banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 12:00

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3
Autoru Poruka
PostPoslato: 20 Dec 2009, 14:20 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
Film bi trebao doći tek za dve godine, nema još dovoljno podataka o njemu, čak i za te glumce stoji "rumored".

Vrh

PostPoslato: 23 Dec 2009, 23:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Pogledah sad LOTR - Dve kule.
Mogu reci da me, nakon citanja knjige, iznervirao par puta.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2009, 11:59 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
Ja, sa druge strane, obozavam kad LoTR film(ovi) nerviraju ljubitelje LoTR knjige, jer sam jednostavno zao :D Iako sam knjigu citao prije film(ov)a, to nije umanjilo uzivanje u istim. Film(ov)e posmatram kao zasebnu cjelinu, i svjestan sam da su se neki kompromisi morali uraditi da radnja ne bi bila razvodnjena, da bi se neke stvari bolje objasnile a da nije potroseno mnogo vremena. Zato smatram da su i knjiga (kazem knjiga, jer je sam Tolkin rekao da se radi o jednoj knjizi, iz prakticnih razloha podijeljenoj u tri dijela) i film sjajni u svom domenu. Ima slabih knjiga po kojima su pravljeni slabi filmovi. Ima slabih knjiga po kojima su napravljeni sjajni filmovi. Ima sjajnih knjiga po kojima su snimljeni traljavi filmovi, a ima i sjajnih knjiga po kojima su snimljeni sjajni filmovi. Ja sam zagovornik ove posljednje teze. Ko tako ne misli postao Selobinom vecerom :D

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2009, 13:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Jeste li citali knjige koje prethode gospodaru prstena?

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2009, 13:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
Nikad mi nijedan film nije bio bolji od knjige, jer se na platnu nikad ne može dočarati unutrašnje preživljavanje junaka.
Navešću dvije knjige koje mi padoše na pamet, knjiga "Jadnici" Victor Hugo i "Ptice umiru pjevajući" Colleen McCullough.
U prvom slučaju razočarenje filmom nakon pročitane knjige, u drugom slučaju oduševljenje knjigom u odnosu na prije pogledan film.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2009, 13:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Talija je napisao:
Nikad mi nijedan film nije bio bolji od knjige, jer se na platnu nikad ne može dočarati unutrašnje preživljavanje junaka.
Navešću dvije knjige koje mi padoše na pamet, knjiga "Jadnici" Victor Hugo i "Ptice umiru pjevajući" Colleen McCullough.
U prvom slučaju razočarenje filmom nakon pročitane knjige, u drugom slučaju oduševljenje knjigom u odnosu na prije pogledan film.

E jebiga....jadnici su malo skakljivi za uporedjivanje filma i knjige....Onakvu knjigu ne bi moglo opisati deset filmova...

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2009, 14:00 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Dec 2006, 11:40
skeva je napisao:
Talija je napisao:

E jebiga....jadnici su malo skakljivi za uporedjivanje filma i knjige....Onakvu knjigu ne bi moglo opisati deset filmova...

Da, upravo to, neke knjige ne treba ni pokušavati ekranizovati, jer se jednostavno ne mogu dočarati.
Lagane fabule mogu proći.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2009, 14:24 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

skeva je napisao:
Jeste li citali knjige koje prethode gospodaru prstena?

Hobit prethodi. Silmarilion se može čitati prije i poslije, bolje poslije. Čitao sam sve to.

Preporučio bih knjigu "Tolkinov prsten" od Dejvid Deja. Odlična.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2009, 14:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

nisam citao tu knjigu, o cemu se radi?

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2009, 15:17 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

A babe koje su bolje od zaba?

Ovdje se radi o dva razlicita medija, i mislim da, ma koliko se cinilo da ima osnove za poredjenje, ono nikad nije na mjestu. Vecina ocekuje da reziseri knjige shvataju kao puki scenario, te doslovno prenesu radnju. Medjutim, film ne cini samo radnja. U to me sinoc po ko zna koji put uvjerio "Avatar". Film je, rekao bih cak prvenstveno, vizuelni medij. Filmovi koji sve polazu na fabulu, ne koriste svoj potencijal do kraja. Ko jos zeli da gleda "Zlocin i kaznu" snimljenu do tancina kao u knjizi? (Ovu recenicu sam negdje procitao, ali nemam pojma gdje.) Mislim da je najveca vrijednost i ljepota filmova radjenih po knjigama upravo ta vizija, tumacenje koje im reziser da. Tako da, ne smeta mi kad film odstupa od knjige.
Naravno, postoji mnogo izuzetaka. Nije svaku knjigu jednako lako/tesko snimiti kao film. Neka dopusta vise, neka manje odstupanja. Neki reziseri potpuno promase originalnu poentu (nekad je to i dobro), ali mislim da su sve to nacini na koje nastaje nova umjetnost.

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2009, 16:48 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Tolkinov prsten" Dejvid Dej

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2009, 17:17 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
Popokatepetl je napisao:
A babe koje su bolje od zaba?

Ovdje se radi o dva razlicita medija, i mislim da, ma koliko se cinilo da ima osnove za poredjenje, ono nikad nije na mjestu. Vecina ocekuje da reziseri knjige shvataju kao puki scenario, te doslovno prenesu radnju. Medjutim, film ne cini samo radnja. U to me sinoc po ko zna koji put uvjerio "Avatar". Film je, rekao bih cak prvenstveno, vizuelni medij. Filmovi koji sve polazu na fabulu, ne koriste svoj potencijal do kraja. Ko jos zeli da gleda "Zlocin i kaznu" snimljenu do tancina kao u knjizi? (Ovu recenicu sam negdje procitao, ali nemam pojma gdje.) Mislim da je najveca vrijednost i ljepota filmova radjenih po knjigama upravo ta vizija, tumacenje koje im reziser da. Tako da, ne smeta mi kad film odstupa od knjige.
Naravno, postoji mnogo izuzetaka. Nije svaku knjigu jednako lako/tesko snimiti kao film. Neka dopusta vise, neka manje odstupanja. Neki reziseri potpuno promase originalnu poentu (nekad je to i dobro), ali mislim da su sve to nacini na koje nastaje nova umjetnost.

Poenta ovolikog posta je da se pohvališ da si gledao Avatar? :D
Zaboravio si ono glavno...Kada gledaš film,nakon pročitane knjige,očekuješ da se likovi,mjesta,predjeli pojave onakvi kakvim si ih ti zamišljao......

Vrh

PostPoslato: 24 Dec 2009, 17:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Hehe, ne, vec sam se "hvalio" na temi o Avataru. Ali je svakako primjer vizuelnog potencijala koji film nosi, u stvari je to kod njega stavljeno u prvi plan.

A sto se tice situacije da "očekuješ da se likovi,mjesta,predjeli pojave onakvi kakvim si ih ti zamišljao", dok sam pisao prethodni post imao sam na umu bas identicnu misao. Zamisli koliko ljudi cita odredjenu knjigu, svi imaju vizije, ocekivanja kako nesto izgleda, kakvo bi trebalo da bude. Kad bi jedan reziser bio vodjen takvim stvarima, nikad nista ne bi snimio. Licno, najvise volim kad je reziser ljubitelj (da izbjegnem rijec fan) knjige koje ekranizuje, tad steknem utisak da posao nije samo "odradjen". E sad, i reziser je na kraju samo obican covjek sa sopstvenim dozivljajem, samo ima tu srecu/znanje/talenat/pare (ili sve odjednom :D ) da moze da snima filmove. Normalno je da ce biti mnogo ljudi kojima nece sve biti potaman.

Nesto jos razmisljam, kakoje tehnologija sve naprednija i jeftinija, vjerujem da ce biti sve vise amaterskih "fan projekata", poput "Hunt for Golum", pa ce valjda tako svaki nezadovoljni obozavalac moci sa kamerom i par jarana da snimi svoju interpretaciju :D

Vrh

PostPoslato: 25 Dec 2009, 13:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Okt 2006, 17:20
Popokatepetl je napisao:
Ja, sa druge strane, obozavam kad LoTR film(ovi) nerviraju ljubitelje LoTR knjige, jer sam jednostavno zao :D Iako sam knjigu citao prije film(ov)a, to nije umanjilo uzivanje u istim. Film(ov)e posmatram kao zasebnu cjelinu, i svjestan sam da su se neki kompromisi morali uraditi da radnja ne bi bila razvodnjena, da bi se neke stvari bolje objasnile a da nije potroseno mnogo vremena. Zato smatram da su i knjiga (kazem knjiga, jer je sam Tolkin rekao da se radi o jednoj knjizi, iz prakticnih razloha podijeljenoj u tri dijela) i film sjajni u svom domenu. Ima slabih knjiga po kojima su pravljeni slabi filmovi. Ima slabih knjiga po kojima su napravljeni sjajni filmovi. Ima sjajnih knjiga po kojima su snimljeni traljavi filmovi, a ima i sjajnih knjiga po kojima su snimljeni sjajni filmovi. Ja sam zagovornik ove posljednje teze. Ko tako ne misli postao Selobinom vecerom :D

Pazi, ne pravim se pametan niti glumim nekog okorjelog fana. LOTR kao film i dalje obozavam i smatram da ih treba posmatrati zasebno od knjige ali mi djeluje da su neke stvari mogle manje odstupati.

Vrh

PostPoslato: 19 Feb 2010, 16:50 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2009, 21:36
Danas odem u Merkator po Lord of the rings koleksn i prodano....... A hobita sam procitao za sedmicu dana.......... I od tada se smaram.......Nije mi se dalo ici,i etto sad belaja......

Bio jednom jedan djecak, koji je zivio u jednoj staroj kuci u sumi.On je svaki dan isao da sakuplja lisce za svoju ovcu Kicu. I tako je on sakupljao i sakupljao, kada je sakupio otisao je na Tahiti da se okupa, jer je smrdijo. Umro je on.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 55 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3

Sva vremena su u UTC [ DST ]