banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 21:41

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 96 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: MATRIX Reloaded
PostPoslato: 15 Maj 2003, 21:06 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2002, 20:30
Kada sam vidio reklamu....Bilo je kao u crtanom!Vilica se otegla do poda!Mislim da ce to biti jedan od najboljih filmova svih vremena.Jedva cekam 22.!A vi?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2003, 21:36 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 01 Nov 2002, 09:44
Jeste, i mi jedva cekamo :D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 15 Maj 2003, 22:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 26 Okt 2002, 18:20
Samo se nadam da ce razviti onu sjajnu filozofiju iz prvog dijela a ne iskoristiti popularnost prvog dijela i napraviti jedan obican americki film ali vidjecemo.Bilo bi steta za jedan,nadam se kultni serijal.

Poslednji put menjao qq dana 16 Maj 2003, 19:28, izmenjena samo jedanput

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2003, 10:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
qq je napisao:
Samo se nadam da ce razviti onu sjajnu filozofiju iz prvod dijela a ne izkoristiti popularnost prvog dijela i napraviti jedan obican americki film

To se i ja nadam. Volio bih da se film ne bazira isključivo na efektima već i na filozofiji i porukama koje su činile temelj prvog dijela.
S obzirom da je priča za sva tri dijela postojala i prije snimanja prvog dijela što upućuje na to da drugi dio nije "izmišljen" samo da zgrne lovu zahvaljujući popularnosti prethodnika moglo bi biti da duhovna strana filma ostane na nivou.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2003, 10:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pronašao sam na drugom forumu komentare nekih koji su gledali Matrix Reloaded koji se počeo prikazivati juče.

Citiraj:
Matrix Reloaded je genijalan film! Uostalom, kao i Matrix 1. Ja se ne lozim na akciju i specijalne efekte, ali u oba dela su mi simpaticni i pojacavaju dramsku radnju. Ono sto mi se svidjalo jos od leta 99-e je sjajna prica i ideja. Pravo da kazem, nisam ocekivao da Matrix 2 ima toliko interesantnu pricu, mislio sam da ce biti dosta akcije i prostog cekanja na rasplet u Matrix 3. Prevario sam se! Trenutno mi se cini da Matrix 2 ima jos bolji sadrzaj nego Matrix 1 (kad ga budem pogledao jos 9 puta znacu zasigurno, hehe). Film je pun odlicnih filozofskih fragmenata i bas navodi na razmisljanje.

Ukratko, nisam nasao bolju elaboraciju totalitarnosti i ljudskih nesloboda jos od Orvelove "1984". Primeri za razmisljanje: Brozov ili Milosevicev rezim, lazni moral i skrupule, zapadno potrosacko drustvo...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 16 Maj 2003, 20:39 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2003, 21:02
jedva cekam 22. da se opet vratim takvom dozivljaju kao sto je matrix. i nadam se da sad nece vaziti ono pravilo da su nastavci bezze, mada kada je matrix u pitanju ne vaze pravila :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2003, 13:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Jos nekoliko dana, mada mene ne hvata tolika frka, imama osecaj da cu biti odusevljen efektima, ali da ce prica da zataji, mozda se varam, ali imam takav osecaj.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2003, 15:27 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 03 Jan 2002, 01:00
Nešto malo kritika na koje sam naletio. Slovo na kraju je ocjena, američki sistem ocjenjivanja. Kako vidim, film baš i nije dobro prošao kod kritike. Opet, kritika i publika su redovno u nekakvoj opoziciji.

Chicago Sun-Times, Roger Ebert
"It is an immensely skillful sci-fi adventure, combining the usual elements: heroes and villains, special effects and stunts, chases and explosions, romance and oratory." 
A-

Chicago Tribune, Mark Caro
"Although the technical aspects don't disappoint, the human ones do. Action scenes can't be heart-stopping if the story hasn't gotten your ticker going to begin with." 
C-

Los Angeles Times, Kenneth Turan
"If a concept is to sustain itself over a multipart story, it must make an emotional connection, and this 'Reloaded,' especially with stars cast for their lack of affect and affinity for blankness, cannot do that." 
C

MSNBC, Kirk Honeycutt
"The Wachowskis may have? started to believe in their own semimythological status, for the brothers seem to be taking themselves way too seriously." 
C-

New York Times, Elvis Mitchell
"[The Wachowski brothers] relentless love of movies, junk-food mythology and thoughtful reimagining of a future endangered by mass consumption and proliferation of pleasure to the point of soullessness makes for a heady and unusual mix." 
B-

Slate, David Edelstein
"'The Matrix Reloaded' is as messy and flat-footed as its predecessor is nimble and shapely. It's an ugly, bloated, repetitive movie that builds to a punch line that should have come an hour earlier (at least)." 
D

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2003, 15:36 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Heh.. bice dobar u svakom slucaju...
Steta sto ranije nisu "izbacili" ta dva dijela

p.s. Ili Zeleni Zub ili Vader, editujte post i stavite ubacite u ime teme slovo "T" koje nedostaje :))) Ovako kad vidim Marix - asocira me na neki deterdzent za pranje vesa/rublja ... :))

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2003, 16:52 
Pripravnik
Pripravnik

U cetvrtak je zaradio 37,5 miliona dolara,u petak 32 miliona dolara.Jedino je Spider-man finasijski bio bolji u istoriji sedme umjetnosti.Pogledajte
http://www.boxofficemojo.com/alltime/days/opening.htm

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2003, 17:34 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pronašao sam i ovu vijest

Večeras premijera drugog dela filmskog hita "Matriks"
S nestrpljenjem očekivan, drugi deo megafilmskog hita Endija i Larija Vahovskog "Matriks" (u originalu Matrix Reloaded) stiže i u naše bioskope. Hakera Nea (igra ga Kianu Rivz) zatičemo u sceni kojom se završio prvi deo - mašine su u prednosti, saznale su gde se nalazi poslednji ljudski grad i nameravaju da ga unište... Raskošniji od prvog dela (na specijalne efekte utrošeno je 100 miliona dolara), "Reloaded" ima nezaboravnu 17-minutnu scenu borbe koja je sama koštala 40 miliona dolara. Veliki zahtevi imali su i svoje žrtve: Keri En Mos je slomila nogu, Lorens Fišborn ruku, a Hjugo Viving ušinuo vrat. Kažu: vredelo je.

Čuo sam da je Keanu Rivs dao veliku cifru od svog honorara (u milionima) da se ne bi izbacile neke scene koje su bile preskupe.

A što se tiče ovih kritika na film jedina kritika koja mi je bitna je moja :D

Citiraj:
Ili Zeleni Zub ili Vader, editujte post i stavite ubacite u ime teme slovo "T" koje nedostaje

Stvarno mi nije jasno kako nisam primjetio :P
U svakom slučaju sad je ispravljeno

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 17 Maj 2003, 17:46 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2002, 20:30
Mala greska se potkrala.A sta da se radi.Ispravljeno je hvala bogu.Ne smije se grijesiti oko neceg tako bitnog kao sto je naslov. :P

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2003, 15:23 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Heh da .. za tu pricu o Keanu-u sam cuo i ja ...
Ajd' da je bar neko bio pametan a ne zeljan novca... :)

... :) ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2003, 17:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Juče u Cinema Magici su rekli da se Keanu Rivs odrekao dijela svog honorara u visini od 38 miliona dolara da se neke scene ne bi izbacile!

Šta reći?

Vjerovatno je čovjek osjetio da je to možda najveći film u kome će ikada glumiti i po kome će ga najviše pamtiti pa je kad je već tako odlučio da zbog toga da toliki svoj novac da film bude što bolji.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 18 Maj 2003, 23:25 
Pripravnik
Pripravnik

Sta ti vrijedi biti holivudski glumac ako u svojpj karijeri nemas jedan Rambo,Ratove zvijezda,Terminator,Gladijator ,Hanibala ili...Matrix.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2003, 11:22 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Iz novina...

Matriks, još brži i žešći

Još je 1999. godine, odmah pošto se u bioskopima pojavio film "Matriks", mnogobrojnim fanovima ovog revolucionarnog filmskog ostvarenja obećano da ubrzo slede i druga dva nastavka planirane trilogije. Ovom čekanju se uskoro bliži kraj

Autor: Tanja Ilić

Holivudski producenti, svesni činjenice koliko su filmski serijali popularni kod najšire publike, poslednjih godina ovu formu eksploatišu do maksimuma, o čemu, između ostalog, svedoče i novi nastavci "Ratova zvezda", "Gospodara prstenova", te filmske verzije priče o malom čarobnjaku Hariju Poteru.

Film "Matriks" je, međutim, i nastao s predumišljajem da najavi serijal, a fanovima ove naučnofantastične priče su još 1999. godine obećana dva nastavka. Njihovom čekanju sada je kraj. Naime, premijera drugog dela ovog serijala, filma "Matrix Reloaded" braće Lerija i Endija Vašovski biće održana 15. maja 2003. godine, a producenti obećavaju da će samo nekoliko meseci docnije, kažu najviše za šest meseci (što je do sada nezapamćeno) uslediti i premijera trećeg dela sage - "Matrix Revolutions".

Kontradiktorne informacije o novom nastavku megahita "Matriks", koji je u svetu zaradio više od 459 miliona dolara, podgrevala je i pojava lažnih scenarija za film, koji su se u velikom broju pojavljivali na internetu, kao i činjenica da su kreatori "Matriks" sage poznati po tome da retko govore o svom projektu. Naime, dok "misteriozna" braća Vašovski uopšte ne kontaktiraju s medijima, čuveni producent Džoel Silver (čije je ime pouzdana garancija uspeha svakog filma na bioskopskim blagajnama) samo je još više mistifikovao priču izjavom da "dva nastavka nisu odvojeni delovi, već veliki film podeljen na dve epizode". U isti mah, i glumci kao da su se zakleli na ćutanje.

Ipak, moguće je pronaći put do tačnih informacija i nekako sastaviti slagalicu. Novi "Matriks" je nastajao na različitim lokacijama, a snimanje (koje je trajalo više od 200 dana) započeto je marta 2001. godine u Ouklandu, u Kaliforniji. Za izradu specijalnih efekata u prvom delu "Matriksa" upotrebljene su revolucionarne tehnologije, što je potaklo mnoge umetnike na istraživanje tehnologija za sledeći nastavak.

Život je san
Uspeh "Matriksa" najpre se zasniva na činjenici da je u pitanju delo autentične i privlačne estetike koja se inicijalno bazira na stripovskoj ikonografiji. Sinkretizam (strip, japanski animirani filmovi, poznati kao Mange i mnogo šta drugo) na planu forme, kao i precizno razrađena mitologija na nivou sadržine, garancija su uspeha "Matriksa". Osim toga, priča "Matriksa", baš kao svojevremeno i priča "Ratova zvezda", ima takozvanu spiritualnu dimenziju. Novi nastavak "Matriksa" dodatno produbljuje i dimenziju "matriks filozofije" koja ispituje različite nivoe realnosti, vešto se poigravajući s konceptom "život je san".

Birajući glumce za prvi deo "Matriksa", braća Vašovski nisu želela da imaju posla s velikim holivudskim zvezdama. Naprotiv, osim Kijanu Rivsa i Lorensa Fišburna, ostali glumci su se proslavili upravo ovim filmom.

U nastavku pratimo dalju sudbinu junaka iz prvog dela, a u igri će im se pridružiti i niz zanimljivih sporednih likova (ulogu Persefone, recimo, igra Monika Beluči). Dakle, Neo je i dalje Kijanu Rivs ("Brzina", "Drakula", "Moj privatni Ajdaho"), a "Matrix Reloaded" istražuje (ili otkriva?) da li je Neo zaista novi Mesija. Triniti je Keri En Mos, a Morfijusa, vođu underground vojske Zajona koja se bori sa snagama Matriksa, glumi Lorens Fišburn. Među "agentima" se i dalje ističe Smit, kojeg igra Hugo Viving.

Tehno-koreografija
Radnja filma "Matrix Reloaded" se odvija za samo 72 sata, koliko je Neu potrebno da spase populaciju Zajona. Ova priča, međutim, ima i dublju emotivnu dimenziju, jer za naznačeno vreme Neo mora da spase Triniti mračne sudbine koju joj predviđa u snovima. Za razliku od emotivno snažne platonske veze koju su Triniti i Neo imali u prvom delu, ovoga puta na scenu stupa - seks. No, i fizička dimenzija ljubavi, kao novi momenat u "Matriksu", ima izvesnu mističnu i ritualnu dimenziju. U drugom delu ni Morfijus neće ostati usamljen; pojaviće se, naime, njegova bivša ljubav koju igra Džada Pinket Smit (privatno supruga glumca Vila Smita).

Revolucija koju je na tehnološkom planu izazvala pojava prvog dela "Matriksa" (u kombinaciji s koreografisanim akcionim scenama) poslednjih godina je postala kliše. Sam producent filma Džoel Silver je koristio slične efekte u filmu "Sabljarka", a poznate su i parodije u filmovima "Šrek" i "Mrak film". Čak su se i domaći filmski umetnici poigravali s "matriks fazonima", kao što je to bio slučaj u spotovima domaćih pop i folk pevača, te u filmu "Ona voli zvezdu" Marka Marinkovića.

Baš zato su braća Leri i Endi rešila da idu korak dalje u razvijanju svojih ideja. Pošto su zaključili da ih je očigledno vrlo lako imitirati, odlučili su da sličnu mogućnost ovoga puta potpuno eliminišu, pa su za potrebe svojih filmova "Reloaded" i "Revolution" kreirali potpuno novu tehnologiju koja im omogućava da urade stvari koje još niko do sada nije načinio.

Dve tragedije
U nastavcima "Matriksa" producenti obećavaju još više akcije, još složenije kompjuterske trikove, još žešće jurnjave kolima, još atraktivnija letenja (Neo navodno leti brzinom metka), pa i još morbidnija kloniranja (Agent Smit i njegova grupa stiču mogućnost da se kloniraju, "kopiraju" pobunjenike, a posebno je napeta scena u kojoj se Smit klonira u dvanaest replika i svi ti klonovi napadaju nesrećnog Nea). Jurnjava kolima snimana u Ouklandu na specijalno konstruisanom autoputu traje čak čitavih petnaest minuta. Novi negativci su i Albino blizanci koji mogu da se materijalizuju i dematerijalizuju (nekad su ljudi od krvi i mesa, a katkad su sasvim eterični).

No, tokom snimanja filma "Matrix Reloaded" dogodile su se i dve tragedije. Najpre je u avionskoj nesreći stradala glumica i pevačica Alaja, koja je trebalo da igra ulogu pobunjenice Zee, pa su autori sve njene scene snimili s Nonom Gej. Zatim je Glorija Foster, koja igra proročicu, umrla od komplikacija izazvanih dijabetesom. Njene scene u nastavku "Reloaded" su bile potpuno završene, ali za "Revolution" će braća Varšovski morati da smisle nova rešenja.

O popularnosti "Matriksa" dovoljno svedoče reči tvorca "Ratova zvezda", slavnog reditelja Džordža Lukasa, povodom premijere svog filma "The Phantom Menace" (koji je kao i "Matriks" izašao 1999. godine). Za svoje čedo Lukas veli da nije bio dovoljno uzbudljiv akcioni film koji bi zadovoljio njegove fanove. "Oni su zapravo želeli da gledaju Matriks", dodao je Lukas.

Ostaje, međutim, pitanje da li će nastavci "Matriksa" ponoviti uspeh prvog dela trilogije, odnosno da li će se milioni dolara potrošeni na snimanje ovog filma (pominje se neproverena suma od 345 miliona, što bi ipak bilo malo preterano) vratiti preko bioskopskih blagajni. Jer, u filmskoj industriji uspeh na blagajnama je i jedina prava mera kvaliteta.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 19 Maj 2003, 12:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
Trenutna zarada, http://www.eonline.com/News/Items/0,1,11823,00.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 21 Maj 2003, 15:28 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Maj 2002, 01:00
za 4 dana pokazivanja u amerckim kinima kazu da je zaradio 136 miliona dolara :o

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2003, 09:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pronašao sam zanimljiv sajt o Matrixu. Pored vijesti, slika, trailera, muzike, postera i ostalog što inače ide uz sajtove o filmovima na ovom sajtu ima i dosta tekstova koji objašnjavaju Matrix sa duhovno-simbolično-mistično-filozofske strane. Tekstove za sada nisam pročitao pa ne mogu dati nikakve komentare, ima ih dosta a ja nemam baš mnogo vremena.

Adresa je http://whatisthematrix.warnerbros.com/rl_cmp/phi.html

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 22 Maj 2003, 22:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2003, 21:02
e , ovako...film je dobar-specijalnih efekata je puno vise nego u prvom dijelu i bolji su,mogu reci i odlicni.svidjaju mi se npr.albino blizanci.a sladak mi je i onaj covica kljucar .previse je sentimentalnosti-cista patetika! scene borbe su stvarno dobre ,ali preduge i stekla sam utisak da su tim pokusali nadoknaditi manu sto ideja nekako nije razvijena do kraja.opet kazem dobar je ,ali sam puno vise ocekivala

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 96 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]