banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 19:24

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 11 Nov 2009, 21:04 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
skeva je napisao:
Sinny je napisao:
Руjа je napisao:
Не забывай закусывать! :lol:

Али ... како заштитити велику границу професионалном војском?

А как же без закуски 8)

Ucio sam ruski u skoli 8 godina i tek sam sad skontao da sam ga dzabe ucio, nista ne kontam :lol: :lol: :lol: :lol:

Tek sad? Ja davnih dana :lol:

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 21:46 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Okt 2008, 14:27
Професионална војска или не? Гдје? У БиХ?

Војска треба да штити земљу. Од кога?

То треба да дефинишу државни органи кроз неке документе (Стратегију одбране и Стратегију националне безбједности, на примјер). Кога интересује, ево тих докумената за Републику Србију (усвојила их Народна скупштина Србије прије 15 дана):

http://www.mod.gov.rs//cir/dokumenta/st ... tegije.php

Шта ту пише? Ту се дефинише тренутно стање, окружење (НАТО савез), планови политике Србије и препознају се потенцијални проблеми и препознају се ресурси који се могу користити. Тако да онај ко прочита ова два документа може да види да држава Србија не очекује агресију на властиту територију, али као изазове за своју безбједност сматра самопроглашено Косово, тероризам и међународни криминал.

Након што се дефинише стратегија одбране (коју доносе политичари), на основу ње се приступа дефинисању како треба да изгледа војска (што раде војници - професионалци).
На примјер, ако конципирате војску као интервенистичку (као што је америчка), наравно да вам требају јаке и професионалне војне снаге са одговарајућим оружјем за напад.
Ако кажете да ћете се искључиво бранити, онда вам је јако битан и тај непрофесионални (резервни) састав. Јер ако вас нека земља нападне, мала профи војска је битна можда за први ударац, али онда је рат на територији те земље и онда се сви укључују у одбрану. Неће у случају напада на рецимо Србију од стране Хрватске (наводим безвезе примјер) ратовати само неколико десетина хиљада професионалаца. У том случају, обични људи не сједе кући и гледају ТВ већ и они бране земљу.

Код нас? Немам појма. Мислим да је ипак најбоље да уопште немамо војску. Непостојање озбиљне војске ми улива већу сигурност од постојања неке јаке војске.

Ја сам био у рату годину и по и био сам свједок недостатка стратегије. За шта се боримо (1991. су људи "бранили Југославију", а на крају рата су "бранили Републику Српску"), за које границе (код Книна или код Кључа) и са ким у савезништву (са Војском Југославије или без ње)?

Poslednji put menjao shoole dana 11 Nov 2009, 21:58, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 21:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 22 Nov 2006, 13:12
Ma pricaju o vodci i mezi - nagovara je da popije deci vodke a onda da ne moze bez meze ("zagriske") ;)

Nego da napisem koju "s vezom", a de ne offujem :)
Elem, zivim u Poljskoj, gdje je vojna obaveza ukinuta tek pocetkom ove godine. Nakon citave restrukturizacije ostalo je manje od pola vojnika koji su bili u aktivnoj vojsci za vrijeme Varsavskog pakta. I najbolje od svega je sto ni oni nemaju sta da rade...
Rijeci jednog poznanika - majora - ode ujutro i sjedi u kancelariji osam sati i ne zna sta ce od sebe. I ne samo on nego je uopste tako. Iako su clan NATO-a rijetko kad imaju ikakve vjezbe, manevre, gadjanje - ma nista! Jednom u tri mjeseca malo pucaju i to je to. Po njegovim rijecima trebali bi jos da prepolove i tada bi broj vojnika mozda imao i neki smisao.
Ako je tako u NATO-vojsci, mogu da mislim kako je u RS/BiH... Sjecam se rijeci jednog poznanika koji prica o gadjanju na koje je isao u toku obuke - 15km marsa, 2 ispaljena metka (samo toliko je bilo na vojnika...) i 15km nazad. Rijec je o VRS negdje oko 2000-te.
I kakav je smisao takve vojske kad oruzje vide samo na akcionim filmovima?

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 00:22 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
treba sto vise te profesionalne vojske - citaj privatne vojske Wall Streeta i Bilberger Group..

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 02:31 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Okt 2002, 16:13
_zoka je napisao:
ovali kao Ameri,10 000 km daleko od kuće.Po meni bolja je opcija poluprofesionalna vojska.Dio vojske,nazovimo ih interventne jedinice,da bude sastavljan od profesionalaca ali da se i dalje zadrži odsluženje vojnog roka,čisto da se upoznaš i sa tim vidom života.
Žene u vojsci.........ne znam,možda u nekakvom sanitetu,jedinicama veze,biroktatskom aparatu,onda da.U jedinicama za borbena dejstva ne.

Ne samo da se upoznamo sa takvim nacinom zivota, nego da naucimo nesto "za ne daj Boze".

Romeo88 je napisao:
Ja podrzavam profi vojsku...neka vojnik bude onaj ko to zeli i ko misli da bi od toga mogao napraviti karijeru...sto mene da gnjave sa tim, ja sam pacifista...

I sutra, kad udare neke nove Svabe k'o '41, mislis da ce tebi neko reci:"Ma, dobro...Romeo...opusteno...ti vodi ljubav, a mi cemo rat." :)

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 09:07 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Okt 2009, 12:34
8) u današnje globalno vrijeme moraš imati neke profi snage za unutrašnju upotrebu protiv nekih unutarnjih neprijatelja. sve ostalo je bacanje para, kad postoje velike oružane sile koje džojstikom kontrolišu svijet.
ko ne vjeruje neka ode na google earth i pronađe svoju kuću ili čak svoj auto na parkingu :D mogu mislit šta su u stanju napravit uređaji u svemiru za koje mi ne znamo kad ovi komercijalni ovo rade :-? , vidjeli smo i šta su srbij značili njihovi skupocjeni migovi, ništa srokali su ih u roku odma.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2009, 13:41 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 12 Nov 2009, 19:22
u svakom slučaju profesionalna vojska, jer kad za nešto daješ plaću onda možeš za uzvrat očekivati nekakav rezultat. vojske tipa jna su dobre za obranu, za napadna djelovanja je puno bolja i efikasnija profesionalna vojska, zamislite recimo da je nekadašnja jna trebala intervenirati u iraku, na šta bi to ličilo.

Vrh

PostPoslato: 18 Nov 2009, 17:08 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Feb 2008, 23:04
Citiraj:
Hoće ali ako budemo ratovali kao Ameri,10 000 km daleko od kuće.Po meni bolja je opcija poluprofesionalna vojska.Dio vojske,nazovimo ih interventne jedinice,da bude sastavljan od profesionalaca ali da se i dalje zadrži odsluženje vojnog roka,čisto da se upoznaš i sa tim vidom života.

Ово је уствари и једини нормалан принцип. Професионална војска мора да постоји логично али и служење војног рока (мислим војног) такође.
Па ако би сутра не дај Боже опет дошли у ситуацију да ратујемо, како ће онај што је служио цивилно разносећи пошту нпр. да помогне а никад није опалио ни метак?

http://www.youtube.com/watch?v=oXo4ox94 ... e=youtu.be

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2009, 18:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Jun 2003, 22:56
urbana_extravaganca je napisao:
Citiraj:
Hoće ali ako budemo ratovali kao Ameri,10 000 km daleko od kuće.Po meni bolja je opcija poluprofesionalna vojska.Dio vojske,nazovimo ih interventne jedinice,da bude sastavljan od profesionalaca ali da se i dalje zadrži odsluženje vojnog roka,čisto da se upoznaš i sa tim vidom života.

Ово је уствари и једини нормалан принцип. Професионална војска мора да постоји логично али и служење војног рока (мислим војног) такође.
Па ако би сутра не дај Боже опет дошли у ситуацију да ратујемо, како ће онај што је служио цивилно разносећи пошту нпр. да помогне а никад није опалио ни метак?

Pa fino, bice kurir.

sve dok nam je Popokatepetla...

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2009, 20:54 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Citiraj:

Pa fino, bice kurir.

Може али кад буду снимали други део "Славка и Мирка". :wink:

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2009, 21:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2009, 13:37
sta bi bilo kad bi ljudi jednostavno odbili da ratuju? pa zar bas od svih mogucih zanimanja neko izabere da ubija? bolje da izabere nesto u vezi medjunarodne ekonomije ili prava, diplomatije, ili interneta, internet je pojava koja je u citavoj istoriji ucinila najvise za mir u svijetu (zato je Artur Klark bio predlagan za Nobelovu nagradu za mir, jer je prvi govorio o geostacionarnim satelitima)
(mah, nemojte sad da komentarisete moju newage-ovsku naivnost ili kako god da vam se cini, to ja vise onako sama sa sobom pricam :lol: )

Vrh

PostPoslato: 19 Nov 2009, 21:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Sarvan je napisao:
Ko hoće, nek ratuje. Pa i u Zambiju ako treba. Al da mu se dobro plati.

ma jok, bolje zakonom zabranit :lol:

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2009, 13:19 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Bolje da umjesto obavezne vojske uvedu obaveznu obuku rada na računarima, engleskog jezika i gimnastike. Onda bi ljudi mogli širiti vidike, više bi se radilo, a manje pričalo o novom ratu. Kad čovjek vidi nepravdu koja se dešava borcima, pogotovo invalidima proteklog rata, ne može da ostane ravnodušan. Ja u nekom budućem ratu, koji neki maltene priželjkuju, vrlo vjerovatno neću učestvovati. Dezertiraću, pobjeći, izdati, kako god se to naziva, i to ne zbog straha od gubitka svog ili oduzimanja tuđeg života, koliko zato što kod nas nema tog ideala, više vrijednosti za koju se vrijedi boriti. Porodica je jedino što je bitno, a ''otadžbina'', ''vjekovno ognjište'', ''srpstvo'', ''hrvatstvo'', ''božanstvo'', itd, su, iako značajne stavke u kreiranju i osjećanju identiteta, ne i one bez kojih se ne može.

Mislim da se treba priključiti NATO-u, pa nek se onda oni brinu za našu sigurnost. Profesionalna vojska od hiljadu, dvije ljudi, čisto da mogu da idu u misije, i za to im se dobro plati.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2009, 13:48 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 21 Okt 2008, 01:08
Samo treba biti dovoljno hrabar da možeš da podneseš to što ispadaš prava pička, da bi mogao jednostavno da pobjegneš od svakog oblika angažovanja pri vojsci.
BEKOZ, ARMIJA SAKS I NIJE KUL!

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2009, 14:02 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Citiraj:
Mislim da se treba priključiti NATO-u, pa nek se onda oni brinu za našu sigurnost. Profesionalna vojska od hiljadu, dvije ljudi, čisto da mogu da idu u misije, i za to im se dobro plati.

Мислим да се опасно губиш.
И да нажалост ми не живимо у интернету нити у виртуалном свету веж искључиво у реалном где се ратује на све стране. Приде смо ми окружени непријатељима. Жалосно јесте али је чињеница.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2009, 14:25 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sarvan je napisao:
A neprijatelji su svi oni koji nisu Srbi? :lol:

Па непријатељи су нам нпр. у ФБиХ, па у Хрватској (ево већ скоро па окружени), па онда можемо да проширимо ту сферу на нпр. шиптаре са Косова или у даљем значењу на Албанију.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2009, 14:43 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Sarvan je napisao:

Па непријатељи су нам нпр. у ФБиХ, па у Хрватској (ево већ скоро па окружени), па онда можемо да проширимо ту сферу на нпр. шиптаре са Косова или у даљем значењу на Албанију.

Zašto? Pogotovo Šiptari, ja sa njima nisam imao dodira dosada. Jedno je što ne priznajem nezavisno Kosovo, ali naročitog emocionalnog naboja prema njima nemam.

Normalno je da svako malo neko spomene rat, kad ljudi vrše ovakve projekcije jedni prema drugima. Ne kažem da treba da se ludo volimo, niti da je to u ovom trenutku (ili ikad) moguće ili čak potrebno. Kažem da treba zadržati hladnu glavu, ne biti paranoik, ne podmazivati pušku samo zato što misliš da to onaj drugi radi. I ne gubim se kad govorim o NATO-u. I meni je ta ideja bila odbojna, ni sad nisam načisto, ali ne mislim ni da je to nešto što treba kategorički odbaciti. Ovo je vrijeme kada nam treba mudrost, svijest o tome koliko smo mali i beznačajni, te u skladu sa tim manje busanja u prsa a više promišljenih odluka od koje ćemo koristi imati, ako ne mi, onda oni poslije nas.

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2009, 14:55 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

evo jedan film, medju najboljim koje sam ikad gledala: http://www.imdb.com/title/tt0065528/

ko poslije ovog moze da ide u rat, svaka mu cast. svaki rat se svodi na ispiranje mozga prostom narodu koji gine da bi se drugi obogatili, nikakvih tu drugih plemenitih ciljeva nema..zato prezirem profesionalne vojnike koji "idu u misije", dabogda ebolu svi dobili..opstepoznata stvar je da se regrutuju ocajnici koji nemaju nikakav drugi izbor u zivotu, koji nemaju svoje ja te im je lako isprati mozak..taj proces se u potpunosti odvija u nesvjesnom, i trebalo bi ga zakonom zabraniti, kao krsenje osnovnih ljudskih prava..doci ce i taj dan valjda jednom..

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2009, 15:00 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Jul 2009, 13:59
google lazarević je napisao:
evo jedan film, medju najboljim koje sam ikad gledala: http://www.imdb.com/title/tt0065528/

ko poslije ovog moze da ide u rat, svaka mu cast. svaki rat se svodi na ispiranje mozga prostom narodu koji gine da bi se drugi obogatili, nikakvih tu drugih plemenitih ciljeva nema..zato prezirem profesionalne vojnike koji "idu u misije", dabogda ebolu svi dobili..opstepoznata stvar je da se regrutuju ocajnici koji nemaju nikakav drugi izbor u zivotu, koji nemaju svoje ja te im je lako isprati mozak..taj proces se u potpunosti odvija u nesvjesnom, i trebalo bi ga zakonom zabraniti, kao krsenje osnovnih ljudskih prava..doci ce i taj dan valjda jednom..

Potpisujem!!
Jeb*s rat!

Vrh

PostPoslato: 20 Nov 2009, 15:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Popokatepetl je napisao:
Sarvan je napisao:

Zašto? Pogotovo Šiptari, ja sa njima nisam imao dodira dosada. Jedno je što ne priznajem nezavisno Kosovo, ali naročitog emocionalnog naboja prema njima nemam.

Normalno je da svako malo neko spomene rat, kad ljudi vrše ovakve projekcije jedni prema drugima. Ne kažem da treba da se ludo volimo, niti da je to u ovom trenutku (ili ikad) moguće ili čak potrebno. Kažem da treba zadržati hladnu glavu, ne biti paranoik, ne podmazivati pušku samo zato što misliš da to onaj drugi radi. I ne gubim se kad govorim o NATO-u. I meni je ta ideja bila odbojna, ni sad nisam načisto, ali ne mislim ni da je to nešto što treba kategorički odbaciti. Ovo je vrijeme kada nam treba mudrost, svijest o tome koliko smo mali i beznačajni, te u skladu sa tim manje busanja u prsa a više promišljenih odluka od koje ćemo koristi imati, ako ne mi, onda oni poslije nas.

Problem je sto tebi (a ni ostalima ovde) nije poznato da kada se kaze neprijatelj, ne misli se na licnog neprijatelja vec na politickog neprijatelja. A mi ovde govorimo o vojsci koja je sastavni deo drzave a drzava je glavni politicki akter, znaci i neprijatelj moze biti samo politicki.

Zar ti stvarno mislis da tamo neki Stjepan, Ramus i Halil provode ceo dan razmisljajuci kako da naskode nekom Milanu i obrnuto? Ja verujem da o tome ne razmislja niko (mislim da bar ja ni jedan jedini trenutak svog dana ne provedem u takvim razmiljanjima). Znaci, izbacujumo pricu o licnim neprijateljstvima iz igre. Ostaju nam samo politicka neprijateljstva a cinjenica je da su FBiH, Hrvatska i Albanije politicki neprijatelji srpskog naroda. Tu nije potrebno nikakvo dokazivanje vec samo jednostavno posmatranje desavanja u i oko nas.

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 60 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]