Iza najave da vize neće biti ukinute do 1. jula kriju se politički razlozi i još jedan direktan pritisak na vlast, jer su svi uslovi Evropske komisije ispunjeni Ministar civilnih poslova Sredoje Nović ogorčen je najavom šefa OHR-a Valentina Incka da će vizni režim za BiH biti ukinuti tek na jesen ili kasnije.
Nović tvrdi da su svi uslovi Evropske unije za ukidanje viza ispunjeni, zbog čega su on i svi ljudi koji su bili uključeni u taj posao posebno razočarani odlaganjem odluke o stavljanju BiH na belu šengen listu.
- Odlaganje uvođenja bezviznog režima direktan je dokaz da međunarodna zajednica ne želi istinski da pomogne BiH! Iskreno, razočaran sam, ali uopšte nisam iznenađen tom najavom visokog predstavnika - kaže Nović.
Kako niste iznenađeni?
Nisam. Ipak, neverovatno je da to OHR sada i na ovakav način saopštava, pogotovo što su i oni bili učesnici tobožnjih napora međunarodne zajednice da BiH konačno dobije liberalizaciju viznog režima i da građani ove zemlje najzad kao ljudi putuju u zemlje EU. Oni, očigledno, ne smatraju da bi Bosni i Hercegovini trebalo dati ono što su već dali svim zemljama u okruženju, a da i ne pominjem neke druge kojima je vizni režim ukinut mnogo ranije.
Šta ova najava da će do ukidanje viza doći „nekoliko meseci nakon obećanog roka" znači za građane BiH?
- Mislim da javnost u celoj BiH mora da bude veoma zabrinuta zbog novonastale situacije. Naime, međunarodna zajednica im je ovim potezom direktno poručila: „Možete vi da se trudite i ispunjavate naše uslove koliko god hoćete, ali mi ćemo sami da vidimo kada ćemo vam ukinuti vize". Ali, ne mogu da se pomirim sa činjenicom da postoje tolike razlike u kriterijumima u odnosu na građane drugih zemalja u regiji.
Činjenica je da su nas iz međunarodne zajednice uveravali da će nam vize biti ukinute 1. jula, a neki su pominjali i početak juna. Zašto je odluka, u međuvremenu, promenjena?
- Posle ovog odlaganja ne mogu da se otmem utisku da je reč o veoma direktnom obliku pritiska na vlasti BiH, što je dobrim delom povezano i sa neuspelim pregovorima o promeni Ustava BiH, koju su upravo oni gurali. Naime, u međuvremenu je propao tzv. butmirski proces, a sve su prilike da nema šansi za uspeh ni najavljena španska inicijativa.... U skladu s tim, oni nam sada direktno kažu: „E, kad ne možete uraditi ono što mi želimo, sada nema ništa ni od bezviznog režima!"
Vi ste i ranije upozoravali da treba biti oprezan prema najavama da će nam vize biti ukinute početkom juna. Otkud vam takva saznanja?
- Još dok smo se svim silama upinjali da završimo projekat uvođenja biometrijskih pasoša video sam da su pojedini visoki zvaničnici međunarodne zajednice, i zvanično i nezvanično, slali poruke Briselu da mi taj posao ne možemo da završimo ni do kraja 2011. godine. Zbog toga me ovo odlaganje tera da se zapitam da li je ovo neki oblik kazne zbog njihove sujete jer smo izneverili njihova pesimistična očekivanja i ispunili sve postavljene uslove, što oni, očigledno, nisu očekivali.
Znači, odluka o odlaganju ukidanja viza je politički motivisana?
Mislim da ne postoji drugo obrazloženje. Jer, nema nijednog objektivnog razloga zašto ne bismo mogli da dobijemo bezvizni režim.
Šta možemo da očekujemo posle ovog odlaganja?
- Na prvom mestu, moram konstatovati da je ovo jedno veliko razočarenje. Mada se, u neku ruku, to i moglo očekivati, s obzirom na to kako su se ponašali zvaničnici OHR-a tokom ispunjavanja uslova. Naime, gotovo niko u OHR-u nije ni pomišljao da će BiH ispuniti sve postavljene uslove i, na primer, tako brzo usvojiti biometrijske pasoše, čije je uvođenje bilo jedan od ključnih uslova. Naravno, sada im je teško da priznaju da smo, zapravo, to uradili mnogo brže nego što su oni očekivali.
Da li ova odluka može da se tumači i potrebom zvaničnika OHR-a da se produže tenzije u BiH i da je EU doživljava kao nesređenu zemlju, u kojoj za njih uvek ima posla?
- Ne znam, zaista, da li više iko u ovoj zemlji ozbiljno drži do aktivne i pozitivne uloge OHR-a.
_________________ Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.
|