banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 14:19

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća
Autoru Poruka
 Tema posta: Re: Bosanci
PostPoslato: 11 Okt 2009, 12:01 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 05 Okt 2009, 13:27
hercegovac27 je napisao:
Jeste baš je Noel Malcolm objektivan. :lol: Poštedi nas molim te! Ova tema je za Sarajevo-x i za prosipanje šuplje na tom forumu. Podsjećaš me na jednog lika sa tog foruma pod nickom Novi Nick. Imate identične priče.

Naveo sam čovjeku neke citate iz historijskih dokumenata koji su mogu naći po arhivima i muzejima Dubrovnika,Beča,Zadra,Vatikana,Sarajeva pa do Rusije.
Čovjek me pitao koji strani znanstvenik se bavi historijom pa sam mu i tu informaciju dao!
A što se tiče tebe i ti mene na nekog podsjećaš:
Na hercegovačkog magarca NJAKALA.Identično njačeš k'o hercegovački magarac!

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 12:11 
Samo jedan iznad mene
Samo jedan iznad mene

Pridružio se: 04 Avg 2001, 01:00
BoG je napisao:
Bio sam ovih dana u Srbiji u drustvu nekolicine stranaca iz citave Evrope. Kada pokusas da im objasnis stanje ovog naseg brdovitog Balkana-nista im ne bude jasno. I onda se uhvatim u misli da ni ja sam nista ne razumijem. Kada mi kazu "bosanac" ja im kazem da to nisam. Kada me pitaju sta si ti - ne znam sta da odgovorim. Ja kazem Serbian from Bosnia? Ili sam Srpskian from Bosnia? :) Srbijanci takodje oslovljavaju sve stanovnike BiH kao bosance.

To je lična stvar. Ti ne znaš šta si i šta da nekome kažeš kad te pita šta si. To je tvoja stvar. Istu zbunjenost imaju mnogi Srbi iz Bosne.

Ja sam Bosanac i ni najmanje mi nije problem da se takvim doživljavam i da to drugima kažem. Volim Bosnu. U njoj sam rođen i u njoj živim. Da me neko vani pita odakle sam rekao bih da sam iz Bosne. Možda, samo možda, bih dodao da sam iz entiteta Republika Srpska. Ali Bosna je država i samim tim jača odrednica. A i veće su šanse da će neko vani razumjeti odakle sam ako kažem da sam iz Bosne a ne Republike Srpske. Naravno da nas stanovnici Srbije oslovljavaju kao Bosance kada to i jesmo. Nadam se da će se Bosna plasirati na svjetsko prvenstvo u fudbalu, bio bih jako sretan.

Neću ulaziti u razloge zbog kojih mnogim Srbima iz Bosne, nažalost, smeta Bosna i bošnjaštvo. Ako nekad saznaju nešto što sada ne znaju posramiće se.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 12:20 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
Meni Bosna a pogotovo Hercegovina uopšte ne smetaju ali mi smeta agresivno bošnjaštvo i nametanje tog stava drugima.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 12:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
MuskoBre je napisao:
Sto se tice stranaca, koje iole imaju pojma o Balkanu, kad mu kazes da si iz Bosne, svaki ce te pitati da li si musliman, Hrvat ili Srbin. Njima odrednica bosanac ama bas nista ne znaci. Bas kao ni nama.

Da,naravno,da si ti meni ziv i zdrav,mi vecinu evropljana zanimamo taman toliko da se jos tesko navikavaju da ne kazu jugovici,i strucno ih boli k.. za nase plemenske pripadnosti.

Ja licno ne smatram da treba ikome nametati,osporavati ili naturati pripadnost,to je licna stvar svakog covjeka,a najvise se za te stvari kace oni koji nisu nacisto sa sobom....
Cista apstrakcija,koju neki uzdizu do nebesa,pa iz zalosti sto im se ne vidi iz aviona ko su i sta su,koriste svaku priliku da dokazu i pokazu drugima,a u stvari je sebi dokazuju. Zalosno

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 12:35 
Pripravnik
Pripravnik

Bosna i Hercegovina kao višestoljetna država je preživjela mnoge imperije,carstva,društvena uređenja,agresije.Bošnjaci kao narod su napokon vratili svoje povijesno nacionalno ime ali i jezik koji je historijski utemeljen i s kojim se na bosanskom kraljevstvu korespondiralo.
Nikom se takav identitet ne natura!Ko se tako identifikuje to je isljučivo njegov izbor i stvar njegovog patriotizma naspram vlastite domovine!
Problem je samo to što se to stalno od susjedstva osporavalo i dan danas osporava.
Istina danas se uglavnom Bošnjaci najviše osjećaju Bosancima,kod bosanskih Hrvata je to šaroliko iako je evidentna katarza povratka Bosni,dok je kod bosanskih Srba na sceni potpuna DEBOS(A)NIZACIJA!
Slažem se s Vaderom i mislim da će jednog dana intelektualna elita bosanskih Srba da shvati ogromu štetu koja se nanosi bosanskim Srbima primjenom ideologije odricanja od Bosne i bosanstva! ...a vjera u svemu tome je privatna stvar,zato je nisam ni spomenuo!

Da nam živi naša BiH a vi budite što god želite samo nemojte osporavati drugima da budu ono što jesu. :wink:

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 12:54 
Stara kuka
Stara kuka

Nego pročitao sam maloprije da su namjeravali u Butmiru ujediniti federalno i istočno Sarajevo. Nije mi nikako jasno kako to imaju namjeru uraditi jer ako je osnova Daytonski sporazum onda nema mijenjanja entitetskih granica. Čisto sumnjam da bi se Srbi koji se još uvijek iseljavaju u Istočno Sarajevo željeli se ujediniti sa onima koji ih tjeraju iz federalnog. To bi onda još više odriješilo ruke sadašnjim vladarima federalnog Sarajeva da pod krinkom "ujedinjenja" vršljaju po Istočnom Sarajevu. Ujedinjenje nakon 14 godina i toliko poratnih generacija. Ne vjerujem da je moguće. Nisu u stanju ujediniti ni Mostar a kamoli dijelove grada u različitim entitetima. Nema teorije! Neko izgleda želi destabilizaciju ionako nestabilne BiH.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 13:07 
Pripravnik
Pripravnik

hercegovac27 je napisao:
Nego pročitao sam maloprije da su namjeravali u Butmiru ujediniti federalno i istočno Sarajevo. Nije mi nikako jasno kako to imaju namjeru uraditi jer ako je osnova Daytonski sporazum onda nema mijenjanja entitetskih granica. Čisto sumnjam da bi se Srbi koji se još uvijek iseljavaju u Istočno Sarajevo željeli se ujediniti sa onima koji ih tjeraju iz federalnog. To bi onda još više odriješilo ruke sadašnjim vladarima federalnog Sarajeva da pod krinkom "ujedinjenja" vršljaju po Istočnom Sarajevu. Ujedinjenje nakon 14 godina i toliko poratnih generacija. Ne vjerujem da je moguće. Nisu u stanju ujediniti ni Mostar a kamoli dijelove grada u različitim entitetima. Nema teorije! Neko izgleda želi destabilizaciju ionako nestabilne BiH.

Koliko je čovječe u tebi otrova i zla,za nepovjerovati!!!
Koliko vidim ti bi bio najsretniji kad bi se situacija radikalno pogoršala!
Stalno čačkaš po iritantnim temama,lupaš gluposti a onda razvodnjavaš unoseći nove teme i tako stalno u krug!Pa skontali smo te.Mozda jesmo u prosjeku mlađi od tebe ali te dobro kužimo!U šta te prođe 27 godina???

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 13:10 
Stara kuka
Stara kuka

BOSANSKI_NOVI je napisao:
hercegovac27 je napisao:

Koliko je čovječe u tebi otrova i zla,za nepovjerovati!!!
Koliko vidim ti bi bio najsretniji kad bi se situacija radikalno pogoršala!
Stalno čačkaš po iritantnim temama,lupaš gluposti a onda razvodnjavaš unoseći nove teme i tako stalno u krug!Pa skontali smo te.Mozda jesmo u prosjeku mlađi od tebe ali te dobro kužimo!U šta te prođe 27 godina???

U meni nema nikakvog otrova. Ja samo realno sagledavam situaciju. Upravo je onakva kakvom sam je i opisao. Btw. iz miješanog sam braka tako da mi ne možeš prodavati tu šuplju.
Odoh da vidim o čemu priča Bakir kod Ace!

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 13:12 
ljudi iz BL su krajisnici, nisu bosanci..

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 13:19 
Pripravnik
Pripravnik

majlili je napisao:
ljudi iz BL su krajisnici, nisu bosanci..

Ahhhaaaa,samo što se ta KRAJINA kao region zove BOSANSKA KRAJINA ili kako se u osmansko doba zvalo SERHAT(KRAJINA ILI GRANICA).A imaš i uži termin CAZINSKA KRAJINA gdje također žive krajišnici samo što su malo ljući od nas a njihovu ljutinu možeš testirati ako ima kažeš da nema Bosne i Bosanaca :)

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 13:22 
ja nisam rekla da nema bosne ni bosanac, al ako cemo gledati teritorijalno, onda su ljudi iz Bl krajisnici, a vidim da ti je bitan predznak, pa logicno da je to bosanska krajina bila, ne zivimo u zimbabveu...
i nisam ti od onih da se nacionalno prepucavam, samo odgovaram na pitanje iz naslovnog posta, mi smo krajisnici a ne bosanci..

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 13:31 
Pripravnik
Pripravnik

majlili je napisao:
ja nisam rekla da nema bosne ni bosanac, al ako cemo gledati teritorijalno, onda su ljudi iz Bl krajisnici, a vidim da ti je bitan predznak, pa logicno da je to bosanska krajina bila, ne zivimo u zimbabveu...
i nisam ti od onih da se nacionalno prepucavam, samo odgovaram na pitanje iz naslovnog posta, mi smo krajisnici a ne bosanci..

Baš zanimljivo da si krajiškinja iz BOSANSKE KRAJINE a da nisi bosanka!
Malecka,neke se stvari ne mogu dekretom ukinuti ako su postojale stoljećima.
I dr.Dabić je to dosad shvatio!Imaš lijep hotel u centru Banjaluke koji nosi ime Bosna!
Istina neke su budale u sveopćem ludilu htjele da mu mjenjaju ime ali ih neko normalan uvjerio da je to glupost pa se okanuli.

Uživaj u mladosti i životu,batali pogrešne i mračne ideologije :wink:

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 13:35 
nisam malecka, a posto vidim na si nov na forumu, oprastam ti jer se nismo upoznali ovako virtuelno, tokom dislusija.. kao sto rekoh ja ne osporavam predznak bosanski, jer ne zivim u zimbabveu... a isto tako ne prepirem se na forumu po pitanju nacionalnih nesuglasica, osim po pitanju banjalucani i dosljaci.. :wink: tu naginjem za lokalpatriote.. tako da vise necu pisati na ovoj temi, besmislena mi je.. 8)

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 13:36 
Stara kuka
Stara kuka

Zanimljivo koliko je Bakir odjednom objektivan i normalno govori. Baš sam se iznenadio. Doduše u gostima je tako da se ne može ponašati kao što to radi u Sarajevu.

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 13:38 
Stara kuka
Stara kuka

majlili je napisao:

Baš zanimljivo da si krajiškinja iz BOSANSKE KRAJINE a da nisi bosanka!
Malecka,neke se stvari ne mogu dekretom ukinuti ako su postojale stoljećima.
I dr.Dabić je to dosad shvatio!Imaš lijep hotel u centru Banjaluke koji nosi ime Bosna!
Istina neke su budale u sveopćem ludilu htjele da mu mjenjaju ime ali ih neko normalan uvjerio da je to glupost pa se okanuli.

Uživaj u mladosti i životu,batali pogrešne i mračne ideologije :wink:

Sam si rekao u 2-3 posta prije da svako odlučuje kako će se izjašnjavati. Što onda ti to ne poštuješ i opet počinješ sa provokacijama? Kakve veze ima Karadžić ako je neko odlučio da se deklariše drugačije. Koji faktor si ti da nekome to određuješ? Smanji doživljaj!

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 13:43 
Pripravnik
Pripravnik

majlili je napisao:
nisam malecka, a posto vidim na si nov na forumu, oprastam ti jer se nismo upoznali ovako virtuelno, tokom dislusija.. kao sto rekoh ja ne osporavam predznak bosanski, jer ne zivim u zimbabveu... a isto tako ne prepirem se na forumu po pitanju nacionalnih nesuglasica, osim po pitanju banjalucani i dosljaci.. :wink: tu naginjem za lokalpatriote.. tako da vise necu pisati na ovoj temi, besmislena mi je.. 8)

ooooo,moje osobno štovanje mlada damo,,,ljubim ruke :)

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 13:46 
Pripravnik
Pripravnik

[quote="hercegovac27
Sam si rekao u 2-3 posta prije da svako odlučuje kako će se izjašnjavati. Što onda ti to ne poštuješ i opet počinješ sa provokacijama? Kakve veze ima Karadžić ako je neko odlučio da se deklariše drugačije. Koji faktor si ti da nekome to određuješ? Smanji doživljaj![/quote]

Jedno je govoriti u svoje ime u prvom licu jednine a drugo je govoriti u prvom licu množine u ime kolektiviteta!

Hercegovac,idi tucaj kamen i ganjaj guštere nije za tebe argumentirana diskusija! 8)

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 13:46 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
majlili je napisao:

Jos da hoce mlada da odgovori sa "Aferim", dje bi ti kraj bio,a? 8)

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 13:54 
Pripravnik
Pripravnik

MuskoBre je napisao:
majlili je napisao:

Jos da hoce mlada da odgovori sa "Aferim", dje bi ti kraj bio,a? 8)

Ma jednom će ona shvatiti da i BOSANCI imaju svoje kvalitete :)

http://www.youtube.com/watch?v=Vy_CQVeb ... re=related

Pozdrav Beogradu :wink:

Vrh

PostPoslato: 11 Okt 2009, 14:02 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Feb 2003, 14:00
Citiraj:

Jel sad ovo neki argument?
U Beogradu imas hotel "Moskva" i onu cuveni zgradu pod imenom "Albanija", pa sta to onda znaci?

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 53 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]