filozof sa vrbasa je napisao:
Citiraj:
Predsednica Udruženja “BH novinari” Milkica Milojević izjavila je da „sa formlano-pravnog stanovišta na ovaj način premijer RS krši Zakon o slobodi pristupa informacijama i da će oni ministri i starešine upravnih organa koji ga poslušaju prekršiti Zakon o slobodi pristupa informacijama koji se ima jednako poštovati kao i svaki drugi zakoni.“
Kako će prekršiti zakon ako ne daju audio i video izjave?
Pa informacija se može dobiti na papiru, ne mora da bude u obliku izjave funkcionera!
Formalno pravno, sve dok činovnici tih institucija odgovaraju na upite i šalju informacije faksom, poštom ili e-mailom, ne krše Zakon o slobodi pristupa informacijama!!!
A to udruženje zvano "BH novinari" napuštaju članovi iz RS, čak i oni koji su učestvovali u osnivanju istog. Pitate li se zašto?
Uostalom, ako ste gledali jednu emisiju koja se pominje često na ovom forumu i ima neke minute u nazivu

, u njenim prilozima baš i nema izjava funkcionera RS jer ima više monologa od više autora priloga i raznih prepričavanja, a uglavnom su prilozi urađeni tako da nije zastupljena druga strana što je mimo svih pravila o "istraživačkom" novinarstvu, kakvo je valjda tipa takova emisija.
Ovo predstavlja jedan vid bojkota prema FTV zbog njihovog govora mržnje. Da li je produktivan ili ne, vidjeće se. Ja mislim da je bilo još rješenja, ali...
Mislim da bi svi političari iz RS trebali reagovati jer RAK dopušta govor mržnje na javnim servisima. Konkretno, na FTV-u, dok postoji i problem sa BHT-om koji je sve sem javni emiter BiH.
BL Boy je napisao:
postao je nervozan zbog toga sto se opozicija u RS ujedinjuje pa sad na sve nacine nastoji da na neki nacin povrati ugled kod glasaca,
Au, al ga... napisa.
Jesi li ti gledao ijednu informativnu emisiju FTV-a? Pogotovo 60 minuta? Jesi li čuo jezik koji se upotrebljava u takvim emisijama?
A ne vjerujem da se u SNSD-u plaše i nerviraju zbog ovakve ujedinjene opozicije.
Mislim da te stranke ne mogu formirati većinu, a SNSD će to vjerovatno moći i nakon ovih izbora. Ali, ima do izbora još... tako da je rano za ovakav vid diskusija i idemo u off topic.
Jamesdin Kurtovic je napisao:
Zamislite da Banja Luka napravi svoj pandan Bakiru, u kome ce recimo Simic imati emisiju
gdje ce u udarnom terminu komforno Federaciju nazivati "Tamni Vilajet", Silajdzica zvati "Balkanski Hitler", Cerica "Donom islamske mafije" i sl....
Ne ide, jel da?
Naravno da ne. RTRS se kaznjava i ako voditelj kihne u sred emisije,
Evropa prijeti da ce nas iskljuciti iz opstih protokola o TV saradnji buduci da smo jos analogni,
a RAK naplacuje uredno kaznu RTRS zasto je presla na digitalni signal;
to vam je isto kao da vas saobracajac kazni zasto vozite automobil sa EURO 4 standardom
umjesto da idete na loz ulje, a pricamo o nekakvim famoznim EU integracijama.
A najsmješnije od svega je to što građani RS plaćaju dijelom tu FTV iz koje pljuju po RS ili BHT koja je sve sem javni emiter BiH...
Sve je do RAK-a.
Kada imaju čudne standarde to se dešava. Vrijeme je da neko potegne pitanje regulacije medija.
Uostalom, ako puštaju govor mržnje, neka se fino taj RAK rasformira jer nisu sposobni da rade to što bi trebalo da rade.