lavić je napisao:
Brate moj Mary
Ako dozvoljavaš da te pitam...
1. Da li ti zagovaraš trojstvo kao tri Boga?
2. Ili govoriš da je jedan Bog?
Naj ljubaznije te molim da odgovoriš Ko je Bog a ko sin a ko Duh sveti?
Pa posle piši o trojstvu ako može prvo ovo.
Hvala unapred na odgovoru i na razumevanju jer si ti moj brat sve sa naočarima i alkom.

1.Ja uopšte ne zagovaram trojstvo, niti bilo šta drugo što se ne nalazi u Biblčiji
2. Biblija kaže da je jedan Bog, a ja u to vjerujem.
na pitanje ko je Bog? Mogao bi satima pisati i opet ne bi ni djelić toga napisao, ali evo iz Otkrovenja 15:3 "Velika su i čudesna djela tvoja, Jehova Bože, Svemogući! Pravedni su putevi tvoji Kralju vječnosti". Titula "Svemogući" pokazuje nam da je Bog najmoćnije biće koje postoji. On ima neusporedivu vrhovnu moć. Titula "Kralj vječnosti" ukazuje da jedino on postoji oduvjek.
Bog je jedinstven i zato što je jedino on Stvoritelj, u Otkrovenju 4:11 čitamo: "Dostojan si Jehova, Bože naš, primiti slavu, čast i moć, jer si ti sve stvorio i tvojom voljom sve postoji i stvoreno je."
Bog ima mnogo divnih privlačnih osobina, "Bog je ljubav" (1.Jovanova 4:16), "Bog milosrdan i dobrostiv, spor na gnjev, pun milosti i istine (2.Mojsijeva 34:6)...
Isus hrist je: Jedinorođeni Sin Božiji, jedini sin kojeg je sam Bog izravno stvorio. Sin je prvorođenac sveg stvorenja. Posredstvom njega stvoreno je sve drugo na nebu i na Zemlji. On je druga najveća osoba u svemiru. Zog je Sina Jehova Bog poslao na Zemlju da da svoj savršeni život kao otkupninu za čovječanstvo, otvorivši tako put u vječni život za one Adamove potomke koji će pokazivati vjeru i djelima je potvrđivati. Taj isti Sin podignut u nebesku slavu, sada vlada kao Kralj, s vlašću da uništi zle i da provede naum svoga Oca obzirom na zemlju. Hebrejski oblik imena Isus znači "Jehova je spasenje"; Hrist je odgovarajući oblik hebrejskom izrazu Mashiach (Mesija), koji znači "Pomazanik".
Ko je sveti duh? Usporedba biblijskih citata koji se odnose na sveti duh pokazuje da se za njega kaže da može ljude 'ispuniti' i da oni njime mogu biti 'kršteni' kao i 'pomazani' (Luka 1:41; Matej 3:11; Dj. ap. 10:38). Nijedna od ovih izjava ne bi bila prikladna ako bi sveti duh bio osoba.
Isus je sveti duh označio kao "pomoćnika" (grčki:
parakletos) i rekao je da će ovaj pomoćnik 'poučavati', "svjedočiti", "govoriti" i "čuti" (Jovan 14:16, 17, 26; 15:26; 16:13). U Bibliji nije ništa neobično da se nešto personificira. Naprimjer, za mudrost se kaže da ima 'djecu' (Luka 7:35). Grijeh i smrt označavaju se kao kraljevi (Rimljanima 5:14, 21). Istina, u nekim biblijskim citatima se kaže da duh govori, ali iz drugih redaka postaje očito da se to zbivalo preko anđela ili ljudi (Dj. ap. 4:24, 25; 28:25; Matej 10:19, 20; usporedi Dj. ap. 20:23 s 21:10, 11). U1.Jovanovoj 5:6-8 se ne kaže samo da duh svjedoči, nego se to isto kaže i za 'vodu i krv'. Prema tome nijedna pomenuta izjava ne dokazuje da je sveti duh osoba.
Ispravna identifikacija svetog duha mora biti u skladu sa svim djelovima pisma koji se odnose na ovaj duh. Ako polazimo od te pretpostavke, logično je zaključiti da je sveti duh Božija djelujuća sila. On nije osoba, nego moćna sila koja izlazi od Boga da bi izvršila njegovu svetu volju (Psalm 104:30; 2.Petrova 1:21; Dj. ap. 4:31)
U Dj. ap. 7:55, 56 izvještava se da je stefanu dana vizija neba gdje je vidio "Isusa gdje stoji s desne strane Bogu". Ali, on nigdje nije pomenuo da je vidio sveti duh (vidi i Otkrovenje 7:10; 22:1, 3).
Sveto nam pismo govori da je osobno ime Oca Jehova (Jahve). Obavještava nas da je Sin Isus Hrist. Ali, nigdje u Bibliji se
osobno ime ne primjenjuje na sveti duh.