banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 15:37

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Ono si sto nosis
PostPoslato: 08 Feb 2010, 11:23 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ostavi Jamesa, sad se ti i ja samaramo... :D

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 11:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
@spavač
šta ćemo sa dokazima koji potvrđuju pagansko porjeklo tog simbola te da ga prvi hrišćani nisu koristili niti se pominje, šta ćemo sa činjenicom i biblijskim primjerima, naredbama boga i učenju hrista da se odbace svi paganski simboli i obredi.
sve što sam pisao o morfološkom značenju i nekim istorijskim izvještajima te povijest crkava u usporedbi sa biblijskim tekstom potvrđuje da krst ili križ nije hrišćanski simbil bar ne po onom što biblija naučava. već sam govorio o tome kako je rim i zašto "prihvatio" hrišćanstvo i kako se otpadništvo širilo, kako su paganske slave poput 25 decebra, nove godine i svih ostalih mnogobrojnih slava mnogobrojnih božanstava stavljane u kontekst hrišćanstva i nastavljeno je sa njihovim obilježavanjem tj. sa obožavanjem bala kako proslavama tako i samim simbolima.
ako pogledamo današnje velike crkve vidimo da su u potpunosti idolopokloničke, i kako biblija kaže bludniče sa ovozemaljskim vlastima i rade mnoge gadosti.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 11:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Kaže poslanik savs : onaj ko oponaša jedan narod njima i pripada
i rekao je: pustajte brade a kratite brkove da bi se razlikovali od nevjernika

Čovjek ono što ima u srcu želi i prikazati na vanjštini često, u tome i ovolika raznolikost ljudi, ali tu je i ljepota.

Vidiš nekog metalca sa dugom kosom, ovamo musliman sa bijelom kapom i bradom, tamo katolički pop u crno-ljubičastoj uniformi , ovamo nacionalist- šminker sa zlatnim privjeskom, tamo jehudi sa šeširima

Ima nas svakakvih

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 11:41 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
mary juana je napisao:
@spavač
šta ćemo sa dokazima koji potvrđuju pagansko porjeklo tog simbola te da ga prvi hrišćani nisu koristili niti se pominje, šta ćemo sa činjenicom i biblijskim primjerima, naredbama boga i učenju hrista da se odbace svi paganski simboli i obredi.
sve što sam pisao o morfološkom značenju i nekim istorijskim izvještajima te povijest crkava u usporedbi sa biblijskim tekstom potvrđuje da krst ili križ nije hrišćanski simbil bar ne po onom što biblija naučava. već sam govorio o tome kako je rim i zašto "prihvatio" hrišćanstvo i kako se otpadništvo širilo, kako su paganske slave poput 25 decebra, nove godine i svih ostalih mnogobrojnih slava mnogobrojnih božanstava stavljane u kontekst hrišćanstva i nastavljeno je sa njihovim obilježavanjem tj. sa obožavanjem bala kako proslavama tako i samim simbolima.
ako pogledamo današnje velike crkve vidimo da su u potpunosti idolopokloničke, i kako biblija kaže bludniče sa ovozemaljskim vlastima i rade mnoge gadosti.

jesi ti jehovin svijedok ?

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 11:53 
staromodan
Korisnikov avatar

Mary, ako si me pratio ranije mogao si zakljuciti da sam protestant...sto znaci ta rijec cross povezujem sa alatkom na kojoj je Isus umro...i nista drugo. u S.Z pise "proklet bio ko visi na drvetu" i zbog toga je Isus bio sablazan za Jevreje u Pavlovo vrijeme...s toga razloga zasto Pavle pise da Hristovo raspece ne bi trebalo da sablaznjava vec da ukaze na pravi smisao i znacaj Hristove smrti, sluzbe i poslusnosti..znaci ne dajem nikakav znacaj materijalu, drvetu ili simbolu..

mi smo poceli pricati jel ta rijec znaci samo jedno drvo, stup, ili nesto vise...nigdje nisam ni rekao da Rimljani su izmislili ovakvu vrstu mucenja..naravno uzeli su je od prethodnika... i takodje ako si procitao pricam da je taj cross vise licio na T nego na +..

mene interesuje zasto ne rece nesto za Justisa... :wink:

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 12:06 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
cicak je napisao:
a jooj o cemu vi to? od davnina, odijelo ne cini covjeka.
sve je receno.

Jok odijelo Čičak, nego obilježja. Zborimo o obilježjima. :D

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 12:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
spavac je napisao:
Mary, ako si me pratio ranije mogao si zakljuciti da sam protestant...sto znaci ta rijec cross povezujem sa alatkom na kojoj je Isus umro...i nista drugo. u S.Z pise "proklet bio ko visi na drvetu" i zbog toga je Isus bio sablazan za Jevreje u Pavlovo vrijeme...s toga razloga zasto Pavle pise da Hristovo raspece ne bi trebalo da sablaznjava vec da ukaze na pravi smisao i znacaj Hristove smrti, sluzbe i poslusnosti..znaci ne dajem nikakav znacaj materijalu, drvetu ili simbolu..

mi smo poceli pricati jel ta rijec znaci samo jedno drvo, stup, ili nesto vise...nigdje nisam ni rekao da Rimljani su izmislili ovakvu vrstu mucenja..naravno uzeli su je od prethodnika... i takodje ako si procitao pricam da je taj cross vise licio na T nego na +..

što se dotičnog lipsiusa tiče samo sam iskoristio njegovu ilustraciju i ništa više, nisam se ništa posebno bavio njime.
ipak smo se na neki način složili :)
ja i dalje smatram da je riječ o stupu, ali nebitno, jasno je da upotreba krsta kao vjerskog simbola ima pagansko značenje i porijeklo.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 13:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
spavac je napisao:

Da, u principu je cross u obliku slova T a u Isusovom slucaju imao je gore dodatnu tablu na kojoj je pisalo INRI.
U sustini, mislim da je ovo najrealniji prikaz raspeca:
Spoiler:
Slika

S tim sto najvjerovatnije Isus nije bio ovoliko visoko iznad zemlje.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 13:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
Citiraj:
Iskreno, ne znam da li sam gluplje pitanje u zivotu cuo.
Razumio bih da je pitanje u kontekstu koja je svrha ves masine, nekog komplikovanog uredjaja, ali koja je svrha postojanja neke licnosti???

Koja je svrha, otkud znam, tebe, tvojih roditelja, prijatelja, ljudi koje volis, na kraju krajeva i ljudi koje ne poznajes?

Ako ciljas, opet, na status svetitelja, pitanje je jednako besmisleno.
Recimo, komunistima je neko ko se istakao "narodni heroj", ili recimo kod Rusa "zasluzni umjetnik",
i kako postaviti pitanje "koja je svrha zasluznog umjetnika", ili "koja je svrha narodnog heroja".

Koja je svrha pravednika? Koja je svrha proroka? Koja je svrha....
Zar se sve treba gledati germanizovanim ocima pa da ima "functional use"?

Tebi glupo moje pitanje meni je glupo postovati/slaviti "sveca" - mrtvog covjeka pored zivog Boga na nebu i Svetog Pisma u kojem jasno pise da nam nije potreban posrednik.

A da ne zalazim u drugu temu - slave, gdje je jedina svrha ozderavanja od hrane i pica gdje se Bog psuje nemilosrdno.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 13:41 
staromodan
Korisnikov avatar

Mary, nije fora sto si iskoristio njegovu ilustraciju, vec sto je ona iskoristena van konteksta...znaci dao sam ti citat sta on u stvari kazi na koji nacin je Isus bio razapet..a drago mi je da priznas da se nisi nesto posebno pozabavio sa njim..mozda pokusas i sagledas onu drugu sliku njegovih izjava..

tako da nije u pitanju bio stup ili ti bandera, vec T...al ako ti kazes da "smatras" onda tu ne mogu nista uciniti.. :cat:

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 13:50 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
Talija je napisao:
cicak je napisao:
sve je receno.

ni to ne cini covjeka.

Vrh

PostPoslato: 08 Feb 2010, 14:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

cicak je napisao:
Talija je napisao:
cicak je napisao:
sve je receno.

ni to ne cini covjeka.

Pa i ja to rekoh, al tema ode u 3 lijepe, kao i obično.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 11:26 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 25 Jun 2007, 12:00
Odelo ne čini čoveka niti ono šta on nosi na sebi pokazuje šta je u čoveku!

To nije pobožnost ako će neko staviti neki znak na sebe već je pobožnost DELOVANJE po božijem nalogu.
Krstača nije simbol Hrišćana i kome to nije jasno neka se malo potrudi i pročita nastanak krsta i njegov put.Da su Gospoda na giljotini pogubili danas bi neko giljotinu celivao.

Nisu vernici oni koji se tako deklarišu već oni što žive po volji Božijoj.
Krst u počekku bio oznaka podzemnog božanstva ,,T'' I ko se nije poklonio tom božanstvu bio je nag razapinjan na početnom slovu imena tog božanstva. Ta osoba se pominje u Vavilonu kao primer DŽina a džinovi su predhodno u potopu nestali ali genetika nije zato se kasnije rađa Golijat.
Rimljani po uzoru na istočne narode uzeše taj znak i načiniše mu po vertikali produžetak nazivajući ga rimskim krstom par vekova pre naše ere i gde je tad bilo Hrišćanstvo?

Ima toliko mnogo literature koja se bavi tim stvarima pa bi bilo dobro malo pročitati nastanak i put nečega pre nego o tome počnemo govoriti ili pogrešno etiketirati ljude.
Pogledajte koja tri obeležja na sebi nosi prvi otpadnik u liku jarca.
Mi ne treba da nosimo na sebi već u sebi Duha Svetoga i da hodimo i živimo u ljubavi.

Vrh

PostPoslato: 20 Feb 2010, 16:43 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Avg 2007, 21:47
Jel se vi na ovom podforumu prepirete iz ljubavi prema svojim kolegama koje želite "izvesti na pravi put" ili zato što ne možete dovoljno da otrpite a da ne suknete svoje suvereno mišljenje kroz egzaltirani osjećaj "e jesam te, eto ti ga sad"?

"ponuđen ko počašćen" nemojte siti šopati jedni druge hranom koja vam ne prija jeziku.

Vrh

PostPoslato: 21 Feb 2010, 01:23 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Dzebaleban je moj drug :D :D

Vrh

PostPoslato: 22 Feb 2010, 19:25 
Veteran
Veteran

Eto ja ću okačiti Titov bedž zajedno sa potpisom a pored njega da izvinete Staneta Dolanca.
Zar danas napredna omladina nema tuce alki na ušima,obrvama,usnama i da ne nabrajam donje delove za kačenje.
Čike preko bare su spremile za naprednu omladinu mali-čip koji će biti hit bez presedana.
Tad će početi najveća dobrovoljna radna akcija ,,kopaj do dna''

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2010, 08:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

dzabaleban je napisao:
Jel se vi na ovom podforumu prepirete iz ljubavi prema svojim kolegama koje želite "izvesti na pravi put" ili zato što ne možete dovoljno da otrpite a da ne suknete svoje suvereno mišljenje kroz egzaltirani osjećaj "e jesam te, eto ti ga sad"?

"ponuđen ko počašćen" nemojte siti šopati jedni druge hranom koja vam ne prija jeziku.

Sviđa mi se ovaj post, jer tačno oslikava stanje na ovom pdf-u. Ne pamtim kad sam nešto sa uživanjem pročitala, nešto vezano za duhovnost.
A naježim se i odustanem od bilo kakvog pisanja kad pročitam kojekakve izjave od kojih mi kosa raste na glavi.
Sve se svodi na - Ako ne razumiješ onda pljuvaj dokle imaš pljuvačke i pri tom za sebe misli da si najveći bogougodnik. :-?

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2010, 17:56 
Veteran
Veteran

,,Dzebaleban je moj drug :D :D

I Moj ako dozvoli.

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2010, 19:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
114_AhmeD je napisao:
Kaže poslanik savs : onaj ko oponaša jedan narod njima i pripada
i rekao je: pustajte brade a kratite brkove da bi se razlikovali od nevjernika

Čovjek ono što ima u srcu želi i prikazati na vanjštini često, u tome i ovolika raznolikost ljudi, ali tu je i ljepota.

Vidiš nekog metalca sa dugom kosom, ovamo musliman sa bijelom kapom i bradom, tamo katolički pop u crno-ljubičastoj uniformi , ovamo nacionalist- šminker sa zlatnim privjeskom, tamo jehudi sa šeširima

Ima nas svakakvih

meni se svidjaju, muslimanke, arapkinje u svojoj nosnji, ubih se da saznam sta je ispod odore

Vrh

PostPoslato: 15 Mar 2010, 23:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Oficir s ruzom je napisao:
Nisam znao kako da stavim naslov teme pa neka bude tako kako je napisano po onoj dobroj staroj
"Ono si sto jedes" ili "Ono si sto citas" itd. pa neka bude i "Ono si sto nosis"... :D

Vidim ulicom mnoge ljude bez vjerskih simbola, oznaka itd. a poznam ih da su veliki vjernici, prakticari, hriscani, muslimani, obuceni su u jednostavnu odjecu, ne isticu ni krst niti mjesec i zvijezdu (iako niti mjesec niti zvjezda nemaju veze s islamskim vjerovanjem), dok s druge strane poznam ljude dunjalucare, pijanice, vjeromrzce, ali oni interesantno nose ili krst na prsima ili tespih u autu, takvi ljudi bi ubili za krst ili za tespih kad bi im neko uputio neki prijekor za to, a u sustini djela koja rade su djela djavola, sejtana...

Jednostavno hocu da kazem da ne bi bilo lose da se i vjernici "oznace" po vanjskom izgledu s onim sto nose u svom srcu i dusi...
Recimo za muslimane je vjerski simbol potrekesavanje brkova a pustanje brade, pa dobro bi bilo da to muslimani prakticiraju, za krscane je mozda krst ili neka kapa i sl. pa dobro bi bilo da se i to prakticira...mislim da bi od toga imali vise koristi nego stete.

Ljude prepoznajem po ocima. Nista ne moraju reci, irelevantno je sta imaju/nemaju na sebi.
Sve sto je garderoba je ovaj ili onaj imidz koji moze ovisiti o milion razlicitih faktora, te je stoga nebitan. Ono sto se vidi u ocima zlata vrijedi.

dzabaleban je napisao:

Neka si im rek'o dzabalebane.

Ma liberté

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]