banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 30 Jul 2025, 21:38

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 114 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 29 Nov 2009, 19:05 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
Švajcarci su se danas na referendumu izjasnili za zabranu izgradnje novih minareta, jer je za to bilo 57,5 odsto glasača, pokazali su konačni zvanični rezultati.

http://www.blic.rs/svet.php?id=122995

:confused4:

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 19:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Zamislite takav referendum kod nas. Kako bi svijet reagovao?
Sad se treba ocekivati odgovor islamskog svijeta.
A i ti Svajcarci. Nisu rekli ne islamskim petrodolarima ccccccccc

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 19:15 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Muslimani u zapadnoj i srednjoj Evropi su relativno nova pojava.

Žao mi samo Kurda.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 19:26 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

filozof sa vrbasa je napisao:
Muslimani u zapadnoj i srednjoj Evropi su relativno nova pojava.

Žao mi samo Kurda.

Ma ne bi ja bas rekao da su nova pojava. Osam miliona muslimana u Francuskoj je vec jedan veoma veliki problem.
Ne znam koliko ih je u Njemackoj, al nije zanemarivo.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 19:35 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kada porediš BiH i Francusku, u BiH su nekoliko vjekova, a u Francusku se doseljavaju intezivno u zadnjih nekoliko decenija, što nije dovoljno vrijeme da ih društvo prihvati.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 19:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ne treba zaboraviti da u svakoj zemlji postoje dzamije, doduse bez minareta, koji ruku na srce nisu neophodni da se vrsi religiozna praksa. Ono sto evo recimo Svajcarcima kao i drugim zapadnim zemljama smeta je ezan. Kratko i jasno i bez puno filozofije. Ako citate komentare ljudi i reakcije na gradjenje minareta, jasno je ko dan sta im najvise smeta. To sto se neko poziva na ustav i slobodu vrsenja vjerske prakse ima smisla dok se narod ne izjasni referendumom i kaze sta je njegova volja. Poslije ovog referenduma niko vise ne moze da se poziva na ustav i diskriminaciju. Doduse postoje i drugi faktori zasto su vecina protiv minareta, opsta slika o islamu, desavanja zadnjih godina, problemi sa integracijom, itd...

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 20:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Problem je u tome sto su oni dvolicni.
Nalaze "demokratske" nacine da sve sto im smeta zabrane, dok kad to drugi rade, onda je to krsenje ljudskih prava.
Sad je minaret, odnosno ezan, bilo je nosenje marama u skolama ako se dobro sjecam, vidjecemo sta je sledece. Ne shvataju da ih muslimani sve vise i vise demografski okruzuju i pitanje je dana kada ce recimo ti isti muslimani u nekom dijelu imati vecinu da odluce da im smetaju crkvena zvona ili krst na lancicu oko vrata ili nesto drugo.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 20:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Feb 2008, 21:55
Hristov je napisao:
To sto se neko poziva na ustav i slobodu vrsenja vjerske prakse ima smisla dok se narod ne izjasni referendumom i kaze sta je njegova volja. Poslije ovog referenduma niko vise ne moze da se poziva na ustav i diskriminaciju.

1. Zavisi koje prirode je referendum, obavezujuće ili savjetodavne.Ako je obavezujući, onda parlament mora da usvoji zakon u vezi sa rezultatom. Ako je savjetodavni, vlada može da uradi kako hoće, čak i protiv volje većine glasača. Ne bi bilo ni prvi ni posljednji put na zapadu.
2. Na ustav i diskriminaciju se ipak može pozivati, jer ako je u ustavu zabranjena diskriminacija, ustavni sud (ili slična instanca u dotičnoj državi) može da zabrani primjenu zakona. Da ne govorimo o međunarodnom sudu pravde, samo ta parnica mođe da potraje godinama.
Bilo kako bilo, Švajcarci gube na prestižu u svijetu, a tek su uspjeli da se "otkupe" (doduše veoma skupo) zbog saranje sa nacistima i pranja novca zarađenog pljačkanjem Jevreja, žrtava pogroma u Evropi.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 20:26 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Mar 2005, 18:06
Haha, Svicarci gube na prestizu u svijetu :lol: :lol: :lol: Pa da sve strance protjeraju iz zemlje niko bitan se ne bi pocesao iza uva, a ne ovo... :lol:

Poslednji put menjao The_new_Statesman dana 29 Nov 2009, 21:18, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 20:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Cisto sumnjam da ce se neko od susjednih zemalja pobuniti protiv ovoga, cak vjerujem da ce drugima posluziti kao primjer. Slazem se sa tobom da se nece na ovome zavrsiti, ali morace naci dobre razloge da se radi o diskriminaciji. Diskr. mozemo da nazovemo svaki postupak kojim nam se nesto uskracuje, muslimanima se dosta izlazi u susret iako se dosta obicaja kod muslimana kose sa principima demokratije na Zapadu, traje polemika dokle se smije popustati. Vidjece se, mada malo su postigli sa zalbama.

The hell where youth and laughter go.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 20:30 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

A sta je sa diskriminacijom i ljudskim pravima u zemljama Bilskog nam istoka? :roll: Da mozda nece oni drzati pridiku o demokratiji i ljudskim pravima? Ili mozda Turska sa stanovista price o Kurdima, ili jos gore o Jermenima...

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 20:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sinny je napisao:
Problem je u tome sto su oni dvolicni.

Grubo generalizovanje. Koliko muslimana (bilo koje nacionalnosti) poznaješ lično da bi mogao da izvedeš taj zaključak?

Sinny je napisao:
Nalaze "demokratske" nacine da sve sto im smeta zabrane, dok kad to drugi rade, onda je to krsenje ljudskih prava.

Demokratija je silna stvar, ali ne i skroz savršena. U svakom slučaju bolja nego alternativne opcije.
Sinny je napisao:
Sad je minaret, odnosno ezan, bilo je nosenje marama u skolama ako se dobro sjecam, vidjecemo sta je sledece. Ne shvataju da ih muslimani sve vise i vise demografski okruzuju i pitanje je dana kada ce recimo ti isti muslimani u nekom dijelu imati vecinu da odluce da im smetaju crkvena zvona ili krst na lancicu oko vrata ili nesto drugo.

Pitanje dana će biti za nekih 1400 godina, ako se nastavi priraštaj ovom dinamikom.
Crkvena zvona se čuju i na bliskom istoku, već 2000 godina, a nadam se da će se oglašavati isto toliko dugo koliko se bude oglašavao ezan.
Krst oko vrata koji nose vjernici smeta jedino primitivcima, istog tipa kojima smetaju minareti ili ezan.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 20:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2009, 09:41
zakljucak svega ovoga da monoteisticke religije (hriscanstvo i islam prije svega) u ovom istorijskom kontekstu nemaju vise nikakvog smisla i samo su potencijal za sukobe.

pravo pitanje je kada ce se organizovati neki socijalni front za referendum za ukidanje organizovane religije.

ja bih glasao ZA :D

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 20:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

The_new_Statesman je napisao:
Haha, Svicarcki gube na prestizu u svijetu :lol: :lol: :lol: Pa da sve strance protjeraju iz zemlje niko bitan se ne bi pocesao iza uva, a ne ovo... :lol:

Na, žalost, vjerovatno si u pravu. Ali, isto tako ne znači da jednog dana im se to neće razbiti o glavu i da će platiti masno (vjerovatno finansijski, jer nikom nije u interesu da uradi bilo šta drugo). Jevreji su čekali 50 godina. Vjerovatno će i muslimani.Što se tiče prestiža, on se sastoji u tome da je Švajcarska kao neutralna zemlja imala respekt u cijelom svijetu. Interesuje me kako će sada da se poziva na neutralnost pred arapskim/islamskim dijelom svijeta, kada se većina stanovništva prikazuje kao islamofobi?

The_new_Statesman je napisao:
A sta je sa diskriminacijom i ljudskim pravima u zemljama Bilskog nam istoka? Da mozda nece oni drzati pridiku o demokratiji i ljudskim pravima? Ili mozda Turska sa stanovista price o Kurdima, ili jos gore o Jermenima...

Naravno da isti kriteriji moraju da vladaju za sve. Zbog toga je direktna šteta za demokratiju u cijelom svijetu da jedna zemlja "stare demokratije i vjerske tolerancije" poseže za diskriminacijom manjinske grupe. Kakve signale ta odluka šalje na najgora žarišta (Irak i Avganistan)? Misliš li da će demokratija imati više pristalica tamo?
Bojim se da će ovaj presedan tek da otvori pandorinu kutiju.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 20:58 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Frisky_Dingo je napisao:
zakljucak svega ovoga da monoteisticke religije (hriscanstvo i islam prije svega) u ovom istorijskom kontekstu nemaju vise nikakvog smisla i samo su potencijal za sukobe.

pravo pitanje je kada ce se organizovati neki socijalni front za referendum za ukidanje organizovane religije.

ja bih glasao ZA :D

Rado bih se priključio, međutim istorija 20. vijeka je pokazala da je to neizvodivo. Religija ne može da se ukine dekretom ili zabranom.

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 21:03 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 02 Nov 2009, 15:41
inace ovaj broj od 400 000 muslimana u svajcarskoj je glupost ,400 000 ima samo turaka a gde su bosanski muslimani i albanci kojih ima najmanje polamiliona,vise od milion i po muslimana danas ima u svajcarskoj

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 21:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

DimitrijeLjotic je napisao:
inace ovaj broj od 400 000 muslimana u svajcarskoj je glupost ,400 000 ima samo turaka a gde su bosanski muslimani i albanci kojih ima najmanje polamiliona,vise od milion i po muslimana danas ima u svajcarskoj

Da ne bismo lupali proizvoljne cifre, evo malo svježih podataka...
Population:
7,604,467 (July 2009 est.)
Religions:
Roman Catholic 41.8%, Protestant 35.3%, Muslim 4.3%, Orthodox 1.8%, other Christian 0.4%, other 1%, unspecified 4.3%, none 11.1% (2000 census)
Ethnic groups:
German 65%, French 18%, Italian 10%, Romansch 1%, other 6%

izvor:
https://www.cia.gov/library/publication ... os/sz.html

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 21:26 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
civi je napisao:
Hristov je napisao:
To sto se neko poziva na ustav i slobodu vrsenja vjerske prakse ima smisla dok se narod ne izjasni referendumom i kaze sta je njegova volja. Poslije ovog referenduma niko vise ne moze da se poziva na ustav i diskriminaciju.

1. Zavisi koje prirode je referendum, obavezujuće ili savjetodavne.Ako je obavezujući, onda parlament mora da usvoji zakon u vezi sa rezultatom. Ako je savjetodavni, vlada može da uradi kako hoće, čak i protiv volje većine glasača. Ne bi bilo ni prvi ni posljednji put na zapadu.
2. Na ustav i diskriminaciju se ipak može pozivati, jer ako je u ustavu zabranjena diskriminacija, ustavni sud (ili slična instanca u dotičnoj državi) može da zabrani primjenu zakona. Da ne govorimo o međunarodnom sudu pravde, samo ta parnica mođe da potraje godinama.
Bilo kako bilo, Švajcarci gube na prestižu u svijetu, a tek su uspjeli da se "otkupe" (doduše veoma skupo) zbog saranje sa nacistima i pranja novca zarađenog pljačkanjem Jevreja, žrtava pogroma u Evropi.

У Швајцарској је колико ја знам јака репрезентативна демократија а референдум је увек обавеза израду сета закона и гласање у парламенту.
То саватодавна је тзв. анкета народа, која се спроводи скоро па никад.
Значи, овај референдум иде у парламент и биће вероватно усвојен јер је већина гласала за њега а принцип је да се поштује воља народа. Тако да ови који су у парламенту већина неће ризиковати да изгубе следеће изборе ради минарета.

Citiraj:

Јес вала, још од 1945. године сви их пљују. Чим упалим тв само о Швајцарској се прича и о томе како су покрали Јевреје. А тек сад шта ће да буде...

:roll:

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 21:28 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
Ljudi bezveze pricaju gluposti. Kao prvo neki ljudi nerazumiju sam znacaj dzamije. Dzamija cini jedan dzemat(zajednicu) gdje najmanje treba da bude 100 domancistava muslimanske vjeroispovjesti okruzeni oko te dzamije. Tako da te dzamije sto se prave u nekim sredinama gdje nema muslimasnkoga zivlja mi je stvarno bezveze, koga ce taj ezan da zove na molitvu kada tu nezivi niko od muslimana. Slicna stvar je u Hamburgu, gdje je dzamija sa munarom napravljena u najelitnijem naselju u gradu, a postoje naselje gdje muslimani cini ogromnu vecinu, i gdje dzamija nebi nikome prestavlja nikakav problem.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 29 Nov 2009, 21:33 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Kao sto vidimo ovih dana su dospijeli na naplatu krediti za one silne kule u pijesku... Dakle, ne ujedas onog ko ti daje novac... Tako da ne vidim bilo koga da ce se nesto uzbuniti, a i na osnovu cega bi se bunio, ako kod njega prvog vlada diskriminacija.

Sta Irak i Afganistan imaju sa Svajcarskom (osim javnih dugova i tajnih racuna glavesina) sa Svajcarskom...

Uostalom, ako nekom nedostaje dzamija ili pravoslavna crkva neka lijepo ide tamo gdje ima ista. Dosao si tu gdje si dosao, prihvatili su te takvog kakav jesi, nasli ti posao, bolje zivis nego tamo odakle si, nije ti hladno, nisi gladan, vozis ok auto, djeca ti imaju uslove za obrazovanje kao i sva druga i sta vise?

Ako ti se ne svidja, molim lijepo, ili kuci ili trazi tolerantniju sredinu (ako je ima). U suprotnom, postuj domacina i njegove navike i tako ces steci i njegovo postovanje.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 114 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]