banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 05:05

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 117 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 06 Feb 2010, 00:35 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
google lazarević je napisao:
mary juana je napisao:
međutim, biblija i isus sasvim drugačije naučavaju, a bog ne da ne odobrava već mrzi takva djela.

helou, pobijas sam sebe.

u kom djelu pojasni

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 00:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
mary juana je napisao:
mary juana je napisao:
međutim, biblija i isus sasvim drugačije naučavaju, a bog ne da ne odobrava već mrzi takva djela.

helou, pobijas sam sebe.

u kom djelu pojasni

pa kazes: "poput onih koji bogu trpaju da je sadista koji voli da vječno muči ljude u "paklu". kako to, nema osobinu da je sadista a ima osobinu da mrzi, kao da je tu neka velika razlika?

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 00:47 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

pa kazes: "poput onih koji bogu trpaju da je sadista koji voli da vječno muči ljude u "paklu". kako to, nema osobinu da je sadista a ima osobinu da mrzi, kao da je tu neka velika razlika?

nisam rekao da mrzi ljude nego djela djelo je ubistvo, prevara, krađa, idolopoklonstvo itd itd. bog ljude voli i potiče ih na dobra djela i ljubav, a mrzi loša djela mržnju, zavist, ubistva... .

Poslednji put menjao mary juana dana 06 Feb 2010, 00:57, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 00:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

pa kako ces djelo posmatrat odovojeno od covjeka? covjek je ono sto radi.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 00:57 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

pa kako ces djelo posmatrat odovojeno od covjeka? covjek je ono sto radi.

hehehe nemoj se sad vadit. zar nikad nisi čula da se kaže "mrzim laž" ili "mrzim lopovluk" ili "mrzim preseravanje"
tako i bog mrzi djela i žao mu je što su ljudi potpali pod loš uticaj i čine takva bogumrska djela
džaba se trudiš da dokažeš da sam kontradiktoran ili da pobijam sam sebe, kad je biblija u pitanju tad mi je biblija jedini izvor, a tu su greške nemoguće.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 01:06 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ma ne kontas sta sam htjela reci, jer tako nesto "nije u bibliji". procitaj ponekad i ponesto drugo pristupajuci tome kao bibliji. bices objektivniji, bez tako izrazenog religioznog kompleksa vise vrijednosti.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 08:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Нови Завјет и Стари Завјет нису исти завјет Бога и људи, оцес да ти нацртам?
Нови Завјет је кодификофао ко? Чарлс Расел, Хелена Вајт? Има ли тај чика име?
Сабор у Картагини није католички (у смислу римокатолички,
већ Картагина припада хришћанском истоку, дакле православљу, и није ти добар датум сабора)

Највећи проблем тебе је што:

а) превише си заљубљен у самога себе да би чистог духа резоновао
б) тумачиш Свето Писмо попут шестогодишњака који је одгледао цртани филм са компликованом радњом
ц) од ерминевтичких средстава користиш....не користиш их уопште
д) 99% посто проблема у вјерским и духовним питањима не праве свете књиге, него њихови самозвани тумачи
е) два "свјетоназора" о којима као нешто знаш су римокатолицизам и неки чудни "а ла Мирољуб Петровић" адвентизам-јеховизам,
нисам примјетио да имаш икакве информације о раној историји цркве и њеном формирању осим кроз призму ватиканских (искривљених) извјештаја

Видиш друже Мери, да без обзира што сви читамо исту Библију али не вјерујемо у истог Бога:
Ти вјерујеш у бога мржње, а ја вјерујем да је "Бог љубав,
и који стоји у љубави, у Богу стоји и Бог у њему стоји"
дакле твој и мој доживљај библијских цитата су дијаментрално супротни, а зашто?

"А који нема љубави не позна Бога; јер је Бог љубав" стоји као свједочење у Светом Писму,
и то баш пред крај, као резиме свих духовних лутања.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 09:09 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

moraš mi navest iz kog djela moje diskusije si to zaključio, a pogotovo ovo za "boga mržnje".
možda to što tvrdim i biblijski potkrepljujem da je katolicizam i pravoslavlje u suštini religija sa paganskim običajima i obredima koje se biblije skoro i ne dotiču, a postupci istih su i prorečeni u biblij, što je jasno i letimičnim pogledom na bibliju.
stvar je u tome što ja u svojim izlaganjima uopšte ne tumačim bibliju već samo govorim šta u biblij piše i u kom kontekstu i to je to.

ti bi da raspravljaš, a da se uopšte biblije ne dotičeš, molim te potkrijepi sve što ja pogrešno tvrdim ili tumačim kako ti kažeš biblijskim stavcima, nije važno šta ja ili ti mislimo, važno je šta stoji u bibliji i šta bog zahtjeva i šta je bogu gad.

razlika u nama je što ti daješ slavu likovima u kartagi i onima poslije njih koji su činili brojna zlodjela, spaljivali ljude zbog čitanja i prevođenja biblije, a ja svetom duhu, ti vjeruješ u ljude i nauku ljudsku, a ja u božiju i hristovu te se strogo držim onoga što je zapisano u biblij, a ne predhrišćanskih paganskih običaja za koje je hrist rekao da se odbace.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 09:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

1) sustina mog prethodnog posta nalazi se u citatima iz Svetog Pisma Novog Zavjeta

2) sasvim predvidljvi simptomi samozaljubljenog hriscanskog "filozofera" - pravis klasicne zamjene teze> ja te konkretno pitam:
ako je jedini autoritet spasenja Sveto Pismo (za hriscane Novi Zavjet)
zasto je onda Bog ostavio hriscane da im tristo godina nakon Hrista se sva vjera temelji na usmenom predanju?

Da li su ti ljudi nasli spasenje (buduci da nikada nisu citali Sveto Pismo)?

Ti ces na to naravno odgovoriti da su citali knjige Starog Zavjeta, sto opet nije tacno, a niti dovoljno:
Stari Zavjet vazi za hebrejski narod, odnosno to je zavjet Avramovih potomaka sa Bogom,
a sta je sa gentilesima> Grcima, Rimljanima i inima koji su se krstili i povjerovali u vaskrsenje?
Da ne pricamo sada o ogromnom broju hriscanskih zajednica koje su svoju vjeru temeljile samo na usmenom prepricavanju apostola i njihovih ucenika.
Kako su se ti ljudi spasili ako nisu iscitavali Bibliju i konacno postali poput tebe "experti"?

Vita jela zelen bor, cekam brzi odgovor.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 09:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

PS

Takodje najljubeznije molim druga Mariju Huanitu da mi kaze koje to paganske obicaje
praktikujemo ja i moja familija buduci da se predstavlja vidovitim.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 09:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jamesdin Kurtovic je napisao:
1) sustina mog prethodnog posta nalazi se u citatima iz Svetog Pisma Novog Zavjeta

nisi naveo ni jedan citat
2) sasvim predvidljvi simptomi samozaljubljenog hriscanskog "filozofera" - pravis klasicne zamjene teze> ja te konkretno pitam:
ako je jedini autoritet spasenja Sveto Pismo (za hriscane Novi Zavjet)
zasto je onda Bog ostavio hriscane da im tristo godina nakon Hrista se sva vjera temelji na usmenom predanju?

konkretno sam ti i odgovorio čak i boldovao, bog svoje slijedbenike nije ostavio bili su pod zaštitom svetog duha istog onog koji je vodio i samo pisanje biblije, a tu je bio i hrist.
ja nigdje ne filozofiram, jedino ako ti bibliju smatraš filozofijom, ustvari na pravoslavnoj bogoslovij puno se više posvećuje filozofima nego hristu i biblij, ja filozofiju uopšte ne razmatram niti mi je interesantna.

za paganske običaje nisam mislio lično na tebe i izvini ako mi se omaklo pa te imenovah, konkretno sam mislio na obrede, rituale, slave i učenja katoličke, pravoslavne i mnogih drugih crkava nazovi hrišćanstva

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 14:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:

Не контам, шта је онда ово:

"Бог je љубав, и који стоји у љубави, у Богу стоји и Бог у њему стоји"

i takodje

"А који нема љубави не позна Бога;
јер је Бог љубав"
(ради се о Првој Јовановој посланици, дакле интегралном дијелу Новог Завјета)

Хришћани ова два цитата сматрају самом суштином свога свједочења и исповиједања,
није ми јасно на шта мислиш кад кажеш да нисам навео ни један цитат?

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 15:14 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:

Не контам, шта је онда ово:

"Бог je љубав, и који стоји у љубави, у Богу стоји и Бог у њему стоји"

i takodje

"А који нема љубави не позна Бога;
јер је Бог љубав"
(ради се о Првој Јовановој посланици, дакле интегралном дијелу Новог Завјета)

Хришћани ова два цитата сматрају самом суштином свога свједочења и исповиједања,
није ми јасно на шта мислиш кад кажеш да нисам навео ни један цитат?

dobro, i po čemu ti zaključuješ da je ne stojim u ljubavi, ne kažem da jesam već pitam po čemu ti to zaključuješ iz kog djela mog izlaganja?

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 15:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 09 Jan 2009, 19:22
Ako su pravoslavci i katolici dodali Mariju Svetom Trojstvu, onda su protestanti to mjesto rezervisali za Bibliju.

Stvarno nervira me to sto svi trce da tumace Bibliju.Neki uce da svi imaju pravo da tumace sveto pismo, kroz posredstvo i pomazanje Svetoga Duha, ali otkud tolike hereze, i razilazenja.Doduse svi mozemo da se hranimo i ohrabrujemo Rijecju, da podjelimo sa drugima ono sto razumijemo osnovne istine vjere, ali ne i da tumacimo stvari koje na razumijemo.Nemoze svako da poucava i djeli znanje.Jer ako druge pogresno uci, i steti njegovom duhovnom zdravlju, to je veliki grijeh.
Covjek neka cita Bibliju svaki dan, i neka se moli, to je za njegovo dobro i duhovni napredak.
Samo sveto pismo kaze da je Bog dao jedne pastire, ucitelje, apostole, itd.Zato ne smijemo sebi dozvoliti da se samaramo Biblijskim stihovima, nego da zivimo Rijec Boziju.Jer ako budemo pumpali glavu a ne srce, postacemo kao pismoznanci (knjizevnici) koji su opisani u svetom pismu, a u koju zamku mnogi protestanti padaju.
Ako neko vec izlaze nekakve teoloske teze, neka se ne pravi pametan, jer svojom nadmenoscu svjedoci da nije duhovno zreo a time i sposoban da druge uci.
Ako neko ne postuje drugoga u razgovoru, to je dodatan signal da ucuti.

Niko od nas nije sam razumio velike teoloske teme, nego ih je pokupio iz svojih crkava, knjiga drugih pisaca...zar ne?
Gospod zbilja govori i svoju pisanu Rijec iznova ozivljava, ali to se naj cesce tice naseg licnog zivota, srca i duse i karaktera.Zato treba citati Bibliju i moliti se jer Gospod je ziv i djeluje u nama po Svetom Duhu.
Ako nam nesto nije jasno u Bibliji pitajmo starjesine, i duhovno zrelije.
Ako neko hoce da proucava Sveto pismo neka ide na teologiju.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 16:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

složio bi se sa većinom, ali je isto tako jasno da se biblija nema šta tumačit jer je sve precizno i jasno, ne treba kako i u samoj biblij piše filozofirat i bavit se ljudskim tumačenjima i naukama, zar nije sve jasno oko idola, ili klanjanja mrtvim ljudima, te ostalih dogmi i ostataka paganske odnosno mnogobožačke tradicije, kao što sam već pisao da bi prepoznali falsificiranu novčanicu ne treba znati kako izgleda svaki pojedini falsifikat, dovoljno je znati prepoznati orginal. tako i u hrišćanstvu dovoljno je čitati i poznavati bibliju da bi prepoznali ne biblijska i paganska učenja, a ko je odgovoran za to? naravno sotona đavo koji je uzeo stvar u svoje ruke i skrio se u mnogim institucijama i zavodi ljude na krivi put da čine bogu mrske stvari. zar mislite kad je rim "prihvatio" hrišćanstvo kao službenu religiju, da je to bilo djelo hrišćana ili je to možda bio nastup sotone da uzme stvar u svoje ruke, zato je to nazovihrišćanstvo i imalo takav uticaj zato su i zabranjivali i spaljivali ljude koji bi čitali i prevodili bibliju otud i svo idolopoklonstvo i sav jad takozvanih hrišćana. zapazimo ove retke iz 23 poglavlja mateja:
"jao vama pismoznalci, fariseji, licemjeri, jer zatvarate nebesko kraljevstvo pred ljudima; jer sami ne ulazita, a oni koji su na putu u njega ne dopuštate da uđu".

.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 17:45 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
pokusavam da vas pratim al nista ne kontam o cemu pricate...

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 18:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

spavac je napisao:
pokusavam da vas pratim al nista ne kontam o cemu pricate...

Takodje...

...u stvari mislim da je ova tema oborila rekord foruma u offtopicu. :-?

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 19:46 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

off topic je krenuo kad je došlo do optuživanja boga da je sadist, odnosno kad je pakao u kome se ljudi vječno muče pripisan biblij iako biblija nigdje to ne pominje niti je to biblijsko ni hrišćansko učenje, na šta sam ja reagovao i dokazao da to nije biblijsko učenje na prvoj strani ove teme, nakon toga je počelo osporavanje i tako je došlo do ovoga da se izgubila tema.
ustvari mene tema nije ni interesovala, ali sam morao reagovati na ovu lažnu optužbu na isusa od strane google: "nije ni cudo da prica takve stvari kad je i sam Isus slican"

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 20:55 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 17:45
No hajde da se malo vratimo na temu. Jeste, patrijarh Irinej je nespretnom izjavom o islamu načinio gaf. Ali je isto tako sitina da je prvi patrijarh koji se nedvosmisleno izvinio onima koje je tim gafom uvrijedio, i priznao svoju grešku.

Ipak, ta patrijarhova nespretnost nije ništa prema onome što je preosvećeni episkop Atanasije Jeftić izgovorio na Blagovijesti u aprilu 2004., mjesto radnje manastir Ćelije kod Valjeva. Jevta je tada izgovorio ove strašne riječi: “Muslimani jadni smrde, pošto jedu loj”. Te se prostačko-rasističke izjave malo ko sjeća, ali zato nije teško pretpostaviti ko će prvi da stane u odbranu sramnog Atanasija.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 22:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Od pisanja po forumu nemas nista (osim ako ti nije odlucan i jasan cilj da svima pokusas ogaditi pravoslavlje), a ako smatras da je to sto si naveo tacno,
onda lijepo napisi prijavu javnom tuziocu pa nek on odgovara za takve izjave, u suprotnom to ce ispasti samo rekla/kazala.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 117 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]