banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 10:26

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 
Autoru Poruka
 Tema posta: meritokratija
PostPoslato: 15 Dec 2009, 23:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
Citiraj:
Meritokratija je vođstvo, teoretski zasnovano na zaslugama, talentu, veštini, inteligenciji i drugim relevantnim veštinama pre nego na osnovu nasleđa (aristokratija), bogatstva (plutokratija) ili volje većine (demokratija).

divno, krasno, najbolje, ali kako do doci do toga?

Vrh

Tema posta: Re: meritokratija
PostPoslato: 16 Dec 2009, 21:47 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Helou (zamisliti Irenu iz Bitangi i princeza :lol: )
Pa zar niko nema komentar? :angry4:

Primjeri za drzave kojima je vlada najpribliznija meritokratiji su Singapur i Finska.
Takodje,
Citiraj:
Although formal meritocracies are uncommon online, informal ones are quite prevalent. They often occur in online games such as MMORPGs where the best players are more likely to become guild leaders or be otherwise influential although the ability to invest large amounts of time and/or money is also important.

Further, due to the nature of online interaction, where identity and anonymity are more readily managed then in direct interaction, the effects of social inequity can often be discounted in online communities. Intelligence, effort, education, and personality may be readily conveyed in an online interaction but a person's gender, race, religion, and social standing can be easily obfuscated or left entirely unsaid.

Zivio internet :lol:

Evo i jedan link: http://www.meritocracy.org.uk/

Vrh

PostPoslato: 17 Dec 2009, 16:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Ја бих пре рекао да је Финска спој меритократрије и демократије као и све "старе земље ЕУ", с том разликом што је демократија јача у односу на меритократију.

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2009, 13:52 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

nego, kad bi se osnovala meritokratska stranka u BiH, da li biste glasali za nju (ne necu je ja osnovati, imam neke paklene druge planove :D )?
mislim, dosta mi je nacionalizma i zloupotrebe nacionalnih/vjerskih osjecaja zarad extremne korupcije i ratova, a vjerujem da nisam jedina.
ne znam skoro nista o politici, ali me zanima ako moze neko ko poznaje stvari bolje od mene, koje su prepreke meritokratiji u BiH i kako ih prevazici?

Vrh

PostPoslato: 18 Dec 2009, 13:54 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Avg 2007, 14:39
Ma u BiH je stvarno uzaludno glasati i ne vidim da ce se ta situacija promeniti jos duze vremena

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 11:58 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Sto se tice sposobnosti, posto svi ljudi nemaju iste sosobnosti onda je opet i ta meritokratija nepravedan sistem. posto nemam pojma o drustvenim naukama ne znam kako se zove sistem gdje bi svi bili priblizno jednaki bez obzira na nasljedje, sposobnosti itd.
Sto se tice danas, najpravedniji sistem bi bio socijaldemokratija, ali ona socijaldemokratija koja vlada u recimo Svedskoj, Danskoj, Britaniji itd, iako se to mozda tako kod njih ne zove, ali imaju sve odlike toga jer pomazu da i najugrozeniji slojevi stanovnistva imaju od cega da prezive, a ko ima vece sposobnosti on moze i da napreduje i to je pravedno.

Ovo sto je kod nas sad nije socijaldemokratija(iako je tzv socijaldemokratska partija na vlasti), niti se priblizilo socijaldemokratiji. Ovo kod nas je zakon jacega, povlastenijega, bezobraznijega. U par rijeci ovo kod nas je evolucija na djelu kao u zivotinjskom svijetu, veci prozdire manjeg, dakle ko jaci taj tabaci, dakle nije vidjelo socijaldemokratije. Ali prava socijaldemokratija bi bila u ovom nesavrsenom svijetu najbolji sistem.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 12:05 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

jellyfish je napisao:
Sto se tice sposobnosti, posto svi ljudi nemaju iste sosobnosti onda je opet i ta meritokratija nepravedan sistem. posto nemam pojma o drustvenim naukama ne znam kako se zove sistem gdje bi svi bili priblizno jednaki bez obzira na nasljedje, sposobnosti itd.
Sto se tice danas, najpravedniji sistem bi bio socijaldemokratija, ali ona socijaldemokratija koja vlada u recimo Svedskoj, Danskoj, Britaniji itd, iako se to mozda tako kod njih ne zove, ali imaju sve odlike toga jer pomazu da i najugrozeniji slojevi stanovnistva imaju od cega da prezive, a ko ima vece sposobnosti on moze i da napreduje i to je pravedno.

Ovo sto je kod nas sad nije socijaldemokratija(iako je tzv socijaldemokratska partija na vlasti), niti se priblizilo socijaldemokratiji. Ovo kod nas je zakon jacega, povlastenijega, bezobraznijega. U par rijeci ovo kod nas je evolucija na djelu kao u zivotinjskom svijetu, veci prozdire manjeg, dakle ko jaci taj tabaci, dakle nije vidjelo socijaldemokratije. Ali prava socijaldemokratija bi bila u ovom nesavrsenom svijetu najbolji sistem.

...sa meritokratama u logistici :D

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 14:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
jellyfish je napisao:

pa znas sta, meni ovo ne zvuci lose, ovako na prvu, da mastam malo :)

sta bi moglo biti pravednije po drustvo, nego da vladaju oni najsposobniji, a cija bi se sposobnost ocijenjivala po nekim relevantnim kriterijumima
tacno je da su u nekoj mjeri sposobnosti urodjene, i sta sa tim? priroda je bila nepravedna pa bismo mi trebali to ispravljati tako sto cemo, krioz arsitokratke ili demokratske mehanizme, manje sposobne za drustveno koristan rad ali zato recimo manipulativno obdarene, postavljati na vlast i tako stetiti drustvu u cjelini?
aristokratsko i demokratsko uredjenje su puno dalje, po meni, od ideala pravde
aristokratija se zasniva na nedostatku izbora
demokratija na manipulativnoj moci i sposobnosti vrbovanja

naravno, meritokratski postavljeni autoriteti bi imali iste zakonske obaveze kao ostali, njihova povlastenost bi se ogledala "samo" u pravu na donošenje političkih i ekonomskih odluka, dok bi u svakom drugom pogledu bili izjednačeni po pravima sa ostalima

naravno, ovakvo uredjenje nosi brojne rizike i zamke, i nezamislivo mi je njegovo uvođenje kod nas u bilo kom obliku (to bi se pretvorilo u neku mutaciju korupcije, totalitarizma i nepotizma) a ni u drugim, osvjestenijim zemljama, kako vidim, ne postoji u cistom obliku

uz dobrocudnu pretpostavku da nasa civilizacija napreduje, i uz maksimalno povjerenje u ljudski rod, vidim meritokratiju kao naprednu verziju demokratije, gdje bi narod narod bio naucen da prepozna i izglasa pravu vrijednost

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 27 Dec 2009, 19:21 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Svaka vladavina zasnovana na nekom apsolutnom načelu ima tendenciju da se pretvori u despotizam, bilo da je to birokratizam, teokratizam, meritokratizam ili nešto drugo. Oligarhija koja ne mora da polaže račune bilo kome može da ostane na vlasti praktično u nedogled jer ne postoji mehanizam da bude promijenjena na bilo koji način osim onog koji sama odredi. Zato se demokratija (još uvijek) čini kao bolji oblik vladavine. Naravno, demokratski izabrana vlada, ako je mudra, treba da se sastoji se od sposobnih a ne podobnih. Pored toga, svaki od članova vlade (ili drugog oblika uprave) može da angažuje razne stručnjake (savjetnike), koji će da ga upute u specijalne stvari koje ne mora baš svaka osoba da zna. Jer, morate priznati, niko nije rođen da bude istovremeno atomski fizičar, ekonomista, advokat, itd.
Svi smo različiti, ali resursi postoje i najbolje što jedno društvo može da učini je da koristi svoje resurse optimalno.
Druga je stvar što se pojam demokratije svuda zloutpotrebljava i što je umjesto vladavine naroda (u izvornom obliku) postala vladavina u ime naroda; umjesto vladavine većine postaje vladavina u ime većine. Trenutno manjina, koja vlada u ime većine, ne želi da se odrekne svih povlastica koje vlast nosi, ali se nadam da će u nekoj, ne tako dalekoj budućnosti biti moguće da putem elektronskog plebiscita (putem interneta) svaki građanin može da glasa o važnim pitanjima, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. To bi po meni bila prava, direktna demokratija. Neko će sada reći da referendum već postoji kao instrument, ali ruku na srce, na koliko referenduma ste učestvovali u posljednjih, recimo deset godina? Jedan od razloga zbog čega se referendumi ne organizuju tako često je što su skupi. Druga bi stvar bila da se referendumi održavaju jednom sedmično, isključivo elektronski, Trošak bi bio zanemarljiv a narodna volja jasna. Naravno, u početku bi bilo i velikih promašaja zbog našeg urođenog mentaliteta, ali kada bi to dovelo do posljedica po džep svakog pojedinca, svijet bi se brzo uozbiljio i počeo stvarno da donosi odluke koje leže u opštenarodnom interesu.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 9 Posta ] 

Sva vremena su u UTC [ DST ]