Imala sam dosta gostiju iz drugih gradova ex-YU i inostranstva, koji su prvi put u BL i obilazila sam sa njima grad!
Uvijek, prevashodno pitam svog gosta kakve zelje ima ?...(kao pravi domacin, starosjedilac

, a onda ga ponudim da odemo tamo za sta mislim da vrijedi vidjeti. Naravno pomenucu mjesta koja se u centru ali i blizoj okolini grada:
-Tvrdjava Kastel-rusevine iz rimskog doba,otvorena scena, bunar, predivan restoran Kazamat,ljetna basta nad Vrbasom, Kula...
-Duge aleja platana, drvoredi i parkovi(M.Stojanovic, P. Kocic)
-Crkva Svete Trojice, Arhiv RS,Umjetnicka Galerija,Muzej RS-cujem da rade na stalnim postavkama
-uzi centar-Gospodska ulica,Pozoriste,parkic-korzo, mladost grada,nocni izlasci i provod u prepunim kaficima(Castra, Kajak,Hard Rock,Face) , diskoteke(Titanium,Boomerang)
-nezaobilazni banjalucki cevapi,burek, tulumbe,halva,baklava(ranije simbol BL!

)
-Nocna panorama grada sa Paprikovca
-Sehitluci-spomenik, panorama,Tresnjik, sumski izvor...
-Seher(Banja,Bazen,turska kupatila u autenticnim kucama), Novoselija, Karanovac(slapovi, predivne plaze na obali Vrbasa)...
-Tijesno(kanjoj),dah-oduzimajuca panorama

na jezero Bocac I i II.
-Trapisti-Samostan
-Slatina-Banja, predivna priroda, cist vazduh
-Sto se tice dnevnih kafica i restorana: Castra,Monnet,Capriollo,Focus,Ciambella,Cream,San Remo,Master,Stari Mlin, Ognjiste,Jezero,Monaco itd.. itd..
Izostavila sam jos sigurno mjesta, napisem ih kasnije...
Znaci mjesta ima i ponude ima, ali nedovoljnooo u odnosu na neke velike gradove iz okruzenja(Beograd, Zagreb,Ljubljana...) a vec mjesta postojeca treba usminkati.
U svakom slucaju nas grad treba da poboljsa turisticku ponudu,treba da radi na tome da se iskoristi potencijal koji nam pruza ovako povoljna geografska pozicija i prirodne resurse koje imamo!
I samo jos da dodam, vecina mojih gostiju iz stranih zemalja su bili iznenzadjeni ljepotom grada, zelenilom, mladosti, burnom istorijom grada i naravno prepunim kaficima u svako doba dana

)) a moj razlog za objasnjenja tog banjaluckog fenomena je svakako nezaposlenost mladih, letargija....
Toliko ovaj put, i nadam se da ce se mladi trznuti i shvatiti da imamo potencijal koji samo treba dobro iskoristiti a mozda ce prva inicijalna kapsula za pokret biti i priznanje: "Ovo je moj grad, zelim da ucim nesto za njega" !