banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 00:25

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 10 Nov 2009, 16:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Mar 2008, 15:42
Koje će tv kuće u Srbiji prenositi mečeve baraža za SP u J.Africi ?

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 00:08 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
BSE je napisao:
hm samo da se vratim na ono moje pitanje, nekako je ostalo neodgovoreno u potpunosti :)

naime, pitao sam ako strana tv ima pravo prikazivanja, da li kablovski operater ipak mora da zatamni program?
ako mi se dobro cini to se na Zapadu regulise nekim posebnim placanjem kabl operatera tv kuci ciji program ce da prenosi, ali mozda je to kod njih lakse regulisati jer im jezici nisu slicni k`o ovi ovdje nasi, pa im nije bitno sto ce se prikazivati film ili serija koja ce biti na jeziku koji razumije mozda 5% populacije :)

Ne znam sta nije bilo jasno, ne smijes pobrkati ugovor izmedju kabl operatera i tv kuce s jedne strane i autorska prava s druge…A i sama autorska prava nisu tako jednostavna stvar…imas autorska prava za zemaljsko, satelitsko emitovanje ( po zonama ), kablovsko emitovanje ( po drzavama, operaterima ), pay tv prava itd itd

Ima dosta istine u tome sto si i sam naveo…Mada, nije to bas sve crno na bijelo, kao potvrda toga, evo jednog slucaja u praksi…U Svajcarskoj se u ponudi najveceg kablovskog operatera Cablecom nalaze BBC 1,2,3,4 i BBC HD koji su kodirani na satelitu ( program namijenjen samo za GBR I samo za nju su regulisana autorska prava…
Ponudu Cablecoma vidjeti ovdje:

http://www.cablecom.ch/en/sender_dch_ba ... 1&flip=254

BBC je svojevremeno cak i tuzio Cablecom, a sve je zavrseno presudom Vrhovnog suda Svajcarske u kome je BBC izgubio spor pa su onda i drugi operateri uvrstili BBC u svoje sisteme. Navodno, Cablecom se pozvao na FTA emitovanje BBC u Astri 2D ( 28.2 stepena )
Vidjeti ovdje:

http://www.lyngsat.com/astra2d.html

Takodje, fleka pokrivanja ( zona ) ovim satelitom dokazuje da se ASTRA 2D lovi bez vecih problema u Svajcarskoj.

Slika

Slucaj Holandije i Belgije je takodje interesantan. I kod njih bez problema pici BBC 1,2 Oni se vade da se kod njih ovi kanali love cak i zemaljski, navodno zbog uticaja Sjevernog mora, signal se prelio ( nema prepreka, refleksija )…Bilo je i tu problema na relaciji BBC vs kabl operateri pa je to rijeseno na ovaj nacin…

Korisnik Marvin (Paranoid Android) sa PPP foruma je napisao:
Sa Holandijom i Belgijom je britanski parlament (i sam BBC) postigao određeni specijalni sporazum gde je redistribucija kompletnog BBC1/2 programa legalizovana kroz kablovske operatere Holandije i Belgije. Iako pomalo naročit zakon, donet je zbog toga što je do zemalja Beneluxa ionako dopirao analogni BBC signal koji se jednostavno ne može ni skremblovati ni blokirati, tako da je postignut kompromis kroz neku ad-hoc legalizaciju.

http://www.parapsihopatologija.com/foru ... t&p=731222

Negdje sam cak procitao da je ovo oko RTL-a, ovo sto gledamo americke serije na njemackom sve uredno. Navodno RTL ima regulisana autorska prava kroz postprodukciju jer serije nisu na izvornom jeziku, odnosno uradjena je sinhronizacija.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 11:43 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Sep 2008, 11:12
Kanali iz regiona će ipak ostati u kablovskim mrežama Srbije. Novi pravilnik koji treba da usvoji RRA će regulisati ovu oblast.

Karadžić: HRT će biti u kablu
3. novembar 2009. | 12:30 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Program HRT biće u svakom kablovskom sistemu u Srbiji, ali ta medijska kuća neće moći da emituje program za koji nije platila licencna prava, kažu u RRA.

Savet RRA saopštio je ranije da je počeo izradu pravilnika na osnovu koga treba da se izdvoje dozvole za kablovsko emitovanje, što podrazumeva da neće moći u programima kablovskih distributera da budu oni programi, koji nemaju autorska prava za Srbiju, bez obzira na to odakle dolaze.

Zamenik predsednika Saveta Republičke radio-difuzne agencije (RRA) Goran Karadžić izjavio je da, prema novom pravilniku, iz kablovske ponude neće biti izbačen program Hrvatske radio-televizije (HRT), koji ima satelitski program, namenjen dijaspori.

I HRT 1, HRT 2 i RTL mogu da budu "na kablu" u Srbiji, ali ne mogu da emituju programe za koje nisu platili licencna prava za Srbiju, rekao je Karadžić.

Ističući da je novi pravilnik o uređenju medijskog prostora neophodan da bi se uredilo kablovsko emitovanje programa, Karadžić je naveo da se taj pravilnik radi pre svega zbog domaćih emitera, koji nemaju dozvolu za rad.

Novi pravilnik bi, kako je rečeno, trebalo da uredi medijski prostor, što znači obaveznu licencu za emitovanje programa televizija iz regiona.

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 11:56 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 05 Jun 2002, 08:33
@Drug : heh tamo obrnut slucaj, BBC brani prikazivanje, a nije pobuna domacih stanica :)
ako sam dobro razumio tebe, kao i ovo sto je tv-manijak okacio, npr. HRT treba da kupi licencu za prikazivanje na teritoriji Srbije? a kabl operateri u Srbiji pravo prikazivanja placaju HRTu ? u tom slucaju bi tv stanica imala i racuna da se prikazuje na drugoj teritoriji

Batmobil ti inace ima 5.7 litarski chevroletov V8 motor, koji ti ima ubrzanje do 100 za 5 sekundi. Ako uzmes u obzir da batmobil tezi preko dvije tone,to ti je zbilja fenomenalno. Al` dobro,dosta o mom autu, pricajmo malo o meni!

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 12:21 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 17 Avg 2009, 07:33
Što se više biližimo EU i uređenijoj državi čini mi se da imamo priliku gledati sve manje kanala....
Kad se samo sjetim TV Sveti Georgije i NBA prenosa na divljaka...

Vrh

PostPoslato: 11 Nov 2009, 12:22 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 16 Sep 2008, 11:12
BSE je napisao:
ako sam dobro razumio tebe, kao i ovo sto je tv-manijak okacio, npr. HRT treba da kupi licencu za prikazivanje na teritoriji Srbije? a kabl operateri u Srbiji pravo prikazivanja placaju HRTu ? u tom slucaju bi tv stanica imala i racuna da se prikazuje na drugoj teritoriji

Da, tako sam i ja razumeo ovo što je rekao Karadžić iz RRA. Znaš, bilo je krajnje vreme da se uvede malo reda u oblasti kablovskog emitovanja, ja sam iz Srbije i na SBB sam, pa to najbolje znam. U poslednje vreme se po Beogradu dosta priča, da je ovu odluku RRA izlobirala ova nova mreža koja treba da krene u ponedeljak - Nacionalna. To je nešto slično ovoj vašoj Mreži plus.

Ako te zanima o čemu se radi, imaju i web site koji je pušten pre par dana
http://www.nacionalna.rs/nacionalna.html

U pitanju je mreža 16 lokalnih i reginalnih tv stanica iz cele Srbije na kojoj će se emitovati kvizovi i emisije kratkih formi poput Milionera, Najslabije karike, šou Kuća snova, a od serija najavljuju se najnovije epizode Dr Hausa, Krstarice Galaktika, Odelenja za specijalne žrtve, Monka, Zločinačkih namera.

BEOGRAD, 27. oktobra 2009. (Beta) - Televizijski program "Nacionalna", iza kojeg stoji produkcijska kuća "Adventidž" (Advantage), počeće da se emituje 15. novembra na 16 lokalnih i regionalnih TV stanica u Srbiji kao što su "Studio B", "Panonija", "TV 5" i "TV Most".

Predstavnici "Adventidža" rekli su u utorak novinarima u Beogradu da će "Nacionalna" biti emitovana na teritoriji cele Srbije, uključujući dobar deo Kosova, a činiće je zabavni programi - filmovi, TV serije, sitkomi, kvizovi, šou programi i autorske emisije, koje će voditi Ivan Zeljković, Ivan Ivanović, Dragan Gulić, Sandra Lalatović i Jelena Herc.

Ovaj jedinstveni TV program biće distribuiran istovremeno na više TV stanica - za početak u terminima od 18.30 do 19 sati i od 20.50 do 21.50 sati - po ugledu na slične "sidikejted" (syndicated) programe kakvi postoje u SAD, Nemačkoj, Australiji, Velikoj Britaniji ali i Bosni i Hercegovini

"Nacionalna" će biti emitovana preko TV stanica u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pirotu, Leskovcu, Kruševcu, Novom Pazaru, Zaječaru, Boru, Vršcu, Pančevu, Šapcu, Čačku i Kosovskoj Mitrovici.

Vrh

PostPoslato: 12 Nov 2009, 15:39 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 04 Feb 2008, 14:09
BSE je napisao:
@Drug : heh tamo obrnut slucaj, BBC brani prikazivanje, a nije pobuna domacih stanica :)

BBC kao Nova :lol: Ovaj obrnuto :lol:
btw, i u Hrvatskoj krenulo zamracivanje, i to kanala koji se vide obicnom antenom, odnosno kanala kojima se signal prelijeva...Kao sto je i kod nas slucaj sa Novom tv...Na udaru je bio OBN...Vidjeti ovdje:

http://www.mportal.com.hr/jumpto.asp?re ... 04&id=4244

tv-manijak je napisao:
U poslednje vreme se po Beogradu dosta priča, da je ovu odluku RRA izlobirala ova nova mreža koja treba da krene u ponedeljak - Nacionalna. To je nešto slično ovoj vašoj Mreži plus.

Vidio sam ovo po forumima...Drago mi je sto je ovako nesto pokrenuto...Moglo bi to biti jako dobro, obzirom da je na mjestu urednika projekta Robert Nemecek. U svakom slucaju, tu je Studio B pa cu daljinski u ruke kad krene...

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 27 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]