sudu zbog rukovanja....
http://www.index.hr/vijesti/clanak/sved ... 74654.aspx_____________________________________________________________________________________________________
Besparica je napisao:
Eto razvijeni su... Sasvim slucajno.

A sve na sta se oni oslanjaju napravljeno je uglavnom od srecne love.
Uglavnom nije od kamate,krađe i prevare.
Besparica je napisao:
Da se ovamo neko sprda sa civilnim zrtvama u Afganistanu i Iraku koje su namjerno pobijene, onda bi donekle i bio dobar primjer, ali ovako se ne moze gledati.
Hocemo li koju i oko toga da vidimo da se doista i ne sprda...ko je uopste i ucinio te zrtve zrtvama...???
Besparica je napisao:
A i da se neko karikaturise holokaust, ne bi niko ganjao tog karikaturistu da mu odrubu glavu.
Temeljite svoje izjave na pojedincima, a serijat ne trazi to niti ima sankcija za odubljivanje glave.
Glave nebi frcale samo godine zivota...zato se jos niko nije ni drznuo da nacrta takvu neku karikaturu, jer zna da bi globio poput ovog
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/80868/Adv ... holokaustahttp://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=229 (ovaj guli cak zbog obicne knjige...mislim cemu pompa kad je sloboda govora trajna tekovina zapada)
http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-nj ... 86447.aspx Sloboda govora decki...sloboda govora...
Besparica je napisao:
Aj proguglaj malo zasto je izbio gradjanski rat u USA!
Nije pitanje zasto nego kad i koliko je ropstvo stoljeca trajalo da bi na kraju izbio građanski rat.
1619 pristaje prvi brod u Vridziniju a prva puska pukla 1861...242 godine????? 2 i po stoljeca...???
____________________________________________________________________________________________________
Japanese_rose je napisao:
Dok god primjenjujes serijat samo i iskljucivo na sebi, to je tvoj izbor i pravo.
Duzost...sestro duznost, a ne izbor i pravo...duznost.
Ni dijete ne smijes natjerati na bilo sta ako ti je stalo do njegovog psihofizickog zdravlja, a kamoli da prisiljavas drustva.
"S 7 godina ucite djecu na namaz, a s 10...." -hadis... ne znam da li igdje postoji ijedna fikhska definicija o zabrani natjeravanja da se kao izgovor uzima bilo sta pogotovo psihofizicko zdravlje...ne znam uopste odakle ti taj podatak. Ja drustvo ne natjeravam.
Nemoj natjeravati djete ni da uci u skoli jer ce mu stetiti njegovom psihofizickom zdravlju, narocito kad bude trebao prodavati pamet a bice prinuđen prodavati snagu..."Ni djete ne smijes natjerati..."
Nema prisile u vjerovanje, a vjerovatnoca da su u jednom drustvu svi vjernici cinom rodjenja je ravna nuli.
Prvi dio recenice odnosno ajet "Nema prisile u vjeoravanju" je za inovjerce...dakle prisiljavati nekog da vjeruje u Islam je strogo zabranjeno (haram)...a ako se neko deklarise kao musliman onda ima legalan monopol prisile koji se zove serijat.
Niko se ne moze prisiliti da bude drzavljanin npr. Svicarske, ali ako on to postane onda ce da postuje svicarske zakone (legalan monopol prisile koji provodi drzava je jednak serijatu).
Pa bi definicija bila sljedeca :" Nema prisile u vjerovanju ali u vjeri ima"...izuzimam obredoslovlja govorim opcenito o serijatskim normama.
Za jednog pametnog punoljetnog i zdravog muslimana postoji kazna unutar serijata, a za jednog pametnog punoljetnog i zdravog nemuslimana takva kazna se spovodi jer nije musliman a znamo da je serijat samo za muslimane.
Znaci "nema prisile u vjerovanju"- je za nevjernike "ali u vjeri ima" -je za vjernike (serijat).
Taj muskarac nije imao bilo kakve veze s tom djevojkom osim po zemlji rodjenja. Nije ona jedina, upoznala sam jos jednu zenu iz Somalije sa gotovo istim iskustvom. Dva-tri braka do 25 godine zivota, uz gubljenje svih iluzija o ljudima. Je li to u redu ?
Nije u redu...nikad nece ni biti...Islamu treba psihofizicki stabilna i zdrava zena a ne skrhana osoba koja zivot provede proklinjuci...da bi se doslo do zdravog insana moraju se provoditi zdrave norme odgajanja, a to primoravanje na brak sigurno nije.
Nikad se necu sloziti da biram djetetu bracnog druga. Ali cu uvjek jasno reci svoje misljenje..."Nista sila na dobrotu"
I jos nesto - uvijek cu vise vjerovati zivoj zrtvi nego njenom mocniku.
Vec sam rekao da vise vjerujem da su price istinite nego da nisu, u stvari uopste ne sumnjam, ali isto tako jasnu cu reci da to nije Islam, "Najbolji među vama je onaj koji je najbolji prema zeni".
Mene policajac u zivotu nije zaustavio. Nema potrebe niti razloga za to.
Pa eto fino...uzoran građanin, mene ustavljaju redovno ..uglavnom rutinske kontrole...
Ti Fatimu ostavi na sud Bogu i nemoj se igrati vladara tudjim zivotima. Da ne dozivis da se neko poigra tvojim.
Fatimu r.a. sam je ostavio davno, ali je izjavu rekao njen otac a znamo i ti i ja ko je on. Ja nisam vladar tuđeg zivota kao sto nije bio niti on vladar njenog...dobro si shvatila poentu sta sam htio reci...
A hoce li se neko igrati s mojim samo kazem "Ako sta ukradem sjecite je ja cu je na kladi drzati", ako silujem "visajte me na A banderu"...ali isto tako i za druge.
Bog sudi po namjerama, ako pomislis na lose djelo a ne ucinis ga - upise ti jedno dobro djelo.
Ako ucinis dobro djelo, pa tebi je nagrada.
"Djela se cjene prema nijetu"...i to je Bozje a ljudi sude prema onom sto vide...(za ljude je serijat koji je od Boga, a Božje je pravo da zaviri u srce pa da kazni ili nagradi)
Posto znam da ces se uhvatiti ovog "Boziji zastupnici", odmah cu ti reci da u mojoj vjeri nema posrednika - to je jedan od mnogo razloga zbog kojih volim Islam. Ali bojim se da tvoj i moj Islam nisu isti u mnogo aspekata.
Niti u mom Islamu nema zastupnistva, između mene i Boga u namazu ne stoji sejh ili imam...covjek je Bozji namjesnik (zastupnik) na zemlji...ulema su nasljednici Poslanika s.a.w.s. povinovati se volji uleme znaci povinovati se volji Gospodara. jer "Moji sljedbenici se nece sloziti ni na cemu osim na istini"...
Koliko ja vidim moje i tvoje shvatanje a i prakticiranje se samo razlikuje sto si ti sebi previse uzela slobode da sama tumacis ajete i hadise te na osnovu toga određujes sta je dobro a sta ne ne uzimajuci u obzir kontekst povod objave, utjecaj na drustvo, itd.itd. jer to niti mozes niti zelis...od Gariba se znanje ne uzima...nego od Šure.
I ne - nemam ja problem sa serijatom, nego s nacinom njegovog sprovodjenja u islamskim zemljama
Tu se slazem.
Ako bi serijatska uredjenja i Ulema imali isti broj muskaraca i zena u svojim mehanizmima vladanja, situacija bi vjerovatno ( odnosno sigurno ) bila drugacija.
Posto ce se to kod muslimana desiti za jedno 1000 godina, onda neka hvala.
Ebu Hanife kad je pisao svoj "Fikh ul -ekber" nije pisao samo sto je on bio muskarac niti ga je pisao samo za muskarce protiv zena...
Ti si ogorcena malim brojem zastupnistva zena u ulemi pa s toga si uvjerena u neku zavjeru...ne znam zasto???
A i sad u islamskim zeljama imas zena kadija, mufesira,fakiha kolko god hoces...i niti jedan od njih ne iznosi svoje misljenje onako kako ti ovdje ga zastupas " da je serijat pristran".
Citiraj:
Kao i svak s nefsom.
Aha. A sto vrijedi za tebe ( dusa sklona grijesenju ) vrijedi za svakog covjeka, zar ne ?
Naravno...zato sam i rekao da sam s nefsom, dusa je sklona grjesenju ali tjelo sve to prihvata ili odbija, a kaznom se kaznjava tjelo a ne dusa...ona je za onaj svijet.
Serijat je za tjelo a ne za dusu.
I da shodno tome rezimiramo ovu prepisku : Ko ce prvi baciti kamen ?
Onaj ko se odupro nagonu nefsa.