banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 08 Maj 2025, 00:35

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: Video rekompresija
PostPoslato: 08 Feb 2010, 14:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Koji je trenutno najbolji program za rekompresiju DivX i Xvid fajlova? Mislim prije svega na kvalitet rekompresije, a i na tačnost odabranog bitratea, ili još bolje ako može da se umjesto željenog novog bitratea podesi željena veličina fajla a da on sam prema tome odabere potreban bitrate, i da to sve odradi kvalitetno. Koji program ovo zadovoljava?

Treba da smanjim neke video fajlove pa me zanima.

Znam da VirtualDub radi rekompresiju ali sa njim mogu podesiti novi željeni bitrate a ne i željenu veličinu fajla (ili mogu?). Da li možda ima neki program koji rekompresiju radi kvalitetnije?

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 16:05 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Nov 2007, 09:26
VirtualDub je odlično riješenje za to. Bitrate podešavaš u samom GUI-u od codeca, ne VDubu. Ako hoćeš tačnu veličinu, moraćeš da koristiš twopass encoding.

Slika

S tim da se veličina odnosi na veličinu videa (audio i AVI overhead moraš dodatno zaračunati). Za to možeš upotrijebiti built-in calculator.

Slika

I opet, sam VDub ne utiče na kvalitet (jedino utiče ako koristiš njegove filtere; njegovi resize i deinterlace filteri su odlični, tako da...), najviše utiču podešavanje samog encodera (bitrate prije svega) i rezolucije (ako rezolucija i bitrate nisu "izbalansirani", dobijaju se loši rezultati). Inače kombinacija VDub i Xvid daju odlične (ako ne i najbolje) rezultate, ali nije baš previše user friendly...

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 16:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Prvenstveno ću sada raditi DivX rekompresiju jer imam nešto što trebam smanjiti a to je u DivX-u, jedan crtani film gdje epizode traju 25 minuta a fajlovi su čak oko 350 MB a neki i 380 MB, jednim dijelom zato što imaju 4 audio streama, 4 sinhronizacije, kada izbacim sve osim engleske to skine nekih 70 MB, ali je i dalje to veliko za 25 minuta. Vidio sam neku seriju od po 45 minuta a fajlovi su samo 175 MB (znači polovina od standarda za seriju te dužine) i izgleda sasvim fino. Pa je previše da epizode od 25 minuta budu oko 280 MB. Tim prije što ih ima 26 i trebala bi dva DVD-a a zgodnije mi je da stanu na jedan.

U VitrualDubu sam vidio da u podešavanjima za DivX ima isto bitrate calculator.

Šta znači kada u VirtualDub-u idem na File Information pa pod Data rate za video i audio u zagradi piše određen postotak "overhead"? Recimo za video komponentu mi piše 0.32% overhead a za audio (koji je VBR) piše "108 kbps (6.92% overhead)"?

Pro tome je tih 108 kbps za audio nestandardna vrijednost ako se ne varam, ako idem na audio rekompresiju i idem na MP3 Lame imam između ostalog:

128 kbps CBR
100 kbps ABR
96 kbps CBR
94 kbps ABR
88 kbps ABR
64 kbps ABR

Šta je ABR?
Do koliko mogu spuštati ovaj kbps za audio a da ispadne dobro? Mislim da je na onoj seriji od 45 minuta i 175 MB čak možda oko 50-60 kbps za audio, a video je 500 kbps.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 17:11 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

ABR je skraćenica za Average BitRate, tj. bitrate audia (MP3) nije konstantan, već je dopuštena mala varijacija. Recimo, ako izabereš 128 kbps ABR, veći dio će da bude enkodiran sa 128 kbps, ali ako enkoder na određenom dijelu audio zapisa odluči da kvalitet sa tim bitrateom neće biti zadovoljavajući - povećaće ga privremeno na 160 ili 192 kbps. Takođe ako "osijeti" da može da smanji bitrate bez da ugrozi kvalitet - smanjiće ga. U svakom slučaju, prosječna vrijednost bitratea bi trebala da bude oko 128. Ovo nudi veći kvalitet u odnosu na CBR (Constant BitRate), ali može da stvori neke probleme prilikom muxanja u AVI (očituje se povremenim razilaženjem slike i tona; AVI nije predviđen da u sebi nosi audio promjenljivog bitratea).
A sad overhead... on se javlja kod AVI fajlova zbog načina čuvanja streamova u samom AVI fajlu. Sama skraćenica znači Audio Video Interleaved što znači da audio i video pakuje "naizmjenično"; prvo uzme komad audia određene veličine, iza njega snimi komad videa, potom opet komad audia, pa komad videa... svaki ovaj komadić (chunk) ima svoj header, koji naravno zauzima prostor. Ti headeri ustvari predstavljaju overhead AVI-ja, a VDub ti samo signalizira koliko si procenata izgubio pakujući audio i video stream u AVI.
Što se tiče kvaliteta audia, MP3 ispod 128 kbps (govorimo o stereo materijalu) ne nudi zadovoljavajući kvalitet. Možeš probati ići niže, ali dobitak od 30 kbps za video je beznačajan. BTW, LAME je najbolji MP3 enkoder.
Ja bih lično prije koristio Xvid u odnosu na DivX pošto daje bolje rezultate (mada je sporiji) a međusobno su kompatibilni.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 17:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

<Enter_name> je napisao:
ABR je skraćenica za Average BitRate, tj. bitrate audia (MP3) nije konstantan, već je dopuštena mala varijacija. Recimo, ako izabereš 128 kbps ABR, veći dio će da bude enkodiran sa 128 kbps, ali ako enkoder na određenom dijelu audio zapisa odluči da kvalitet sa tim bitrateom neće biti zadovoljavajući - povećaće ga privremeno na 160 ili 192 kbps.

Znaci kao VBR?
Koja je razlika između ABR i VBR?

Xvid na istom bitrateu izgleda bolje nego DivX?

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 18:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Nov 2008, 17:42
"Handbrake" je open source, a radi posao, jednostavan za koristenje, a ima opciju "target size".
Ja sam "smanjivao" neke MKV fajlove, sa 18mb/s bitrate na ~10. I odradjen posao.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 18:55 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

ABR je neki hibrid između CBR i VBR. Kod VBR se "ganja" target quality (nešto kao quantizer kod video enlodiranja) i konačni bitrate je teško predvidjeti, dok se za ABR kaže target bitrate, a onda se on "trudi" da u prosjeku ima taj bitrate. Xvid ima bolji kvalitet od DivX-a pri istom bitrateu. Postoji i verzija sa VAQ patchom koja koristi algoritam adaptivne kvantizacije od x264 kodeka i daje još bolje rezultate.
Handbrake je odbacio podršku za AVI i sad podržava samo Matroska fajlove.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 19:38 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Sad sam probao handbrake, napravi fajl sa mp4 ekstenzijom koji onda ne može da se otvori u VirtualDubu jer ovaj ne podržava taj format (javlja "unknown or unsuported file type").

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 00:15 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Handbrake ne podržava više AVI fajlove, već samo MKV ili MP4 fajlove. MP4 fajlove je moguće otvoriti u VirtualDub-u, ali je podrška za ovaj format ograničena. I naravno, ako MP4 sadrži H.264 video, potrebno je imati instaliran odgovarajući VFW codec.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 00:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Kojim programom mogu MKV da pretvorim u DivX ili Xvid? Sad mi treba i ta rekompresija.

Koliko sam vidio kada se rade rekompresije sa MKV procesor je znantno bolje iskorišten, čak čistih 100%, na sva 4 jezgra, dok to nije slučaj kod DivX i Xvid zbog čega sa njima radi sporije.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 00:45 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
Any Video Converter Free Version can convert avi, asf, mov, rm, rmvb, flv, mkv, mpg, 3gp, m4v and vob to avi, wmv, mp4, mpg (PAL or NTSC), MPEG-1 and MPEG-2, swf, flv and mp3, aac, ogg, wave, m4a and wma.
http://www.any-video-converter.com/prod ... ideo_free/

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 00:50 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

<Enter_name> je napisao:
Ako hoćeš tačnu veličinu, moraćeš da koristiš twopass encoding.

U opcijama za Xvid ima:

Single pass
Twopadd - 1st pass
Twopass - 2nd pass

A u opcijama za DivX ima:

1-pass
Multipass, 1st pass
Multipass, Nth pass

Na šta misliš? Pretpostavljam da se za Xvid ide na Twopass - 2nd pass, a za DivX?

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 08:20 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Prvo je potrebno odraditi 1st pass koji će da napravi PASS fajl u kojem se nalazi statistika za dati video fajl. Potom se radi 2nd pass koji na osnovu PASS fajla podešava bitrate i dobija se tačna veličina enkodiranog fajla. Opcija Nth pass u DivX-u je ekvivalentna opciji 2nd pass u Xvid-u.

Vrh

PostPoslato: 09 Feb 2010, 16:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
http://www.formatoz.com/

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 09:37 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Handbrake kod mene ne radi. Pokrene se on, ali kad mu nešto dam da kompresuje on izbaci cmd prozor, malo stoji, i ništa. Napiše da je završio ali ne napravi fajl.

Koliko je x264 bolji od DivX i Xvid na istom bitrate?
Ako se ne varam x264 zajedno sa MKV konetejnerom se uglavnom koristi za filmove sa većom rezolucijom, za 720p i 1080p. A za ove klasične rezolucije se uglavnom koriste DivX i Xvid. Bar sam tako vidio po serijama i filmovima koji se mogu skinuti.

Koji program je dobar za prebacivanje iz MPEG2 u MKV x264?

Da li od samog programa koji radi kompresije i rekompresije može da zavisi brzina i kvalitet (na istim podešavanjima)? Znam da mi je bar za kompresije iz MPEG2 u DivX brat govorio da mu neke verzije MPEG Mediatora rade brže od drugih.

Vrh

PostPoslato: 24 Feb 2010, 16:49 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

H.264 je codec, x264 je samo njegova opensource implementacija. Da je bolji - jeste, ali sad koliko... najbolje da probaš, pa da sam procjeniš. Takođe, x264 ima i VFW codec, tako da ga možeš muxati u AVI pomoću VirtualDuba, mada ovo i nije baš najpametnije. Sam MPEG2 video je malo besmisleno kodirati sa x264 zbog slabe harverske podrške, a i H.264 ne pokazuje punu snagu dok mu se ne da HD materijal (tu su dobici mnogo veći nego na malim rezolucijama).

Vrh

PostPoslato: 10 Feb 2011, 09:28 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 10 Feb 2011, 09:03
leawo free mp4 converter is a good choice, convert all formats to mp4 for free.
download link: http://www.leawo.com/video-converter/free-mp4converter.html

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 17 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]