banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 00:32

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 96 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta:
PostPoslato: 26 Maj 2003, 12:34 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2003, 21:02
Ideja o matrixu u matrixu je vise nego interesantna.Zasto Neo pada nakon susreta sa "lignjama"?Neko je spomenuo da je mozda i on sam osjetio da je i stvarni svijet matrix, a mozda i sam njegov pad to predstavlja - prelazak u onaj treci nivo matrixa.Za kraj treceg dijela moj prijedlog-svi smo mi masine koje se samo vole zamajavati smisljajuci sebi probleme tipa "ljudi smo koji zele spasiti svijet od masina" :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2003, 17:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Film sam gledao tek sinoc.
Prvo za Vadera, mislim da je smesno iskljucivati neku ideju samo zato sto je ona jednostavna, pa zar jednostavnost nije ono cemu svi teze???

Oko broja 101, moze da se daje beskonacno mnogo ideja, koja je prava to mogu reci samo braca, ako uopste postoji razlog zasto je broj 101, bas 101.Eto recu i ja dve ideje, mozda braca vole crtani "101 dalmatinac", ili eto uzmi da 1 predstavlja Nea, a druga jedinica Trinity, pa nulu moze da predstavlja njihovo dete, koje ocigledno da ce da bude, posto kraj "seks scene" podseca kao da su njih dvoje u fetus polozaju, a sve soba izgleda kao stomak, pa eto, znaci dete, jer ipak ne zove se Trinity dzaba Trinity, ovde prepustam Vaderu da se zamajava sa Isusom, duhom i bogom.

Mislim da film ne sadrzi neku iznenadjujuce visoku ideju, smisao i polemiku.Mislim da je veliki, ogroman, nedopustiv propust, kad Neo leti u matrixu da stigne da uhvati Trinity, a u brodu mu se steze ruka, to povlaci za sobom to da je on sposoban da upravlja svojim telom i kad mu um nije prisutan, khm khm ipak ako je tako onda Neo nije izabrani, nego "BOG", a to je ipak apsurdno tj. kontradiktorno.Ne dopada mi se Neov stav u ovom delu, mnogo je siguran u sebe, kao da sad kad je The One(sto je takodje diskutabilno) on odmah nepobediv.

Mislim da je kasika neka vrsta podsetnika, na reci iz prvog dela.

Vukodlaci, i ostala tako reci "mitoloska" stvorenja su stari delovi programa, onog koji je bio po recima Arhitekte savrsen, bez greske, a ako je tako, zasto ih proganja???
Ovaj matrix u kojem su Neo i svi ostali, je verzija 2.0, a kod upgreada, kao sto se zna u vecini slucajeva se javljaju greske, sistem i jezgro se usporavaju, sad te greske u matrixu mogu biti mnoge, ja licno smatram da je osoba koja cuva Prorocicu i Kljucar jedna te ista osoba, samo iz razlicitih verzija matrixa.Upgread su doziveli svi, znaci da su delimicno i zaprljani, neki manje neki vise, Smith je doziveo promenu posle eliminacije, jer je pisan iz osnove i ubacivan u zaprljanu verziju matrixa.Zato on ima toliku sposobnost, jer je korak ispred matrixa, samo je pitanje ko je napisao njegov program i ponovo ga vratio nazad.Mozda i niko nije, mozda je jednostavno mutirao i postao crv, ne virus vec crv.

Prorocica je jako jansa, ona je neka verzija vremenskog interneta, neka vrsta baze podataka.btw ono sa vranama je super, nisu golubovi vec vrane, dobar fazon.

Persefona (steta sto je ima tako malo, ali ipak efektno), je provokator, nista vise, i nista manje.Ona je kolac koji je pojela devojka u restoranu, he he he , Merovingijan kao da je naslutio sta ce da bude.

Zion bi po nekim mojim nagadjanjima mogao da bude jezgro ne pobunjenika, vec osnovi kod matrixa.

Sve u svemu, nikakva prevelika slojevitost, stari delovi matrixa su imali previse "licnosti" a novi ne, sto vise odgovara za kontrolu. (uporedite bilo koga od likova iz restorana i bilo kojeg agenta).

Ne dopada mi se ideja o sudbini, ali ako je vec program onda ajde i nekako, posto je film postavljen sa mitoloske i religijske strane, tj. rangiranost je opsteprisutna.

Samo jedno pitanje za kraj ovog sorry podugog post-a, :P zar se ne bi sve moglo posmatrati kao letargija mozga, sta ako je sve to san, kao sto je neko napisao, ali ne da se on budi, nego da jeste sve tako ali, da su svi ljudi u komorama u kojim sa nalazio Neo kad se ponovo "rodio", i svako download-uje potrebne podatke od sistema.Ako se zna da i san ne moze postojati kao nesto nezavisno, nesto izvan matrixa, jer ipak je sadrzan od materijalnih stvari koje izgradjuju tzv. matrix.
Btw. mozda sam propustio to, ali kako se Neo pojavio u toj sluzavoj komori u prvom delu, ako ga izvlaci masina, koja ocigledno je deo Ziona, kako su ga uspeli prebaciti na Zion, khm khm . :o

I jos nesto :D , Arhitekt govori o oruzju, a sve je jasno sa pesmom sa prvog soundtrack-a od Mansona.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2003, 20:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
blue je napisao:
Ako me sjećanje ne vara u razgovoru arhitekte i Nea je rečeno da je Orakl ta majka koja se spominje

Ne. Rečeno je da Oracle nije ta majka. Neo je pretpostavio da je to Oracle i kad je to rekao Arhitekta mu je rekao "Please", po mnogima u smislu "ma daj molim te, šta lupaš".

Citiraj:
Takođe Morfeus nije prepoznao Merovingijana pa mi ta teorija ne drži vodu

Ako je Merovingijan dosta stariji od Morpheusa ovaj ga ni nije mogao prepoznati.

Citiraj:
"Nekadašnji Agent Smith"

Gdje su ti oči bile, Vader? Smith se 'download-ovao' u tog čovjeka.

Ne kontam. Pa to sam i ja rekao.

Utopija je napisao:
Prvo za Vadera, mislim da je smesno iskljucivati neku ideju samo zato sto je ona jednostavna

Nisam je odbacio već sam, naprotiv, rekao da je moguća, ali da mi djeluje malo vjerovatna.

Citiraj:
kad Neo leti u matrixu da stigne da uhvati Trinity, a u brodu mu se steze ruka

Možda nisam dobro uočio ali mislim da se steže ruka od Trinity kad je umirala. Ima još scena da se kad neko u Matrixu doživljava veće povrede to ispoljava i na njegovom tijelu prikopčanom na Matrix.

Citiraj:
Vukodlaci, i ostala tako reci "mitoloska" stvorenja su stari delovi programa, onog koji je bio po recima Arhitekte savrsen, bez greske, a ako je tako, zasto ih proganja???

To je Neo pitao Oracle i dobio je odgovor. Po njenim riječima to je zato što su se ti stari programi možda pokvarili ili je stvoren bolji program da ih zamijeni. Po njenim riječima to se stalno dešava.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2003, 20:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Što se tiče Persefone postoji interesantna teorija da je ona poljupcem testirala Nea da ispita da li je njegova ljubav prema Trinity tolika da će kad bude kod Arhitekte izaći na lijeva a ne na desna vrata. Zato je insistirala da je poljubi kao što ljubi Trinity što je bio uslov da im preda Keymakera. Po riječima Arhitekte Majka Matrixa je intuitivni program koji je stvoren da ispita određene aspekte ljudske psihe. I ona je došla do rješenja gdje 99% ljudi prihvata program dok god imaju izbor. To je ujedno odgovor na pitanje zašto je stvoren Matrix umjesto da mašine uzimaju energiju od ljudi koji su samo u komi. Dakle ona ispituje određene aspekte ljudske psihe pa je lako moguće da je upravo to radila kroz poljubac sa Neom, ispitivala njegovu ljubav prema Trinity. Tek poslije toga (kad je Neo prošao test) ona ga je odvela Keymakeru koji je Nea odveo Arhitekti.

Možda je njoj dosadilo reloadanje Matrixa i htjela je da neko tome stane u kraj. Možda je zato vrlo rado predala Keymakera nakon što je uvidjela da će Neo izaći na lijeva a ne desna vrata.

Pronašao sam ovo na drugom forumu:

Citiraj:
Interesantno je da je baš ona (Persefona) bila ta koja je Nea odvela do Keymakera (usprkos želje muza joj Merovinga), te da je izričito spomenula koju ulogu igraju za nju simboli...simboli, simboli...

Persephone, boginja podzemlja je u grčkoj mitologiji kći Zeusa i Demetre te se spominje u himni Demetri koja je igrala veliku ulogu u Elizijskim Misterijama...Iako je njen simbol šipak (pomegranate) neki znanstvenici je dovode u dodir s alkaloidnom biljkom zvanom claviceps purpurea (ergot) od koje se navodno spravljao napitak koji bi Neophyte (!!!) uvodio u svijet bogova.

Think about it !

.......

Persephone - ona koja donosi smrt, smrtonosna

Interesantno je uočiti da je Arhitekta bio skroz smiren kad je vidio da Neo ide prema lijevim vratima. A mislim i da je znao da će Neo izaći na lijeva vrata jer je rekao da u Neu vidi lančanu reakciju hemijskih prekursora specijalno dizajniranih (čitaj: programiranih) da preplave logiku i razum. Pod logikom i razumum je po svemu sudeći mislio na izbor desnih vrata i reloadanje Matrixa.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2003, 21:01 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Avg 2001, 01:00
Malo se kasno ukljucujem ali bolje ikad nego nikad hehe.

Citiraj:
Vrhunac je party u Zionu.Stvarno im to nije trebalo.Djeluje mi ko spotic Nellyja,Ja Rula i Jennifer Lopez sa patetikom koju nose.Pa oni usporeni snimci mokrih tijela,pa one manekenke i providne majice.UZAS.Jadno.
Dalje-kradja!!!!!!!
Od Supermena(covjek se zapita cemu onolika tuca sa agentima kao i ostale tuce i jurnjave kada Neo moze da leti???????????????),

I meni je party lose lezao jedno 10 sec dok se nisam potrudio da shvatim zasto bi ga scenaristi uvalili u film. Oko ovoga se slazem sa Vaderom da je to odraz ljudskog tj. mozda i jedina aktivnost u filmu(pored sexa) za koju im nisu potrebne masine.
Ne vidim zasto je letenje Nea kradja iz Supermena. To znaci da posle Supermena niti jedan reziser/scenarista ne smije koristiti letenje ljudi u svojim filmovima. Neo je oslobodio svoj um, on nema granica u Matrixu, ako i ima one su jako daleko. Normalno je da u takvim uslovima on leti i posjeduje telekinezu.

Citiraj:
Skoro pa sat vremena jurnjave i tuče, to je čisto odvlačenje pažnje s dijela priče koji biva ispričan u ovom dijelu i koji je, očito, više nego kratak. Mnogo ljubavi, (all we need is love... ) Neo i Triniti, Morfeus i Najobi, onaj operator kojem sam zaboravio ime i sestra Dozerova... Cijela posada Nebukanezera je zaljubljena...

Sto se tice kolicine akcionih scena to zavisi od ukusa ljudi. Meni je prikazana kolicina taman. Nimalo ne odvlaci od price koje po meni ima taman koliko treba za drugi dio. Pa ne moze se sve otkriti u drugom dijelu, sta cemo onda dalje hehe. Prvi dio je malo otkrio i niko se nije bunio jer je imao i te kakav efekat na um gledalaca, svojevrstan udarac palicom. Meni je udarac ovog drugog djelovao mozda cak jos jace, jer sam se trudio da prije gledanja odbacim sva ocekivanja i takoreci prazne glave gledam film, spreman na sve.
Sto se tice ljubavi, ona mi je bila pateticna samo u prvom dijelu kada sam ga prvi put gledao. Vise volim ovakve scene, nego da su doveli nekog pisca romanticnih scena da ih nabije vjestackim emocijama. Ljubav je mocna stvar i ne bi me cudilo da upravo ona bude prevrat u trecem kao u prva dva dijela. Samo cu reci to da je Trinity ozivila svojom vjerom Nea, neprikosnovenom sigurnoscu u svoju ljubav prema njemu i to u stvarnom svijetu. Mozda postoji i drugo opravdanje za ovo, ali on nju nije mogao cuti u matrixu vec samo u stvarnom svijetu u kome je takodje i umro. Ona ga je poljubila u tom stvarnom svijetu i on je ozivio. To vec u prvom dijelu povlaci pitanje matrixa u matrixu ili to da ljudska moc uma nije ogranicena na tamo neki program vec se ispoljava svugdje(u "stvarnom svijetu") pa i u matrixu, a ne obrnuto.(samo je lakse to ciniti u matrixu, a zapravo je sve u glavi) :wink:

Poslednji put menjao Jedi dana 27 Maj 2003, 21:18, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2003, 21:07 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Treće, tu je ona kašika koju je Neo dobio u Zionu. Kašika po nekima simbolizuje iluziju Matrixa, u prvom dijelu Neo tu kašiku vidi u Matrixu a ovde je dobija u Zionu, navodnom "stvarnom svijetu".

Veoma interesantno jer upravo ta kasika(dosta zguzvana koliko se sjecam) predstavlja da se umom moze upravljati i u stvarnom svijetu.

Citiraj:
Arhitekta je rekao da će Trinity sigurno umrijeti a znamo da nije umrla. Dakle ili je to svjesno slagao da bi Neo ušao na desna vrata i resetovao Matrix ili nije znao da Neo može spasiti Trinity...a ako nije znao to povlači druga pitanja: kako nije znao, ko zna ako on ne zna jer on zna sve, on zna i za san koji je Neo sanjao u "stvarnom svijetu" što je opet još jedna potvrda da je i stvarni svijet jedan vid matrixa?

Ukoliko je Arhitekta program, on je ogranicen. Ukoliko nije tek ce da bude frke u trecem dijelu. Arhitekta je rekao da ce Trinity umrijeti samo zato sto je ona vjerovatno umirala i ranije. Po meni ne zna on sve. Da zna ne bi napravio falsh program sa bugom :D. Moram pogledati opet, ali cini mi se da on ne zna za san, vec samo da ce Trinity umrijeti sto sam vec objasnio.

Citiraj:
Još je nešto zanimljivo, ono što je senator Haman rekao Neu dok su posmatrali mašine. Priča o tome ko koga kontroliše. Mašine su ljudima dale Matrix, ljudi njima energiju. Žive u simbiozi - Da, to je interesantan razgovor. Govori i o iluziji kontrole, mi kao imamo kontrolu nad mašinama i možemo ih isključiti kad hoćemo ali šipak, "šta bi onda bilo sa našim osvjetljenjem, vodom, vazduhom...". Tu se potencira uzajamna veza mašina i ljudi i potreba za simbiozom.

Ovo je mnogo puta elaborisano i van matrix price. Po meni je ta prica prevazidjena. Da li mi imamo kontrolu nad masinama? Po meni skoro da imamo. Medjutim, gledanje na masine kao na neko zlo koje smo stvorili nasom zabludom je pomalo naivno. Covjek od kako postoji koristi alatke, iduci od one koske iz Odiseje pa nadalje, lopata je primitivna masina koja bolje kopa od nasih ruku. Dalje imamo plug u kombinaciji sa zapregom koja jos vise umanjuje potrebu za covjekom. Dalje idemo do motokultivatora hehe itd. itd. samo sto sada energiju ne daju zivotinje vec struja sto je potpuno nebitno. Ne vidim sta fali masinama koje nas griju i recikliraju nam vodu. Pa mi smo ih napravili, da bi nama bilo ugodnije. Zivjeli smo i prije toga, ali teze. To je jedina razlika. Sto se tice umjetne inteligencije to je zaseban problem i nema veze sa ovim pitanjem nego sa pitanjem ljudske gluposti. Ukoliko je Neo ovladao mocima u stvarnom svijetu, to bi znacilo i kraj za masine, jer bi vremenom istim mocima baratali i ostali ljudi i sve sto rade masine ljudi bi radili svojim umom. Mozda je to neka vrste poente ali to je za dublju diskusiju.

Poslednji put menjao Jedi dana 28 Maj 2003, 15:17, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2003, 21:11 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Nije Neo iskazao moći u stvarnom svijetu (kada lignje padnu ispred njega), već je brod, koji nakon tog događaja dolazi i spašava ih, aktivirao EMP i uništio lignje. Ali zašto Neo pada u trenutku kada padaju i lignje? Da li je na njega uticao EMP i "pokvario" nešto u njemu?

Briljantno zapazanje, ali pomalo klimavo. Ipak petica za razmisljanje. Koliko se ja razumijem u fiziku i film njihov EMP se nalazi u brodu, a nije lokalizovan na oplati(sto je pomalo i neizvodljivo) sto znaci da je i "Hammer" morao da se ugasi od EMP-a a to se nije desilo, jer se on nakon par sekundi pojavljuje. Cak i da je bio ugasen hoverkraft mislim da bi tako jaka depolarizacija onesposobila brod na barem par minuta. Opet s druge strane mozda su oni smislili neku vrstu zastite. Ukoliko je to tacno mozda je Neo pao jer je dijelom programiran, a mozda i u potpunosti. To bi poprilicno "smracilo" film.

Citiraj:
Ta teorija o Matriksu u Matriksu zaista "pije vodu" ukoliko dolazak Smitha pred Zion i Smithov prenos kroz slušalicu nisu snovi. Pretpostavljam da su prilikom nekog isključivanja Nea i ekipe, mašine promijenile Matricu (reset) i Neo i ekipa nisu ni izašli iz nje. Kako su se našli u Matrici koja je izgledala kao "stvarnost", bili su zavarani. Jedino Neo osjeća da više nije sve kao prije i da ih osjeća...

Koliko sam ja skontao to nisu snovi. Ideja je cool i zapravo je fenomenalno koliko nas ovaj film potice na razmisljanje sto mu je definitivno i jedan od najvecih ciljeva. Medjutim, ako je njihova ekipa bila zavarana otkud operator sa njima. Masine su mogli da isceniraju da njih troje misle da su izasli ali nisu. Ako su uspjeli i operatora da prevare to je definitivno dokaz teorije matrix u matrixu, barem u jednom njenom obliku.

Citiraj:
Ideja o Matrici u Matrici mi se ne sviđa jer sam je već vidio u filmu "13. sprat".

Pa ne bih bas poistovjecivao te dvije stvari. U filmu 13. sprat samo smo prevareni u smislu zamjene stvarnog svijeta i virtuelnog tj. postoji stvarni svijet u kojem su naucnici napravili virtuelni na koji se mozes nakaciti. Jedino sto tokom filma raja misli da je u stvarnom svijetu, a na kraju se ispostavi da je to kopija stvarnog svijeta. Medjutim, na kraju bez ikakve misterije(da sad ne prepricavam film) radnja filma se zavrsava u stvarnom svijetu.
Kod matrixa mi jos uvijek nemamo pojma da li uopste stvarni svijet postoji. Mada, ko smo mi da definisemo stvarnost.
Ideja matrixa u matrixu ni meni ne lezi u potpunosti. Otkud mi znamo da nije matrix u matrixu koji je matrix u matrixu itd. itd. Koliko ima takvih "ljuski" kvazi-realnosti. Po toj ideji sve sto smo vidjeli i culi o stvarnom svjetu nije istina, vec je to jos jedna prica koja je smisljena da nam zamagli oci od istine.
Ukoliko su samo dva matrixa, a iz njih se na kraju moze izvuci u stvarni svijet prica moze biti OK. Ukoliko ima mnogo vise takvih ljuski bez izlaza onda cemu ta sva frka i ako na taj nacin masine suknu ljude tek cu tada biti razocaran. Medjutim, i ideja sa vise ljuski se moze izvuci ako na kraju postoji izlaz iz tog zacaranog kruga. Moze biti, kao sto je Mircon rekao da se radi o nivoima, a ljudi su neka vrsta ucenika. Neo je neka vrsta wunderkinda hehe. Cinjenica je da covjek(Neo) sve vise napreduje.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2003, 21:14 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Neke stvari mi ne idu u glavu - npr. Persefona - trazi da je Neo ljubi kao Trinity.. cemu to ?? Da se navodno "prisjeti" tog osjecaja .. Ako je program - zar mu treba prisjecanje - sve je smjesteno u fajlvima i programi ne poznaju godine i zaborav ... (mozda je samo ljubavni element da ne bude cista akcija, pa onda slijedi i reakcija ljubomorne Trinity itd..) a mozda to govori nesto .. Mozda je i ona bila "The One" jednom prilikom.. pa se kasnije skontala sa Merovingijanom (koji je potencijalno takodje bio "The One"), pa zato - posto je covjek zeli da se "prisjeti"... itd..

Sta ako masine imaju problem sa procesiranjem osjecanja. Ne kazem da ne osjecaju bas nista, ali cini mi se da u filmu kljucni momenti zavise od osjecanja - ljubavi. Ako cemo se vratiti unazad, kad god je zapelo ljubav je nacinila to cudo i naizgled sigurnu pobjedu masina pretvorila u njihov neuspjeh. Pa i Persefona nije htjela pomoci dok nije ponovo osjetila ljubav. Kao da je ljubav sama po sebi kljuc koji otvara novi dio filma.

Citiraj:
Vader: rekao si za broj 101 ... ko zna zasto se pojavljuje - mozda ima neku simboliku u nasem svijetu .. a mozda simbolizuje binarni broj 5 .. mozda folovi - kao 5 "The One"-ova je bilo prije tekuceg... ili 5 puta je matrix reload-ovan ... i tome sl ... (opet ima kao nekog smisla) .. a mozda je nesto deseto u pitanju i nemaju nikakve veze (sto malo smrdi, ne bi slucajno stavljali te brojeve tako cesto) :)

Jos jedna briljantna ideja, na koju sam i ja dosao ali onda sam se sjetio broja 303 u prvom dijelu. Medjutim, mozda se trebaju vrsiti neke permutacije tipa Neo u One sto bi dalo 330 i 110. Ili je mozda bitno sto su brojevi isti i sa lijeva i sa desna. Cini mi se da je to ipak posljedica potrebe masina za odredjenoscu, i uredjenim stvarima, a ne proizvoljnim(npr. vise vole 101 nego 836 ili 284), sto ja vidim kao njihov hendikep koji ce ih na kraju i dotuci.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 27 Maj 2003, 22:44 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Malo sam čitao o braći Wachowski i saznao da su se mnogo zanimali filozofijom.
Koliko god neki pričali da je drugi dio Matrixa mnogo lošiji od prvog i da su braća nedostatak priče zamijenili dugim akcionim scenama, siguran sam da je čitava saga o Matrixu smišljena par godina prije snimanja prvog Matrixa i da je razrađena do detalja. Vjerujem da će treći dio Matriksa biti najbolji.
Vjerovatno su braća, dok su smišljali priču, vodili iste ovakve razgovore kao i mi...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2003, 07:21 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Citiraj:
Ne kontam. Pa to sam i ja rekao.

Ja sam vidio ovu dole gomilu pitanja pa sam napisao to šta sam napisao o Smitu, možda sam negdje u nekom drugom postu previdio da si napisao isto.

Citiraj:
Ako je Bejn u "stvarnom svijetu" zapravo Smith koja mu je tu uloga, šta želi, da li je on sabotirao odbranu Ziona i zašto? A ako Bejn nije Smith ko je onda Bejn i šta želi? I ako Bejn nije Smith ko je onda u "stvarnom svijetu" Smith jer smo vidjeli da je ušao u "stvarni svijest"?

Citiraj:
Neki smatraju da su Merovingijan i Persefona jedna od prethodnih verzija Nea i Trinity.

Morfeus je poznavao prethodnu verziju Nea, jer niko drugi nije mogao biti "čovjek koji mijenja Matrix prema sopstvenom nahođenju". Zato sam pričao o neprepoznavanju, a i jasno je rečeno da se radi o programu.

Možda će treći dio biti u fazonu šestog čula gdje glavni junak na kraju spoznaje dramatičnu istinu da je on zapravo... ;)

Veza između prva dva dijela nije ni bila naročito komplikovana, sada kada je znamo. Nagovještaj o postojanju prethodne verzije Nea je dao sam Morfeus sa pričom o tom čovjeku koji je upravljao Matrixom i probudio prve ljude. Sada znamo da je Matrix sistem koji osciluje, odn. prolazi kroz svoje redovne cikluse. Negdje u drugom dijelu, možda čak i u prvom, se mora kriti dijalog (ili monolog) u kojem je nagovješten pravac u kojem ide rasplet, još neki bitan podatak o prirodi Matrixa iz kojeg bi se to dalo zaključiti.
Samo da skrenem pažnju na ono što je Ina rekla, takvo nešto mi nije palo na pamet:

Citiraj:
mozda i sam njegov pad to predstavlja - prelazak u onaj treci nivo matrixa

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2003, 08:13 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

blue je napisao:
Morfeus je poznavao prethodnu verziju Nea, jer niko drugi nije mogao biti "čovjek koji mijenja Matrix prema sopstvenom nahođenju". Zato sam pričao o neprepoznavanju

Da ali šta ako Merovingijan nije prethodna verzija Nea već neka od pred-prethodnih verzija? On je Neu pominjao Neove prethodnike što znači da je postojao za vrijeme tih prethodnika. Možda Merovingijan nije nikad bio Neo ali nešto značajno jeste.

Citiraj:
Možda će treći dio biti u fazonu šestog čula gdje glavni junak na kraju spoznaje dramatičnu istinu da je on zapravo...

...program?
Mislim da se na to aludira u Matrix Reloadedu. Posebno u razgovoru sa Arhitektom.

Citiraj:
Nagovještaj o postojanju prethodne verzije Nea je dao sam Morfeus sa pričom o tom čovjeku koji je upravljao Matrixom i probudio prve ljude

Da, to je sad jasno. Taj koji je probudio prve ljude jer bio prethodni Neo. Isto tako bi i Neo da je izašao na desna vrata kao probudio prve ljude i sve bi se ponavljalo. Ali da je to uradio Neo bi valjda znao za dijalog sa Arhitektom pa bi znao ispričati probuđenim ljudima da se sve samo ponavlja. Ili ne bi znao? Neo je Arhitekti rekao da mu niko nije rekao za ciklično ponavljanje Matrixa iz dva razloga, ili mu nisu rekli ili niko nije znao. Morpheus po svemu sudeći nije znao ali Oracle...

Citiraj:
Negdje u drugom dijelu, možda čak i u prvom, se mora kriti dijalog (ili monolog) u kojem je nagovješten pravac u kojem ide rasplet

Kad sve ide po planu, kako je inače išlo, onda se može znati ishod ali Neo je izašao na lijeva vrata koja ne resetuju Matrix. Dakle učinio je nešto novo, nešto revolucionarno. Vjerovatno se zato treći dio zove Matrix Revolution.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2003, 12:36 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jedi je napisao:
Moram pogledati opet, ali cini mi se da on ne zna za san

Zna za san ali o tome nije pričao već je kad je pričao o smrti Trinity koliko se sjećam na monitorima prikazao kako Trinity pada baš kao što je to Neo vidio u snovima.

Pitanja za sve:
Kako on ima sliku pada Trinity koju je Neo sanjao u Zionu?
Kako Oracle zna za Neove snove koje sanja u Zionu kad je i ona samo program što mu je na početku razgovora i sama priznala?

Not now, John! je napisao:
Malo sam čitao o braći Wachowski i saznao da su se mnogo zanimali filozofijom
siguran sam da je čitava saga o Matrixu smišljena par godina prije snimanja prvog Matrixa i da je razrađena do detalja

Upravo tako.
Evo nešto iz internet razgovora fanova sa braćom Wachowski:

Ronin says: Your movie has many and varied connections to myths and philosophies, Judeo-Christian, Egyptian, Arthurian, and Platonic, just to name those I've noticed. How much of that was intentional?

WachowskiBros: All of it.

calla says: There are quite a few hidden messages in the movie that I notice the more I watch it. Can you tell me about how many there are?

WachowskiBros: There are more than you'll ever know.

ZEUS says: How did you finally chose the names of the characters?

WachowskiBros: They were all chosen carefully, and all of them have multiple meanings.

wrygrass says: Did ideas from Buddhism influence you in making the film?

WachowskiBros: Yes. There's something uniquely interesting about Buddhism and mathematics, particularly about quantum physics, and where they meet. That has fascinated us for a long time.

A evo izjave da nikad nije planirano da bude snimljen samo jedan film:

Freethinker says: Did you know right away that it would be a trilogy?

WachowskiBros: We knew we had too much material for one movie.

Sve ovo i još dosta drugih odgovora na razna pitanja možete pročitati na

http://www.warnervideo.com/matrixevents/wachowski.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2003, 15:20 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Zna za san ali o tome nije pričao već je kad je pričao o smrti Trinity koliko se sjećam na monitorima prikazao kako Trinity pada baš kao što je to Neo vidio u snovima.

To sve sto je na monitorima mogu biti snimljene sekvence iz prvih 5 ciklusa. Dakle, jos uvijek nisam ubijedjen da on zna za san. Jedino ako mu je neko rekao :) (npr. Oracle, sto je vrlo moguce). A Oracle opet zna jer joj se Neo ispovjedao 5 puta prije toga i sada sesti put.

Medjutim, po meni je mnogo bitnije to sto se na monitorima kod Arhitekte pojavljuju sitne razlike u odgovorima i ponasanju Nea. Dakle, svaki put je bilo drugacije, a cini mi se da je ta proizvoljnost vise osobina ljudi nego masina. I zato sumnjam da je Neo program, mada ko zna.(znaju WachowskiBros :D ).

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2003, 17:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Jedi je napisao:
To sve sto je na monitorima mogu biti snimljene sekvence iz prvih 5 ciklusa.
......
I zato sumnjam da je Neo program, mada ko zna

Čini mi se da su ove dvije rečenice u kontradikciji.
Ako je slika pada Trinity bila sekvenca prethodnih pet "Trinity" koje usput izgledaju baš kao Trinity i padaju baš kao ona onda to ide u prilog tome da je Trinity samo program i ništa više. A to onda povlači i da je Neo program kao i ostali "oslobođeni".

Citiraj:
jos uvijek nisam ubijedjen da on zna za san. Jedino ako mu je neko rekao (npr. Oracle, sto je vrlo moguce)

Zar misliš da Oracle zna više od Arhitekte? Nikad nisam stekao takav utisak. Prije će biti da ona zna ono što ju je Arhitekta naučio :)

Oracle kaže Neu: "We're all here to do what we're all here to do" dakle ona je trebala da uputi Nea i ostale tamo gdje treba, jer svi rade ono što treba da rade. Uputila ih je Merovingu koji je to potvrdio: "You are here because you were sent here. You were told to come here and then you obeyed"
A to ih je na kraju odvelo Arhitekti gdje je Matrix prebao biti reloadan. Dakle sve je radilo na tome da Nea dovede Arhitekti.
Arhitekta je rekao da je Neo anomalija koju uprkos svojim naporima nije uspio da eliminiše ali da uprkos tome ta anomalija nije neočekivana i da se može kontrolisati u određenoj mjeri i da je baš zato Neo došao kod Arhitekte. Kako sam ja ovo shvatio Arhitekta je kontrolisao Matrix da dovede Nea kod sebe.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 28 Maj 2003, 22:15 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Citiraj:
To sve sto je na monitorima mogu biti snimljene sekvence iz prvih 5 ciklusa. Dakle, jos uvijek nisam ubijedjen da on zna za san. Jedino ako mu je neko rekao :) (npr. Oracle, sto je vrlo moguce). A Oracle opet zna jer joj se Neo ispovjedao 5 puta prije toga i sada sesti put.

Medjutim, po meni je mnogo bitnije to sto se na monitorima kod Arhitekte pojavljuju sitne razlike u odgovorima i ponasanju Nea. Dakle, svaki put je bilo drugacije, a cini mi se da je ta proizvoljnost vise osobina ljudi nego masina. I zato sumnjam da je Neo program, mada ko zna.(znaju WachowskiBros :D ).

Ovako .. ako je matrix reaload-an vise puta zar se ne bi setovane varijable trebale resetovati .. sto znaci da manje vazni programi ne bi znali sta se desilo u prethodnom slucaju ... A to bi vazilo i za Oracle po svemu sudeci ..

Sto se tice onih scena na monitorima... NEMA SAMO 5 scena ... ima beskonacno kombinacija - zasto .. pa matrix je odlicno kodiran program.. dakle predvidja moguca ponasanja - i dok govori Neu neke stvari koje ga mogu sokirati, baciti u depresiju, razbjesniti itd tako se pojavljuju reakcije na monitorima.. Npr kad mu pokazuje prst, ili kad odmahuje glavom itd itd .. To samo demonstrira koliko je razvijen algoritam predvidjanja i simuliranja ljudske psihe ...
Tako bih ja objasnio ponasanja na monitoru...

Vezano za pad mlade Trinity i prikazivanje istog na monitorima - ima vise objasnjenja, posto je arhitekta malo jaci igrac, mozda moze nekako da vidi sta se odvija u Neovoj glavi dok je u matrixu ... A opet mozda bas upucuje na matrix u matrixu fazon, tako da zna sta i kako dise u bilo kojem podmatrixu taj njegov lik ...

Definitvno moram jos koji put pogledati a uskoro stize i divx .. dakle :)) bice jos kvalitetnije rasprave :)

Toliko od mene ... :)

Poslednji put menjao mIRCon dana 30 Jun 2003, 02:34, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2003, 01:16 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Čini mi se da su ove dvije rečenice u kontradikciji.
Ako je slika pada Trinity bila sekvenca prethodnih pet "Trinity" koje usput izgledaju baš kao Trinity i padaju baš kao ona onda to ide u prilog tome da je Trinity samo program i ništa više. A to onda povlači i da je Neo program kao i ostali "oslobođeni".

Ne vidim kontradikciju.(btw te dvije recenice su bas daleko :) ) To sto ona pada isto svih pet puta ne znaci nista posebno. Kako ces padati nego odozgo prema dole hehe. Mozda se razlicito tukla prije toga protiv agenta, mozda nije isti broj metaka ispucala itd. itd. Isto tako Neo dolazi 5 puta do Arhitekte, i to vjerovatno na skoro identicne nacine(mada mi to ne znamo) ali mislim da smo svi primijetili da nije identicno reagovao na pojedine iskaze Arhitekte.(nadam se da se slazemo barem oko ovoga). Zapravo to je i jedini vizuelni dokaz da je postojalo prethodnih 5 ciklusa. Dakle, moj zakljucak je da razlicitost ponasanja Nea dokazuje da je on ipak covjek.

Pretpostavimo da je on program koji je napravio Arhitekta zajedno sa Matriksom. Razlog bi vjerovatno bio taj da Neo sluzi kao lafo The One i zamajava tako tu nekolicinu ljudi koja se opire sistemu. On bi trebao da bude programiran isto za svaki od tih ciklusa, a kao sto se vidi ne ponasa se isto.

Ja ne kazem da sam siguran da on nije program, ali sam prilicno siguran da se to ne vidi iz ovog dijela filma. Ipak gledao sam samo jednom pa sam pomalo nekompetentan hehe.

Citiraj:
Zar misliš da Oracle zna više od Arhitekte? Nikad nisam stekao takav utisak. Prije će biti da ona zna ono što ju je Arhitekta naučio

Bojim se da sam ovdje krivo shvacen. "Oracle je rekla Arhitekti" ... to sam mislio u smislu da je ona program kojoj se Neo "ispovjeda", a posto Arhitekta vidi sve u Matrixu vidi i njihov razgovor i samim tim zna sve sto zna i Oracle. Btw on zna sve o svim programima jer ih je programirao :) .

Citiraj:
Arhitekta je rekao da je Neo anomalija koju uprkos svojim naporima nije uspio da eliminiše ali da uprkos tome ta anomalija nije neočekivana i da se može kontrolisati u određenoj mjeri i da je baš zato Neo došao kod Arhitekte. Kako sam ja ovo shvatio Arhitekta je kontrolisao Matrix da dovede Nea kod sebe.

Ako je Neo anomalija to vise gura u korist ideju da je covjek, a ne program. Opet s druge strane u pitanju je umjetna inteligencija i sve je moguce, mozda i program moze biti svojeglav :) .
Slazem se da je Arhitekta kontrolisao Matrix da dovede Nea kod sebe, ali je pitanje da li je on mogao uticati u potupnosti na Neov krajnji izbor, jer oko toga se sve lomi. To cemo znati tek u trecem dijelu.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2003, 01:41 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Citiraj:
Ovako .. ako je matrix reaload-an vise puta zar se ne bi setovane varijable trebale resetovati .. sto znaci da manje vazni programi ne bi znali sta se desilo u prethodnom slucaju ... A to bi vazilo i za Oracle po svemu sudeci ..

Ja sam stekao utisak da je Oracle malo jaca fora od toga(i na filmu a i u ovoj raspravi). Ali opet, ko zna hehe.

Citiraj:
Sto se tice onih scena na monitorima... NEMA SAMO 5 scena ... ima beskonacno kombinacija - zasto .. pa matrix je odlicno kodiran program.. dakle predvidja moguca ponasanja

I ja sam, dok sam gledao film, pretpostavio da se radi o konacno mnogo(a ne beskonacno) kombinacija. U raspravi spominjem 5 jer je Arhitekta rekao da je toliko puta reloadovan. Ovo ostalo mogu biti kompjuterske simulacije Matrixa. (Haha kakav paradoks, kompjuterska simulacija kompjuterske simulacije)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2003, 01:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Sto se tice tog determinizma oko dovodjenja Nea i ekipe kod Kljucara i dalje Nea kod Arhitekte; mislim da su programi tipa Kljucara i Oracla, normalno, isprogramirani, kao sto Vader kaze, od strane Arhitekte. Arhitetka preko Oracla ili nekog drugog programa dobro poznaje psihu ljudi i skoro da zna kako ce reagovati na pojedine podrazaje neka osoba.
Konkretno, Morpheus je nafilovan od pocetka da vjeruje u prorocanstva i to je jedna od prvih karika. Logicno je zatim da ce i ljudi koje je on oslobodio i koji su pri tom tabula raza, sto se tice Matrixa, da vjeruju njemu(i mi gledaoci u prvom filmu smatramo da on zna gotovo sve). Ali Neo od pocetka sumnja, i to je jedan od pokazatelja anomalije. Dakle, Neo povlaci 90% poteza jer mu je tako receno od strane Morpheusa, a slusa i Oracle zbog istog. Naravno, pocinje shvatati situaciju kada saznaje da je Oracle program. Time ja hocu da kazem da jeste doveden jer je tako nastimao Arhitekta(programiranjem Matriksa), ali mi nista ne pokazuje da je to nastimano u Neovoj glavi tj. da je on programiran.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2003, 12:59 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Heh, razmisljao sam malo o situaciji kad je jedan od blizanaca (dok su ganjali Keymaker-a, Trinity i Morpheus-a) provukao ruku i onemogucio zatvaranje vrata (i samim tim resetovanje vrata tako da ne bi mogli uci kad bi ih ponovo otvorili)...

Trinity mu je pucala u ruku i skoro je izresetala..

Da li se iko zapitao gdje je Morpheus-u bila katana u tom trenutku da uskrati blizanca uzitak nosenja desne ruke???

Ima jos par nelogicnosti koje sam upratio, ali posto sam film gledao samo jedan jedini put pozaboravljao sam, iako sam cak htio zapisati neke bitnije znajuci da cu ih vjerovatno zaboraviti :)) Blahhh..

E da .. skontao sam jos nesto..

Sjecate se scene kad su dvojica "slobodnih" bjezala od agenta noseci poruku za Nea .. Prvi je usao sa porukom, a drugi je "popusio" Smith-a.
E sad. svi znate da ulazak i izlazak iz matrixa vodi i nadgleda operator ..
Dakle operator gleda Matrix kod i vide kad je neki od agenata prisutan, ne samo agent, nego i razni drugi programi koji se vrte..
Pitanje:
Kako njihov (na tu dvojicu nesrecnika sto ih je Smith proganjao) operator nije skontao opasnost i KAKO NIJE SKONTAO DA JE OVOG DRUGOG SMITH SKRSIO... :)))))

Koliko se sjecam niko nije prijavio nikakve probleme sa ovim drugim frajerom i sve je kao OK...

Pa bi mogli prokomentarisati i dati svoje misljenje na ove dvije otvorene teze tj. pitanja, mozda sam i ja nesto previdio pa me ispravite ako grijesim :)

Kad se sjetim jos koje nelogicnosti napisacu...

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 29 Maj 2003, 13:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 16 Apr 2003, 13:29
zar operator nije na pocetku filma rekao da se smith ne ocitava uopste kao agent nego kao osoba u koju je usao.inace od svih likova mislim da bas smith najbolje je iyveo svoju tacku u filma.celo vreme je hladnokrvan i ponasa se bas kao dio nekog programa sa samo nekim detalčjima koji ga cine da lici na covjeka sto on nije. 0X 0X 0X

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 96 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]