banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 06:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 03 Apr 2010, 10:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
sagitarius je napisao:
Krstenje/krizmanjem/sunecenjem namecenom djetetu na silu svoju volju i religijski izbor koje ono ne zeli i ne moze shvatiti, jer je premaleno.

Sutra ako to dijete shvati da to nije vjera koja njemu odgovara, mi smo ga natjerali da bude vjerolomnik i apostat, te ga time izlazemo veoma nepovoljnom polozaju u drustvu, koje je vecinom dominantno u jednoj religiji, stvarajuci mu brojne probleme u zivotu jer ce ga vjerska vecina otvoreno ili skriveno sabotirati i bojkotovati na poslovnom i svakom drugom planu.

Takodje, ukoliko djete stasa u zrelog covjeka i razluci da se ne pronalazi niti u jednoj vjeri, opet od njega pravimo otpadnika od vjere.

Smatram da nije uopste u redu uvoditi dijete u religiju i na taj nacin je ugradjivati kao naviku i vid obaveze od malena, a ne kao nesto do cega je ono kasnije, kao odrasla osoba dosla svojim saznanjima, svojom voljom i ljubavlju.

Da od malena djecu ne forsiraju da budu vjernici, kroz tradicije, obicaje, na kraju, drustvenu prisilu (ili si nas ili nisi, ako nisi nece ti biti dobro kao nama), sigurno bi preko polovine sadasnjih nazovi vjernika bilo bezboznickog opredijeljenja ili neke druge vjere, a ne mogu slobodno i bez straha doci do druge vjere, jer se to smatra velikim grijehom i osudom. Ko zna kome od nas vise odgovara budizam, hinduizam, pravoslavlje, islam, katolicanstvo, ko zna u cemu bi nasli najvise sebe i najbolji nacin da se priblizimo ekvilibrijumu u zivotu i Bogu. Ne mozemo to iskusiti jer nas dominantna religija po rodjenju potcinjava sebi, sto je krajnje nepravedno.

Izuzecemo prednost krstenja kroz opravdavanje da dijete moze umrijeti malo i nekrsteno te time nikako ne moze ici u raj jer je nekrstena dusa. Ako ga krstimo a ono promjeni ili odbaci vjeru, pravimo mu smrtni grijeh i ponovo ne moze u raj.

Kakav je vas pogled?

Pa, ja ne mogu da shvatim da i u današnje vrijeme religija toliko spaja, odnosno, razdvaja ljude. Ajd prije par hiljada godina - to je bio jedini način da se ujedini uzjarena masa, ali dana?!
Moj odgovor na temu je: naravno da neću krstiti dijete. Zašto bih? Ako samo poželi da se krsti kad napuni 18 (15 je premalo, još uvijek mnogi imaju uticaja na njega dok ima 15), onda ću ga pustiti. Nisam vjernik i ne propagiram ateizam. Jednostavno sam mirna po tom pitanju, pa ko voli nek izvoli...

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2010, 11:24 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
@lavić
Tvoje riječi i tvoja uvjerenja tj. tvoja djela, jer ti si taj koji krštava nakon tročasovnog kursa impliciraju jedini mogući zaključak koji se iz tvojih riječi može izvući, prema tome pročitaj još jednom šta si napisao, a za moj očinji vid se ne brini, ja mogu i zatvoriti oči ali opet ću vidjeti očima vjere.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2010, 15:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
mary juana je napisao:
Samo izvodim zaključak iz tvojih riječi, znači, ako taj vjernik kršten sa tročasovnim kursom i pušten da ga Bog vodi, čini Bogu mrske stvari po tvojoj logici ispada da ga Bog nije dobro vodio, tako ispada iz tvoje logike stvari :wink:
Ja nikog ne osuđujem, samo iznosim svima vidljive činjenice.

Nisam ni pomislio da ce se ovo ikad desiti, ali ovdje se sa maryem slazem.
Ako se vec dijete krsti a ti lavicu kazes da ga se tako prepusta bogu,
onda je bog odgovoran za sva nedjela i zlocine koje ce on mozda pociniti.

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2010, 15:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:

Nas dvojica se slažemo više nego što možeš pretpostaviti :wink:

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2010, 16:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
mary juana je napisao:

Dobro, de sad, nemojmo se zalijetati :D

Vrh

PostPoslato: 03 Apr 2010, 21:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
mary juana je napisao:

Dobro, de sad, nemojmo se zalijetati :D

A da vas dvojica nadjete sobu? :)

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2010, 08:22 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Apr 2010, 10:56
Nije to nikakvo nametanje,jer covjek kasnije tokom zivota moze da ne vjeruje,ili da pronadje religiju koja mu odgovara.
To je samo oznacavanje pripadnosti nekoj grupi-zajednici.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2010, 12:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Feb 2010, 15:17
BENDER je napisao:
Nije to nikakvo nametanje,jer covjek kasnije tokom zivota moze da ne vjeruje,ili da pronadje religiju koja mu odgovara.
To je samo oznacavanje pripadnosti nekoj grupi-zajednici.

Pa? I to oznacavanje je nametanje... Sta mene ima neko bez mog znanja "oznacavati"? Pusti ti te price.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2010, 13:06 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Nametanje je i voznja djeteta u kolicima,ako ono kad odraste odluci da to ne voli (nije voljelo),nametanje je davati djetetu pomorandzu,ako kasnije shvati da vise voli bananu itd.
Dok nisi svijestan drugi znaju sta je naj bolje za tebe,kad postanes svijestan,mijenjaj ako mislis da treba.

Vrh

PostPoslato: 04 Apr 2010, 13:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Sve sto ti rade rade ti bez tvog znanja,jer ti u ranom dobu ne posjedujes znanje.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2010, 00:23 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Jan 2010, 03:18
BENDER je napisao:
Nametanje je i voznja djeteta u kolicima,ako ono kad odraste odluci da to ne voli (nije voljelo),nametanje je davati djetetu pomorandzu,ako kasnije shvati da vise voli bananu itd.
Dok nisi svijestan drugi znaju sta je naj bolje za tebe,kad postanes svijestan,mijenjaj ako mislis da treba.

Drugi znaju?Pre ce biti pretpostavljaju.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2010, 00:25 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 19 Jan 2010, 03:18
Previse veliki i vazan izbor da bi ga drugi donosili za tebe.

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2010, 06:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
sagitarius je napisao:
Krstenje/krizmanjem/sunecenjem namecenom djetetu na silu svoju volju i religijski izbor koje ono ne zeli i ne moze shvatiti, jer je premaleno.

Sutra ako to dijete shvati da to nije vjera koja njemu odgovara, mi smo ga natjerali da bude vjerolomnik i apostat, te ga time izlazemo veoma nepovoljnom polozaju u drustvu, koje je vecinom dominantno u jednoj religiji, stvarajuci mu brojne probleme u zivotu jer ce ga vjerska vecina otvoreno ili skriveno sabotirati i bojkotovati na poslovnom i svakom drugom planu.

Takodje, ukoliko djete stasa u zrelog covjeka i razluci da se ne pronalazi niti u jednoj vjeri, opet od njega pravimo otpadnika od vjere.

Smatram da nije uopste u redu uvoditi dijete u religiju i na taj nacin je ugradjivati kao naviku i vid obaveze od malena, a ne kao nesto do cega je ono kasnije, kao odrasla osoba dosla svojim saznanjima, svojom voljom i ljubavlju.

Da od malena djecu ne forsiraju da budu vjernici, kroz tradicije, obicaje, na kraju, drustvenu prisilu (ili si nas ili nisi, ako nisi nece ti biti dobro kao nama), sigurno bi preko polovine sadasnjih nazovi vjernika bilo bezboznickog opredijeljenja ili neke druge vjere, a ne mogu slobodno i bez straha doci do druge vjere, jer se to smatra velikim grijehom i osudom. Ko zna kome od nas vise odgovara budizam, hinduizam, pravoslavlje, islam, katolicanstvo, ko zna u cemu bi nasli najvise sebe i najbolji nacin da se priblizimo ekvilibrijumu u zivotu i Bogu. Ne mozemo to iskusiti jer nas dominantna religija po rodjenju potcinjava sebi, sto je krajnje nepravedno.

Izuzecemo prednost krstenja kroz opravdavanje da dijete moze umrijeti malo i nekrsteno te time nikako ne moze ici u raj jer je nekrstena dusa. Ako ga krstimo a ono promjeni ili odbaci vjeru, pravimo mu smrtni grijeh i ponovo ne moze u raj.

Kakav je vas pogled?

Moj pogled je ovakav:
Ako pojedinac želi da bude religiozan (osjeti to u sebi) onda je potpuno svejedno kako će se moliti jednom istom Bogu.
Zašto bih ja izlazila iz svoje religije i ulazila u drugu religiju da bih se molila istom Bogu?

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2010, 08:19 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Ako pojedinac želi da bude religiozan (osjeti to u sebi) onda je potpuno svejedno kako će se moliti jednom istom Bogu.
Zašto bih ja izlazila iz svoje religije i ulazila u drugu religiju da bih se molila istom Bogu?

Dakle, tu se postavlja pitanje čije obožavanje Bog prihvaća i kakvo obožavanje Bog prihvaća i da li su sve religije prihvatljive za Boga?
Da bi se odgovorilo na ovo pitanje mora se steći tačna spoznaja o Bogu i njegovim zahtjevima spram ljudi.

Suci 10:6, 7: "Izraelci su opet stali činiti ono što Jahvi nije po volji. Služili su Baalima i aštartama, aramejskim bogovima i sidonskim bogovima, bogovima Moabaca, bogovima Amonaca i bogovima Filistejaca. A Jahvu su napustili i nisu mu više služili. Tad planu Jahve gnjevno."
(Ako neko obožava neki predmet ili nekog drugog osim pravog Boga, Stvoritelja neba i Zemlje njegovo obožavanje za Boga, dakle, očito nije prihvatljivo. S tim u vezi zapitaj se kad učestvuješ u obredima koji su potječu od obožavanja poganskih bogova kojih su crkve nazovihrišćanstva prepune, moželi se Hrist proslaviti poganskom slavom u čast poganskog boga sunca, kako Bog na to gleda? prethodni stavak, a i mnogi drugi daju odgovor na to pitanje).

Marko 7:6, 7: "Rekao [Isus] im [židovskim vjerskim vođama] je: 'Dobro je prorekao Isajia za vas licemjere, kao što piše: "ovaj mi narod odaje čast svojim usnama, a srce im je daleko od mene. Uzalud me obožavaju jer naučavaju kao nauke zapovjedi ljudske"'".
(Bez obzira što neka vjerska zajednica tvrdi da obožava, njeno obožavanje je uzaludno ukoliko se pridržavaju ljudskih zapovjedi umjesto Božije nadahnute Riječi).

Rimljanima 10:2, 3 "Svjedočim za njih da revnuju za Boga, ali ne s ispravnim razumjevanjem. Ne poznajući Božije pravednosti i nastojeći ustanoviti svoju vlastitu, nisu se podvrgli Božijoj pravednosti."
(Netko bi mogao posjedovati Božiju napisanu riječ, ali ne imati tačnu spoznaju njenog sadržaja, jer nije bio ispravno poučavan. Takav možda misli da ima revnost za Boga, ali ne čini ono što Bog zahtjeva. Zar bi se njegov oblik obožavanja mogao dopasti Bogu?)

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2010, 09:47 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
[quote="Talija] Moj pogled je ovakav:
Zašto bih ja izlazila iz svoje religije i ulazila u drugu religiju da bih se molila istom Bogu?[/quote]

Pa zar ne smatraš da je Bogu važno kako ga percipiraš?Nije isto smatrati ga JEDNIM,JEDINIM,SVEMOGUĆIM,,,, i pripisivati mu NEKOG drugog ravnog.
Evo, bio sam neki dan u trgovačkom centru FIS u Vitezu.
Na donjoj polici jedne stalaže sam ugledao nabacana raspela sa Kristom koja su sačinjena od drveta i plastike (vjerovatno uvoz iz Kine) gdje stoji cijena 15 KM.
Allahom ti se kunem da mi je to zasmetalo jer me moja religija obavezuje da poštujem Krista baš kao i Muhammeda.
Prizor je bio tako ružan.Na gornjim policama neke džidže midže a na donjoj onako razbacana raspela sa Kristom.
Ne ulazeći u raspravu da je po mom mišljenju to idolatrija jer se Krist pravi od svega i svačega (drvo,plastika,beton,čelik,,,,,) zasmetala me ta prljava komercijalizacija koja ne poštuje gotovo ništa!

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2010, 13:39 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
Dakle, tu se postavlja pitanje čije obožavanje Bog prihvaća i kakvo obožavanje Bog prihvaća i da li su sve religije prihvatljive za Boga?
Da bi se odgovorilo na ovo pitanje mora se steći tačna spoznaja o Bogu i njegovim zahtjevima spram ljudi.

Po tebi ispada da su samo Jehovini svjedoci prava religija a sve ostalo "nadrihrićanstvo" čisti paganizam? A šta ćemo sa vjernicima koji su umrli prije 50-tak godina i koji nikad nisu ni čuli za Jehovine svjedoke?

amidža je napisao:
Pa zar ne smatraš da je Bogu važno kako ga percipiraš?Nije isto smatrati ga JEDNIM,JEDINIM,SVEMOGUĆIM,,,, i pripisivati mu NEKOG drugog ravnog.

A po tebi ispada da je samo Islam taj koji to ispravno radi? Aludiraš na trojstvo.

Po vama obojici bitno je biti pripadnik neke organizacije i s tim si završio sve?
Šta mislite šta je bitnije; živjeti ispravno ili nositi odgovarajuće "ime" tj. pripadati "adekvatnoj" organizaciji?

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2010, 14:00 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2010, 13:21
Talija je napisao:

Po vama obojici bitno je biti pripadnik neke organizacije i s tim si završio sve?
Šta mislite šta je bitnije; živjeti ispravno ili nositi odgovarajuće "ime" tj. pripadati "adekvatnoj" organizaciji?

Htio sam reći da je logično da čovjek koji vjeruje u Boga želi (pro)živjeti tako da što više čini Bogu ugodne stvari a da se klone onog što je zabranio.A valjda je sam percepcija o Bogu najbitnija.
Evo jedan negativan primjer kod nekih muslimana a koji se protivi načelima Islama pa čak izvodi čovjeka iz vjere.
Prije nego što će Bošnjaci prihvatiti Islam u Bosni se na neki način kod bošnjaka-bogumila svetkovalo drvo tisa.Pripisivala mu se neka nadnaravna svojstva.Bošnjaci su prihvatili Islam ali se u narodu stalno vuklo to "poštivanje" tisovine.
Tako da danas imamo neke muslimane koji nose ugravirano božije ime na tisovoj pločici.
Kroz prizmu Islama to je novotorija (bidat) ali i dobrim djelom širk (pripisivanje Bogu nečeg sličnog ili ravnom po moći) što izvodi iz Islama.Islam je u potpunosti monoteistička vjera koja božanska svojstva pripisuje samo JEDNOM I JEDINOM BOGU.
Međutim, neki islamski needucirani ljudi i dalje nose tisovinu pridajući joj neku svetu važnost i samim tim čine teški grijeh!

Vrh

PostPoslato: 07 Apr 2010, 14:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Po tebi ispada da su samo Jehovini svjedoci prava religija a sve ostalo "nadrihrićanstvo" čisti paganizam? A šta ćemo sa vjernicima koji su umrli prije 50-tak godina i koji nikad nisu ni čuli za Jehovine svjedoke?

Nisam pomenuo Jehovine svjedoke, već sam naglasio da se svak mora zapitati čije i kakvo Bog obožavanje prihvata i da to možemo saznati proučavanjem Biblije tj. sticanjem tačne spoznaje o Bogu i njegovim zahtjevima spram ljudi.
Što se tiče umrlih Isus je u Bibliji rekao da će "svi koji su u grobovima čuti glas njegov i izaći" (Jovan 5:28, 29). Slično tome, Otkrovenje 20:13 kaže: "More je predalo mrtvace koji su bili u njemu i smrt i grob predali su mrtvace koji su bili u njima". "Grob" u izvorniku ("had").
Apostol Pavle je rekao: "Bit će uskrsnuće i pravednih i nepravednih" (Dj. ap. 24:15).
Izraz 'pravedni' odnosi se na mnoge ljude o kojima čitamo u Bibliji, a koji su živjeli prije nego je Isus došao na Zemlju, sigurno ti padaju na pamet Noa, Abraham, Sara, Mojsije, Ruta, Estera i mnogi drugi. Neke od tih muževa i žena koji su imali jaku vjeru pominje se u 11. poglavlju Hebrejima. No u te 'pravedne' ubrajaju se i vjerne Božije sluge koji umiru i u današnje vrijeme. Budući da gajimo nadu u uskrsnuće ne bojimo se smrti (hebrejima 2:15).
Što je sa svim onim ljudima koji nisu služili Jehovi Bogu niti mu bili poslušni jer ga nikad nisu upoznali?
Te milijarde "nepravednih" neće biti zaboravljene. I one će uskrsnuti te će imati vremena učiti o pravom Bogu i služiti mu. Tokom prorečenog perioda od hiljadu godina mrtvi će biti uskrsnuti i dobit će priliku pridružiti se vjernim ljudima na Zemlji koji služe Jehovi Bogu. Bit će to predivno vrijeme. Biblija to razdoblje naziva sudnji dan.
Znači li to da će svaki čovjek koji je ikada živio biti uskrsnut?
Ne znači. Biblija kaže da se neki umrli nalaze u 'geheni' (Luka 12:5). Gehena je ime dobila po smetištu smještenom izvan drevnog Jerusalima. Tamo se spaljivalo leševe i smeće. Mrtve čije se tijelo tamo bacilo Židovi su smatrali nedostojnim ukopa i uskrsnuća. Zato je gehena prikladan simbol vječnog uništenja. Iako će Isus imati određenu ulogu u suđenju živima i mrtvima, Jehova Bog je sudac koji donosi konačnu presudu (Dj. ap. 10:42). On nipošto neće uskrsnuti one za koje zaključi da su zle osobe koje se ne žele promjeniti.

(o pojmovima gehena, had i šeol sam već pisao na nekoj od tema)

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 09:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

amidža je napisao:
Htio sam reći da je logično da čovjek koji vjeruje u Boga želi (pro)živjeti tako da što više čini Bogu ugodne stvari a da se klone onog što je zabranio.A valjda je sam percepcija o Bogu najbitnija.

Sa ovim si rekao ono isto što sam i ja rekla u prethodnom postu.

mary juana je napisao:
Nisam pomenuo Jehovine svjedoke, već sam naglasio da se svak mora zapitati čije i kakvo Bog obožavanje prihvata i da to možemo saznati proučavanjem Biblije tj. sticanjem tačne spoznaje o Bogu i njegovim zahtjevima spram ljudi.

A odakle ti znaš kakvo obožavanje Bog voli? Koliko ima vrsta obožavanja? Kad nešto obožavaš onda ga obožavaš na "obožavateljski" način a ne na neki drugi način?!
Zar nije rekao takođe i Jevrejima kako da ga obožavaju što su oni i činili?
Odakle ti ideja da ti pravilno tumačiš i pravilno obožavaš Boga?

Vrh

PostPoslato: 08 Apr 2010, 09:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
A odakle ti znaš kakvo obožavanje Bog voli? Koliko ima vrsta obožavanja? Kad nešto obožavaš onda ga obožavaš na "obožavateljski" način a ne na neki drugi način?!

Pa piše u Bibliji i to na najjednostavnij mogući način da je svakom razumljivo, a to što neki stavljaju zapovjesti ljudske ispred Božijih to je njihov problem.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 46 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]