Професионална војска или не? Гдје? У БиХ?
Војска треба да штити земљу. Од кога?
То треба да дефинишу државни органи кроз неке документе (Стратегију одбране и Стратегију националне безбједности, на примјер). Кога интересује, ево тих докумената за Републику Србију (усвојила их Народна скупштина Србије прије 15 дана):
http://www.mod.gov.rs//cir/dokumenta/st ... tegije.phpШта ту пише? Ту се дефинише тренутно стање, окружење (НАТО савез), планови политике Србије и препознају се потенцијални проблеми и препознају се ресурси који се могу користити. Тако да онај ко прочита ова два документа може да види да држава Србија не очекује агресију на властиту територију, али као изазове за своју безбједност сматра самопроглашено Косово, тероризам и међународни криминал.
Након што се дефинише стратегија одбране (коју доносе политичари), на основу ње се приступа дефинисању како треба да изгледа војска (што раде војници - професионалци).
На примјер, ако конципирате војску као интервенистичку (као што је америчка), наравно да вам требају јаке и професионалне војне снаге са одговарајућим оружјем за напад.
Ако кажете да ћете се искључиво бранити, онда вам је јако битан и тај непрофесионални (резервни) састав. Јер ако вас нека земља нападне, мала профи војска је битна можда за први ударац, али онда је рат на територији те земље и онда се сви укључују у одбрану. Неће у случају напада на рецимо Србију од стране Хрватске (наводим безвезе примјер) ратовати само неколико десетина хиљада професионалаца. У том случају, обични људи не сједе кући и гледају ТВ већ и они бране земљу.
Код нас? Немам појма. Мислим да је ипак најбоље да уопште немамо војску. Непостојање озбиљне војске ми улива већу сигурност од постојања неке јаке војске.
Ја сам био у рату годину и по и био сам свједок недостатка стратегије. За шта се боримо (1991. су људи "бранили Југославију", а на крају рата су "бранили Републику Српску"), за које границе (код Книна или код Кључа) и са ким у савезништву (са Војском Југославије или без ње)?