banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Avg 2025, 12:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 24 Nov 2009, 20:59 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jan 2008, 23:16
Плата директора Петрића као плата премијера Српске
Datum: 17.11.2009 20:00
Autor: Дејан Вујанчић

БAЊA ЛУКA - Директор Банског двора Културног центра Милорад Петрић у финансијском плану за идућу годину од града Бања Лука тражио је да се плате запослених у овој установи повећају и да се из буџета града издвоји чак 730.000 КМ за њихова примања, а само 120.000 за културни програм.

У Банском двору укупно је 37 запослених, који би према тој рачуници имали просјечну плату у износу од 1.644 КМ.

Бројни покушаји да из Aдминистративне службе града Бања Лука сазнамо колика је сада плата директора Банског двора и уредника програма у тој институцији остали су безуспјешни.

Незванично смо успјели да сазнамо да директор Банског двора Милорад Петрић мјесечно зарађује 4.500 КМ, плус минули рад, док уредници програма примају плату у износу од 2.000 КМ.

Петрићева плата тако је већа од плате министара у Влади РС који мјесечно зарађују 3.500 КМ, као и од потпредсједника Владе који прима 4.000 КМ. Директор Банског двора према овим подацима има плату као премијер РС.

Занимљиво је да док Петрић тражи још веће плате за запослене у Банском двору, Влада РС најављује умањење плата министрима за 15, а свим владиним службеницима за 10 одсто.

И док се управа Банског двора бори за плате, културни садржаји које нуде Бањолучанима, према мишљењу културних и јавних радника и грађана, никада нису били на нижем нивоу.

- Бански двор преживљава духовну кому. По мом, и мишљењу оног великог броја грађана који одавно тамо не долазе, кома је почела са почетком мандата актуелног директора ове институције - рекао је књижевник Зоран Костић.

Додао је да кома није одмах била препознатљива, али јесте као криза, временом све јаснија, а о хропцу се може говорити барем већ двије године.

- Безмало сваки садржај у том периоду представља безуспјешан покушај реанимације "банског болесника" и то уз неуобичајену издашност градског буџета. Испада да умјесто на лијекове, огроман дио новца се издваја за плате особља установе за пуко одржавање оно мало духа по коме Бански двор још увијек даје знаке живота - нагласио је Костић.

По мишљењу академског сликара Михаила Раките, проблем Банског двора настао је онда када је добио директора који "не зна шта је то култура".

- Доласком Петрића за директора Бански двор је полако почео да одбија своје посјетиоце. Постоје људи који су плаћени да се култура не развија, који су плаћени да буду њени кочничари. Сматрам да је цијена којом су запослени у Банском двору плаћени врло малена за опструкције и оно што су урадили на уништавању културе - истакао је Ракита.

Из буџета града Бања Лука за дјелатност Банског двора ове године издвојено је 1,9 милиона марака, а прошле године 1,4 милиона.
Кафана

Најгоре што је директор Банског двора Милорад Петрић учинио било је да затвори култну кафану Банског двора у којој су се окупљали умјетници свих бранши и глумци и књижевници, и сликари и музичари. Кафану која је имала душу.

- Ту се дешавала култура овога града. Данас, нажалост, ничега више од свега тога нема. Све се ради про форме, да се испуни обавеза према оном који даје тај буџет, па су ту изложбе овог или оног садржаја - рекао је Михаило Ракита.
Павиљон и Кастел

Постоје простори који су у надлежности Банског двора, а који немају некакву профилисану програмску политику и у којима се не дешава ништа. То су Музички павиљон "Петар Кочић" и Камена кућа на Кастелу.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 14:34 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2002, 01:00
novinar ocigledno nije dovoljno istrazivao, kako nema programa u Muzickom paviljonu, pa posljednjih ljeta nas oplemenjuje cajka i njen bend. 8) :lol:

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 20:16 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 11 Jan 2008, 23:16
* Глас Српске
* Култура
* Дочек Нове године уз Звијезде Гранда

Дочек Нове године уз Звијезде Гранда
Datum: 19.11.2009 20:00
Autor: Дејан Вујанић

БAЊA ЛУКA - Бањолучани који се одлуче да Нову 2010. годину дочекају на отвореном, по свему судећи, дружиће се са "Звијездама Гранда". Тако је одлучио организатор те манифестације, Бански двор, са директором Милорадом Петрићем на челу.

- Савјет за културу Скупштине града Бања Лука усвојио је приједлог Банског двора да у програму прославе Нове године учествују Славица Ћуктераш, Тања Савић и Дарко Филиповић,

Јелена Томашевић и бањолучки бенд "Балкан експрес" - рекао је члан Савјета за културу Скупштине града Бања Лука Драгослав Топић.

За "забаву" са ватрометом Петрић је од града Бања Лука тражио 100 хиљада марака. Колико ће му бити одобрено, још се не зна.

Топић каже да ће Бански двор организовати не само међународну, него и Дјечију и Православну нову годину, истичући да ће се за сва три новогодишња садржаја из буџета града издвојити мање новца него лани.

Замисао Банског двора је да дочек Нове године буде приређен на двије локације, и то на тргу, гдје ће пјевати "Звијезде Гранда" и Јелена Томашевић, и испред Банског двора, гдје ће наступати бањолучки бендови.

- Савјет за културу подржао је приједлог Банског двора, иако је на састанку било расправа о квалитету тог програма. Желимо да омогућимо прославу Нове године нашим суграђанима на тргу, али у оквиру финансијских могућности - рекла је предсједник Савјета за културу Скупштине града Бања Лука Гордана Ковић.

Она је додала да је на састанцима Савјета констатовано да је прошле године новогодишњи дочек био боље организован у мањим мјестима Републике Српске него у Бањој Луци, али да ће ове године бити смањен износ средстава за дочек Међународне и Православне нове године.

Док су прошле године грађани Приједора, Прњавора, Зворника и других градова у Републици Српској у новогодишњој ноћи уживали уз музичка имена као што су "Рибља чорба", "Негатив", "Неверне бебе", Кнез, Бањолучани су у 2009. годину ушли са "локалним забављачима".

О програму под слоганом "Бања Луко, од злата јабуко", који је

имао кулминацију у поноћ, када се заплесао валцер, негативно су се изјаснили сви културни и јавни радници, као и медији.

Музичар Мирослав Јањанин, који је успјешно организовао бројне културне манифестације, сматра да је новогодишњи програм који Бански двор нуди већ годинама лош.

Он је додао да се увијек знало да за дочек Међународне нове године свирају забавни, рокенрол бендови и да организација прославе Нове године у режији Банског двора штети имиџу града.

- Вјероватно Петрић има нешто против града Бање Луке и имиџа који ствара градоначелник Драгољуб Давидовић. Градоначелник хоће од Бање Луке да направи европски град, а Петрић се свим силама труди да уништи тај имиџ. Из ког разлога, не знам - закључио је Јањанин.

Глумац и један од оснивача Градског позоришта "Јазавац" из Бање Луке Дејан Зорић истиче да нема оправдања за лош програм који се нуди Бањолучанима за дочек Нове године.

- Град Бања Лука је довољно велики да би за сваку прославу Нове Године на Тргу Крајине требао да доведе једну велику музичку звијезду. Све што је до сада Бански двор организовао за прославу Нове године било је лоше. Зашто баш директор Банског двора организује дочек на отвореном питање је за посебну анализу - каже Зорић.
Aпсолутиста

- Кад неко добије монопол на организацију нечега, он се понаша као апсолутиста и не слуша никога и пуца кредите док их не испуца. Вјерујем да ће Милорад Петрић испуцати те кредите - рекао је Мирослав Јањанин.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 20:28 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 02 Dec 2007, 01:43
Pa nije to nista cudno za nas grad, mada i ovi sto pljuju po doticnom su isfrustrirani sto i oni ne mogu da se ugrade u postojece aranzmane, manje visa njima je svima cilj da se ugradjuju gdje god stignu i da zive za dzabane. Mogu svi da se gone u tri PM.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 21:22 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Okt 2006, 12:58
Joj Janjanin se javlja uzeo bi 100.000 i zovnuo Tijanu Dapcevic za 20.000 i Bog da ga vidi zato se i buni.

Da proba i Janjanin da obuce crvene bokserice za NG mozda ga od iduce i krene

Citiraj:
Ceca u crvenim gaćicama za doček Nove godine
Svetlana Ceca Ražnatović svakog 31. decembra oblači crveni veš ispod glamuroznih haljina prestižnih robnih marki. Najveća eks-Ju folk zvezda priznala je da je sujeverna i da svaku Novu godinu dočekuje odevena u neki crveni komad odeće da bi je pratila sreća.

Slika
Svake Nove godine se opredeljujem za garderobu, najčešće haljinu u kojoj će mi pre svega biti udobno. Ali, ono od čega nikada ne odstupam je običaj da u novu godinu uđem sa nečim crvenim na sebi. To donosi sreću - priznala je Ražnatovićeva za jedan tabloid, ali nije htela da potvrdi ono što svi naslućujemo - da Novu godinu dočekuje u crvenom vešu koji, kako se veruje, donosi sreću.

- Sreću može da donese i rajf, a ne samo gaćice. Verovatno publika i moji gosti na Sajmu, gde ću pevati za ovu Novu godinu, neće videti šta ću imati crveno na sebi ispod „versaće" haljine za koju se odlučim. Videćete moj crveni komad garderobe jedino ako se odlučim za crvenu haljinu - poručila je Ražnatovićeva.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 22:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Pusti i jedne i druge, ali ljudi presaberite samo gole cinjenice:

- Grad na kulturu trosi ukupno 120.000 (mada jos nikad nisam cuo da je neko za koncert ili izlozbu od Banskog dobio honorar)
- Plate tridesetak radnika u Banskom kostaju grad 700.000 maraka, i jos im je malo
- Ustanova kojoj je uloga zastita kulture u gradu dovodi za 100.000 "Zvezde Granda"

v.r.h.

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 22:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
strashno :x

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 25 Nov 2009, 22:39 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Jan 2008, 12:33
ja mislim da treba da se napravi red u ovoj drzavi al jbg nema niko sposoban

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 10:32 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Sep 2007, 17:50
goxon je napisao:
ja mislim da treba da se napravi red u ovoj drzavi al jbg nema niko sposoban

Ma to se tebi samo cini :P

Kako je krenulo, naucicu sve pjesme Balkan E. :roll:

Vrh

PostPoslato: 26 Nov 2009, 16:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Jamesdin Kurtovic je napisao:
Pusti i jedne i druge, ali ljudi presaberite samo gole cinjenice:

- Grad na kulturu trosi ukupno 120.000 (mada jos nikad nisam cuo da je neko za koncert ili izlozbu od Banskog dobio honorar)
- Plate tridesetak radnika u Banskom kostaju grad 700.000 maraka, i jos im je malo
- Ustanova kojoj je uloga zastita kulture u gradu dovodi za 100.000 "Zvezde Granda"

v.r.h.

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :angry4:
Pa ne mogu da vjerujem dokle je taj covjek spreman da ide...jebem li mu da mu.....uff :mad: !
Prica mi kolega umjetnik koji je imao sastanak ove godine sa doticnim koji mu kaze!
"Vidist ti sta se dogadja, sta me je snaslo! Evo ovi iz grada hoce da mi uzmu neki "bonus" od 40 000KM, a ja jadan citavu godinu "stedim" na umjetnickim honorarima". :mad: On to prica covjeku koji je umjetnik, povodom njegove izlozbe koja se treba odrzati! :angry4:

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2009, 09:19 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2005, 00:00
ja bih ovog ispred po banskih dvora objesio za noge, to bi bila zaista lijepa manifestacija, i sto je najvaznije - kulturno-obrazovnog karaktera.

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2009, 09:49 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Nov 2009, 10:54
možda se ceci posreci pa je uhapse sa crvenim gacama. :lol: :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2009, 14:03 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Sep 2005, 08:11
Reci NE Zvijezdama granda u Banjoj Luci, reci NE Zvijezdama granda uopste! :D
Odgovorni za kulturnu politiku grada Banja Luke (insistiracemo da je to i dalje grad) odlucili su ovaj put za proslavu Novogodisnje veceri pozvati po zlu cuvene Zvijezde granda. Pozivamo sve vas koji to osjecaju kao jos jednu pljuvacku na nas kulturni zivot i na sva nastojanja ovih godina da od nase drzave napravimo mjesto dostojno zivljenja i divljenja da dignu glas protiv ove moralne neumjerenosti odgovornih za kulturnu politiku nase zemlje.
Iz iskustva u bavljenju kulturom u zemlji u kojoj sve vise pocinje da vlada diktatura palanke i koja sama sebe gura ka uzasu provincije gdje bilo kakva aktivnost usmjerena protiv onih koji su za to odgovorni ne daje ploda ucinice ti se da je tvoj glas nebitan i u ovom slucaju. Medjutim to nije tako. Bitno je da ne posustanemo ni u jednom trenutku i da dignemo glas protiv ludila u bilo kom obliku i bilo kom trenutku da se pojavi.
Svjesni smo cinjenice da je su u ovom trenutku Zvijezde granda zasigurno ono sto mase zele, no isto tako smatramo da je nasa odgovornost misliti o trenutku poslije, o tome gdje nas vodi politika Panem et circenses, (uz duzno postovanje rimskim igrama gdje su ucesnici bar imali priliku medjusobno se poubijati) koja nas je dosada vec dovoljno upropastila.
http://www.facebook.com/group.php?gid=3 ... 013&ref=nf
ev jos...
http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... 471&ref=mf

Poslednji put menjao Block out dana 27 Nov 2009, 14:33, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2009, 14:12 
Voajer
Voajer

Pridružio se: 27 Nov 2009, 11:29
Običan narod voli "Grandovce", pa zašto mu to ne priuštiti?

Nećemo valjda Novu godinu dočekivati uz kamernu muziku.

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2009, 16:46 
Necu sigurno uz sranje od granda, najnizi i najprimitivniji oblik muzike ikada vidjen na ovom svijetu...

Sto se mene tiche nek dodje i kamerni hor, ako nece sviratu ove zvijezde granda, kako je krenule ne bi me cudilo da docek 2011-te bude uz vikom orkestar...mamu im je*em kretensku, eto kuda idu pare od poreza...

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2009, 16:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Okt 2006, 01:07
Ne radi se ovdje o tome koliko je narod ukusom, kulturom, obrazovanjem i svim ostalim zatrovan,
zahvaljujuci cinjenici da su na odgovorna mjesta dosle prijeratni hohstapleri.

Ovdje se radi o tome da se novcani fond kome je primarna uloga ozivljavanje necega sto nisu narodnjaci.

Svakome ko ima IQ veci od broja cipela je nedvosmisleno jasno:

- uloziti 100.000 maraka u Zvezde Granda iz budzeta namjenjenom za projekte mladih i ono malo jada od kulture sto nam je ostalo,
je potpuno isto isto kao uzeti novac Penzionog Fonda RS i donirati ga u razvoj americke ekonomije.

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2009, 16:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Mar 2007, 02:35
:lol:

U cijeloj zemlji je anarhija. Ovo me nimalo ne iznenadjuje.

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2009, 16:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2002, 01:00
A hoce nam biti veselo uz Zvezde Granda, to se ne smije propustiti! :lol:

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2009, 18:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2009, 13:46
Vi se smijete a meni je ovo nekako zalosno......ima toliko dobrih bendova i toliko dobrih pjevaca koji jako dugo nisu bili u nasem gradu al dzaba.........Banjaluka je jedna obicna provincija, ja sam to jos davno govorio pa su me mnogi pljuvali.......sada je i njima jasno nadam se.......

Vrh

PostPoslato: 27 Nov 2009, 18:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Okt 2004, 19:06
Grupi na fejsu sam se, naravno, pridružila.... Uskoro će krkanluk biti na svakom koraku... Mislila sam da se stanje malo poboljšalo, al vidim da ka boljem ne može. Samo dublje i dublje tonemo. To kulturna manifestacija?! Seljakluk nasred trga... Fuj, povratiću...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 39 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]