banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 22:59

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 157 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: 32. decembar
PostPoslato: 13 Jan 2010, 17:16 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Hvala na odgovorima. Imam još pitanja pošto me u zadnje vrijeme filmovi sve više zanimaju sa strane svega onoga šta se dešava i kako se radi "iza kamere".

nasmjeshiti luzer je napisao:
- projekcija sa filmske trake je nudi daleko kvalitetniju sliku od projekcije sa konvencionalnih digitalnih medija

Zašto? Kakva je to traka? Kakva je u odnosu na traku u običnim VHS kasetama? Pretpostavljam da se radi o traci u onim rolnama prečnima pola metra ili kolike su već.
Koliko onda tek košta pravljenje trake za film koji se istovremeno prikazuje u mnogim bioskopima širom svijeta? Da li se film može kopirati sa trake na traku?
Kako bioskop nabavlja te trake? Da li mu trake ostaju? Recimo kad kod nas bioskop s vremena na vrijeme pravi revije filmova pa pušta puno filmova, očigledno imaju sve te filmove kod sebe.
Kako se raspodjeljuje zarada koju bioskop ostvari od projekcije, koliko ide bioskopu a koliko "vlasniku filmske trake"?
Koja je rezolucija filmova koji se prikazuju u bioskopu? Kvalitet slike u HD filmu kojeg gledam na kompjuteru je čini mi se znatno veći od kvalitete u bioskopu.

GUERILLAc je napisao:
Poslije je montiran (Mack PRO, od programa uglavnom Premier i After effects)

A montažu radi montažer pri čemu režiser cijelo vrijeme sjedi pored njega i govori mu šta i kako da montira, šta da ubaci/izbaci i slično? Jel' tako to ide oko montaže?

GUERILLAc je napisao:
i prebacen na externi hard disk i takav poslat u Berlin gdje je prebacen na traku

U kom formatu se film nalazio na eksternom disku? Koliko je bio velik? To je koliko sam shvatio bila potpuno montirana verzija, finalna verzija.

GUERILLAc je napisao:
Ako ti zelis da se bavis filmom (pretpostavimo da si amater koji nikad nije snimio ni jedan kadar niti se skolovao u toj oblasi) sve sto tebi treba je volja i ideja

Taj sam. Zasad me najviše zanima scenario (za koji inače mislim da je najbitniji element svakog filma), a scenario je valjda i jedini dio filma koji može uraditi laik, neko ko nije studirao filmske umjetnosti, samo mu treba dobra ideja i određena doza literarnog dara (mada može i naći nekog da mu pomogne ako treba, na scenariju nerijetko radi više osoba). Ideja imam, nekoliko, jedna je posebno izražena, mislim da takav film kakav bih uradio nikad nije snimljen, bio bi neobičan ali ne i uvrnut već samo neobičan sa te strane da tako nešto dosad nije snimljeno (bar mislim da nije). U vezi sa tim sam u zadnje vrijeme razmišljao da bi mi dosta dobro došlo ako bih mogao nabaviti neki scenario, da vidim kako to izgleda, pa ako bi mogao da mi prebaciš finalnu verziju scenarija za "32. decembar" bio bih zahvalan. Zanima me forma scenarija, zanima me do kojih detalja su opisani drugi elementi pored dijaloga, npr. scenografija, lokacija, i slično.

Sad ću da se osvrnem na nešto što si rekao ranije, čisto moj stav, nije kritika ni ništa slično

GUERILLAc je napisao:
Poslije toga, zavisno od prodje na festivalima ide u svijetsku distribuciju (to "svijetsku" moze znaciti i par zemalja Juzne Amerike, Indija, Kina isl. :wink: ). Generalno je plan da film igra sto vise i gdje god moze (naravno iskljucivo sa svojim kvalitetom jer pare za lobiranje nemamo) i da ga vidi sto vise ljudi te tako pokazemo da i mi imamo neku kinematografiju i da nismo totalno nekulturni.

Svako ko pravi film ima neki svoj motiv u tome, nešto svoje što želi da film postigne. Kada bih ja radio na filmu naravno da bih volio da ga što više ljudi vidi, i kod nas i u inostranstvu, ali ne iz razloga da tamo negdje neko na drugom kraju svijeta vidi da mi ovde znamo praviti filmove. Ja bih prvenstveno (ili isključivo) volio praviti filmove sa porukom. Filmove koji bi prenosili neku poruku vrijednu prenošenja. I to bi bio jedini razlog zašto bih volio da što više ljudi pogleda taj film. Da poruka dođe do ljudi. To što će neko taj film shvatiti ovako i onako, što se nekima neće svidjeti, što neki neće vidjeti poruku ili će je pogrešno shvatiti, tu ja ništa ne mogu, to je redovna pojava. Ali bih išao na jake poruke. Filmovi koji su čisto onako...neka nabacana radnja...ti filmovi mogu biti dosta dobri i ja ih volim pogledati, ali takve ne bih pravio. Ako ništa drugo onda bar zato što film nije ni jednostavno ni jeftino napraviti (posebno ovde kod nas) pa kad bih već imao sredstva i ekipu onda bih gledao da to maksimalno iskoristim, da napravim takav film da ljudi koji ga pogledaju dobiju nešto kroz to, da ne zaborave film kad izađu iz kino sale, da razmišljaju o prikazanom ali na način da ih to oplemeni.

Vrh

PostPoslato: 13 Jan 2010, 22:30 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
GUERILLAc je napisao:
nasmjeshiti luzer@ Film je u principu strasno skup ali je isto tako i strasno jeftin zavisno o kojoj kategoriji filmova pricamo. Ako ti zelis da se bavis filmom (pretpostavimo da si amater koji nikad nije snimio ni jedan kadar niti se skolovao u toj oblasi) sve sto tebi treba je volja i ideja (ostalo imas kod kineza za 20 KM :D ). Mislim da film kao medij nije nikada bio dostupniji sirokim narodnim masama. Kad imas volju i ideju film mozes da snimis i mobilnim telefonom. Racunar tj. montazu svi imao (besplatnih softvera za obradu videa i zvuka imas koliko oces po netu). Festivala na kojima mozes da pokazes to svoje djelo imas hiljade i hiljade...

Ne izlizuj tastaturu udžabe :) ... Bolje se prisjeti, ko ono uvijek ima kretenski nastup :) ?!...Blago meni, ti bi da ja snimam mobilnim telefonom :cry: . :D :D :D

Pa đe si S.P(ako nije onaj mišićavi manijak D.R. :D ), ovdje LJ.Ć, zar ne prepoznaješ moj suptilni stil komunikacije :D :D :D ?
Kad snimamo slijedeći milf?

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 12:18 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2008, 15:34
Eee LJ.Ć., LJ.Ć. ..srame te bilo... :D ...bolje bi tebi bilo da ne izlizujes tastaturu na za'ebavanje starijih ljudi i da si odgovorio co'eku (Vaderu) na koje pitanje i tako pomogao mozda jos jednom mladom covjeku da svoj normalni zivot pretvori u besmislen tako sto ce poceti da se bavi filmom pod ovim nasim umjetnickim nebom.

Citiraj:
Blago meni, ti bi da ja snimam mobilnim telefonom :cry: . :D :D :D

Vidis da sam napisao "pretpostavimo da si amater..." sto znaci da se to moje pisanije i odnosi na takve... mada kako smo krenuli nije iskljuceno da ce nam mobilni telefon biti jedino sto ce nam preostati ako zelimo da se bavimo filmom (sad mislim na profesionalno bavljenje filmom :cry: ).

Vrh

PostPoslato: 14 Jan 2010, 17:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 26 Jul 2005, 00:47
Citiraj:
Zašto? Kakva je to traka?

najzastupljeniji format je 35mm traka, najjednostavnije, manje milimetara = losija slika i zvuk i obrnuto! znaci ako kojim slucajem imas snimke od kada si bio klinac to je vjerovatno 8mm kamera, ako imas pijanog ujaka koji dodje, pravi sranje i nikada da ode kuci - 16mm dok recimo Malick-ov 'The New World je snimljen sa 65mm ali to i nije toliko zastupljeno. sa druge strane imas IMAX filmove koji su trenutno nesto najbolje sto se tehnicke strane tice, koji isto idu na 65mm ali u sasvim drugom kontu ali dobro, to je sad vec druga prica!

Citiraj:
Da li se film može kopirati sa trake na traku?

da, moze ali i to je naravno skupo...naravno dosta kopija filma imaju samo privilegovani...Dragojevic, Sotra.....

Citiraj:
Da li mu trake ostaju?

....i upravo zbog toga trake ne ostaju nego se shalju dalje

Citiraj:
A montažu radi montažer pri čemu režiser cijelo vrijeme sjedi pored njega i govori mu šta i kako da montira, šta da ubaci/izbaci i slično? Jel' tako to ide oko montaže?

da

Citiraj:
Zasad me najviše zanima scenario

na ovo je jako tesko dati odgovor a da ne zvuci kao neki kenjkavi klishe!!
nikada nemoj podcjenjivati vaznos bilo cega u produkciji filma! i pored dobrog scenarija ako je gluma losha,sve pada u vodu, tako je i sa zvukom, fotografijom, montazom i na kraju uopste rezijom.....tuzno je ali prica tj scenario koji stvarno djeluje kao jedan od najvaznijih faktora je potisnuta i skoro pa zanemarena u ogromnim budzetima i mas produkciji.... sa agresivnim marketinskim planom mozes da prodas bilo sta

Citiraj:
filmove sa porukom

nama je ovdje prvenstveno potrebno raznolikih filmova....svih zanrova....postoji kretensko pravilo (ne aludiram na 32. decembar) da srbi moraju snimati socijalne drame koji ce onda po difoltu biti dobri filmovi i pametni....to opet vuce korjene jos od 'crnog talasa' kada su nasi majstori kupili sve moguce nagrade sa takvim filmovima ali vremena se mijenjaju. koliko god da ne volim gore pomenutog srdjana dragojevica, postujem ga! covjek uvjek obradjuje 'aktuelne teme' na jako pametan nacin (ne racunam ovaj period od kada se vratio iz amerike.

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2010, 13:52 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Vader je napisao:
gnusni_snjesko je napisao:

da

Da li to znači da montažer može biti bilo ko ko zna raditi u After Effects-u, pri čemu je on samo operater koji rade sve onako kako mu režiser kaže? Šta se uči na smjeru montaža na fakultetu? Danas se sva montaža radi digitalizovano, na kompjuteru, prije je bilo teže kad se radilo sve sa trakama. Pretpostavljam da se na Montaži prvenstveno uči o filmskim aspektima montaže a ne o softverskim, ali to je onda valjda nešto što režiser treba da uči ako je on taj koji će na kraju odrediti kako će se raditi montaža?

gnusni_snjesko je napisao:
nikada nemoj podcjenjivati vaznos bilo cega u produkciji filma! i pored dobrog scenarija ako je gluma losha,sve pada u vodu, tako je i sa zvukom, fotografijom, montazom i na kraju uopste rezijom

Ne podcjenjujem, ako bih imao dobru ideju i scenario bilo bi mi baš žao da film ispadne loš jer su ti drugi elementi podbacili. Čak je nekad dovoljno da samo jedan element podbaci pa da propadne dobra ideja. Ali mene lično kod filma najviše drži priča. Ja sam laik (bar zasad), nisam filmski školovana osoba pa da znam u filmu primjetiti nijanse oko bolje i lošije režije, montaže, zvuka, pa i glume, ali mogu procjeniti da li mi se priča sviđa ili ne, da li mi je interesansantna ili nije, da li nosi neku poruku, da li je zabavna, da li me "drži" kroz cijeli film. Tako je vjerovatno i kod većine ljudi, laici najlakše vide priču i preko nje procjenjuju film. Ako im se priča sviđa - film je dobar, ako im se ne sviđa - film je loš. Nakon priče laici gledaju muziku i specijalne efekte. Režiju i montažu "ne primjećuju" već ih uzimaju zdravo za gotovo.

Danas je dovoljno da u film ubaciš par "zvijezda", da imaš neke nabrijane efekte, i da, što je možda najbitnije, napraviš efektan trailer i plakate, i eto ti punih kino sala, bez obzira što je priča klišeizirana, što je film nezanimljiv, što ne donosi ništa novo (osim malo naprednijeg efekta tamo neke eksplozije).

Šta je filmska fotografija? Šta je posao onoga ko je zadužen za "fotografiju" na filmu?

Vrh

PostPoslato: 15 Jan 2010, 14:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Da li to znači da montažer može biti bilo ko ko zna raditi u After Effects-u

pazi kao sto i kamerman moze biti bilo ko, ko zna skinuti poklopac sa objektiva itd. tako i montazer moze biti bilo ko, ko zna poredati kadrove u premier-u. sad, sto ides ozbiljnije u film naravno sve vise ljudi, obaveza, posla....logicno, jelte! post produkcija filma je jednako vazna koliko i samo snimanje....mnogo dobrih filmova je sjebano u montazi,a sa druge strane mnogo dobrih filmova je dobilo nove dimenzije odlicnom montazom (uzmi npr. 'Seven').
sto se akademije tice imas opste predmete i iz rezije i kamere i istorije sa naravno akcentom na montazu.

Citiraj:
primjetiti nijanse oko bolje i lošije režije, montaže, zvuka, pa i glume, ali mogu procjeniti da li mi se priča sviđa ili ne

to je ovo sto ti govorim....nisi ni svjestan da znas! procitaj sta sam napisao na temi 'srpski kandidat za oskara'

Citiraj:
Šta je filmska fotografija? Šta je posao onoga ko je zadužen za "fotografiju" na filmu?

fotografija ti je u sustini izgled slike i za nju je zaduzen direktor fotografije....e sada, kod nas u dosta slucajeva jedan covjek radi nesto sto na zapadu radi citava grupa ljudi, ne vezano samo za fotografiju nego i citavu produkciju. u sustini direktor fotografije je zaduzen za izbor objektiva i trake za kameru i eventualno raznih filtera. upravo ovo sto sam ti rekao, koliko ljudi ne uvidjaju vaznost svih stvari na filmu, pogledaj uvodnu spicu 'Citizen Kane-a' kojeg mnogi smatraju najboljim filmom svih vremena. uz Wellesovo ime kao rezisera i producenta stoji i PHOTOGRAPHY by Gregg Toland...reziseri su po difoltu sujetni,a kada jedan Orson Welles stavi na uvodnu spicu kraj svoga, ime direktora fotografije, to ti nesto govori!

Vrh

PostPoslato: 22 Jan 2010, 19:44 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

@vader - sve jasno?? otisao snimati film??? :)

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 00:45 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Nisam otišao snimati, hladno je napolju ovih dana za snimanje.

Zato sam iskoristio to vrijeme da malo gledam filmove.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 15:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Jan 2004, 16:33
Za one koji film još nisu pogledali (među njima sam i ja), obaviještavam da će u Palasu na reviji igrati 29.01. u 18h i 07.02. takođe u 18h. Vidimo se :)

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 15:41 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
film me je debelo razocarao. od slabe glume, slabe price, te samog snimanja - kamera, "scenografija" (sve domace serije imaju bolju produkciju od ovog filma!). ne znam u sta propadose toliki novci, sve se snimalo na postojecim lokacijama, dakle, skoro da nema ulaganja u scenografije (osim mozda unajmljivanja kafica za snimanje i mistika), o kostimografiji i specijalnim efektima da i ne govorim, posto ne postoje u filmu.
cjenim svaciji trud, ali ono lici na rad nekog studenta, bilo za odbranu ispita ili za diplomski rad, stvarno ne ostavlja utisak kvalitetnog filma. ako se vodimo onom da se "prvi macici u vodu bacaju" onda je film sasvim uspio.
prikazite ovaj film nekome iz Srbije, Hrvatske, dobicete gomilu negativnih kritika, nema smisla vazdizati nesto samo zato sto je nase, iz naseg grada, ako to nesto nema kvalitet.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 17:44 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Film i jeste diplomski rad studenta sa Akademije.

Vrh

PostPoslato: 26 Jan 2010, 18:52 
Veteran
Veteran

zidarR je napisao:
film me je debelo razocarao. od slabe glume, slabe price, te samog snimanja - kamera, "scenografija" (sve domace serije imaju bolju produkciju od ovog filma!). ne znam u sta propadose toliki novci, sve se snimalo na postojecim lokacijama, dakle, skoro da nema ulaganja u scenografije (osim mozda unajmljivanja kafica za snimanje i mistika), o kostimografiji i specijalnim efektima da i ne govorim, posto ne postoje u filmu.
cjenim svaciji trud, ali ono lici na rad nekog studenta, bilo za odbranu ispita ili za diplomski rad, stvarno ne ostavlja utisak kvalitetnog filma. ako se vodimo onom da se "prvi macici u vodu bacaju" onda je film sasvim uspio.
prikazite ovaj film nekome iz Srbije, Hrvatske, dobicete gomilu negativnih kritika, nema smisla vazdizati nesto samo zato sto je nase, iz naseg grada, ako to nesto nema kvalitet.

ZidarR, mojne biti pangla. Decembar je skroz o.k, a srbijanci se u zadnje vrijeme stvarno nemaju čime pohvaliti. Daj njima tu lovu pa da vidiš kakav šit ćeš da dobiješ...Doduše, ovi naši s vrha samo njima i daju. Glupost je neuništiva(ili je posrijedi lopovluk :silent: ).

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 19:51 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

zidarR je napisao:
...o kostimografiji i specijalnim efektima da i ne govorim, posto ne postoje u filmu.

Ako sam dobro shvatio, film koji nema brdo specijalnih efekata i kostime koji svjetle u mraku je los ili?

zidarR je napisao:
...sve domace serije imaju bolju produkciju od ovog filma

Koje to domace serije mi imamo? Nabroj koju.

zidarR je napisao:
...prikazite ovaj film nekome iz Srbije, Hrvatske, dobicete gomilu negativnih kritika, nema smisla vazdizati nesto samo zato sto je nase, iz naseg grada, ako to nesto nema kvalitet.

Mislis da nasi ljudi nisu dovoljno kompetentni da ocjene kvalitet filma nego treba da ga prikazemo u Hrvatskoj i Srbiji pa da nam oni kazu kakav je? Da si procitao par postova unazad procitao bi da je film usao u konkurenciju na FESTu sto automtski znaci da Srbijanci ne misle kao ti da je film totalni shit (da misle nebi ga ni uvrstili u konkurenciju).

Vrh

PostPoslato: 29 Jan 2010, 20:25 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 01 Okt 2009, 00:14
Nisi dobro razumio. Pitam gdje su otisle stotine hiljada maraka kada nije bilo troskova scenografije ni kostimografije, niti gostujucih glumaca sa masnim honorarima, statista, efekata. Mozda se nasao prefinjenije nacin za pranje novca, podrzavam, bolje i da prave filmove/muzicke dogadjaje nego da peru na gradjevinskom reonu. Za studentski film je sasvim dobar, ali za zreo, komercijalni film, ne bas...
Domace, naravno, mislim na podrucje bivse juge, na ove hiperprodukcijske sapunice unazad par godina (glumu ne spominjem, samo produkciju). Pretpostavljam da su na FEST-u zatrpani desecima, pa cak i stotinama radovima iz BiH, pa im je bilo tesko odluciti. Ne sumnjam da je mozda proradila i VIP linija, kod nas je to normalno i pozdravljeno.

Opet, za pogledati i ubiti sat i 15-20 minuta, sasvim dobar. Za zamisliti se nad nasim drustvom, sasvim dobar. Vrlo dobar ne, odlican jos manje.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2010, 01:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Nov 2003, 13:28
E jebiga zidarR pretjera ga sad. Za tvoju informaciju, veliki dio kratkometražnih filmova koji se prikažu recimo na Kratkofilu imaju veći budžet nego što je imao 32. decembar.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2010, 09:28 
Veteran
Veteran

zidarR je napisao:
Nisi dobro razumio. Pitam gdje su otisle stotine hiljada maraka kada nije bilo troskova scenografije ni kostimografije, niti gostujucih glumaca sa masnim honorarima, statista, efekata. Mozda se nasao prefinjenije nacin za pranje novca, podrzavam, bolje i da prave filmove/muzicke dogadjaje nego da peru na gradjevinskom reonu. Za studentski film je sasvim dobar, ali za zreo, komercijalni film, ne bas...
Domace, naravno, mislim na podrucje bivse juge, na ove hiperprodukcijske sapunice unazad par godina (glumu ne spominjem, samo produkciju). Pretpostavljam da su na FEST-u zatrpani desecima, pa cak i stotinama radovima iz BiH, pa im je bilo tesko odluciti. Ne sumnjam da je mozda proradila i VIP linija, kod nas je to normalno i pozdravljeno.

Opet, za pogledati i ubiti sat i 15-20 minuta, sasvim dobar. Za zamisliti se nad nasim drustvom, sasvim dobar. Vrlo dobar ne, odlican jos manje.

Evo, probaj ovako. Uzmi špicu 32-og decembra. Popiši ekipu. Imedžn tehniku i nužne mašine. Kreni da računaš sta ti sve treba da preživiš četdesetpetodnevno snimanje sa tom ekipom, na to dodaj troškove postprodukcije i prebacivanja na traku i slike i tona, pa će ti se samo ukazati. Neće ti biti jasno ni kako je moguće da se sve to sabilo u takav budžet. Traba imati na umu da je decembar snimljen sa 150 tauzendki, a ostatak je otišao na postprodukciju slike/tona+njihovo prebacivanje na traku(labaratorije, licence i slične neminovnosti). I da, troškova scenografije i kostima jeste bilo, nisu bili ogromni(pretpostavljam negdje oko 15-tak hiljada) ali neću sad da lupam jer ne znam tačnu cifru.

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2010, 14:00 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Aj ovako, posto ocito neki nemogu ni da zamisle kako funkcionise filmska produkcija i sta je sve potrebno da bi se snimio film (sto ih ne sprecava da se grudvaju kojekakvim argumentima vezano za pranje para i slicne nebuloze) ja cu ti iz prve ruke odgovoriti (i ako sam vec pricao o tome ali je nekima ocito tesko da procitaju par postova unazad ili su dosli sa namjerom da pljuju pa im nije bitni nista) gdje je tacno otislo 250 000 KM pa da zakljucimo pricu oko para jednom za sva vremena:
50 000 je kostalo prebacivanje na traku. Mislim da je to trenutno najjeftinija cijena na svijetu.
60 000 je kostala kompletna tonska produkcija (sve sa ljudima, studiom, placanjem autorskih prava na muzike itd.). Te pare smo dobili na konkursu Filmskog centra Srbije i nase je bilo samo da kazemo sta zelimo od njih za te pare, jer se pare moraju potrositi u Srbiji i na njihove ljude (to je uslov za dobijanje para). Mi smo odabrali ton jer je velika stavka i nemamo ga ovdje.
35 000 KM je kostala kompletna tehnika i vozni park za mjesec dana te oko 4 mjeseca montaze (sto je inace 30% realne cijene te iste opreme).
5 000 KM je kostala scenografija sa sve rentanjem svih prostora na mjesec ipo dana (uzmi u obzir da jedan stan kosta oko 500 KM mjesecno i pri tom uzmi u obzir da niko ne zeli isti da ti iznajmi samo na mjesec ipo dana i jos kad mu kazes da ce se tu snimati film...).
3 000 KM je kostala kostimografija za sve likove koje si vidio u filmu (sa sve pocjepanim vecernjih haljinama u sceni saobracajke).
10 000 KM je kostao katering za kompletnu ekipu (jel' treba da kazem da se za te pare jeo burek, pizza i pite svih mjesec dana (neki se jos oporavljaju)).
80 000 KM su kostali svi honorari ljudi na filmu (samo cu reci da je najveci honorar na filmu bio 5 000 KM i njega je imao neko ko je na filmu radio intenzivno citavih godinu dana. To mu dodje 416 KM mjesecno.
Ovih par hiljada koje "fale" nisu oprane ni ukradene vec su otisle na poreze za honorare...
Odlazak do Berlina za vreme prebacivanja na traku, put u Beograd na tonsku produkciju, sva spavanja, klope, kafe, gorivo itd. za vreme priprema i za vreme montaze te jos mnogo mnogo toga je placeno iz licnih dzepova (ovim gore nesretnim honorarima).

Nadam se da je sad nesto jasnija situacija i da se price o pranju para mogu preseliti tamo gdje im je mjesto i gdje imaju osnova (putevi, fabrike, infrastrukture, bandere, bazeni, semafori, parkovi, renoviranja i krecenja, rasvjete, kruzni i kvadratni tokovi, mostovi, isl. nebuloze koje svi vide al niko nesmije da popljuje).

Citiraj:
Pretpostavljam da su na FEST-u zatrpani desecima, pa cak i stotinama radovima iz BiH, pa im je bilo tesko odluciti. Ne sumnjam da je mozda proradila i VIP linija, kod nas je to normalno i pozdravljeno.

Film je u konkurenciji "mladih autora", sto nema veze dal' je iz BiH il iz Tunguzije. I DA, bilo je na stotine filmova u konkurenciji za ulazak na FEST i NE nije radila nikakva VIP linija i ako je to normalno za sve kinematografije na svijetu (sto je i logicno jer taj film na kraju krajeva vrsi ulogu "reklame" zemlje iz koje dolazi). Onima koji stele imaju bas puca ona stvar za film i kulturu. Imaju oni "pametnije stvari" da za njih lobiraju i koriste veze.

Tebi je zidarR izgleda sve sumljivo sem tvog dozivljaja filma (i ako se 99% ljudi ne slaze sa tobom).
Ja mislim da je tvoj problem sto si ti previse ocekivao od filma. Za te smijesno i sramotno male pare, od reditelja kome je ovo prvi igrani film, od mlade glumacke i tehnicke ekipe iz zemlje koja do sada nije proizvela ni jedan jedini film ti si ocekivao "najbolji svjetski film svih vremena". Spusti se malo na zemlju i pokusaj film da postavis medju sve filmovime iz ex Yu u poslednjih npr. 5/10 godina. Vidjeces da nije bas na samom dnu, cak sta vise mislim da je u gornjoj polovini tabele no to cemo ostaviti drugima da kazu. Isto tako sa sigurnoscu tvrdim da je sa budzetom ubjedljivo "najgori" i bez konkurencije i definitivno na poslednjem mjestu tabele.

Ako jos ima nesto nejasno vezano za "32.decembar" tu sam...

Vrh

PostPoslato: 30 Jan 2010, 16:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ne znam da li sam vec napisao ili ne, nije bitno ali od svih prica meni je i dalje najomiljenija ona da je budzet sasa dobio na ledja!

ko ima jebena ledja da mu neko da toliki novac? da li bi se stvarno bavio filmom da mozes tako olako dobiti stotine hiljada?

Saša sjeti se i nakih malih, pusti koji dinar i nama da se ne moramo ciganiti za svaku marku budzeta

Vrh

PostPoslato: 29 Mar 2010, 23:54 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2003, 15:05
http://www.sarajevo-x.com/kultura/clanak/100324071

Premijera u Sarajevu...

Vrh

PostPoslato: 11 Jun 2010, 23:10 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Jun 2003, 15:05
Upravo sam saznao:
Na filmskom festivalu "Cinema City", u Novom Sadu, film je dobio dvije nagrade - Saša Hajduković za režiju i Nikolina Đorđević za glavnu ulogu. :occasion5:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 157 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]