banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 21 Jul 2025, 17:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Depresija
PostPoslato: 23 Nov 2009, 08:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Jun 2004, 22:02
Ovo je siroko pitanje, naravno...
Ali, sta raditi ako je neko iz vase blizine mnogo depresivan, ne zeli da izadje iz kuce, neprestano place i galami, a u osnovi, nema razloga da da bude takav?
Po stvarima koje ima i koje je postigao u zivotu, apsolutno nema razloga da bude takav. Odbija svaku vrstu pokusaja pomoci...
Sta raditi, kako mu opet vratiti osmijeh na lice?

Vrh

Tema posta: Re: Depresija
PostPoslato: 23 Nov 2009, 09:36 
Struchna pomoc najbolje rjeshenje...

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 09:47 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Slazem se sa @tensSa. Ukoliko se radi o klinickoj depresiji najbolje je da ode specijalisti, iako se po ovome sto si napisala moze raditi i o necem drugom. U svakom slucaju to ce se ustanoviti pregledom. Uzged, klinicka depresija je veoma cesto oboljenje, vani svaki 10-ti covjek u toku zivota oboli od iste. Vjerovatno je tako i kod nas. Uglavnom nema cega da se stidi, a ukoliko ima suicidalne misli bolje da ode sto prije.

Sretno.

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 10:04 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Avg 2001, 01:00
Recimo da imam iskustvo iz prve ruke sa time .. strucna pomoc i tacka .. sve ostalo je zacarani krug i produbljivanje agonije i oboljelog i onih oko njega.

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 10:12 
Početnik
Početnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 07 Avg 2009, 13:19
Gizzzmo je napisao:
Ali, sta raditi ako je neko iz vase blizine mnogo depresivan, ne zeli da izadje iz kuce, neprestano place i galami, a u osnovi, nema razloga da da bude takav?
Po stvarima koje ima i koje je postigao u zivotu, apsolutno nema razloga da bude takav. Odbija svaku vrstu pokusaja pomoci...

iz licnog iskustva,samo strucna pomoc dat ce rezultate.otiđi kod dobrog nps i sve ce biti dobro.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 10:23 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Apr 2009, 11:18
Gizzzmo je napisao:

Gizmo nemoj te se zajebavat sa tim,ako je toliko lose odma potrazi te strucnu pomoc!!!!!
Depresija moze prouzrokovati mnogo zajebane stvari a oko tog ti niko na forumu nije strucan pomoci....sto prije potrazi pomoc prije ce mu biti lakse a naravno i svim drugim oko njega,

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 10:24 
Rekao sam vec Vanja, samo struchna pomoc tu pomaze.

Oboljeli mora da shvati da nije sramota biti depresivan, to se povezuje (kod nas na primitivnom balkanu) sa ljudskom slaboscu da ista prevazidje probleme, ali uzrok tome je to da mozak ne moze da luchi dovoljno serotonina, hormona srece.

Znaci prema tome, doktoru i lagana terapija i to je to.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 10:27 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Napisao sam vec na temi vezanoj za kontraceptivne pilule .. kod nas je 'sta ce selo reci' strasan problem :roll: Sramota je i slabost potraziti, ocigledno potrebnu, pomoc .. ali nije sramota upropastavati sebe i sebi bliznje netrazenjem iste :roll:

Life is a very, very serious thing. I think we should all wear black and not talk to each other at all, that way we can learn more about ourselves. Also, we should cry more. That way we wash our eyes, so we can see better. Seeing is believing. I believe we should stop smiling; it gets on other, normal people’s nerves. Maybe we should sleep all the time, but not dream; dreams are so last week. Otherwise, I am cool.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 10:40 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
ma ljudi neće mu pomoć ni stručna pomoć, tamo će ga dočekat neki nezainteresovani npsh i propisat mu uobičajene antidepresive i to je to, lik mora sam naći motivaciju da pobjegne iz toga, a tu mu njegovo blisko okruženje može najviše pomoći.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 10:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
Cтручњак не може помоћи. Он једино може дати таблету да елиминисати акутну фазу. Потребна је помоћ породице. Али не питај га шта је проблем, јер он сам не зна. Дајте му неки реални интерес.

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 10:51 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Tako je .. svi neuropsihijatri su nezainteresovani za svoje pacijente i, eto, tek tako prepisuju medikamentoznu terapiju da bi skinuli pacijenta s qrca .. al' zato forumasi i bliznji, bez dana medicinske naobrazbe, ce mu pomoci :roll: Dosta vise te seljacke politike pljuvanja po doktorima .. Daleko od toga da su Bogom dani .. ima ih tona idiota .. al' te 'sveznadar' price preko glave .. pa onda kada dodje kriticna situacija bude 'kuku majko, sta sada' :roll:

Jesi li ti, kim deal, kada vidio osobu koja je ozbiljno depresivna? Koja je u stanju 96h da sjedi na jednom mjestu bez da progovori i rijec, koja ignorise clanove najblize porodice, koja nije u stanju ni da obavi najosnovnije potrebe za zivot, a oko koje titraju svi clanovi blize i dalje familije pokusavajuci da mu pomognu da to prebrodi?

Niko nije rekao da strucna pomoc iskljucuje pomoc porodice i okoline. Neophodno je zajednicko djelovanje i jednih i drugih, ali je cinjenica da u ozbiljnim stanjima (ne znam kakve je situacija kod Gizzmo) strucna pomoc je obavezna

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 10:52 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
Slazem se sa potrebom za strucnom pomoc.Mislim da je to najbolje rjesenje ali pored toga ti savjetujem da sa tom osobom pricas (ili barem pokusavas pricati) sto vise. Velika pomoc mu moze biti ta da "izbaci" sve iz sebe a pogotovo to sto muci jer ce mu olaksati sve. Znaci prica na silu za pocetak pa ce polako i on poceti da izlazi i da gleda stvari iz jedne druge perspektive. Najvise ljudi oko njega mu mogu pomoci.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 10:56 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Aman ljudi, pa treba znati i 'pricati' sa njime. Nije to tek tako 'sjedi i pricaj'. Jedno je kad mene uhvati zuta minuta, pa pobudalim i budem par dana/sati apatican, pa se ispricam sa mamom/tetkom/babom/strinom .. i onda bude sve OK .. Sasvim je druga stvar kada nekome normalan zivot, duzi vremenski period, ispasta zbog tog stanja.

Ne znam kakva je situacija kod Gizzmo, koliko to traje, koliko je situacija alarmantna .. al' manite se 'ljepota i zdravlje/internetski forumi' lijecenja kada u pitanju moze biti jako ozbiljan problem.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 10:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Vanja, да ли стручњак му је помогао?

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 10:58 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Jeste. Kombinacija lijekova/razgovora sa strucnjakom/pomoci porodice je pomogla da se situacija znatno poboljsa.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 11:08 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Situacija se itekako promjenila, nabolje. Nema potrebe da detaljisem sta i kako se desavalo/desava, samo hocu da kazem (vec se ponavljam kao papagaj :roll: ), da u ozbiljnijim situacijama pomoc porodice i okoline sama po sebi ni u kom slucaju nije dovoljna.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 11:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Лекови само угуше симптоми болести.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 11:32 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Mar 2008, 20:03
Руjа je napisao:
Edit: Лекови само угуше симптоми болести.

Brkaš pojmove, lekovi i služe da uguše simptome bolesti tj. da bolest prođe. Lekovi koji služe za lečenje date bolesti, su upravo zbog toga i napravljeni a analgetici, antipiretici i antibiotici npr. ako se uzimaju u toku nekog obolenja na svoju ruku mogu da zamaskiraju kliničku sliku istog i u tim slučajevima vredi ovo da ne treba uzimati lekove.

Što se tiče teme, depresija je jako kompleksan problem kako za lekara tako i za pacijenta. Potrebno je samo na vreme uočiti problem i početi delovati. Uz dobru volju okoline, pacijenta i lekara sve se to uspešno prebrodi.

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 13:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 20 Jan 2005, 12:34
Uz duzno postovanje, psihici nisu bas toliko nezainteresovani likovi, na kraju krajeva, sami znaju kakve posljedice mogu biti bez lijecenja. Slazem se sa svim koji su rekli da je strucna pomoc broj jedan. Ti ljudi su obuceni za takve stvari i kroz susrete sa pacijentom ce i da odrede kakva terapija odgovara pacijentu. Gotovo svaki, ukoliko zakljuci da je vrijeme, uputice pacijenta na nekog ko je obucen za razgovore.

Ne slazem se sa necijom izjavom da depresivac ne zna u cemu je problem, vjerujem da zna, samo je on najcesce maskiran hiljadama "nebitnih" stvari, pa nije u stanju da ga vidi. Razgovor je najbolji nacin kako da se dodje do odmotavanja klupka. Strucni ljudi ce ga "natjerati" da sam rijesi svoj problem. Na kraju krajeva, nekad je jednostavnije da se prica sa nekim ko nije direktno povezan sa odredjenim stvarima, jer se uspjesno izbjegava problematika "JA sam iznevjerio tebe", "JA nisam zadovoljio tvoje kriterijume" i slicne stvari. Saradnja okoline jeste bitan faktor, jer bez njega ne moze, ali mislim da u samom pocetku ljudi zapetljani u same sebe, nisu u stanju da se otvore svojim roditeljima, prijateljima...

...donositi zakljucke ko od cega boluje na osnovu necega sto se procitalo na netu mi je van svake pameti. Bol u glavi moze da ukazuje na teska oboljenja...a mozda je to samo refleksija od zeludca...a mozda se covjek udario u glavu...i tako bi mogli do sutra!!!

Vrh

PostPoslato: 23 Nov 2009, 14:56 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 09 Feb 2008, 17:40
veca_vestica je napisao:

Ne slazem se sa necijom izjavom da depresivac ne zna u cemu je problem, vjerujem da zna, samo je on najcesce maskiran hiljadama "nebitnih" stvari, pa nije u stanju da ga vidi. Razgovor je najbolji nacin kako da se dodje do odmotavanja klupka. Strucni ljudi ce ga "natjerati" da sam rijesi svoj problem. Na kraju krajeva, nekad je jednostavnije da se prica sa nekim ko nije direktno povezan sa odredjenim stvarima, jer se uspjesno izbjegava problematika "JA sam iznevjerio tebe", "JA nisam zadovoljio tvoje kriterijume" i slicne stvari. Saradnja okoline jeste bitan faktor, jer bez njega ne moze, ali mislim da u samom pocetku ljudi zapetljani u same sebe, nisu u stanju da se otvore svojim roditeljima, prijateljima...

Slažem se. Psiholog je em stručan, em što reče veca nije direktno povezan. Nisu svi isti pa da mogu tako lako nekome nešto priznati. A ne zna svako ni na pravi način poslušati i savjetovati. U svakom slučaju - stručna pomoć.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 24 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]