banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 04 Maj 2025, 22:11

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Laibach
PostPoslato: 04 Dec 2009, 02:14 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Slika
Nastali su 1. lipnja 1980. godine u slovenskom industrijskom gradu Trbovlju. Ime su uzeli po njemačkom nazivu za Ljubljanu. Ispočetka su djelovali s grupama "Irwin" i "Crveni pilot", no vrlo brzo pripremaju vlastiti projekt, "Rdeči revirji" (Red district), kako bi ismijali političku strukturu u Trbovlju. Zbog neodgovorne uporabe crnih križeva kao simbola, nastup im je zabranjen još prije premijere.
Laibach je prvi koncert održao u siječanju 1982. u Ljubljani. Iste godine na smotri "Novi rock" u Ljubljani događa se incident, jer je njihovog frontmena, Tomaža Hostnika, netko pogodio bocom u lice. Tomaž je krajem iste godine počinio samoubojstvo. Još jedan provokativan nastup imali su u Zagrebu, kada su na platnu tijekom koncerta prikazali lik J. B. Tita i muški spolni organ. Policija je prekinula nastup, ali nitko nije završio u zatvoru. Jedan njihov TV intervju (23. lipnja 1983.) je izazvao takve burne reakcije da im je zabranjeno javno pojavljivanje i korištenje imena "Laibach". No, nisu se previše obazirali na to pa ubrzo kreću na veliku turneju s engleskim sastavom "Last Few Days". Ta je turneja izazvala veliku pozornost europskih medija, koji nisu očekivali provokativne nastupe benda koji dolazi iz socijalističke zemlje. Nakon europskog uspjeha počinju upotrebljavati znakovlje Trećeg Rajha, što izaziva burne proteste u cijeloj zemlji. U početku su pjevali na njemačkom jeziku, ali su se kasnije opredijelili za engleski jezik. 1984. godine preselili su se u London, a glume čak i u filmu Stanleya Cubricka, "Full Metal Jacket".
Svoj prvi album objavili su 1985. godine, ali zbog zabrane na ploči nije bio ispisan naziv grupe, već samo njihov simbol. Kasnije potpisuju ugovor s engleskom producentskom kućom, "Mute Records", koja izdaje njihov album "Opus Dei". Zbog korištenja tog naziva tužila ih je istoimena katolička institucija, ali je Laibah dobio spor.
Desetogodišnjicu postojanja obilježili su prvim koncertom u rodnom gradu 21. prosinca 1990. Tom su prilikom objavili osnivanje vlastite utopijske države koja ima svoju zastavu, novac i putovnicu. Svoja viđenja događanja na prostorima SFRJ početkom 90-ih, izdaju na albumu "NATO", na kojem se nalazila i tema "Marš na Drinu" kojom su provocirali zagrebačku i sarajevsku publiku.
Za 27 godina postojanja, Laibach je često mijenjao članove, ali nikada nisu koristili osobna imena, već su svaki od njih bili Laibach. Sami sebe ne smatraju kontroverznima iako su njihovu cijelu karijeru obilježili skandali i incidenti. http://hr.wikipedia.org/wiki/Laibach
website: http://www.laibach.nsk.si/
Odlican dokumentarac: http://video.google.com/videoplay?docid ... en&view=2#
Da li uopste u BL ima ljubiteta ove grupe!?

Vrh

Tema posta: Re: Laibach
PostPoslato: 06 Dec 2009, 02:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2007, 10:54
Block out je napisao:
Slika
Da li uopste u BL ima ljubiteta ove grupe!?

nema, ti si jedini. i pored toga što je Laibach gostovao u Banjaluci prije 19 godina, a što je, imam dojam po uvodnom postu, bilo prije nego što si ti čuo za Sloveniju. jesam pogodio?

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2009, 04:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Jesi. Zakljucajte temu!

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2009, 13:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
Zasto da se zakljucava......
Eto osim tebe slusam i ja Laibach.......doduse ne tako mnogo ali slusam.......dobra grupa, mnogo uticala na Rammstein

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2009, 15:17 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Shabban je napisao:
Zasto da se zakljucava......
Eto osim tebe slusam i ja Laibach.......doduse ne tako mnogo ali slusam.......dobra grupa, mnogo uticala na Rammstein

Ma to je samo bio odgovor na ironicni post doticnog!
Citiraj:
nema, ti si jedini

:wink: Samo opusteno!

Vrh

PostPoslato: 06 Dec 2009, 21:59 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Feb 2009, 01:51
Evo i ja slusam. i to od skora. od kad su zadnji put bili u bl. omiljena mi stvar: Tanzt mit Laibach:)

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”

Vrh

PostPoslato: 07 Dec 2009, 16:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=W7SFcB0vOhQ[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-zSRcFxZVAA[/youtube]
Citiraj:
Evo i ja slusam. i to od skora. od kad su zadnji put bili u bl. omiljena mi stvar: Tanzt mit Laibach:)

Taj koncert mi je mozda i najbolji kojem sam prisustvovao u BL!

Vrh

PostPoslato: 08 Dec 2009, 20:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Feb 2009, 01:51
Block out je napisao:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=W7SFcB0vOhQ[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-zSRcFxZVAA[/youtube]
Citiraj:

Taj koncert mi je mozda i najbolji kojem sam prisustvovao u BL!

Jeste. Pravi performans. Samo sto je vise od pola dvorane uz negodovanje napustilo svirku. Nidje veze...Volio bih da jos jednom dodju.Slucajno sam se zadesio na njihovoj press konferenciji i tu sam cuo izjavu vijeka ( za mene): Rat na ovim prostorima i raspad Jugoslavije je posljedica lose muzike:)

“Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.”

Vrh

PostPoslato: 09 Dec 2009, 21:39 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pa upravo to, poznata BL publika! :( Mada meni prvi put da se nisam isfurao zbog toga, samo sam stajao u mjestu hipnotisan! :oops:
Bez obzira na sve, opet mi je koncert bio bolje nego na exit-u 1-2 ranije! Vjerovatno zbog bolje vizuelne prezentacije...
E da, upravo veceras sviraju u Pragu...a ja 2h od Praga!...nemerem zbog ispita! :-?

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2009, 11:16 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Okt 2003, 23:13
Da, da, da koncert Laibacha u BL je takodje i po meni nesto najbolje sto sam vidio u ovom gradu od kad ja idem na svirke, mada ne znam Block Out druze stari :wink:, ja sam pao na dupe na Exitu 05 mozda iz prostog razloga sto sam tad jednostavno prvi put napokon vidio Laibach uzivo, mnogo vishe mi je lezala setlista sa WAT toura nego sa VOLK-a.

Bilo bi super da postoji neko na forumu ko je bio na tom koncertu u dvorani Mejdan 1990. godine pa da nam prenese utiske, tad je to za prostore ex yu bio zaista specifichan performans (kao shto je i sada) i ostaje u sjecanju jer oni tome pristupaju jako ozbiljno.

Vecheras u Pragu, tour sa Juno Reactorom? Shteta shto ne mozesh ici, bice tu starih stvari sa pochetka djelovanja Laibacha i ne vjerujem da ce se moci to ponovo ispratiti. A i znash sam da bi ti bilo vatreno u Pragu xexe 8) 8) . Sve u svemu, da nam ti polozish ispit!

Vrh

PostPoslato: 10 Dec 2009, 11:21 
Urednik
Urednik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Maj 2007, 07:50
U nedjelju ih gledam u SKC-u u BG-u 8)
Inace prvi put takodje u BL prije par godina ostao sam skamenjen, vise sam ih gledao nego slusao...Impresivno.

Vrh

PostPoslato: 11 Dec 2009, 19:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 08 Mar 2005, 02:21
Nedelja, SKC, tamo sam Slika

Vrh

PostPoslato: 12 Dec 2009, 07:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 11 Feb 2007, 12:36
Uh sutra.+ Poslastica... + Juno calling :D

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 20:54 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

I kako prodje svirka? :o

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 21:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2008, 19:04
Supporter je napisao:
Da, da, da koncert Laibacha u BL je takodje i po meni nesto najbolje sto sam vidio u ovom gradu od kad ja idem na svirke, mada ne znam Block Out druze stari :wink:, ja sam pao na dupe na Exitu 05 mozda iz prostog razloga sto sam tad jednostavno prvi put napokon vidio Laibach uzivo, mnogo vishe mi je lezala setlista sa WAT toura nego sa VOLK-a.

A je li iko bio na Beer festu ove godine mozda?
Uvjeren sam da je koncert Laibacha na Beer festu zajebao ovaj u BL pa i taj na EXIT-u. Meni jedan od najboljih koncerata na Beer festu. odlican performans i odabir pjesama.

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 21:43 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Apr 2008, 01:45
Smaraju do jaja...

Vrh

PostPoslato: 15 Dec 2009, 22:37 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Svirka prođe odlično, znači oduvali su, taj bend je institucija :D i tu nema mnogo da se doda. Nisam ih odavno slušao pa nisam baš "obnovio gradivo" što se tiče njihovih pjesama (išao sam uglavnom zbog Juno Reactora) ali što se tiče nastupa i utiska koji je ostavio na mene mogu reći samo - čisto savršenstvo :)

Vrh

PostPoslato: 16 Dec 2009, 22:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Elvis Presley je napisao:
Supporter je napisao:

A je li iko bio na Beer festu ove godine mozda?
Uvjeren sam da je koncert Laibacha na Beer festu zajebao ovaj u BL pa i taj na EXIT-u. Meni jedan od najboljih koncerata na Beer festu. odlican performans i odabir pjesama.

Pojma nemam, svjestan sam da je na exitu 05 Lajbah bio odlican, sjecam se performansa, hiljade ljudi, super atmosfera ali me ovaj u Boriku vise odradio, pojma nema zasto. :oops: Mozda sto sam vise piva popio :D , ili sto bio upuceniji sta rade!
Obicno prva svirka nekog benda ostavi najjaci utisak al' eto, meni se desilo obrnuto! :P

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 15:40 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Okt 2003, 23:13
Laibach 4. juna na Kastelu (Nato, WAT, Volk repertoar), a 5. juna na istom mjestu izvode LAIBACHKUNSTDERFUGE program.

http://www.laibach.nsk.si/concerts_new_2009.html

Vrh

PostPoslato: 01 Mar 2010, 15:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

yes yes yes! :blob6:

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 35 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća