Stupio sam u kontakt sa covjekom iz Ruda koji je nedavno bio kod bake Julke, prvo njegova poruka 1:1
Citiraj:
"Pozdrav! Drgo mi je da ima ljudi koji su voljni da pomognu nemoćnim! Ja mislim da je baki Julki najveći problem kako provesti zimu u kućici na kojoj su šuplja vrata i prozori, a zidovi od iverice, bez ikakve termičke izolacije, dok gori vatra u "FIJAKERU" šporetu sobica je topla, kad se ugasi vatra, ako je mraz napolju, mrzne i u kući! Kaže da je nekad imala vodu u kući i od mraza su pukle cijevi pa više ne da pomenuti da joj se uvede voda u kuću, tako da koristi poljski WC, pa ako je kiša ili snijeg dok ode da obavi nuždu hodajući na rukama i koljenima, vrati se u kuću sva mokra! Da bi što rjeđe izlazila u WC, trudi se da što manje jede, kaže doručak jo je malo keksa a večera smoki ili čips, ručak preskače! Na kućici je limeni krov koji prokišnjava! Možda bi dobro bilo nabaviti joj zimske odjeće. Od stvari u kući može se reći da nešto vrijedi frižider i jedan mali televizor. Dobro bi bilo vrata, jedna ulazna i jedna sobna, koj nisu po standardu, zamijeniti novim i obložiti zidove stiroporom. Najbolje bi bilo kad dođete ovamo, otići kod nje, pitati je šta joj je najpreče i to joj uraditi. Za sada toliko, POZDRAV!
Piši!"
Ne mora se sve uraditi sada, ali ne bi bilo lose da se iz vise navrata rijese ti problemi, korak po korak, prema mogucnostima.
Naravno tesko je kad je to daleko, bilo bi najbolje kad bi se neko od odgovornijih ljudi nasao u Rudu pa da preuzme to na sebe, vjerovatno bi i taj gospodin mogao i htio pomoci.
Ja cu mu sutra kratko poslati poruku sa pitanjem da li mozemo racunati na njegovu pomoc sto se tice kupovine potrebnih stvari i nekih kontakt-podataka. Najbolje bi bilo kad bi se moglo stupiti u kontakt sa njenim komsijama i crkvom pa da iz prve ruke saznamo sta Julki tacno treba, barem da pregura ovu zimu.
Mozda bi trebao neko od ljudi koji ce ici u Rudo da stupi u kontakt sa tim gospodinom i dogovore se oko svega. Prije svega potrebno je da se sazna sta sve treba baki Julki i da se napravi lista prioriteta, i onda da se rasporedi novac, krenuvsi od najveceg prioriteta pa nadalje. Treba tacno da se zna koliko cega ce se kupiti i koliko ce se novca utrositi, tako da se pokrije sto vise prioriteta.
Jako je bitno da se nadju tih par ljudi koji ce preuzeti inicijativu sto se tice sprovodjena svega toga u djelo, pored odlaska u Rudo potrebno je da se uradi ta kupovina, par ljudi moraju da vode brigu o svemu, da guraju stvar prema naprijed. Svi mi mozemo pomoci sa informacijama od koristi, ali samo par ljudi moraju imati zadnju rijec kojom odlucuju sta i kako. Npr. neko moze naci kontakt-podatke od komsija ali samo jedan ili dva covjeka moraju preuzeti posao komunikacije i dogovaranja, a ne da recimo 10 ljudi na svoju ruku zovu i dosadjuju ljudima pitanjima na koja su vec odgovorili.