U prvi mah mi nista nije bilo jasno, posto sam poput skitnice ranije slusao o uvodjenju kulture religija, da li kao samostalan predmet, da li u okviru demokratije i ljudskih prava. Kad ono odgovor na ovo stizu vjeronauka u srednje i pravoslavne gimnazije. Lijepo bome.
skitnica je napisao:
vjerska tolerancija, razbijanje predrasuda o drugima kroz informisanje o njihovim vjerskim ucenjima, upoznavanje sa sopstvenom religijom, sa sustinom religioznosti uopste i sl.
ucenici se nece odvajati, bez obzira koje su vjere, zajedno ce sjediti na casu
Pa vidi se odmah da je bila sigurno inicijativa izvana jer je ocigledno da ovakve napredne ideje i stavovi nikako ne mogu da poteknu od ovih nasih intelektualaca koji su puno telerancije prema drugome i drugacijem, a pogotove se svidjela popovskoj eliti, cuj da se uci o drugim religijama, da pravoslavlje bude "samo jedno od".
Ako se ovo realizuje, po meni bice golem korak nazad u obrazovnom sistemu, a i civilizacijskom jer ipak nemamo snage da se malo otrgnemo od nekih navika i prihvatimo malo modernoga, tolerantnijeg i kosmopolitskijeg, da djecu naucimo necemu sirem, da se upoznaju sa drugacijim i da na kraju sami odluce kao sto je vec receno svojom glavom sta i kako.
shoole je napisao:
Ово друштво (такво какво је) сматра да дјеца треба да уче о вјери
Ne tvrdeci da je ovo reprezentativan primjer, ali velika vecina diskutanata se kao sto mozes da vidis opredjelila za nesto drugo. To govori da medju mnogim mladim ljudima vlada jedno drugo misljenje koje je dijametralno suprotno ovom koje zastupaju starkelje, mantijasi, politicari.
Lucifer je napisao:
Vidio sam jedan motivator... ali nigdje sada da nadjem isti... Uglavnom tekst koji je pisao je vise nego dobar za ovaj slucaj:
"Religion is like genitalia. Don't show it around and don't shove it down childrens throats."
http://lolgod.blogspot.com/2009/12/reli ... -your.html