Iskreno, kazna je i manja od one koju sam ja očekivao, a prve reakcije na nju, odlično demonstriraju zbog čega ni famozni zakon o nasilju na sportskim terenima, koji mnogi prizivaju, ne bi pomogao uvođenju reda...
Naime, zbog nepostojanja istog zakona, mnogi su pronalazili način, da sebe amnestiraju odgovornosti za ovakve događaje, koji par godina unazad, pokazuju tendenciju progresije, od ekscesa, do incidenata sa tragičnim posljedicama. Generalno, tako nešto je bilo realno i za očekivati, jer brojni slični događaji u prošlosti, nisu klubove ništa naučili o bezbjednosti na stadionu. Elem zbog čega tvrdim da je ovo dobar pokazatelj, da ni zakon o sportu ne bi puno promijenio. Naime u mentalnom sklopu našeg čovjeka ukorijenjen je tvrdo oportunistički stav, prema svemu što nadrasta okvire njegovog poimanja adekvatnog. Dakle u situaciji u kojoj bi pomenuti zakon bio donesen na nivou države, brzo bi se pronašao veliki broj onih, koji bi takv zakon smatrali neadekvatnim, represivnim, nedemokratskim i prvenstveno uperenim protiv navijača ili voljenog kluba. U takvoj situaciji, svi bi, srazmjerno količini paranoje sa kojom raspolažu u glavi, brzo formirali i teorije zavjere protiv voljengo kluba i naravno, dodatno razvili neprijateljstvo prema protivniku. Prve reakcije na kaznu Zvezdi, otprilike su proporcionalne onima koje su bile na presudu Urošu Mišiću. "Kazna je prevelika i to je upereno direktno protiv Zvezde i Delija", zaključak je dobrog dijela navijačke populacije. I šta bi se, u slučaju da zakon postoji, i da se odluke donose u skladu sa njim, promijenilo? Ništa... Opet bi većina trubila o previsokim kaznama, o zavjeri protiv kluba, o represiji i nesposobnosti države... Dakle, opet bi krivac bio neko treći, a svaki put kad se desi nešto što može da se svrsta u nekoliko kategorija, odgovornost se prebacuje na treću stranu - zajedničkog neprijatelja - vlast, odnosno državu...
Lično smatram da je kazna adekvatna, s obzirom na težinu propusta. Zvezda striktno zakonski jeste odradila sve što je trebala, u pogledu mjera obezbjeđenja, ali kako je ona angažovala ljude za to obezbjeđenje, u očima FSS, direktno je odgovorna. Pravno gledano, bezbjednost na stadionu, u nadležnosti je kluba, a nadležne organe u FSS, ne interesuje, na koji način će ta bezbjednost biti sprovedena, odnosno, koja će firma da odradi to obezbjeđenje. Zvezda sad može da tuži dotičnu firmu, za propuste u obezbjeđenju, ali to je stvar direktnog ugovora između kluba i te firme.
Šteta jeste, jer je Zvezda imala ubjedljivo najveću posjetu u ligi, ali šta je tu je...
O igri i timu u posjednjih nekoliko kola... Otkako je došao Dostanić, priznajem da sam prijatno iznenađen, pomakom u igri. I dalje Dostanića ne smatram nekim vrhunskim strategom i stručnjakom, ali da je unaprijedio igru, za kratko vrijeme, jeste. Solidno je iskoristio igrački kadar koji ima ispred sebe, sad se treba vidjeti kako će to sve izgledati u duelu sa, po meni, jedinim protivnikom vrijednim pomena u smislu jakih utakmica. Dakle na derbiju... Čak i meč sa Vojvodinom, nije realan pokazatelj, jer su Novosađani ekipa koja jeste napadački opasna, ali sa poroznom odbranom, koja u svakom trenutku, može da primi više golova, nego što napad može da postigne... Dakle, konačan sud, poslije derbija...
I ne bih ja tako lako otpisao titulu. Partizan nije pokazao ništa posebno u ovoj polusezoni, a čak i da je ovaj novi trener, vrstan stručnjak, ne vjerujem da može da unaprijedi igru za tako kratko vrijeme, koliko je ispred njega.
_________________ "Your dad always said that one day Del Boy would reach the top. Then again, he always said Millwall would win the cup."
|