banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 28 Jul 2025, 21:52

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 20 Okt 2009, 15:03 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
To je dobro bosanski novi sto se ponasas tako, ali zar nije bolje kad se neko ponasa tako ne zato sto mora, ili sto mu neki spisi i religije govore da mora, nego zato sto hoce i sto je dobar covjek. Ne zato sto je to neko rekao i napisao, nego zato sto toliko voli svoju zenu da mu nisu potrebne nikakve upute da bi se odnosio dobro i s ljubavlju prema njoj.
To je ono sto ja nazivam "prava religija"-kad covjek cini dobro ne zbog toga sto se plasi da ce gorjeti u paklu ili sto se nada raju, ili dabi umilostivio bogove (boga), nego zato sto ima ljubav prema bogu i bliznjem da mu je prirodno ciniti dobro bez obzira na religije, spise, kazne i nagrade, vec zato sto mu je ugodno ciniti dobro i sto je sreca njegove zene ili bliznjeg i njegova sreca.

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 15:18 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
Pametna žena zna šta treba mužu čitati svaki dan. Šalim se. Lijepo rečeno i naravno opet je ljubav najveći pokretač takvog ophođenja. Ljubav prema vjeri ali i prema ženi.

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 15:28 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Aurrora je napisao:
Pametna žena zna šta treba mužu čitati svaki dan. Šalim se. Lijepo rečeno i naravno opet je ljubav najveći pokretač takvog ophođenja. Ljubav prema vjeri ali i prema ženi.

Samo sto ta ista vjera nalaze da se nemoralna i neposlusna zena mora disciplinovati dlanom ili prutom al samo kosti ne smiju da se lome :roll:

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 16:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Avinoam1 je napisao:
Aurrora je napisao:

Samo sto ta ista vjera nalaze da se nemoralna i neposlusna zena mora disciplinovati dlanom ili prutom al samo kosti ne smiju da se lome :roll:

Ma jasta, zato sve njemice se udaju za muslimane.
Ne znas propise, nemoj blatiti neciju vjeru zbog neznanja svog

Vrh

PostPoslato: 20 Okt 2009, 16:17 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:
Avinoam1 je napisao:
Aurrora je napisao:

Ma jasta, zato sve njemice se udaju za muslimane.
Ne znas propise, nemoj blatiti neciju vjeru zbog neznanja svog

Kakve njemice? Kakvi propisi? Mislis na one da ne smije biti lomljena kost, niti da smije da krvari, niti da ostanu plave fleke niti da se udara tamo gdje mogu da ostanu trajne posljedice, itd?

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2009, 14:05 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
jellyfish je napisao:
To je dobro bosanski novi sto se ponasas tako, ali zar nije bolje kad se neko ponasa tako ne zato sto mora, ili sto mu neki spisi i religije govore da mora, nego zato sto hoce i sto je dobar covjek. Ne zato sto je to neko rekao i napisao, nego zato sto toliko voli svoju zenu da mu nisu potrebne nikakve upute da bi se odnosio dobro i s ljubavlju prema njoj.
To je ono sto ja nazivam "prava religija"-kad covjek cini dobro ne zbog toga sto se plasi da ce gorjeti u paklu ili sto se nada raju, ili dabi umilostivio bogove (boga), nego zato sto ima ljubav prema bogu i bliznjem da mu je prirodno ciniti dobro bez obzira na religije, spise, kazne i nagrade, vec zato sto mu je ugodno ciniti dobro i sto je sreca njegove zene ili bliznjeg i njegova sreca.

Da,ja svoju suprugu volim i nikad joj ne bih ništa nažao učinio.No i ona i ja se trudimo da živimo po islamskim načelima kako bi Milostivi Bog bio zadovoljan sa nama na ovom svijetu te kako bi inšaallah bili zajedno i u džennetu (raju).
Citirao sam poslanikove hadise koji govore o odnosu muškarca muslimana prema svojoj supruzi i našalio se kako me moja supruga često podsjeća na to da je poslanik bio i veliki džentlamen :wink:
Ovaj što spominje mlaćenje i pokušava to inputirati islamu kao religiji od mržnje s kojom je zaslijepljen nije ni primjetio slijedeći poslanikov hadis:
Prema ženama su velikodušni i pažljivi samo plemeniti ljudi, a žene ponizuju i zlostavljaju samo oni koji su loši i niske naravi."

Pametnome i išaret dosta :wink:

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2009, 16:20 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Sretna sam sto ovo citam. :)

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2009, 16:28 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Citiraj:
178 O vi koji vjerujete!
Zakon odmazde propisan vam je u slučaju ubojstva:
slobodan čovjek za slobodnog čovjeka;
rob za roba;
žena za ženu.
Treba koristiti pristojne postupke
prema onome kojem su braća vratila
jedan dio duga,
a on sam odštetit će njega
na najbolji način
to predstavlja olakšicu i milosrđe
dodijeljeno od vašeg Gospoda.
Jedna bolna kazna je pridržana
onome koji, nakon toga, bude prekršio zakon.
Sūrat Al-Baqarah

A Gospod Isus Hristos kaže : "Culi ste, da je kazano: Oko za oko i zub za zub. A ja vam kazem, da se ne opirete zlu. Nego ako te tko udari po tvom desnom obrazu, pruzi mu i drugi. I tko hoce da se s tobom parnici i tvoju kosulju da uzme, pusti mu i kabanicu. I ako te tko potjera jednu milju, idi s njim i druge dvije. Tko te moli, daj mu, i tko hoce da mu uzajmis, ne odbij ga."
Ahmed zašto je Bog promjenio ovaj zakon? I da li se sada u savrmenom svijetu muslimani svete jedni drugima?

Citiraj:
180 Evo što vam je propisano:
Kad se smrt prikaže nekom od vas,
ako taj ostavlja dobra,
on treba načiniti oporuku u korist svog oca i majke,
svojih najbližih rođaka,
sukladno običaju.
To je jedna obveza za one koji se boje Boga.

Zašto Bog insistira da se mora sastaviti testament?

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2009, 17:26 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Avinoam1 je napisao:
@ Oficir

Citiraj:
Pokusaj da odbranis konvertite od sankcije smrtne kazne, je istovremeni pokusaj oduzimanja smrtne kazne kao jednog od mehanizama zastite dostojanstva covjeka.

Ti ako ovo stvarno tako mislis kao sto si napisao onda ja vise nemam rijeci ni komentara

Pa vidis Avinoam1 s tehnikom "izrezi i zalijepi" ili kako se to srucnije kaze " izvlacenje iz konteksta" se moze dokazati bilo sta, cak i to da Kur'an dozvoljava alkohol ili da je Isa a.s. bio crnac.

Avinoam1 je napisao:
Kakve njemice? Kakvi propisi? Mislis na one da ne smije biti lomljena kost, niti da smije da krvari, niti da ostanu plave fleke niti da se udara tamo gdje mogu da ostanu trajne posljedice, itd?

Udaranje zene

1) Nikad ne smije biti na javnom mjestu

2) Mora biti primjereno prestupu (a sad ti preciziraj za koji prestup je dovoljno rijec, a za koji razgovor, galama, odvajanje od postelje itd...itd.

i meni najdraze....

3) Ukoliko covjek udari zenu vise nego sto je ona "skrivila" na Sudnjem Danu je pitanje....Hoce li mu ona oprostiti ili ce traziti naknadu stete

Dakle ukoliko neko ozbiljan moze da ispostuje sva tri uslova nek izvoli, ali samo razmisljanje o 3 uslova podrazumjeva da je nemoguce "udariti" zenu a istovremeno se ne ogrijesiti i to debelo.

Mislim da bi gornja 3 uslova (bar po meni) trebao da zna svaki muslima kad stupa u brak.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2009, 18:08 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

@ Oficir

Nista ja nisam izvadio iz konetksta- evo sta si napisao u sazetku:

-Smrtna kazna postoji i za vas muslimane, ako postanes homoseksualac, ako ucinis preljubu, i sl.
-Smrtna kazna ugradjena kao oblik zastrasivanja za zastitu ljudske casti i vjere.
-Smrtna kazna je ‘sistem ocuvanja’ i dobar nacin za sprecavanje sirenja nereda.
-Pod smrtnom kaznom nisu samo osobe koje predju iz Islama u Hriscanstvo nego i ostale vec nabrojane.
-Pokusaj da odbranis osobu koja predje is Islama u Hriscanstvo je ‘istovremeni pokusaj oduzimanja smrtne kazne kao jednog od mehanizama zastite dostojanstva covjeka.’

Tvoje rijeci!

Uostalom, Biblija ne govori apsolutno nista o prelasku hriscana na Islam zato sto u vrijeme pisanja biblijskih knjiga Islam kao religija nije ni postojao.

I jos nesto, biblijski gledano ako covjek odbaci Hriscanstvo sudice mu sam Bog na kraju svijeta a ne covjek, i to pogotovo ne smrtnom kaznom.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2009, 19:33 
Početnik
Početnik

Pridružio se: 20 Okt 2009, 04:24
BOSANSKI_NOVI je napisao:
Citirao sam poslanikove hadise koji govore o odnosu muškarca muslimana prema svojoj supruzi i našalio se kako me moja supruga često podsjeća na to da je poslanik bio i veliki džentlamen :wink:
:

To je bilo Muhammedovo površno i prozirno podilaženje. Gluma. Ono št je on svojim životom dokazao je to da je bio rob čulima,da je ima žena na tone,da su one njegova čulna roba. Imao je i žene ropkinje, i jedna ga je sa pravom otrovala te je nakon toga ubrzo i umro. Božija kazna.

Vrh

PostPoslato: 21 Okt 2009, 19:39 
Početnik
Početnik

114_AhmeD je napisao:
Iako smo trenutno na losem glasu u medijima znajte da necemo vrsiti terorizam nad vama :D

Ako si pravi Allahov musliman onda ćeš morati biti terorista jer vam je Allah
dao u amanet zahtjev da nevjernike ubijate na svakom koraku i da na svakom koraku prijetite paklom Allahovim za sve one koji Muhammeda i Allaha ne prihvataju.

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2009, 07:45 
Pripravnik
Pripravnik

nazaren je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Iako smo trenutno na losem glasu u medijima znajte da necemo vrsiti terorizam nad vama :D

Ako si pravi Allahov musliman onda ćeš morati biti terorista jer vam je Allah
dao u amanet zahtjev da nevjernike ubijate na svakom koraku i da na svakom koraku prijetite paklom Allahovim za sve one koji Muhammeda i Allaha ne prihvataju.

Dobro je Vladika,,,,,znamo mi da si ti "nagrajiso" negdje.

Preporučujem ti terapiju u centru "CRNA REKA":

http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=434722

Kad ozdraviš,pozabavi se raskolom i trvenjem među episkopima:

http://www.naslovi.net/2008-10-22/alo/v ... aca/876066

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2009, 14:48 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Mar 2009, 18:22
И сасвим случајно ова "вест" је настала након Владика Артемије је рекао да он је био против посети Бајденом Космета.

Не бој се непријатеља - у најгорем случају те могу убити. Не бој се пријатеља - у најгорем случају те могу издати. Бој се равнодушних - они нити убијају нити издају, али само уз њихову прећутну сагласност на земљи постоји издајство и убиство

Vrh

PostPoslato: 22 Okt 2009, 20:41 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
I dalje tvrdim da je smrtna kazna dobra stvar ukoliko se ugradi u pravni poredak bilo koje drzave, jer podrazumijeva zastitu zivota, imovine, casti, pa ce ubica prije sveg razmisliti da pocini ubistvo jer i on ce doci pred zid, pa ce silovatelj razmisliti prije nego siluje, pa ce razbojnik razmisliti prije nego pocini razbojnistvo itd....

U islamu je smrtna kazna i za napustanje vjere, a sad ti vidi u historiji koliko se to puta desilo, zatim koji su to ljudi ako mozes nabrojati bar 1 slucaj, zatim vidi da li je covjeku sudjeno (procesno pravo), zatim vidi kad je smrtna kazna za napustanje vjere zadnji put izvrsena, narocito mi navede koji je musliman presao na hriscanstvo pa bio ubijen od strane vlasti?

To je jedno, a potpuno je druga stvar sto ti nisi zadovoljan islamom sto uopste postoji, dakle kod koaga je veca mrznja???

Nemoj se kriti iza krscanske ljubavi kad sve dosad sto vidim da raspravljas u stvari raspravljas samo o stvarima koje se s aspekta danasnje "demokratije" cine surovim, a sasvim su normalne u svemiru.

Avinoam1 je napisao:
Uostalom, Biblija ne govori apsolutno nista o prelasku hriscana na Islam zato sto u vrijeme pisanja biblijskih knjiga Islam kao religija nije ni postojao.

(Ajd da preformuliram)

Znas dobro da nisam mislio samo na Islam, Biblija dosta govori o ateizmu, a kad vidimo statistiku veliki je broj ateista koji su upravo bili hriscani ili krscani pa su postali ateisti, dakle kakav je stav Biblije o tome????

Avinoam1 je napisao:
I jos nesto, biblijski gledano ako covjek odbaci Hriscanstvo sudice mu sam Bog na kraju svijeta a ne covjek, i to pogotovo ne smrtnom kaznom.

Pa ne bih se bas slozio s tim jer Biblijski gledano, dosta puta su ljudi sudili ljudima u ime Boga i presudili...ni manje ni vise nego smrtnom kaznom. Sjetimo se samo Mojsija

(Izaija 13,16).

Dakle...hoce li biti da negiras upravo ono sto pise i u tvojoj knjizi? Narod Medjanski nije ostavljen Bogu da ih kaznjava...?

Ne mozes nas muslimane optuziti da smo masovne ubice, tlacitelji zena, ukorjenjeni teroristi, itd. samo iz razloga sto ne poznas Islam, njegove vrijednosti, gledas na Islam dvogledom Biblije,i CNN-a...jer pazi sta govoris, sve ono sto govoris da je ili nije Islam jest neko od Poslanika s.a.w.s. upravo u tvojoj Bibliji vec uradio.

Postoji tanka crvena linija, cini mi se da je sve vise i vise prelazis, pa tako mozes izici iz okvira i svoje vjere...mozda nesvjesno.

Vrh

PostPoslato: 23 Okt 2009, 05:11 
Početnik
Početnik

BOSANSKI_NOVI je napisao:

Dobro je Vladika,,,,,znamo mi da si ti "nagrajiso" negdje.

Preporučujem ti terapiju u centru "CRNA REKA":

Imam prijatelja u Crnoj Travi,jug Srbije.
Ne živim ja u bosanskom loncu da bi imao problema sa vama. Ja sam Hrvat i sa Srbima sam imao problema,no sve je riješeno :)

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 09:24 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Citiraj:
I dalje tvrdim da je smrtna kazna dobra stvar ukoliko se ugradi u pravni poredak bilo koje drzave, jer podrazumijeva zastitu zivota, imovine, casti, pa ce ubica prije sveg razmisliti da pocini ubistvo jer i on ce doci pred zid, pa ce silovatelj razmisliti prije nego siluje, pa ce razbojnik razmisliti prije nego pocini razbojnistvo itd....

Ne slazem se sa ovom idejom zato sto se, istorijski gledano, nije pokazala efikasnom. Ne znam da li postoje naucni dokazi za tvrdnju da smrtna kazna zastrasuje buduce pocinitelje ubistava i silovanja. Tolike su zemlje sirom svijeta u svojim istorijama imale smrtnu kaznu pa bi covjek pomislio da bi se vec jednom do danas morao iskorjeniti svaki kriminal. Cinjenica ipak jeste da ubistva i ostala zlodjela i nadalje postoje i da niko nije zastrasen smrtnom kaznom.
Citiraj:
U islamu je smrtna kazna i za napustanje vjere, a sad ti vidi u historiji koliko se to puta desilo, zatim koji su to ljudi ako mozes nabrojati bar 1 slucaj, zatim vidi da li je covjeku sudjeno (procesno pravo), zatim vidi kad je smrtna kazna za napustanje vjere zadnji put izvrsena, narocito mi navede koji je musliman presao na hriscanstvo pa bio ubijen od strane vlasti?

Sto se tice smrtne kazne zbog napustanja islamske vjere: radi se o tome da u islamu uopste postoji smrtna kazna (ili barem prijetnja smrtnom kaznom) koja je teoloski podkrijepljena. Radi se o slobodi covjekovog izbora! O slobodnoj volji! Ne razumijem zasto jedan musliman is Saudijske Arabije, Katra, Jemena, Afganistana, Sudana, Somalije, itd mora zivjeti pod strahom i prijetnjom ako svojim razmisljanjem dodje do zakljucka da Islam nije prava religija i da vise ne zeli da bude musliman? Naravno da njegovoj familiji ili zajednici u kojoj zivi moze da bude iskreno zao zbog toga i da je razumljivo ako bi pokusali da ga ‘zadrze u vjeri’. Ali zasto se njegova odluka ne moze postovati nego se mora stavljati pod pritisak smrtne kazne? Ja u tome ne vidim nikakvu logiku, da covjeku prijetim ubistvom ako ima drugaciji stav od moga. Za mene je to nenormalno, i da tako nesto danas postoji u Hriscanstvu isto bi protv toga ustao i govorio.

A mislim da znas i sam da postoje slucajevi gdje su ljudi hapseni i ubijani cisto iz razloga napustanja vjere, recimo u Nigeriji, Iranu, Pakistanu itd. U afganistanu je bio poznat slucaj covjeka koga je na kraju krajeva Karzai spasio smrti nakon velikog internacionalnog pritiska. Za mene je jednostavno van svake pameti strpati covjeka u zatvor samo zbog toga sto ima odredjene nesuglasice sa Islamom. Uostalom, kakva je to vjera ako covjek vjeruje pod strahom a ne iz razloga istinske ljubavi?
Citiraj:
To je jedno, a potpuno je druga stvar sto ti nisi zadovoljan islamom sto uopste postoji, dakle kod koaga je veca mrznja???

Nisam ja nezadovoljan zbog postojanja Islama kao religije. Ja sam nezadovoljan vasim manjkom samo-kritike i vasim radikalnim stavovima koji su ocigledni u cijelom islamskom svijetu 21. vijeka. Ja da sam zivio u 15. vijeku bio bi ekstremno nezadovoljan hriscanskim pogledom na religiju i drzavu, na hriscanski intelektualni monopol, na ispoljavanje prakticnog hriscanstva, itd. Cijela reformacija Martin Lutera, Husa, Kalvina, itd nastala je upravo iz razloga velikog nezadovoljstva unutar Hriscanstva, zato sto se osjetilo da nacin na koji se hriscanska vjera ispoljava jeste dvolicna i egocentricna i da je potrebna da se preispita i reformise! Eto tako nesto npr. bi po mom shvatanju trebalo da postoji u danasnjem Islamu. Ne postoji teoretska sansa da to covjeku govoris o Bogu ljubavi i Bogu koji je covjeka stvorio sa slobodnom voljom a da istovremeno covjeku prijetis ubistvom ako on tome Bogu ne uzvrati ljubav. Totalno apsurdno!
Citiraj:
Nemoj se kriti iza krscanske ljubavi kad sve dosad sto vidim da raspravljas u stvari raspravljas samo o stvarima koje se s aspekta danasnje "demokratije" cine surovim, a sasvim su normalne u svemiru.

Meni nije mjerilo ‘danasnja demokratija’. Radi se o mom licnom shvatanju da je Bog jedan te isti ALI da se njegove metode i njegovi pristupi covjecanstvu mjenjau tokom istorije. Iz toga razloga odredjene odredbe i pravila koja su vazila sa stare Jevreje, vazile su za jednu odredjenu grupu i u jedno odredjeno vrijeme i ne mogu se prenositi 1:1 u danasnjicu! A posto je Biblija pisana u razdoblju od odprilike 1500 godina, u njoj se jasno moze vidjeti kako je kroz istoriju covjecanstva Bog mjenjao taktiku, nacin na koji se on sam objavljivao narodu, nacin na koji su proroci objavljivali Bozje istine, itd.

Citiraj:
Znas dobro da nisam mislio samo na Islam, Biblija dosta govori o ateizmu, a kad vidimo statistiku veliki je broj ateista koji su upravo bili hriscani ili krscani pa su postali ateisti, dakle kakav je stav Biblije o tome????

Stav Biblije je da je spasenje svima ponudjeno kao dar! To je jedan poklon koji Bog covjeku daje a covjek mora odluciti da li on spasenje zeli ili ne. Bog je covjeku dao zivot i on jednostavno stavlja na raspolaganje izbor- 'ako zelis zivjeti sa Bogom u vjecnosti, onda ga prihvati. Ako mislis da to nije za tebe, nema problema, tvoj slobodan izbor, samo molim te shvati da cu jednoga dana morati da te izbrisem iz eksistencije'. Eto ja mislim da je to fer.
Citiraj:
Pa ne bih se bas slozio s tim jer Biblijski gledano, dosta puta su ljudi sudili ljudima u ime Boga i presudili...ni manje ni vise nego smrtnom kaznom. Sjetimo se samo Mojsija

(Izaija 13,16).

Dakle...hoce li biti da negiras upravo ono sto pise i u tvojoj knjizi? Narod Medjanski nije ostavljen Bogu da ih kaznjava...?

Da, slazem se da su mnogo puta paganski narodi bili kaznjavani smrcu od strane Izraela- ali to je uvijek bilo kao prvo pod Bozjom naredbom i vazilo je samo za jedan odredjen vremenski period i odnosilo se na jednu odredjenu, specificnu grupu ljudi! Znaci to nije bilo jedno sveopste, univerzalno pravilo, da se proganja i ubija za svu vjecnost onaj koji ne vjeruje u YHWH.

Citiraj:
Ne mozes nas muslimane optuziti da smo masovne ubice, tlacitelji zena, ukorjenjeni teroristi, itd. samo iz razloga sto ne poznas Islam, njegove vrijednosti, gledas na Islam dvogledom Biblije,i CNN-a...jer pazi sta govoris, sve ono sto govoris da je ili nije Islam jest neko od Poslanika s.a.w.s. upravo u tvojoj Bibliji vec uradio.

Postoji tanka crvena linija, cini mi se da je sve vise i vise prelazis, pa tako mozes izici iz okvira i svoje vjere...mozda nesvjesno.

Gledaj, meni ne smeta muslimanski narod kao kolektiv. Meni smeta svako, musliman, hriscanin, jevrej, ateista, koji svoje stavove ispoljava na jedan najekstremniji moguci nacin. Moja slika o Bogu i moje shvatanje Boga, u tom kontekstu, jeste radikalno drugacija od tvoga shvatanja Boga ili bilo koga ekstremnog Hriscanina koji tvrdi da se covjek moze spasiti SAMO pod uslovom ako je katolik, pravoslavac, baptista, ili pripadnik bilo koje druge denominacije. Meni smetaju fundamentalisti i ekstremisti svih religija! A trenutno, i kazem namjerno trenutno (znaci u poslednjih nekoliko godina i decenija) ispada da najekstremnije ispoljvanje religije dolazi od strane muslimana, i samo zbog toga je kritikujem Islam.

Poslednji put menjao Avinoam1 dana 24 Okt 2009, 14:46, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 09:48 
Pripravnik
Pripravnik

Avinoam1,

Kako onda objašnjavaš da su Srbi kao pravoslavni tj.hrišćanski narod počinili genocid nad muslimanima BiH gdje su pokazali monstruoznost sotonističkih razmjera koju je i međunarodni sud u Hagu potvrdio i osudio.(etničko čišćenje,logori,silovanja,sistemska rušenja džamija itd)
Od sveukupnih zločina na prostoru BiH 90 % su počinili pravoslavni uz blagoslov SPC-e dok su se ti isti muslimani koje ti smatraš najekstremnijima pokazali najcivilizovanijima u proteklom ratu!
Nemoj mi samo kasnije spominjati arape-mudžahedine jer ih je Tuđman namjerno propustio kroz svoj teritorij da bi oblatio karakter odbrambenog rata kojeg je vodila Armija R BiH.
Istina i od strane pripadnika islamske vjere je bilo zločina ali su oni bili pojedinačni ispadi a ne SISTEMSKI kako su to činili pravoslavni i katolici u BiH uz blagoslove svojih crakava!
I na kraju krajeva historija je pokazala da je najviše zla u povijesti čovječanstva počinio bjeli čovjek - kršćanin!(inkvizicija,I sv.rat,II sv.rat,bacanje atomske bombe,etnička čišćenja,kolonizacije,,,,)

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 10:18 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
zlocini u proslom ratu nisu povezani sa sustinom hriscanske, odnosno islamske vjere
u proslom ratu se radilo o sukobu veoma zemaljskih interesa gdje je onaj ko je bio jaci dominirao
dakle, ne radi se o dobroti i grozoti te o ne/civilizovanosti nego o snazi

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 24 Okt 2009, 10:35 
Pripravnik
Pripravnik

skitnica je napisao:
zlocini u proslom ratu nisu povezani sa sustinom hriscanske, odnosno islamske vjere
u proslom ratu se radilo o sukobu veoma zemaljskih interesa gdje je onaj ko je bio jaci dominirao
dakle, ne radi se o dobroti i grozoti te o ne/civilizovanosti nego o snazi

A uloga crkve u svemu tome???Youtube je pun snimaka Karadžića,Arkana,Škorpiona i inih zločinaca sa patrijarsima i vladikama!
Zločini su se činili za "krst časni"!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]