banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 23 Jul 2025, 19:23

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Osudjujete li hakerisanje?
Da 0%  0%  [ 0 ]
Ne 45%  45%  [ 9 ]
Ne uvijek 55%  55%  [ 11 ]
Ukupno glasova : 20
Autoru Poruka
 Tema posta: Hakerisanje?
PostPoslato: 30 Apr 2003, 21:58 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Apr 2003, 16:16
Da li osudjujete hakerisanje, crack-ovanje programa i ostalo hackovanje?
Mozda ste nekad pozeljeli da se bacite u te vode. Mozda i sad razmisljate o tome.
Da li bi ste potrosili mnogo vremena na ucenje takvih stvari iako znate da je ilegalno?
Koliko vas ima registrovan softver (Windows, Office i ostale popularne aplikacije)?

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2003, 12:51 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Jan 2002, 01:00
Zasto bi neko placao velike pare za komercijalan sofver kad jednostavno za 2 marke moze da nabavi piratski i da ga krekuje?
Ako se ovde desi legalizacija kao u srbiji mislim da ce vecina ljudi da predje na linux. Win je ionako sranje sam po sebi, jos bi bila sramota da ga moramo placati :lol:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 02 Maj 2003, 16:28 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 09 Okt 2002, 19:49
pa pogledaj epece to malo s druge strane. nemoj me shvatiti pogresno, tj. da ja podrzavam legalizaciju. zamisli ti koliko pojedinac ili grupa ljudi ulozi truda, znanja, vremena, a vjerovatno i novca da napravi neki koristan softver. hvala Bogu da takvi ljudi zele da naplate svoj trud, tako i treba da bude. e sad, ja sam protiv legalizacije jer mi cinimo mizeran procenat cjelkupne populacije koja koristi racunare, profit sa ovih prostora bi bio takodje mizeran, a i standard nam je dosta nizi. "necu pored kruva da kupujem i te ce-de-jeve"

aj pa ostajte pozdravljeni :drinking: :drinking: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2003, 09:55 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 22:48
Upravo tako, SiCkNeSS, ljudi misle da je tako lako napraviti igricu! Ja sam protiv piratstva, ali ostale vidove hackerisanja podrzavam...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2003, 11:53 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Svaka cast tim ljudima sto pisu softver. Naravno da tu treba ogromno znanje, trud i velike pare... ali da dajem 200 eura za operativni sistem koji svoj posao ne radi najbolje, i to jos 200 eura koje nemam :cry: to stvarno nije bas najpametnije. Uredu je da oni koji su napisali neki program imaju pravo na profit, vecina nas bi bila presrecna da moze sebi da priusti legalan softver ali to nije tako. Cijena vecine konfiguracija koje se danas prodaju u ovom gradu se krece od 500-750 eura, nekako mi je nezamislivo da bi ijedan od kupaca pristao da plati dodatnih 500 eura za softver koji je instalisan na njihovom racunaru.
Sto se tice hakerisanja definitivno sam za: ne gledam na to kao na neki kriminal. Ljudi koji su napisali odredjeni program samim tim sto su ga objavili daju pristnak drugim ljudima da kopaju po njemu i da ga po svojoj volji mijenjaju. Ko vama moze zabraniti da otvorite haubu sopstvenog auta? :wink: Program je samo gomila teksta koji svako ko ga zna procitati takodje ga moze i izmijeniti po svojoj volji, to je nazalost onih koji pisu softver tako i za sada nije pronadjeno rjesenje za fizicku zastitu samog softvera...

PS. pogledajte koliko kosta DOS 6.22 Da li biste vi dali 80 maraka za dos?
http://www.pakom.co.yu/cene/cenovnik.asp

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 03 Maj 2003, 15:54 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 30 Apr 2003, 16:16
Moram da kazem da su vasi odgovori isti kao i odgovori oko 80-ak % ljudi koji se bar malo razumiju u racunar. Pazite to je na podrucju cijelog svijeta. Mislite da je onom ameru drago da izdvoji tolike pare za win. ili neku drugu aplikaciju. Najsmjesnije je sto programeri naprave"kao" novu verziju i odmah nabace dobru cijenu a u novoj verziji to "novo" je nesto sto skoro nikad niko ne koristi (ovdje izuzimam nove kodeke-codecs). Mislim da ste to vec i primjetili.
Pa dobro, kazete, programeri potrose dosta zivaca, vremena, uloze "veliko" znanje da bi napravili neki novi softver. Alooo koji novi softver? Da li neko zna koji je program izasao u posljednjih 5 god. da mozete reci "ovaj program je sasvim nesto novo i drugacije"? Sve je to neka nadogradnja prethodnih programa (sa novom grafikom). Igrice!? Ovdje moram reci da su jedini ljudi koji zasluzuju da im kazemo hvala ono koji naprave pogon (engine) neke igre. Svi ostali kupe engine, nabace svoju grafiku i "kao" napravili novu igricu.Bace je na trziste i zgrnu veliku lovu (svakako ako igrica nije neki promasaj). I ti isti su najglasniji u svijetu u borbi protiv piraterije,hakovanja i krekovanja. I sad recite vi meni gdje je tu postenje i pravda. Zna se gdje-oni imaju lovu a to znaci da su "ONI" u pravu. Ali i kod igrica ja stvarno ne znam sta je to sto je u prethodnih 2-3 god. nesto revolucionarno. Bilo koja jaca igrica kraj svog imena ima "part3", "2", "second" ili neku drugu oznaku nastavka. Ajd da ne budem toliki kriticar ima tu neceg i dobrog. Znam da ni u danasnje vrijeme tehnologija ne moze da napreduje ogromnom brzinom pa to mora da ide "mic po mic" uporedo sa razvojem hardvera. ALI AKO NISI NAPRAVIO NESTO REVOLUCIONARNO, NEMOJ REVOLUCIONARNO NI DA NAPLACUJES. :fist:
U vasim odgovorima niko nije rekao da li bi potrosio vrijeme na (ponajprije) ucenje a zatim i primjenu hakovanja. Pogotovo znajuci da je ilegalno. Mozda neko od vas misli pa ja bih to i uradio ali samo za sebe.
Sto se tice osude opsteg hakovanja. Ja duboko osudjujem programere koji prave kompjuterske viruse, crve,trojance i sl. gluposti. Da bi neko napravio tako nesto mora stvarno imati veliko znanje i predznanje najnovije tehnologije. Drugim rijecima mora biti zestok mozak. Pa ako je takav mozak zasto ga ne iskoristi na pravi nacin. Npr. napravi besplatnu aplikaciju (kao winamp npr.), ukljuci se u poboljsavanje postojecih OS (za sta bi dobijao i novac) i nesto slicno. Ostro osudjujem i upade u razne sisteme (banaka,organizacija,nekih projekata i sl.). Poneka "sala" na necijem sajtu je mozda i zabavna ali ako ne pretjeras. Glupo je jos ako "neko" trosi necije vrijeme na internetu. Pomisli odmah na sebe da li bi "ti" bio ljut na tako nesto da se prikaci na tvoj broj. Ako si toliko sposoban prikaci se na neki javni provajder pa uzivaj. Nemojte ovo shvatiti kao savjet nego cisto samo kao razmisljanje.
Ovdje moram jos da dodam nesto sto sigurno niste znali: da je 40 % svjetskih hakera-ZENE. Zanimljivo!

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2003, 00:30 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 10 Jul 2001, 01:00
Blahh ...

Sve je to lijepo i krasno ..

Ali oni koji ne vole windows - neka ga ne kupuju ... Zasto placati 200 eura za nesto sto ne volis .. ali zato nemoj ni kupovati piratski cd od 3 marke na kojem je hakovana verzija Windowsa ...

Programere treba platiti - to je fakat ...
No mi zivimo u jadnoj drzavi gdje jedva krpamo za hljeb i gace.. tako da se nama definitivno ne isplati kupovati licencu za win ... I tu nastaje problem ..

Imamo i linux zato .. pa ko zeli da bude cist neka koristi *nix-e i neka pici free programe koji su u velikom broju slucajeva blijeda sjenka komercijalnih pandana za Win ..

Sve ima svoju cijenu ... ali isto tako - ma koliko losa piraterija bila pomaze nam (ako zelimo iskoristiti tu jedinstvenu priliku) da ucimo ono sto vjerovatno nikad ne bi mogli...
AutoCad - 3 marke ... Photoshop 3 marke (plus dobijes milion komercijalnih skupih filtera i efekata na cd-u) Corel, Office, Win2k Adv. Server (dobijes tu jos i ISA-u koja kosta par hiljada dolara) itd.. itd ... nabrajati do sutra .. I nabacis jedno 500-600 hiljada maraka vrijednog sw-a, ucis [ako si pametan] i kad dodje jednom vrijeme legalizacije bar znas da je vrijedilo nesto.. stekao si znanje koje bi tesko stekao da zivis u Americi ili slicnim zemljama (naravno piratrije uvijek ima, ali u takvim zemljama daleko manje nego kod nas) ..

Iskoristiti situaciju dok se moze ...

A ako se meni jednog dana i digne standard vjerovatno necu zaliti nekih par stotina maraka za "parce" originalnog i licenciranog sw-a ... do tad - net i warezi plus p2p su majka .. :)

Da rezimiram - jesam li protiv piraterije: DA pod uslovom da imam bilo kakav normalan standard, u svakom drugom slucaju sam ZA pirateriju dok god mogu uciti na taj nacin ...

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 04 Maj 2003, 11:16 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

ja za marku zbavim sve :P i to sto kazes, i ja sam na neki nacin pirat, posto svakodnevno nesto przim na rezacu.

:drinking: :drinking: :drinking:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2003, 16:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Avg 2001, 01:00
Prvo mali uvod u terminologiju.
Hack - upad u mrezne sisteme koristeci bug-ove u softwareu servera. Obicno sa ciljem da se administratoru sistema skrene paznja
da mu je sistem ranjiv a administrator bude obavjesten MOTD porukom
ili slicno. Bez brisanja podataka, eventualno sa promjenom imena pocetne HTML strane (ukoliko je rijec o web serveru).
Crack - onemogucavanja ili bypass-ovanje zastite kojim se programi stite od upotrebe van trial perioda. Samim tim crack omogucava
neovlasteno koristenje programa bez nadoknade proizvodjacu software-a.

Vidite razliku ? Hack je u sustini koristan (donekle) dok je crack zapravo
kradja intelektualne svojine.

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2003, 16:36 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

epek je napisao:
Zasto bi neko placao velike pare za komercijalan sofver kad jednostavno za 2 marke moze da nabavi piratski i da ga krekuje?

Zasto bi kupovao auto kad jednostavno mozes da razbijes staklo u ukrades jednog sa parkinga, ima ih tako mnogo...

SiCkNeSS je napisao:
e sad, ja sam protiv legalizacije jer mi cinimo mizeran procenat cjelkupne populacije koja koristi racunare, profit sa ovih prostora bi bio takodje mizeran,

Pa po toj logici ne bi trebali ni dozvoliti kupovinu Audija A8 jer samo 0,1%
stanovnista ima para da ga kupi. ??

epek je napisao:
Svaka cast tim ljudima sto pisu softver. Naravno da tu treba ogromno znanje, trud i velike pare... ali da dajem 200 eura za operativni sistem koji svoj posao ne radi najbolje, i to jos 200 eura koje nemam to stvarno nije bas najpametnije.

Vidi, niko tebe ne tjera da koristis taj software. Nemas para, ne moras da
ga koristis, zivjeces i bez toga.

epek je napisao:
Cijena vecine konfiguracija koje se danas prodaju u ovom gradu se krece od 500-750 eura, nekako mi je nezamislivo da bi ijedan od kupaca pristao da plati dodatnih 500 eura za softver koji je instalisan na njihovom racunaru.

Vidi to kod nas nije tako, ali vani ljudi placaju software cak i sav software
koji imaju instaliran na racunaru imaju kupljen.
Kako to da je software skuplji od hardware ? Nebuloza?
Pa zamisli da je u citavom svijetu tako samo kod nas nije. Zasto ?
Zato sto se hardware vidi a software dobijes CD i neko trazi za to 1000E ??
Pa za software je potrebno mnogo vishe naprezanja mozga nego za
serijsku proizvodnju hardware-a. Znaci mnogo vishe intelekta treba biti
ulozeno.

epek je napisao:
Sto se tice hakerisanja definitivno sam za: ne gledam na to kao na neki kriminal. Ljudi koji su napisali odredjeni program samim tim sto su ga objavili daju pristnak drugim ljudima da kopaju po njemu i da ga po svojoj volji mijenjaju. Ko vama moze zabraniti da otvorite haubu sopstvenog auta?

Procitaj malo licence agreement prije instalacije nekog programa i vidjeces
da tamo pishe da "pristajes da instaliras program pod odredjenim uslovima" a neki od njih su da ga "ne mijenjas".
Naravno da smijes da otvaras SVOJU haubu, od auta koji je TVOJ zato sto
si ga platio, ali ako uzmes auto na probnu voznju nece ti niko dati da
uzmes kljuc pa po motoru A??

epek je napisao:
Program je samo gomila teksta koji svako ko ga zna procitati takodje ga moze i izmijeniti po svojoj volji, to je nazalost onih koji pisu softver tako i za sada nije pronadjeno rjesenje za fizicku zastitu samog softvera...

Mislim jest ti "jednostavna definicija". Pa i auto je skup metala, gume i
plastike koji svako moze napraviti samo ako zna kako i ima cime, pa se
malo ljudi usudi to raditi.
Naravno da postoje poprilicno dobre zastite software-a koji nije lako
provaliti ili cak nemoguce.

SD je napisao:
Moram da kazem da su vasi odgovori isti kao i odgovori oko 80-ak % ljudi koji se bar malo razumiju u racunar. Pazite to je na podrucju cijelog svijeta. Mislite da je onom ameru drago da izdvoji tolike pare za win. ili neku drugu aplikaciju.

Odakle ti tako razmisljanje ? Pa ko kupuje software ?? samo ludaci a?
Ma daj, raspitaj se malo. U nekim drzavama postoje tako visoke kazne
za nelegalni software da ljudima ne pada na pamet da piratuju.
Nije sav srecan, ali zna da mora da kupi i kupuje i ne buni se.

SD je napisao:
Najsmjesnije je sto programeri naprave"kao" novu verziju i odmah nabace dobru cijenu a u novoj verziji to "novo" je nesto sto skoro nikad niko ne koristi (ovdje izuzimam nove kodeke-codecs). Mislim da ste to vec i primjetili.

Mislim, LUPAS. Ne znam stvarno ko ti moze to potvrditi, ti navedi 2 razlicite
verzije bilo kog programa a ja cu ti navesti korisne razlike. Mislim ako si
platio jednu verziju koja ti radi sve sto treba nema potrebe da prelazis
na noviju i da je placas. Koristis tu sto imas i super. Ali ako nekome treba
nesto sto nema u prethodnoj verziji logicno je da ce da kupi novu.

SD je napisao:
Pa dobro, kazete, programeri potrose dosta zivaca, vremena, uloze "veliko" znanje da bi napravili neki novi softver. Alooo koji novi softver? Da li neko zna koji je program izasao u posljednjih 5 god. da mozete reci "ovaj program je sasvim nesto novo i drugacije"?

Pocni od Windowsa pa na dalje. Ako ti ne vidis razliku izmedju 95,98 200 i XPa onda si slijepac stvarno....

SD je napisao:
Sve je to neka nadogradnja prethodnih programa (sa novom grafikom). Igrice!? Ovdje moram reci da su jedini ljudi koji zasluzuju da im kazemo hvala ono koji naprave pogon (engine) neke igre. Svi ostali kupe engine, nabace svoju grafiku i "kao" napravili novu igricu.Bace je na trziste i zgrnu veliku lovu (svakako ako igrica nije neki promasaj). I ti isti su najglasniji u svijetu u borbi protiv piraterije,hakovanja i krekovanja. I sad recite vi meni gdje je tu postenje i pravda. Zna se gdje-oni imaju lovu a to znaci da su "ONI" u pravu. Ali i kod igrica ja stvarno ne znam sta je to sto je u prethodnih 2-3 god. nesto revolucionarno. Bilo koja jaca igrica kraj svog imena ima "part3", "2", "second" ili neku drugu oznaku nastavka. Ajd da ne budem toliki kriticar ima tu neceg i dobrog. Znam da ni u danasnje vrijeme tehnologija ne moze da napreduje ogromnom brzinom pa to mora da ide "mic po mic" uporedo sa razvojem hardvera. ALI AKO NISI NAPRAVIO NESTO REVOLUCIONARNO, NEMOJ REVOLUCIONARNO NI DA NAPLACUJES.

Mislim, koliko si ti razlicitog softwarea koristio? Koliko si softwarea platio?
Koliko si skupog softwara koristio?? Onaj koji ne moze da se skine sa neta.
Ako mislis da nista nije napravljeno u poslednjih 5 godina, onda koristi software iz 1998e i nemoj da se zamaras upotrebnom novijeg.
Na osnovu cega mozes da kazes da nesto nije revolucionarno ?
Navedi mi primjer.

SD je napisao:
Drugim rijecima mora biti zestok mozak. Pa ako je takav mozak zasto ga ne iskoristi na pravi nacin. Npr. napravi besplatnu aplikaciju (kao winamp npr.), ukljuci se u poboljsavanje postojecih OS (za sta bi dobijao i novac) i nesto slicno.

Ako je vec mozak i ako vec potrosi svoje vrijeme i znanje da napravi
nesto, zasto bi to bilo BESPLATNO ???
Pa on da zivi od "hvala" "hvala" "dobar si ti" A???

SD je napisao:
Glupo je jos ako "neko" trosi necije vrijeme na internetu. Pomisli odmah na sebe da li bi "ti" bio ljut na tako nesto da se prikaci na tvoj broj.

A kad ti koristis neciji "crackovan software" ne razmisljas koliko nekome
smanjujes dobit ? Koliko ce ljudi ostati bez posla zato sto firma nije
ostvarila ocekivanu dobit. ?? A kad neko koristi tvoje vrijeme onda te to pogadja.. a??

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2003, 18:35 
Veteran
Veteran

Pridružio se: 12 Jul 2001, 01:00
Pošto kupac kada kupuje neki softver plaća licencu za korištenje tog softvera, a ne sam softver, da li taj kupac može da proda svoju licencu nekom drugom?
Ukoliko kupac izgubi CD ili ga uništi, da li novi CD (sa istim programom za koji posjeduje licencu) dobija po cijeni medijuma (nekoliko €)?
Da li kupac smije da kopira originalni CD za svoje potrebe?

Šta je sa muzikom?
Nedavno su uveli neku zaštitu od presnimavanja muzičkih CD-ova (koja se na sreću lako zaobilazi). Kupac koji je kupio neki muzički CD mora da kupi još jedan isti da bi isti CD slušao na dva različita mjesta ili da ga prebaci u MP3 format da bi ga slušao u nekom MP3 uređaju.

Mislim da mnoge stvari još nisu riješene u vezi sa softverom i muzikom, pa je logična posljedica piraterija.
Problem piraterije je vrlo lako riješiti - pojeftinjenjem! :wink:

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 05 Maj 2003, 19:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Not now, John! je napisao:
Ukoliko kupac izgubi CD ili ga uništi, da li novi CD (sa istim programom za koji posjeduje licencu) dobija po cijeni medijuma (nekoliko €)?
Da li kupac smije da kopira originalni CD za svoje potrebe?

Da, sa windowsom dobijas papiric koji je nalijepljen na kuciste gdje ti je
licencni broj, a CD mozes da koristis bilo koji, od bilo kog drugog racunara
ukoliko je tvoj ostecen

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Maj 2003, 02:17 
Majstor
Majstor

Blahh...

misko je dobro konstatovao .. hack i crack su dvije totalno opozitne strane u comp vodama ..

Hack stimulise, poboljsava kvalitet, pomaze u ucenju itd .. dok je Crack cisti ilegalni rad, blago receno kradja ..

Posto je kod nas (a i u svijetu, da ne budemo samo mi crne ovce) uobicajeno da su rijeci hack i crack u stvari sinonimi, tako i odgovori u ovom pollu idu u pravcu podrzavanja/nepodrzavanja crackinga.. a ne hackinga ..

Toliko od mene ... :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Maj 2003, 08:54 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Feb 2003, 22:48
Da, recimo oni kineski hackeri u Command & Conquer: Generals provaljuju i kradu novac sa Interneta, a ne crackuju igrice... Zato se valjda zovu hackeri, a ne crackeri... Da...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Maj 2003, 10:06 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

misko, ne vidim da je iko glasao protiv hakerisanja gore. zasto si toliko kritican prema ljudima koji to rade? jesu oni kriminalci, ali ne mozes reci da ne bi volio da ih nema, jer ti, kao i svi mi, koristis njihove "proizvode".

Citiraj:
SD je napisao/la:

Glupo je jos ako "neko" trosi necije vrijeme na internetu. Pomisli odmah na sebe da li bi "ti" bio ljut na tako nesto da se prikaci na tvoj broj.

A kad ti koristis neciji "crackovan software" ne razmisljas koliko nekome
smanjujes dobit ? Koliko ce ljudi ostati bez posla zato sto firma nije
ostvarila ocekivanu dobit. ?? A kad neko koristi tvoje vrijeme onda te to pogadja.. a??

i cisto sumnjam da ce neka strana firma propasti zbog nas ovde. kazem strana, jer je ovde situcija potpuno drukcija. ja koristim domaci, legalno placeni knjigovodstveni softver. zasto? pa zato sto cu pare dati u razvoj svoje zemlje, nase privrede, da nam standard za par godina bude ko kod onog amera kojem nije problem izdvojiti brdo para za programe, da i mi to mozemo. isto je sa svim domacim proizvodima, ne govorim ti samo o informatici. pijem nektar, necu lasko, jedem domacu povlaku, necu slovenacku...i pravo da ti kazem, ne zanima me i da propadne tamo neka firma na kraju svijeta, vazno da nase napreduje.

pozdrav :drinking: :drinking: :drinking:

[/quote]

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Maj 2003, 10:08 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pazite: nisam rekao da je sasvim uredu da neko krade neciju intelektualnu svojinu, naravno da se to u normalnim zemljama smatra za zlocin, ali ti je ipak teze ukrasti audi a da to njegov vlasnik ne primjeti, mnogo je lakse kopirati neki program... to vam je jednostavno priroda tehnologije. Softver jednostavno nije kao sva ostala roba:

Citiraj:
Pošto kupac kada kupuje neki softver plaća licencu za korištenje tog softvera, a ne sam softver, da li taj kupac može da proda svoju licencu nekom drugom?

Ovo je zanimljivo pitanje: ako je softver stvarno kao sva ostala roba, kao audi a4 recimo, bilo bi logicno da ja kao vlasnik te robe mogu slobodno raspolagati tom robom. To mislim da u slucaju softvera nije moguce.
Ovo stvarno ne znam i zato pitam: da li postoji "polovan softver"?
Sto se tice hakera krekera i ostalih malih zelenih: u ljudskoj je prirodi da ne placa ono sto ne mora i ako to moze da dobije besplatno zasto uopste da to placa. Problem je ljudi sto pisu programe sto je priroda njihove robe jednostavno takva: svima dostupna
Ipak mislim da je dizajniranje i proizvodnja hardvera mnooogo komplikovaniji posao od sjedenja za kompjuterom i pisanja programa ;)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Maj 2003, 13:15 
Majstor
Majstor

Heh ... Jednako je komplikovano i pisanje nekog veoma slozenog i ogromnog programa ili OS-a kao i pravljenje hw-a ...
Samo se razlikuje u metodama rada ... :)
No hw je teze kopirati i "uhakati" dok je sw pravo polje za sve moguce kradje, kopije itd.. itd..

P.s. kolja je napisao nesto za C&C Generals i China hackers-e... Pa cuj i to je previd, Hacker je u principu rijec koja nema u sebi nista negativno, znaci hacker je pozitivna licnost koja doprinosi poboljsanju sigurnosti nekog istema, protokola i njima slicnih stvari.. Ali kao sto sam vec rekao Hacker kod nas (i u svijetu, da ne bude zablude) znaci mnogo vise posto se sve sto je vezano za "malo komplikovaniji i napredni" rad na compu smatra hakerisanjem...
Koji istinski hacker krade lovu preko neta ?? Onda nije hacker nego je lopov sa izuzetno razvijenim vjestinama za kradju love preko neta .... nista vise ..

U tome je caka :)

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Maj 2003, 14:44 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

SiCkNeSS je napisao:
misko, ne vidim da je iko glasao protiv hakerisanja gore. zasto si toliko kritican prema ljudima koji to rade? jesu oni kriminalci, ali ne mozes reci da ne bi volio da ih nema, jer ti, kao i svi mi, koristis njihove "proizvode".

Ali ne kazem da je to "normalno" i da "ohrabrujem" takve djelatnosti.
Ovde se pishe kao da je to sasvim normalno i kako treba biti vishe
crackera.
Da se razumijemo, platio sam do sad nekih par komponenti koje su mi
trebale, ne glumim nekog "cistunca"

SiCkNeSS je napisao:
i cisto sumnjam da ce neka strana firma propasti zbog nas ovde.

Pa onda bi nekoliko stotina zemalja svijeta koje imaju manji standard od
US, mogle da traze "mi smo mali, nemamo para, sto bi mi vama placali, necete zbog nas propasti" .
Sta mislis zasto strane firme koje omoguju placanje preko neta ne prihvataju
kartice iz Bih ?? Zato sto nema zakona o software-u odnosno o toj vrsti
intelektualne svojine.

SiCkNeSS je napisao:
jer je ovde situcija potpuno drukcija. ja koristim domaci, legalno placeni knjigovodstveni softver. zasto? pa zato sto cu pare dati u razvoj svoje zemlje, nase privrede,

Koristis ga zato sto nisi mogao da ga skines sa neta.
I da si ga prekopirao iz neke firme ne bi ti vrijedio puno vishe od 6
mjeseci zato sto se kod nas stalno mijenjaju zakonske uredbe, narocito
regule koje se ticu poreza i slicnih dazbina tako da su promjene u sw-u
neminovne. Radio sam za firmu koja je prodavala taj sw i cak pravio isti
i desavalo se naravno da neko iskopira sw i da za 2 mjeseca zovne i kaze
"vidi ne radi mi ovo, nemam ovog izvjestaja" a onda dobije pitanje
"a od koga ste kupili sw?" i super..

SiCkNeSS je napisao:
ne zanima me i da propadne tamo neka firma na kraju svijeta, vazno da nase napreduje.

Sto ne kupis onda Yugo ili Zastavu 128 vec se vozas u nekom njemackom autu (primjer)....

Sigurno koristis windows koji je americkog porijekla ?
Ima ljudi u YU koji su pisali neke OS-ve, mogao bi njima da platis i da
podstices domacu privredu. ...

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Maj 2003, 14:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

epek je napisao:
Ipak mislim da je dizajniranje i proizvodnja hardvera mnooogo komplikovaniji posao od sjedenja za kompjuterom i pisanja programa ;)

Cek cek. .kako mislis da se pravi hw ??
Da neko drzi lemilicu i rukama i lemi tranzistore na stampanu plocu ??:)

Mozda, ali prije 30 godina .....

Vrh

Tema posta:
PostPoslato: 06 Maj 2003, 14:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

mIRCon je napisao:
Koji istinski hacker krade lovu preko neta ?? Onda nije hacker nego je lopov sa izuzetno razvijenim vjestinama za kradju love preko neta .... nista vise ..

Tacno, hacker bi trebao biti pozitivna licnost, medjutim mediji rade svasta..

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 31 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]