banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 19 Jul 2025, 05:43

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 821 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 42  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Partizani
PostPoslato: 29 Dec 2009, 19:19 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2009, 23:57
civi je napisao:
Nacionalni fazon je isfuran. Definitivno. Ono što je bio nacionalni program sa početka devedesetih tipa "svi Srbi u jednoj državi" je prošlost i nikad neće moći biti realizovan na način da svi Srbi žive u nekom obliku velike Srbije. Jedina stvar koju vidim u budućnosti je da se cijela teritorija bivše SFRJ okupi unutar EU (to će da se desi najkasnije za deset godina, u najgorem slučaju), a sama EU preuzme ingerencije suverenih država od kojih je sastavljena i postane neki tip Sjedinjenih Evropskih Država sa svim atributima državnosti. U tom slučaju neće više biti bitna nacionalna pripadnost, koja će vjerovatno biti tretirana kao regionalna pripadnost, a svima će u pasošu stajati EVROPLJANIN.

Nacionalna pripadnost će uvijek biti bitna, europa se ne povezuje zbog stapljanja različitih nacija u "europsku naciju" nego zbog ekonomskog interesa, to jest širenja tržišta za multikorporacije.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 19:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Sinny je napisao:

Utopija!
Odreci ce se svi nacionalne pripadnosti :D , malo morgen.
Pitaj jednog Francuza recimo, ili Engleza kad ce na to da pristanu. Mi smo suvise mali, ionako nas niko nista ne pita.

Ha, ha! Misliš li da Francuzi ili Nijemci pridaju značaj danas tome što su Nijemci ili Francuzi, osim kada su sportski susreti u pitanju. Razlika je jedino u jeziku. Ljudi gledaju od čega se živi i uglavnom žive dobro.
A odluke se donose u Brislu. Nacionalne vlade rade na izvršenju tih smjernica. Niko ne pita ni obične Francuze ni obične Nijemce, kao što neće ni nas, kad već budemo tamo.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 19:37 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Dec 2009, 14:46
Sinny je napisao:
civi je napisao:
Ustaše nisu nikad amnestirane (tretirani kao nepopravljivi fašisti), dok su domobrani primani u NOVJ kad se god za to pružila prilika; isto je bilo i sa četnicima, do pobjede su mogli da se predaju ili "promjene kapu" a nakon rata su lovljeni kao zvijeri. Normalno.
Jesi li čuo za Bleiburg i križni put? To se desilo ustašama. Normalno.

OK, pogresno sam se izrazio. Nisu ustase amnestirane, jednostavno nisu gonjene i kaznjavane onim kapacitetom kako su gonjeni i kaznjavani cetnici. Razlog veoma jednostavan. Republicke sluzbe su se tim bavile, u Srbiji lovili cetnike, a u Hrvatskoj i ustase i cetnike, a ti sam razmisli koga su vise.

Četnicima je osnovna kazna bila razaranje kraljevske vojske, koja je potpuno nestala kada je Tito zaživio na političkoj sceni Jugoslavije. I ne samo što je njih kažnjavao i što je kasnije, lično zahtjevao pogubljenje Draže Mihajlovića, već je vremenom počeo da uništava srpsku državu i srpski identitet.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 19:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
civi je napisao:
Ha, ha! Misliš li da Francuzi ili Nijemci pridaju značaj danas tome što su Nijemci ili Francuzi, osim kada su sportski susreti u pitanju. Razlika je jedino u jeziku. Ljudi gledaju od čega se živi i uglavnom žive dobro.
A odluke se donose u Brislu. Nacionalne vlade rade na izvršenju tih smjernica. Niko ne pita ni obične Francuze ni obične Nijemce, kao što neće ni nas, kad već budemo tamo.

Samo se ti smij, sam se sebi smijes. Oni su svoje nacionalno pitanje rjesili davno i ne boluju od ovih djecijih bolesti kad je nacionalizam u pitanju (kao mi), ali vjeruj da su mnogo veci nacionalisti od Srba ili Hrvata (o novokomponovanim Bosnjacima necu ni da pricam).
.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 20:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sinny je napisao:

Samo se ti smij, sam se sebi smijes. Oni su svoje nacionalno pitanje rjesili davno i ne boluju od ovih djecijih bolesti kad je nacionalizam u pitanju (kao mi), ali vjeruj da su mnogo veci nacionalisti od Srba ili Hrvata (o novokomponovanim Bosnjacima necu ni da pricam).

Pa nije ni tako davno bilo. Granice su konačno postavljene nakon drugog svjetskog rata. U Njemačkoj živi dosta osoba sa francuskim prezimenima koji se smatraju Nijemcima, kao i u Francuza sa njemačkim koji se smatraju Francuzima. To je normalno i oko toga niko ne pravi pitanje.
A nacionalizam, kao što već rekoh, se ispoljava još jedino pri sportskim susretima, malo planu, malo se huligani pomarišu, malo ih murija demokratski pretuče kad niko ne vidi ne praveći razliku po zastavama, jer i jedni i drugi jednako sramote vlastitu zastavu, a sutra, kad se otrijezne, nazad na posao da rade i plaćaju porez koji finansira zajedničke interese.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 20:36 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
civi je napisao:
kim deal je napisao:

kad je kraljevina kapitulirala mnogi srpski oficiri odnosno većina prešli su u gerilski način borbe, primali su u svoje redove i komuniste i pružali utočište svima koji su bježali od okupatora, to je činjenica, ko je imao oružje i vojno iskustvo, zar misliš valjda da su to proleteri?

1. Naravno da je bilo oficira koji su se htjeli boriti za slobodu, jer su za to i obučavani i plaćani prije rata. Njihovo iskustvo je bilo neprocjenjivo u početku NOB-a.
2. Čuo si vjerovatno za "špance" sa ratnim iskustvom.

kim deal je napisao:
to što su partizani sistematski nakon rata na najbrutalnij način gušili i pomen bilo kakve istorije osim njihove, što su fizički uništili gomilu dokaza i poturili masu falsifikata te snimili gomilu glupih propagandnih filmova, pa je nekima to jedina istorija koju znaju i u koju vjeruju, međutim polako se otkrivaju sve komunističke laži, pa je tako otkrivena narodu i potjernica za čiča dražom izdata od komande trećeg rajha koja je cifrom od milion rajhmaraka identična onoj za banditom titom.

Ako je dokumentacija uništavana u DFJ/FNRJ/SFRJ, postoje valjda strani izvori, a ja nikad ne vidjeh potjernicu za Dražom. Znam da su crnogorski četnici zarobljeni od ustaša i da su platili glavom u Jasenovcu za vrijeme opšte bježanije početkom 1945. što je bio veliki paradoks jer je među njima bio jedan (nisam siguran, ali čini mi se da je bio Đurišić) koji je bio nosilac Željeznog krsta prve klase. Nisam nikad čuo za slučaj da su Nijemci odlikovali one koji su se borili protiv njih. Dakle, ti navodi bi lako mogli da se provjere, ako postoje, u ratnima arhivama SAD, UK ili SSSR/Rusije.

normalno da postoje strani arhivi postoji američki predsjednik i senat, kongres koji su dali najviša odlikovanja četnicima i draži, postoje i izvještaji engleza koji su također logistički pomagali četnike, postoje saveznički piloti koji su spašeni četničkim akcijama, a postoje i komunističke laži i podvale koje su se servirale 50 godina, odnosno sve do pada zadnjeg srpskog komunjare na vlasti miloševića, zbog akcija tih komunističkih zlikovaca istina nije mogla izać na vidjelo, ali konačno se polako probija i isplivava na površinu.
ti takozvani španci bili su komunistički teroristi u klasičnom smislu te riječi istrenirani u sovjetskim kampovima da dižu revolucije, nešto slično kao al kaida danas.
jedna od akcija jednog takvog ološa je i ubistvo srbina običnog policajca cipelića koji je imao porodicu i gledao da preživi za platu radeći običan redarstveni posao, to kukavičko ubistvo iz potaje nebitnog i nedužnog čovjeka komunjare su glorificirale i to čak proglasili "ustankom naroda srbije", a običnom ubici i bjelosvetskom ološu odali priznanje za taj "hrabri" čin, čak sam i ja morao učiti u školi o tom ubici i kako je on veliki i značajan čovjek, pu...
samo u ovom primjeru se vidi sav jad i bjeda komunjarsko- partizanskih zlikovaca.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 20:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
civi je napisao:
Sinny je napisao:

Pa nije ni tako davno bilo. Granice su konačno postavljene nakon drugog svjetskog rata. U Njemačkoj živi dosta osoba sa francuskim prezimenima koji se smatraju Nijemcima, kao i u Francuza sa njemačkim koji se smatraju Francuzima. To je normalno i oko toga niko ne pravi pitanje.
A nacionalizam, kao što već rekoh, se ispoljava još jedino pri sportskim susretima, malo planu, malo se huligani pomarišu, malo ih murija demokratski pretuče kad niko ne vidi ne praveći razliku po zastavama, jer i jedni i drugi jednako sramote vlastitu zastavu, a sutra, kad se otrijezne, nazad na posao da rade i plaćaju porez koji finansira zajedničke interese.

Debelo si u krivu sto se tice Francuza, to su najveci nacionalisti u Evropi, svi mi zajedno smo za njih male mace.Koliko si u zivotu upoznao Nijemaca i Francuza , pa mozes da tvrdis tako nesto?

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 21:12 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Nijemaca poprilično, a što se Francuza tiče, znam samo da ni jedan/jedna nije htio da sa mnom kovrerzira na engleskom. Imam šmek da ga znaju isto koliko i drugi Evropljani, ali ne žele da ga pričaju u Francuskoj. Druga je stvar kada ih sretneš "na neutralnom" terenu.
Svinje postoje, kao i u svakom narodu, ali cijeli narod se ne može suditi po ekstremima.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 21:17 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 02 Dec 2009, 11:50
Slika
Slika

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 21:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Sep 2005, 20:36
civi je napisao:
Nijemaca poprilično, a što se Francuza tiče, znam samo da ni jedan/jedna nije htio da sa mnom kovrerzira na engleskom. Imam šmek da ga znaju isto koliko i drugi Evropljani, ali ne žele da ga pričaju u Francuskoj. Druga je stvar kada ih sretneš "na neutralnom" terenu.
Svinje postoje, kao i u svakom narodu, ali cijeli narod se ne može suditi po ekstremima.

I to ti nista ne govori?

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 21:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vjerovatno je u pitanju povrijeđeni ponos. Francuska je od nekadašnje kulturne, političke i kolonijalne sile, sa jednim od "najfinijeg jezika u Evropi" (jezika diplomatije), spala na (po svima ostalima) vrlo niske grane, kao učesnik u mnogim ratovima koje, najblaže rečeno, nije mogla da dobije.
Otpor engleskom jeziku se vidi kao otpor anglo-američkoj kulturnoj dominaciji.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 21:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

civi je napisao:
Vjerovatno je u pitanju povrijeđeni ponos. Francuska je od nekadašnje kulturne, političke i kolonijalne sile, sa jednim od "najfinijeg jezika u Evropi" (jezika diplomatije), spala na (po svima ostalima) vrlo niske grane, kao učesnik u mnogim ratovima koje, najblaže rečeno, nije mogla da dobije.
Otpor engleskom jeziku se vidi kao otpor anglo-američkoj kulturnoj dominaciji.

I posle svega toga ti i dalje se drzis svoga da nema nacionalizma u Evropi i da ga kod nas nece biti kad udjemo u tu Evropu?!?!?!

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 21:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mary juana, odakle potiče potjernica (original)? To me jako interesuje jer je nikad prije nisam vidio. Da li se nalazi u nekom muzeju na teritoriji biše SFRJ ili savezničkih zemalja? To je vrlo važno utvrditi.
Drugo, o ordenu. Za to znam, ali jesi li pročitao tekst obrazloženja i znaš li u kom istorijskom kontekstu je dodijeljen. Rat nije trajao od decembra 1941. do decembra 1944. godine, a nakon rata se Jugoslavija približila SSSR-u. U žiži hladnog rata moralo se raditi na destabilizovanju režima svim sredstvima, pa i veličanjem "legendarnog gerilca". Sa tom praksom se prestalo kada je, nakon rezolucije IB-a, Jugoslavija pošla vlastitim putem, bez ostale "komunističke braće". Tada je počeo program pomoći "komunističkoj" Jugoslaviji, jer im ruski tenkovi nisu "visili iznad Trsta", već su dobili novu tampon-zonu između ruskih trupa u Mađarskoj i američkih u Italiji. Da je do istupanja/isključivanja Jugoslavije iz IB-a došlo samo malo ranije, nikome ne bi palo na pamet da odlikuje Dražu.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 21:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sinny je napisao:
I posle svega toga ti i dalje se drzis svoga da nema nacionalizma u Evropi i da ga kod nas nece biti kad udjemo u tu Evropu?!?!?!

Ako nacionalizam ne nestane, on u svakom slučaju neće imati odlučujuću ulogu u politici, kakvu danas, na žalost, ima.
Politička pitanja u civilizovanom svijetu se vrte oko ekonomije, standarda, zaštite okoline, a ne prebrojanja žrtava ne samo posljednjeg rata, nego ratova od kada je svijeta i vijeka.

Vrh

PostPoslato: 29 Dec 2009, 23:34 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

laoce je napisao:
Debelo si u krivu sto se tice Francuza, to su najveci nacionalisti u Evropi

Nije ni čudo. Pa samim zakonom desničarske stranke u republičkoj skupštini traže da se zabrani nošenje Muslimankama dimije kada su ti njihovi običaji i obredi.. iako je Muslimana u Francuskoj pozamašen broj, na svaki način desničari žele da ih diskriminišu.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2010, 18:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
Наравно..
Национализам у ЕУ неће нестати, то је сигурно.
Чак шта више, рат у ЕУ неизбјежан у наредних 50 година .. и то рат између Европљана и "дошљака" ..

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2010, 18:30 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

civi je napisao:
Sinny je napisao:

Ako nacionalizam ne nestane, on u svakom slučaju neće imati odlučujuću ulogu u politici, kakvu danas, na žalost, ima.
Politička pitanja u civilizovanom svijetu se vrte oko ekonomije, standarda, zaštite okoline, a ne prebrojanja žrtava ne samo posljednjeg rata, nego ratova od kada je svijeta i vijeka.

Vjerovatno ekonomija, standard i zaštita okoline su glavni razlozi referenduma u Švajcarskoj o zabrani minareta.

Vrh

PostPoslato: 01 Jan 2010, 21:01 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

XentoniX je napisao:
Чак шта више, рат у ЕУ неизбјежан у наредних 50 година .. и то рат између Европљана и "дошљака" ..

Misliš na imigrante ili one koji su već dobili državljanstvo neke zemlje članice EU, a prije toga su se doselili iz nekud ?
Pa i sada se vodi jedan vid ratovanja između vlasti jedne države protiv imigranata koji su se ne zakonito naselili u zemlje EU. Primjer je Grčka koja ima velikih problema sa stranim imigrantima i gdje vlasti sprovode rigorozne mjere kako bi ih transportovale u zemlje odakle su i došli. Tu su i Italija, Francuska, Njemačka, Švajcerska.. u kojima ima ljudi sa neriješenim statusom, a prikrivaju se od vlasti, da ih ne bi transportovale u rodnu zemlju.
To jeste veliki problem za EU, ali sami po sebi imigranti su nejaki protiv uticajnih zemalja, članica EU i koje su u NATO savezu. Ukoliko takva situacija eskalira, "NATO (evropske države) će je u krvi u gušiti" i protjerati sve imigrante.

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 02:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Jun 2005, 02:03
мислим на све који су дошли однекуд, који нису аутохотни европљани..
само је питање времена кад ће се закувати.
то је бар моје скромно мишљење. :)

Дрзнеш ли даље?...

Ал' један израз, једну мисао
Чућеш у борбе страшној ломљави
"Отаџбина је ово Србина!..."

Vrh

PostPoslato: 02 Jan 2010, 09:38 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

XentoniX je napisao:
мислим на све који су дошли однекуд, који нису аутохотни европљани..
само је питање времена кад ће се закувати.
то је бар моје скромно мишљење. :)

Ako razmišljaš da će biti sukoba unutar EU to nije skromno mišljenje, to je vrlo ozbiljno i poučno mišljenje jer se radi o vrlo ozbiljnim temama za EU.
Primjera radi, nema te države članice EU koja ima relativno stabilan prirodni priraštaj i da ima solidan rast nataliteta. Turci u Francuskoj (najveća nacionalna manjina jedne države u cijeloj EU) ima najveći natalitet čime će se za 50 godina demografska struktura stanovništva drastično promjeniti. Nešto slično kao i u Srbiji. U cijeloj Šumadiji starosna godina je 43,3 , a u Preševskoj dolini (regija u Srbiji nastanjena Albancima) 23,1.
To nam itekako nešto govori i ide u prilog tome što ti govoriš.
Ali za takav poduhvat suprotstavljanja državi članici EU i NATO ti znaš kakve poslijedice mora da snosiš. Mora se znati da NATO raspolaže visokom vojnom tehnologijom i trenutno je jedini i najjači vojni blok u svijetu.
Šta hoću da kažem.. Ti možeš imati ljudstvo, možeš imati oružje, ali ne možeš imati tehnologiju koja će te samljeti ko mljeveno meso. To je isto kao kada bi se u jednom sukobu jedna strana koristila puške, bazuke, tenkove.. a druga strana mačeve, strijele, koplja itd..
I kada bi bio taj sukob unutar EU sa doseljenicima, imigrantima mislim da bi države EU i članice NATO to poubijale i protjerale da se više nikada ne vrate. Nešto slično što je Hitler uradio Jevrejima u Poljskoj i svim ostalim područjima gdje ih je zatekao.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 821 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 42  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]