Citiraj:
Шиповац: Знамо ко ради против Борца
Фудбалски клуб Борац данас на сваком кораку фаулирају Миломир Одовић и Дамир Шпица и још неки људи из бивших управа и стручних штабова који су предлагали и правили штетне уговоре и за баснословне износе доводили играче који никада нису заслужили да обуку дрес Борца. Ово је јуче истакао директор бањалучког премијерлигаша Радмило Шиповац. Он је потом додао:
- О томе да ли је тај новац дијељен по систему "ја теби, ти мени" не желим да говорим. Желим да јавност зна да је извјесни Душко Бећаревић из Добоја, пулен Одовића, за 16 минута одиграних у дресу Борцa, судским путем добио 16 000 марака и да је желио да елиминише Борац из Купа БиХ.
Из ФС БиХ су нас у сриједу поподне обавијестили да не можемо да играмо утакмицу у Широком Бријегу уколико на рачун фамозног Бећаревића не уплатимо 16 000 марака, колико су му остали дужни они који су га довели у Бањалуку. Бећаревић ми је у разговору рекао да због људи који су дошли послије одовића не жели да чује ријеч договор која долази из Бањалуке.
Да ли ће нова управа клуба заузети став према руководству које је довело до тога да Борац данас има тридесетак тужби, које озбиљно пријете клубу?
- Несхватљиво је да нико из Борца није реаговао на тужбе чија је вриједност спора пола милиона марака. Нико није подносио одговоре на тужбе које су се лако могле побити, тако да милион и по марака може отићи у неповрат. Да ли је неко ко је тада сједио у Борчевој фотељи договорио тал са тужитељском страном? То не знам, али знам да ће то утврђивати неко други. Сумњиви су и неки уговори са играчима. Због чега су са играчима који немају вриједност на тржишту потписивани уговори на велике износе? Ни то не знам, али ћу сазнати. Вријеме је за резове, за нову праксу, ова управа и садашње руководство сигурно ће радити у интересу клуба. Нисам сигуран да је то у прошлости био случај.
Много је тужби послије којих може да услиједи аутоматска суспензија клуба. Клуб су тужили бивши играчи, тренери, играчи, секретари... Како против тога?
- Тренер Ненад Гавриловић ми је рекао да никада не би тужио клуб да је неко из тадашњег руководства био спреман на разговор. Након што је судским путем истјерао правду, показао је спремност да тај износ Борац исплати у ратама. Да је био као тај Бећаревић, могао је да блокира наступ Борца у првенству док се не исплати посљедњи фенинг.
Управа клуба је ангажовала угледну ревизорску кућу "Deloitte and Tush" која ће на основу документације утврдити стварна дуговања Борца. Какве су процјене?
- Струја и вода нису плаћене од 1992. године, велика су дуговања према ЗИБЛ-у, комуналном предузећу, Фонду ПИО РС, Фонду здравства... Годинама нису уплаћивани доприноси. Нама је сад најбитније да утврдимо стварна дуговања, али и ту наилазимо на препреке. Неко је уништио документацију из 2002. и 2003. године. Интересантно је да се управо тада десио трансфер Владана Грујића у Црвену звезду. Немамо све податке ни у вези са дуговањима према играчима у периоду док је уговоре са њима потписивало Спортско-фудбалско предузеће Борац које ће морати у стечај. Када утврдимо стварна дуговања, предложићемо излаз из финансијске кризе. Имамо визију и вјерујем да ћемо успјети.
Борац ове јесен игра као препорођен?
- Играчи су у првом плану, они доносе резултате. Они су заједно, са стручним штабом, најзаслужнији за еуфорију која се десила у Бањалуци. Њима не смијемо остати "кратки" за жуту банку. И нећемо. Али, откако је на сцени нова управа, неће бити штетних уговора. То могу да гарантујем. Оно што потпишемо биће испоштовано. Са овом генерацијом играча неће се сретати по судовима. Добро ћемо размислити кога ћемо довести у клуб, кога ћемо оставити, шта ћемо потписати. Када потпишемо, то је то, нема врдања.
(Глас Српске)
Свака част за нову управу!