banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 29 Jul 2025, 23:57

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 37  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Islam
PostPoslato: 15 Okt 2009, 13:49 
Majstor
Majstor

Pridružio se: 03 Jun 2004, 13:47
Tacno, ali uz to bi i bracni drug trebao da bude suportive i da se odrekne svega onog sto bi njoj otezalo to "ocuvanje" vjere (alkohol, svinjsko meso itd)

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2009, 13:53 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Dust ima li neki ajet, gdje se o tome govori?

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2009, 14:38 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Maj 2008, 19:37
Dust je napisao:
Tacno, ali uz to bi i bracni drug trebao da bude suportive i da se odrekne svega onog sto bi njoj otezalo to "ocuvanje" vjere (alkohol, svinjsko meso itd)

Ne razumijem, zasto onda nije dozvoljeno da se muslimanka uda za ne-muslimana? Zar nije isti stepen 'opasnosti' prisutan kod ne-muslimanske strane (bilo muza ili zene) da lose utice na vjeru supruznika?

"Anybody of average intelligence can think up a propaganda line to suit a particular situation. But the line will be of no value unless there exist the men and machinery to put it across." R. Marett, Through the Back Door (1968).

Vrh

PostPoslato: 15 Okt 2009, 16:24 
Majstor
Majstor

Zena da bi sacuvala brak, mir u kuci i duhovni smiraj, mora prihvatiti ono sto njen muz i porodica njenog muza zeli, bilo da se radi o muslimanki ili nemuslimanki. Nezamislivo mi je recimo da muslimanka klanja, posti, pokriva se, ide u dzamiju i uz to priprema grah sa suhim rebarcima. :D

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 11:12 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 12 Jul 2009, 15:28
A šta nedostaje junećim rebarcima?
Jadne vaše žene.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 13:35 
Majstor
Majstor

Jadne? Ako ti je tako zao zasto ne obidjes koju "nasu" udovicu iz Prijedora ili Srebrenice.
Zalite samo kada treba popljuvati cijeli jedan narod, cijelu jednu religiju, a kada te iste placu okrecete ledja. Licemjeri.

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 15:36 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Izvini mnogo sam losa. Ne bi bilo dobro sresti me u mraku. Ja sam ti jedna genocidna zla osoba, licjemer bez duse, pa trebalo bi me nekako likvidirati i svijet spasiti. Izvini sto sam ziva, sto postojim, sto sam genocidna, licjemerna...I takvi hodaju zemaljskom kuglom...

Vrh

PostPoslato: 16 Okt 2009, 15:53 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 25 Feb 2008, 15:42
Avinoam1 je napisao:
Zemlje koje sam naveo nisu krscanske zemlje. Rekao sam da su neke od tih zemalja tradicionalno krscanske, sto znaci da su u proslosti bile krscanske a danas su to samo na papiru. Da su te zemlje krscanske onda bi one po drzavnom uredjenju bile monarhije u kojima je Hriscanstvo drzavna religija, a to naravno nije nigdje slucaj. Ne postoji nijedna zapadnoevropska drzava kojoj je oficijelna, drzavna religija krscanstvo. Zar ne shvatas razliku?

Pa shodno gore recenom ni Iran nije Islamska zemlja, iako je zvanicna religija Islam, kao ni Palestina, (jer vidi vraga i tamo je demokratija), isto tako ni Egipat, ni S. Arabija, jer i tamo je glasanje normalna stvar, i to jos od prvih halifa.
Vidis u Svicarskoj je oficijelna religija krscanstvo, cak im je i prije 3-4- godine sam "Njegova Svetost" dao nekakav relikvij sto su ostali trajno vjerni krstu, kako u uredima tako i u crkvi, jer i na samoj zastavi im je krst, cak je povod tog papinog gesta bio krst na zastavi.

U vecini islamskih zemalja se odvijaju izbori , sto ih po tvojim pravilima cini drzavama u kojima vlada demokratija, a sto se tice monarhija, pa da spomenemo, Luksemburg po uredjenju parlamentarna monarhija, na celu s velikim vojvodom Henrijem Luksemburskim,pa onda da vidimo Lihtenstajn mi isto nekako mirisi na monarhiju, pa da kazemo i taj vatikan, cije je stanovnisto gotovo 100 % svecenstvo, iako je mala ima sve odlike samostalne drzave i jedna je od najbogatijih na svijetu, pa Monako, pa hajde da spomenemo i "God save the Queen" -...itd.

To su bile drzave samo s podrucja centralne Evrope, a vjerujem da ih ima dosta i u svijetu.
Dakle ako smo zakljucili da su gornje nabrojane monarhije, a krscanstvo im zvanicna religija...sto cemo sad????

Citiraj:
Ali ipak je cinjenica da u Evropi imas nekoliko hiljada dzamija, i ko zna koliko jos hiljada raznoraznih islamskih organizacija i da postoji sloboda ispoljavanja religije. Nigdje na zapadu ne prijeti zatvor ili smrtna kazna ako iz hriscanstva predjes u islam.

Pa gledajuci kontinete...tako onda, kako u Evropi tako i u Aziji mozemo naci nekoliko miliona crkvi, i ko zna koliko jos raznoraznih crkvenih organizacija, te cak sto vise i krscanskih denominacija koji slobodno kucaju od vrata do vrata i konvertiraju...
A sto se tice smrtne kazne za prelazak s Islama u krscanstvo...e tu smo dosli na teren vjere, to je ono o cemu razgovaramo.

To tebe bocka

Vidis brate... U Islamu je nijekanje namaza priblizno odpadnistvu, cak sljedeca ulema su oni koji smatraju da se za ostavljanje namaza izvršava smrtna kazna su: Sufjan es-Sevri, El-Evzai’i, Abdullah Ibn Mubarek, Hammad Ibn Zejd, Veki’i Ibn el-Džerrah, Malik Ibn Enes, Eš -Šafi’ijj, Ahmed Ibn Hanbel, Ishak Ibn Rahuvejh.

Malik, Safijj i Ahmed su osnivaci 3 od 4 mezheba, i oni kazu da je za nijekanje namaza smrt.

Hajmo malo uci dublje u fikh.

Uzmimo gej populaciju, kazna je smrt, uzmimo preljub kazna je smrt (ako su supruznici imali postojeci brak), uzmimo razbojnistvo kazna je smrt...
...jel vidis koliko ima smrtnih kaznih unutar fikh za nas muslimane, ako ucinimo pojedini od gornje nabrojanih grijeha.

E sad da li mislis da je s ljudskog gledista smrtna kazna za prelazak u drugu vjeru ( po nasem tumacenju bogohuljenje) dostatna? Realna?

Sta ti mislis da smrtna kazna postoji samo za konvertite, murtede, odpadnike, ili smrtna kazna kao oblik kaznjavanja, zastrasivanja nije ugradjen u mehanizme zastite covjekovog imetka, porodice, casti, vjere i za nas muslimane unutar islama.
Mi imamo smrtnu kaznu i odmazdu i bez vas hrscana ili krscana.
To je sistem ocuvanja, i za mene jedan dobar nacin sprjecavanja sirenja nereda na zemlji.

Nistu samo osobe koje predju u drugu vjeru te da imaju "exkluzivitet" nad smrtnom kaznom.

Uostalom Biblija sama je puna smrtnih kazni, ubistva, ratova...a to sto ti gledas samo jednim okom i vidis Ljubav, ali ne i "oko za oko ..." izreku, je po meni povrsno sagledavanje vjere i onog sto je Bog htio s odredjenim zakonom.

Vidim po tebi da vrlo slabo baratas fikhom, i da si se zakacio za smrtnu kaznu kao najboljeg argumenta.

Pokusaj da odbranis konvertite od sankcije smrtne kazne, je istovremeni pokusaj oduzimanja smrtne kazne kao jednog od mehanizama zastite dostojanstva covjeka.

Sta sama Biblija kaze o smrtnoj kazni...Stari zavjet : ubojstvo, otmica, preljub, bestijalnost, homoseksualnost, lazne proroke, ...ne kaze li se da svaki grijeh zavredjuje smrtnu presudu.
Apostol Pavao je svakako prepoznao da vlast ima moć uspostaviti smrtnu kaznu gdje je to prikladno (Rimljanima 13,1-5).
Da li je Isus odbacio smrtnu kaznu ne izvrsivsi kamenovanje nad zenom koju su farizeji doveli, NE, on je samo razotkrio licemjerje farizeja, a ne odbacio smrtnu kaznu.

Ajd reci mi sta Biblija kaze o prelasku krscanina na Islam, da li ga blagosilja???
Da li ga podstice???
Reci koji je kazna po Bibliji i krscanstvu za napustanje vjere???
Hulu???
Bogohuljenje???

Citiraj:
Citiraj:
Mislis li da 44 kvadratna hektara imaju ulogu, mislis li da uopste velicina drzave ima ulogu???
Za jedan mesdzid je potrebno 4x4 metra a ne 44 hektara.
Vatikan ima obiljezja drzave, kao i S.Arabija, velicina je sasvim nebitna.

Citiraj:
Ja mislio ti se salis u vezi Vatikana. Cekaj, jel ti stvarno mislis da bi trebala biti sagradjena dzamija u Vatikanu? Uporedjujes ‘drzavu’ Vatikan u kojoj zivi oko hiljadu rimokatilockih biskupa i svajcarska garda sa Saudijskom Arabijom? Pa zamisli da se Masjid Al Haram dzamija u Meki proglasi drzavom (a po povrsini je samo nesto manja od Vatikana), zar bi ijedan normalan covjek na svijetu ocekivao da se unutar tog objekta sagradi crkva? Daj budi malo realan covjece.

O da ...s Vatikanom sam smrtno ozbiljan.
Kazem ti da je velicina teritorije uopste nije vazna, jer Vatikan je drzava, a za mesdzid je dovoljno, opet ti ponavljam i 4x4 metra to ti je nesto vise ili manje od sobe u kojoj se ti trenutno nalazis.
Druga stvar Vatikan ima sve odlike drzave, cak bogatsvo vece nego sto imaju drzave s hiljadam kvadratnih milja.
Sto cemo sad??
Vatikan je drzava i tacka. Drzimo se cinjenica i realnosti.

Citiraj:
A sto se tice diskusije o razlikama u vjeri mislim da je vec vodjena bezbroj puta na ovom forumu i prakticno ne vodi nicemu nego obostranom teoloskom prepucavanju. Ja licno smatram da je religija Islama nepotrebna u tom smislu zato sto je pitanje oprostenja grijeha i spasenja okoncana Isusom Hristom. Meni cak ponekad i smeta pojam ‘Hriscanstvo’ zato sto Hriscanstvo po meni nije neka ekstra religija nego samo prirodna kontinuacija religije Izraelskog naroda. Prvi hristovi ucenici i oni koji su raznosili vijest nisu se zvali Hriscanima nego su to bili Jevreji. Po meni postoji samo jedna religija, religija Abrahama, Izaka, i Jakova koji su postovali Boga YHWH.

O da, postoji religija Ibrahima, Ishaka i Jakuba a.s....ti ljudi nisu znali za Isa a.s....dakle vremenski se Isus ne uklapa, a narocito s onim sto je po vasoj tvrdnji on donio, jer sva trojica poslanika su bili cisti monoteisti, nisu vjerovali u trojstvo, niti duha svetog...niti u vecinu krscanskih dogmi koju ispoljava danasnje krscanstvo???

Ja vjerujem u ono sto je vjerovao i Ibrahim, i Ishak, i Jakub i unuci i Isa a.s. itd, a ti ako vjerujes u ono sto je vjerovao Ibrahim, Ishak i Jakub...pa sto odmah ne kazes da si musliman. :D (sala mala)

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 01:55 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene
Korisnikov avatar

Pridružio se: 21 Maj 2006, 19:12
Čitam Kur'an i ajete u vezi braka. Muslimanka može dobiti otpust bez ikakvog posebnog razloga, istina Kur'an nalaže da musliman mora poštovati svoju ženu. Musliman se može dva puta ženiti istom ženom, poslije toga ona je slobodna i može poći za nekim drugim.

Kur'an strogo nalaže muslimanu da sačini testament prije nego što umre, veoma neobično.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 05:29 
staromodan
Korisnikov avatar

Pridružio se: 14 Dec 2002, 16:42
sta da radimo sa stihovima iz 1 Moj 1;26 pa onda 3;22 , 11;7 kad je u pitanju monoteizam.

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 10:37 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Problem su ti muslimani i Islam koji se širi po Europi!
Nikad tim muslimanima nećemo oprostiti što su nam donijeli kupatila i naučili nas da se čistimo:

http://www.monitor.hr/clanci/kako-smo-s ... jest/24542

Vrh

PostPoslato: 17 Okt 2009, 11:52 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Super, steta sto car Dusan, Rimljani i Vizantija itd. nisu imali prilike da upoznaju sve te ljepote i blagostanje kupanja i cistoce...

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 08:50 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
Cekajte ljudi malo, vi koji ste na podforumu "religija" ste vecinom ljudi koji se nazivate "vjernicima" i ne znam koji je razlog da citam pojedine postove sa ruznom retorikom. Raspravljajte na najljepsi nacin....

Da samo filozofu odgovorim jednu stvar, koliko mi vrijeme dopusta. Poslanik savs je rekao da je zena na vjeri svog covjeka. Da je muslimanu dozvoljeno ozeniti nevjernicu ali da mu je vjernica bolja...

Neminovno je da muskarac dominantniji u braku i da ce se zena prisloniti uz njega, pa makar malo. Ako bi se muslimanka udala za nemuslimana, koliko bi to valjalo za njenu vjeru, odnosno ovaj i onaj život ? --- nimalo...

Ako se nemuslimanka uda za muslimana ( pravog, ne imenom onaj), ona ce uzivati prije svega blagodati ovog svijeta jer ce je cuvati i postovati puno kako islam nalaze, a ako se povede sa njim u molitvama, postu i osnovama vjere zaradit ce dzennet kod Allaha uzvisenog...

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 09:40 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Dec 2006, 18:50
Znao sam da muslimani moraju nositi bradu, ali nisam znao da je zenama zabranjeno nositi grudnjak:

http://www.javno.com/hr-svijet/somalijs ... aka_278428

Zna li neko zasto? Kakve veze ima grudnjak sa religijom? I da li je to najvaznija stvar da bi se zbog toga ljudi kaznjavali?
Nije mi jasno kakav je mentalni sklop ovih Somalijaca, njima je brijanje brade i nosenje grudnjaka grijeh, a nije im grijeh bicevanje i odsijecanje stopala? Pa zar je spoljasnji izgled najvazniji dio religije?

Filozofija...

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 10:51 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
Možda bi na ta silna pitanja o statusu žene u Islamu odgovore mogla dati najveća francuska RAP zvjezda DIAMS (Melanie Gorgiades) koja je upravo ovih dana prihvatila ISLAM! :)

http://www.youtube.com/watch?v=BjDfDWIsl6o

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 16:29 
Majstor
Majstor

jellyfish je napisao:
Znao sam da muslimani moraju nositi bradu, ali nisam znao da je zenama zabranjeno nositi grudnjak:

Zna li neko zasto? Kakve veze ima grudnjak sa religijom? I da li je to najvaznija stvar da bi se zbog toga ljudi kaznjavali?
Nije mi jasno kakav je mentalni sklop ovih Somalijaca, njima je brijanje brade i nosenje grudnjaka grijeh, a nije im grijeh bicevanje i odsijecanje stopala? Pa zar je spoljasnji izgled najvazniji dio religije?

Ovo si nasao samo u Africi ili jos negdje? Pokusaj da naucis sta je to kultura a sta religija.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 17:34 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
jellyfish je napisao:

ljudi izmjesaju pagansku tradiciju sa vjerom i nastane haos kod onih koji ne znaju razliku.
Kao sto turci odabiraju cerki za koga ce se udati, nigdje veze...

Isto kad bi sad sudili kršćanstvu što srbi vole psovati puno

Somalijci se bore protiv imperijalistickih tirana poput amera, ljudi hoce islamsku drzavu svoju. Nije ni cudno sto onda ovakve dezinformacije kruze, jasno je i babi staroj da su sve lazi..

Te gusari nekakvi, sad nekakvi sto tuku zbog grudnjaka,,, lol sta li nece izmisliti.

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 19:23 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Citiraj:
Poslanik savs je rekao da je zena na vjeri svog covjeka. Da je muslimanu dozvoljeno ozeniti nevjernicu ali da mu je vjernica bolja...

Vidjela sam vise muskaraca koji su "na vjeri svoje zene" ( drugim rijecima igraju kako im zena svira ) u svakodnevnom zivotu, nego obrnuto. Vjerujem da je bilo obrnuto u vrijeme Poslanika ( s.a.w.s ), jer su tada zene ostajale kod kuce, a sada je mnogo zena obrazovano i zaposleno. Drugim rijecima, ako su zene finansijski neovisne o muskarcu, zbog cega bi gubile identitet ( licni/religijski ) ?

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 19:28 
Majstor
Majstor

Japanese_rose je napisao:
Citiraj:
Poslanik savs je rekao da je zena na vjeri svog covjeka. Da je muslimanu dozvoljeno ozeniti nevjernicu ali da mu je vjernica bolja...

Vidjela sam vise muskaraca koji su "na vjeri svoje zene" ( drugim rijecima igraju kako im zena svira ) u svakodnevnom zivotu, nego obrnuto. Vjerujem da je bilo obrnuto u vrijeme Poslanika ( s.a.w.s ), jer su tada zene ostajale kod kuce, a sada je mnogo zena obrazovano i zaposleno. Drugim rijecima, ako su zene finansijski neovisne o muskarcu, zbog cega bi gubile identitet ( licni/religijski ) ?

Ako je tako objavljeno Muhammedu a.s. ko smo mi da to mijenjamo? Da li ti sumnjas u vjerodostojnost objave?

Vrh

PostPoslato: 18 Okt 2009, 19:37 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
Dust je napisao:

Ako je tako objavljeno Muhammedu a.s. ko smo mi da to mijenjamo? Da li ti sumnjas u vjerodostojnost objave?

Ne mogu razgovarati o bilo cemu na ovaj nacin @Dust.

p.s. Komentar nije bio upucen tebi.

p.p.s. Nikad ne reci nikad.

Ma liberté

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 734 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 37  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]