banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 00:18

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 117 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 05 Feb 2010, 18:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
@Mary

Hajd ti nama sad druze malo pojasni jesi li ti sam sebe proglasio za "experta" za Bibliju,
ili kojim autoritetom mozes tvrditi da si ti "bog za kompjutere" sto kaze Nele,
a svi mi ostali budale, neobrazovani, praznovjerni, pagani itd. ?
Ti "izucavas" Bibliju? Kako prijatelju?
Da li se tvoje studije odvijaju u okviru nekog priznatog univerziteta,
ili si na isti nacin ekspert kao i moj komsija koji godinama iscitava raznu literaturu
ali ga pored svega niko ne smatra ekspertom za knjizevnost?

Dakle jos jednom vrlo jasno postavljam pitanje i nadam se odgovoru:

- imas li ti ijedan argument po cemu si takav strucnjak i "expert" za Bibliju, a svi ostali nepismeni pagani?

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 18:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
mary juana ja tebi kažem da niko ne može rastumačiti Božju volju do kraja.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 18:52 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
ne pricamo o Bozijoj volji...to pokusavaju ateisti da urade, i skontaju kako Bog razmislja i koji mu je sljedeci potez..

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 19:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Ni ateisti ni vjernici.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 19:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
filozof sa vrbasa je napisao:
mary juana ja tebi kažem da niko ne može rastumačiti Božju volju do kraja.

ali možemo ono što je bog objavio, a objavio je svoje naume i zahtjeve ljudima, sve nam je rekao i nije ostavio mjesta nejasnoćama.
@jamesdin
ne želim sad širit diskusiju na nebitne stvari koje se tiču moje malenkosti, jednostavno ja govorim o tome šta piše u biblij, a ne o tome šta narodni običaji i predanje kaže, ako misliš da u nečemu nisam u pravu, a tiče se biblije i hrišćanstva, navedi u čemu griješim jer ja za sve što tvrdim imam uporište u biblij.
kad sam rekao na expertskom nivou tu se radi o pristupu izučavanja, korištenje istorijskih, arheoloških, geografskih te podataka iz prirodnih znanosti, također korištenje izvornih biblijskih tekstova poput:aramejski targumi, svici s mrtvog mora, hebrejski konsonantski tekst, samaritanski pentateuh, latinska vulgata, grčka septuaginta i još mnogo mnogo izvora koji se koriste i od kojih su napravljeni najbolji prijevodi biblije, a sami ti tekstovi dokazuju autentičnost i nepromjenjivost biblije kroz minula stoljeća.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 19:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Добро, хвала, објаснио си нам начин на који си ти постао познавалац св.Писма (о ерменевтици нећемо сад),
али будући да си ти поставио тезу да си ти зналац а ми остали незналице, ред би био
да управо ти први аргументујеш на основу чега тврдиш да су моје изјаве плод "празновјерја и паганских обичаја"?

Питам те конкретно у смислу одакле ти право да тако лагодно етикетираш
људе са форума које не познајеш ни лично нити макар површно,
а камоли да ли су они "зналци и експерти" попут тебе или не?

Прво изнеси неке конкретне тезе или цитате па аргументуј,
у супротном ред би био да се макар извиниш људима.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 19:42 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

I to je samo jedna strana lista papira, druga se piše i pisaće se još puno ljeta. Naivan si ako misliš da On sjedi skrštenih ruku i ne obraća se ljudima kojima On hoće.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 21:08 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jamesdin Kurtovic je napisao:
на основу чега тврдиш да су моје изјаве плод "празновјерја и паганских обичаја"?

Питам те конкретно у смислу одакле ти право да тако лагодно етикетираш
људе са форума које не познајеш ни лично нити макар површно,
а камоли да ли су они "зналци и експерти" попут тебе или не?

Прво изнеси неке конкретне тезе или цитате па аргументуј,
у супротном ред би био да се макар извиниш људима.

ovde je riječ bila ako se ne varam o postojanju pakla gdje je bog dao ljudima vječni život da bi ih vječno mogao podvrgavati mukam po čemu bi bog bio sadist.

ja sam već argumentovao da to ne proizilazi iz biblije niti je to hrišćansko učenje niti u biblij postoji bilo šta na osnovu čega bi se dalo naslutit postojanje pakla. naveo sam riječi koje se vezuju uz pakao(gehena, had i šeol) i objasnio njihovo značenje koristeći izvorne jezike i najranije prijevode te naveo desetinu biblijskih redaka. nakon svega toga ti si ipak aplaudirao izjavi oficira
"Pakao postoji to je jasno ko dan, kao sto postoji i raj". iako je samo suho iznio tvrdnju bez argumenata.
iz ovoga mogu iznjeti jasan zaključak o nečijoj upućenost i poznavanju biblije.
Oficir s ruzom je napisao:
A za maryja ako hoce odgovoriti mi na pitanje:

"Zasto se u Bibliji kaze da je Isus 'prvorodjeni' sin bozji, a ne 'stvoreni'???" (firstborn, not made)

isus je nazvan božijm 'jedinorodnim sinom' zato što ga je bog stvorio izravno (jovan 3:16). zatim je bog isusa, kao onog "koji je rođen prije svake tvari" upotrijebio u stvaranju svega ostalog (kološanima 1:15; otkrovenje 3:14). u jovanu 1:1 kaže se da je "riječ" (isus u svom predljudskom životu) "u početku" bila s bogom. dakle riječ je bila s bogom kad su stvarani 'nebo i zemlja'. bog se obratio riječi kad je rekao:"načinimo čovjeka po svojemu obličju" (1. mojs. 1:1, 26). isto tako mora da je božija omiljena "hranjenica ["graditeljica", st.]", opisana u pričama salamonovim 8:22-31 kao personificirana mudrost, upravo riječ, koja je uz boga oca radila u stvaranju svega što postoji. riječ je vjekovima boravila s bogom na nebu prije nego što je na zemlji postala čovjekom.
nije nikakvo čudo da se u kološanima 1:15 za isusa kaže da je on "obličje boga što se ne vidi"! nakon što se tokom nebrojenih godina družio sa svojim ocem (bog, jahve), poslušni je sin u potpunosti poprimio božije karakteristike i postao poput oca. to je još jedan razlog koji isusa čini ključem životno važnog spoznanja boga. sve ono što je isus učinio dok je bio na zemlji bilo je upravo ono što bi i njegov otac bog učinio. dakle, upoznavati isusa ujedno znači povećavati svoju spoznaju o bogu (jovan 8:28; 14:8-10).
prema tome, jasno je da je veoma važno o isusu hristu učiti još više.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 21:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Oficir s ruzom je napisao:
A za patrijarha, ako je uopste rekao to sto se navodi da je rekao i spoznao gresku i izvinuo se ja ga smatram vecim covjekom, nego je prije bio...svakako ruka prijateljstva.

Pa svi smo mi ljudi, ljudski je oprastati.

Neka ono negativno sto je rekao pa bude napisano na vodi, a ovo izvinjenje neka bude uklesano u kamenu.

To je citat kojeg jedino smatram vrijednim od svog trucanja i kvaziintelektualnog onanisanja po ovom forumu.

Ako je ovo iskren stav Oficira s ruzom, onda je on pokazao istinsku duhovnost i ljudsku sirinu, posvjedocio da je autenticni sljedbenik Tvorca,
i takvi duhovni ljudi treba da budu - normalni, ljudske sirine, laki na uvidjanju Drugoga, brzi na prastanju, puni ljubavi.

Ti si samo pokazao da si previse zaljubljen u samoga sebe da bi uopste mogao da rezonujes normalno,
a kamoli da se ovdje nekome nameces kao samoproklamovani tumac Svetog Pisma.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 21:39 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

postoji jedna činjenica, najmanje govorim o sebi i jedini govorim o sadržaju svetog pisma i isusu.
rijetko skoro nikad ne kažem ja mislim ovo ili ono već uvjek sve potkrijepim biblijskim redcima i govorim o tome šta biblija i isus naučavaju, a ne nekakvi filozovi, književnici, ili "fariseji".

već sam se susretao i stalno se susrećem sa hrišćanima kojima je biblija najveći neprijatelj, čak ljude koji žele da stave bibliju u prvi plan, ispred paganskih učenja, običaja i rituala napadaju i proglašavaju hereticima i neprijateljima, a oni su kao pravednici.
ja nisam vidio nikog od silnih hrišćana na ovom forumu da govore o biblij, svoje tvrdnje potkrepljuju biblijskim stavcima, brane bibliju od napada poput pokušaja od strane @ahmeda kojeg sam primirio zahvaljujući poznavanju i biblije i kur'ana. jedino je izgleda @spavač u stanju da čita i razumije napisano zato jer je čovjek otvorena srca i bez predrasuda.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 22:13 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
postoji jedna činjenica, najmanje govorim o sebi i jedini govorim o sadržaju svetog pisma i isusu.

Не друже, ти непрестано говориш о себи намећући свима своје тумачење Светог Писма.

Ал' ајде, кад си већ толики експерат:

Ако је једини ауторитет хришћанима Библија, како то да је Бог препустио своје људе
на милост и немилост бабским причама читава три вијека док се није формирао кодекс Библије?

Јесу ли и апостоли незнавени пагани, јер нису имали по примјерак Библије?
Ајд, добро, рећи ће неко "па они су слушали из прве руке", али шта је онда са њиховим ученицима
од којих већина није видјела нити упознала лично Христа?

Како су они спасавали душе без Светог Писма, тек на основу апостолских предања
(или што би се данас популарно рекло трачева)?

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 23:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Jamesdin Kurtovic je napisao:
mary juana je napisao:

Не друже, ти непрестано говориш о себи намећући свима своје тумачење Светог Писма.

Ал' ајде, кад си већ толики експерат:

Ако је једини ауторитет хришћанима Библија, како то да је Бог препустио своје људе
на милост и немилост бабским причама читава три вијека док се није формирао кодекс Библије?

Јесу ли и апостоли незнавени пагани, јер нису имали по примјерак Библије?
Ајд, добро, рећи ће неко "па они су слушали из прве руке", али шта је онда са њиховим ученицима
од којих већина није видјела нити упознала лично Христа?

Како су они спасавали душе без Светог Писма, тек на основу апостолских предања
(или што би се данас популарно рекло трачева)?

nisam siguran da razumijem o čemu govoriš, pisanje biblije je započeto 1513. pr. n.e. kad je bog mojsiju zapovjedio da počne radit trajne zapise, a završeno je oko 98. n. e.
ne treba misliti da je prihvatanje onog što sačinjava nadahnuto pismo moralo čekati dovršetak hebrejskog kanona u petom stoljeću prije nove ere.
što se tiče hrišćanskih grčkih pisama katolička crkva tvrdi da ima odgovornost za odlučivanje koje se knjige trebaju uključiti u biblijski kanon i ukazuje se na koncil u kartagi (397. n. e.) na kojem je bio formuliran katalog knjiga. međutim, istina je drugačija, zato što je kanon, uključujući i popis knjiga koje sačinjavaju hrišćanska grčka pisma, već bio utvrđen do tog vremena, to jest, ne ukazom ni jednog koncila, nego vodstvom božijeg svetog duha - istog duha koji je najprije nadahnuo pisanje tih knjiga. svjedočanstvo kasnijh nenadahnutih sastavljača kataloga vrijedno je samo kao priznavanje biblijskog kanona, kojeg je obdario božij duh.
isti taj sveti duh je predvodio propovjedanje i do današnjih dana čuva bibliju i biblijske istine nepromjenjenim, bog nikad svoje slijedbenike nije prepustio na milost i nemilost "babskim pričama" božij iskreni sljedbenici uvjek su imali vodstvo isusa hrista i pomoć svetog duha te se nisu prepuštali ne znanju, uticaju sotonskih stvari i paganskim ritualima, obredima i učenjima babilona velikog.

znam da je za mnoge nazovi hrišćane koji svoju vjeru ne crpe iz biblijskih istina ovo što ja govorim i pominjanje svetog duha "babska priča".
dok je s druge strane, gledanje u šalicu, grah i čitanje horoskopa, ljubljenje raznih predmeta, klanjanje idolima, razno raznim rukotvorinama i mrtvim tijelima običnih ljudi, održavanje raznoraznih svetkovina i slava to je za takve vjernike istina i nešto za šta misle da je hrišćanstvo i da biblija to naučava, a bog odobrava.
međutim, biblija i isus sasvim drugačije naučavaju, a bog ne da ne odobrava već mrzi takva djela.

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 23:19 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
bilo bi zgodno da moderator napravi dvije teme od ove jedne.

ali meni i dalje nije jasno sta je neistinito u patrijathovoj izjavi:

Citiraj:
Oni su postali manjina u vlastitoj zemlji. A s druge strane, mi znamo šta je otprilike filozofija i psihologija islama. Oni kada su u manjem broju umiju da se ponašaju i da budu korektni. Kada postanu ravni po broju, onda oni već dižu glavu, a kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak ili da se isele ili da se priđe njima. To je filozofija islama.

jel se on to izvinjava u ime onih koji to pogresno interpretiraju pozivajuci na genocid ili u svoje ime?? tj. jel se izvinjava zato sto njegova izjava moze biti protumacena i tako ili jer nije mislio ono sto je rekao?

jel mozda postoje dvije frakcije muslimana, jedna koja je gore opisana a druga tolerantna i kreativno konstruktivna kad je u pitanju suzivot sa drugim vjerama i ateistima?

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 23:25 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
ja nisam vidio nikog od silnih hrišćana na ovom forumu da govore o biblij, svoje tvrdnje potkrepljuju biblijskim stavcima, brane bibliju od napada poput pokušaja od strane @ahmeda

Trošio si vrijeme na ahmeda, iako u Sveom Pismu stoji :

Ne uprežite se u isti jaram s nevjernicima; jer šta ima pravednost sa bezakonjem; ili kakvu zajednicu ima svjetlost sa tamom?

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 23:40 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
ja nisam vidio nikog od silnih hrišćana na ovom forumu da govore o biblij, svoje tvrdnje potkrepljuju biblijskim stavcima, brane bibliju od napada poput pokušaja od strane @ahmeda

Ne uprežite se u isti jaram s nevjernicima; jer šta ima pravednost sa bezakonjem; ili kakvu zajednicu ima svjetlost sa tamom?

jbt, kako me nervira kad religije prave nepostojece razlike medju ljudima :angry4: umjesto da se trude napraviti harmoniju medju svima :evil3:

Vrh

PostPoslato: 05 Feb 2010, 23:46 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Apr 2004, 22:12
...@mary juana- aj ti predji na islam pa malo njih zajebavaj...

DJ KRMAK
...i vrapčići...

nevidljivi problemi sada znam i koji neko nam je stavio drogu u heroin

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 00:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:

nisam ja trošio vrijeme na ahmeda, već sam korisno upotrijebio vrijeme da opovrgnem laži koje se stavljaju u kontekst biblije i hrista.
to što si citirao stavak iz druge korinćanima 6:14 govori upravo o onome što ja vama govorim vezano za pakao, i druge ne biblijske običaje, rituale i učenja, jer u slijedećem 15 retku se kaže: "nadalje, kakav je sklad između hrista i belijala? ili kakav udio ima vjerni sa nevjernikom?"
a 16 redak kaže: "i u kakvoj je suglasnosti božij hram sa idolima? jer mi smo hram živog boga; kao što je bog rekao: prebivat ću među njima i hoditi među njima, i bit ću njihov bog, a oni će biti moj narod" i 17. redak kaže: " 'zato iziđite između njih i odvojte se', kaže bog, 'i prestanite se doticati onog što je nečisto i ja ću vas primit' ".
o čemu se ovde radi? belijal je jedan od paganskih bogova, a bog upravo govori da se odbaci sve vezano za tu tradiciju i te običaje. ili ovo pominjanje idola zar nije sasvim jasno? ili poziv da se izađe i odvoji od ljudi koji praktikuju paganske običaje i slave. ili kad kaže prestanite se doticati onog što je nečisto, u kontekstu svega ovog vidi se da se to odnosi na paganske obrede i običaje pojednostavljeno radi se o stvarima kao što je obojena jaja, nošenje crvenog konca oko ruke i slične gluposti pa sve do spiritizma poput horoskop gledanje u šolju i razna gatanja.

stavak koji si naveo nikako ne govori o tome da ne propovjedamo i ne branimo biblijske istine.
tu bi prije išlo ono "ne bacajte bisere pred svinje" ali to se odnosi na sve one koji odbijaju da čuju istinu i radje tjeraju po svom iako su svjesni da to što rade nije ni biblijski ni hrišćanski.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 00:15 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
mary juana je napisao:

nisam ja trošio vrijeme na ahmeda, već sam korisno upotrijebio vrijeme da opovrgnem laži koje se stavljaju u kontekst biblije i hrista.
to što si citirao stavak iz druge korinćanima 6:14 govori upravo o onome što ja vama govorim vezano za pakao, i druge ne biblijske običaje, rituale i učenja, jer u slijedećem 15 retku se kaže: "nadalje, kakav je sklad između hrista i belijala? ili kakav udio ima vjerni sa nevjernikom?"
a 16 redak kaže: "i u kakvoj je suglasnosti božij hram sa idolima? jer mi smo hram živog boga; kao što je bog rekao: prebivat ću među njima i hoditi među njima, i bit ću njihov bog, a oni će biti moj narod" i 17. redak kaže: " 'zato iziđite između njih i odvojte se', kaže bog, 'i prestanite se doticati onog što je nečisto i ja ću vas primit' ".
o čemu se ovde radi? belijal je jedan od paganskih bogova, a bog upravo govori da se odbaci sve vezano za tu tradiciju i te običaje. ili ovo pominjanje idola zar nije sasvim jasno? ili poziv da se izađe i odvoji od ljudi koji praktikuju paganske običaje i slave. ili kad kaže prestanite se doticati onog što je nečisto, u kontekstu svega ovog vidi se da se to odnosi na paganske obrede i običaje pojednostavljeno radi se o stvarima kao što je obojena jaja, nošenje crvenog konca oko ruke i slične gluposti pa sve do spiritizma poput horoskop gledanje u šolju i razna gatanja.

stavak koji si naveo nikako ne govori o tome da ne propovjedamo i ne branimo biblijske istine.
tu bi prije išlo ono "ne bacajte bisere pred svinje" ali to se odnosi na sve one koji odbijaju da čuju istinu i radje tjeraju po svom iako su svjesni da to što rade nije ni biblijski ni hrišćanski.

"ne pravi sebi idola niti kakva lika" a tebi je taj tvoj Bog najvec lik i idol :evil3: toliko si mu antropomorfnih osobina dao koje ne prilice jednom Bogu.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 00:27 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

google lazarević je napisao:

"ne pravi sebi idola niti kakva lika" a tebi je taj tvoj Bog najvec lik i idol :evil3: toliko si mu antropomorfnih osobina dao koje ne prilice jednom Bogu.

smješna si.
ja kad govorim o bogu govorim na temelju biblije i iskreno vjerujem u postojanje boga, a kojemu ja nisam dao ni jednu osobinu, a pogotovo ne neku koja mu ne priliči, poput onih koji bogu trpaju da je sadista koji voli da vječno muči ljude u "paklu" i koji ponižavaju živog boga klanjajući se kipovima i koje čemu i moleći se umrlim ljudima usprkos tome što je bog izričito rekao da se njemu molitve mogu uputit isključivo posredstvom hrista preko kojeg i kroz kojeg je sve.

Vrh

PostPoslato: 06 Feb 2010, 00:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana je napisao:
međutim, biblija i isus sasvim drugačije naučavaju, a bog ne da ne odobrava već mrzi takva djela.

helou, pobijas sam sebe.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 117 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]