Ja bih se složio sa BSE, ocjene uopšte nisu privatna stvar, i ne vidim zašto bi bio problem da se o njima obavještavaju roditelji. Zato mi ova ideja sa SMS-ovima nije nimalo loša. Postoji procenat roditelja koji ima sasvim otvoren odnos sa djecom, bez nekih tajni, stvari se rješavaju razgovorom. Postoje oni roditelji koji nemaju ni vremena, a češće želje da znaju šta se dešava sa njihovom djecom, to su ti koji ih šalju u školu da ih se ''riješe''. Međutim, postoji i ona grupa koja je u sredini, koji vjeruju djeci, ali možda im nedostaje neki poticaj. Mislim da bi njima ovaj servis bio od pomoći.
Na stranu sve bajne teorije o tome kako roditelji i djeca treba da imaju sjajni odnos pun povjerenja, činjenice su da se klinci promijene kad zađu u tinejdžerske vode, i mnogi roditelji nemaju pojma da njihova ''zlatna djeca'' možda više nisu tako zlatna. Jednom tinejdžeru više nije tako teško ni nenormalno slagati da bi odložio nevolje, a to ne mora nužno da bude uslovljeno lošim vaspitanjem, i da se odmah lopta prebacuje na roditelje. I zbog toga smatram da ova ideja nije loša.
I na kraju, lični primjer. U prvom srednje sam zaredao neka četiri keca (u biti nije bilo toliko strašno, mislim da je čak jedan bio iz likovnog), a pošto sam se prvi put našao u takvoj situaciji, ne želeći da navučem dodatnu muku na vrat, nisam ništa rekao svojima. Međutim, jedna od profesorica (nije mi predavala) je bila školska drugarica moje majke, vidjela te moje ocjene, i fino pozvala matorce. Naravno, nije ljudima bilo prijatno da čuju, ali su reagovali prilično cool. Nisu galamili ni slično, više im je bilo krivo što sam to prećutao. Dobio sam ''zabranu'' napuštanja kuće za vikend, kao i dogovor da u narednih 15 dana to ispravim, što sam i učinio. U narednim godinama, bilo je tu i tamo kečeva, ali sam im sve govorio, i nije bilo problema jer su znali da ću da ih ispravim. Poenta priče je da je u mom slučaju ta ''dojava'' imala pozitivan učinak, a siguran sam da bi imala u još mnogo slučajeva.
_________________ Umro je Džimi Hendriks iz Sijetla, Klepton i Pejdž su dva matora pijetla, al' budućnost je ipak svijetla sve dok nam je Popokatepetla...
|