banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 05 Maj 2025, 11:04

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2
Autoru Poruka
PostPoslato: 08 Okt 2009, 09:10 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Pogled iz ugla jednog hrvata

Citiraj:
Hajdemo mi braćo praviti tri kuće
Piše Tonko Ivanković

Ja mislim da ćemo se tada bolje poštivati i surađivati, a ne pokušavati praviti veliku Bosnu na principima velike Srbije.
Još uvijek postoje neke političke strukture koje nisu svijesne da više nema Jugoslavije.
Pa ljudi, nema je. Ne znam kome još uopće i trebala sve da postoji. Kome još uvijek trebaju ratovi i krvoprolića na ovim prostorima, prostorima Balkana.
Komunizam i velesile napravile su Jugoslaviju zemlju “bratstva i jedinstva”, i znali je čuvati. Naravno čuvali su je čeličnom stegom i ljudskom netolerancijom. Grubim neljudskim totalitarizmom. Takvi isti umovi totalitaristi sada zagovaraju Bosnu i Hercegovinu kao unitarnu jednonacionalnu cjelinu.
Državu koju će čuvati čeličnom stegom i ljudskom netolerancijom. Kome ona treba kao cjelovita ovakva na silu napravljena ljudskom gluposti bolesnog uma. Bosna i Hercegovina u sadašnjim granicama je prostor na kojemu obitavaju tri konstitutivna naroda i mnoga drugih manjima.
Njena tri konstitutivna većinska naroda nisu uopće ista po civilizacijiskoj pripadnosti. Uopće nemaju istu prošlost, a niti gledaju jednako na prošlost niti na budućnost svoju i svoje države.

Srbi ne žele da koriste ime Bosna i Hercegovina, Hrvati navijaju za Hrvatsku, a Bosnu i Hercegovinu ovakvu kakva je sada nikada neće prihvatiti kao svoju domovinu. Bošnjaci bi htjeli Bosnu i Hercegovinu kao cjelovitu državu u kojoj bi ova prethodno spomenuta dva naroda bili njihovi robovi ili vazali.
Pa gospodo u modernoj Europi to neće tako ići. Pa onda koga još uvjek lažemo da živimo u međusobnoj toleranciji i demokratcki napravljenoj državi. Lažemo i sebe i druge. Svi trunemo pod tuđom hipotekom, svi smo gubitnici netko manje netko više, ali gubitnici sigurno.

Bosna i Hercegovina mora biti troentitetska konfederalna država ili je neće biti, ne zato što to ja želim, nego zato što drugačije nemože ni biti. Ali je bolje da je nema nego ovakva kakva je sada.

Onakva kakvu Muslimani žele i kakvu pokušavaju napraviti neće napraviti nikada, jer bi tada morali porobiti druga dva naroda , a to neće ići. Pa zašto onda potpuno jasno i otvoreno ne kažemo sebi i drugima. Takva ne može biti ni opstati. Treba tražiti drugu platformu za njenu izgradnju ili razgradnju.

E moji Hrvati koga se vi plašite jasno reći: “Mi hoćemo svoj entitet ili odosmo iz Federacije, odnosno konfederacije”. Ako ne može na ljudski način onda na neljudski.
Ja ne znam tko još uvjek traži neko četvrto riješenje ako to nisu jugo nostalgičari. Njima bi najprije pokazao Bleiburg, stratište i grobnica ljudskog zločina koji je cjena izgradnje Jugoslavije, a to je sada Bosna i Hercegovina samo u manjem obimu, ali isti narodi.

Trebamo se držati one narodne: „Složna braća kuću grade, a nesložna dvije“. Naravno kad su u pitanju tri brata onda tri. I, čist račun duga ljubav.

Nego hajdemo mi pravit tri kuće pa kako bude. Ja mislim da ćemo se tada bolje poštivati i surađivati, a ne pokušavati praviti veliku Bosnu na principima velike Srbije.
Milošević je probao napraviti Veliku Srbiju i !!!!!!!!?????

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 09:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
DELLBOY je napisao:
Pogled iz ugla jednog hrvata

Citiraj:
Hajdemo mi braćo praviti tri kuće
Piše Tonko Ivanković

Ja mislim da ćemo se tada bolje poštivati i surađivati, a ne pokušavati praviti veliku Bosnu na principima velike Srbije.
Još uvijek postoje neke političke strukture koje nisu svijesne da više nema Jugoslavije.
Pa ljudi, nema je. Ne znam kome još uopće i trebala sve da postoji. Kome još uvijek trebaju ratovi i krvoprolića na ovim prostorima, prostorima Balkana.
Komunizam i velesile napravile su Jugoslaviju zemlju “bratstva i jedinstva”, i znali je čuvati. Naravno čuvali su je čeličnom stegom i ljudskom netolerancijom. Grubim neljudskim totalitarizmom. Takvi isti umovi totalitaristi sada zagovaraju Bosnu i Hercegovinu kao unitarnu jednonacionalnu cjelinu.

Milošević je probao napraviti Veliku Srbiju i !!!!!!!!?????

Bosne je uvjek bilo,i Bosne ce uvjek biti. Bas u toj sjajnoj Evropi postoje drzave koje imaju cak i vece probleme od nasih,pocev od Spanije,Belgije,Svicarske,Irske,pa opet su opstale.

BiH se nemoze dovesti kontekst za bivsom Jugoslaviom,jeli je BiH uvjek postojala na ovaj nacin,uvjek je billa izmjesana,i uvjek ce biti.

A sto se tice ovih raznih sovenista koji su Hrvatsku prvo podpuno etnicki ocistili od srba, i cak nedopsutaju onoj saci koja zeli da se vrati kuci da dodu na svoje,sada bih da nama drze predavanja o suzivotu.......

Tako da ta svoja predavanja neka drze za sebe,a Karadzordevo je davno zauvjek umrlo....

Pozzz

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 11:48 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Banjalucki_Behar je napisao:
Bosne je uvjek bilo,i Bosne ce uvjek biti. Bas u toj sjajnoj Evropi postoje drzave koje imaju cak i vece probleme od nasih,pocev od Spanije,Belgije,Svicarske,Irske,pa opet su opstale.

BiH se nemoze dovesti kontekst za bivsom Jugoslaviom,jeli je BiH uvjek postojala na ovaj nacin,uvjek je billa izmjesana,i uvjek ce biti.

A sto se tice ovih raznih sovenista koji su Hrvatsku prvo podpuno etnicki ocistili od srba, i cak nedopsutaju onoj saci koja zeli da se vrati kuci da dodu na svoje,sada bih da nama drze predavanja o suzivotu.......

Tako da ta svoja predavanja neka drze za sebe,a Karadzordevo je davno zauvjek umrlo....

Pozzz

Da li je BiH postojala odvajkada ili nije, moglo bi da se razmatra.

Porediti BiH sa Španijom, Irskom, Švicarskom :lol: :lol: :lol: (ovo je najjače) je u najmanju ruku smiješno.
A Belgija je priča za sebe. Eto u EU su pa opet hoće da se podijele.

Joj behare, rekao sam ti. slijep si. nevidiš dalje od nosa. Jer ti tako odgovara.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 11:57 
ne raspravljam se nikad na nacionalnoj osnovi pa necu ni sad, ali cu napisati svoje misljenje..
po meni samo bosna sa 3 entiteta, ali kao jednadrzava moze uspjeti, u smislu konfederacije...
i slozicu se sa gore navedenim, jedna drzava bez entiteta i jedinstvena dovela bi d rata sigurno, tu bi se prepirali ko gdje je na vlasti, ko je hrvat ko je srbin, i u nedogled, a ovako su razlike u ljudima nepremostive i jednio bi 3 entiteta dovela do nekog normalnog funkcionisanja... nisam za odvajanje RS apsolutno, to mi je nevidjena glupost, ali sam za cvrsta 3 entiteta sa ovlastima koje sad entiteti posjeduju, unutar BiH

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 12:56 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 29 Sep 2006, 09:31
Hajmo reci da stoji ono na vrhu...nije problem...pravimo 3 kuce....

Svi znaju,a´li niko ne spominje da je i uvijek ce biti problem granice kuca i okucnica. Srbi su zauzeli pola drzave i niposto ne zele da vrate neki postotak. Hrvati bi gradili,a sami ne znaju treba li im samo iz Federacije,ili bi malo i od Rs...Bosnjacima,kako god se racuna ostaje neka cetvrtina...

Pravedno razgranicenje,mozda,ali kako sad stvari stoje,bez rata ne vjerujem da se iko zeli "pomjeriti"

Da se pitalo većinu, još bismo bili na istom baobabu u Africi, jahali grane i krezavo se smijali onoj budali s vizijom što je sišla dolje, umislivši da može hodati na dvije noge i polugom zatući mamuta...

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

DELLBOY je napisao:

Da li je BiH postojala odvajkada ili nije, moglo bi da se razmatra.

Porediti BiH sa Španijom, Irskom, Švicarskom :lol: :lol: :lol: (ovo je najjače) je u najmanju ruku smiješno.
A Belgija je priča za sebe. Eto u EU su pa opet hoće da se podijele.

Joj behare, rekao sam ti. slijep si. nevidiš dalje od nosa. Jer ti tako odgovara.

Pa ti mozes razmatrati koliko god zelis,ali BiH je postojala na ovaj ili onaj nacin. Kroz BiH su prolazile mnoge svjetske sile pa je ona opstala.

Poredim BiH za Svicarskom jeli sam zivio dugo bas u toj Svicarskoj,I bas tamo zive 3naroda koji pricaju 3jezika,i koji se mrze ali bas mrze,i opet zive.Eh sada sto si ti na googlu cuo o Svicarskoj mislis da bas sve znas :lol: :lol: :lol: :lol: ,,ali to je tvoja klasicna demagogija.

Sto se tice sljepila,pogledaj kartu bivse Jugaslovaije. Valjada si dovoljno bistar da skontas,,,,ona ce ti sve reci. :D

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 14:16 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Behar, ovo sad lici na sve, osim na drzavu. Znam ja da bi ti volio da to nije tako, ali samo totalnim zaludjenicima u ideju Bosne (ovakve kakva je danas) moze pasti na pamet da se ovo moze dobro zavrsiti. Ne mislim na sukobe, nego na funkcionisanje.

Eto, reci ti meni kad je, ili kad ce reprezentacija BiH odigrati utakmicu u Banjaluci? Bojim se da bi ti i ja to mogli docekati najranije u penziji.

Svicarska, Irska, Spanija?..Malo mi je tesko povjerovati da policajci iz jednog kantona u Svicarskoj, pucaju na navijace iz drugog, samo zbog tih kantona. O Flamancima da ne pricam. ETA i IRA, na koje ti aludiras, su nesto sasvim trinaesto, i to ti jako dobro znas.

Treba li ti spominjati Dudakovica? Kako NESTO moze nositi epitet drzava, a da dopusta takav cirkus. I ta ista drzava je spremna zajebavati obican narod jos godinama, i praviti se luda, i zatvarati oci. Kako je moguce da jedan te isti novinar GODINAMA premijera koji zastupa 49% teritorije te iste drzave, naziva lopovom, bolesnikom, kriminalcem (a ovaj to i jeste dobrim dijelom), i da se nista ne mjenja. Za takve stvari, drzava rijesava slucaj u expresnom roku. Blatiti javno godinama premijera bilo cega, nije sala. Ima sud, pa dokazi, ili budi osudjen. Bolju drzavu bi napravila djeca od LEGO kockica.

Normalan covjek, ako se ozbiljno razboli, ide doktoru. Vjerovatno uvijek ima 1% koji ce sjediti kuci, i cekati da to sve nesto samo od sebe prodje.

Ako se vec ici na drasticne izmjene, ja predlazem da se Bosna ogradi, podignu tribine, i naplacuju karte, kao za cirkus. To bi bio pun pogodak. 8)

Vrh

PostPoslato: 08 Okt 2009, 17:11 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

MuskoBre je napisao:
Behar, ovo sad lici na sve, osim na drzavu. Znam ja da bi ti volio da to nije tako, ali samo totalnim zaludjenicima u ideju Bosne (ovakve kakva je danas) moze pasti na pamet da se ovo moze dobro zavrsiti. Ne mislim na sukobe, nego na funkcionisanje.

Naravno da je ovo lakrdija,ali Dyton je djelo USA,a nase je da ga provodimo.Najbitnije je daje Daytonom stao rat.

MuskoBre je napisao:
Eto, reci ti meni kad je, ili kad ce reprezentacija BiH odigrati utakmicu u Banjaluci? Bojim se da bi ti i ja to mogli docekati najranije u penziji.
R

Rukometna kadestka reprezentacija je prije 2 godine igrala kvalifikacije za EP u Banjaluci,gdje su plasirali na EP,sto ujedno najveci uspjeh nasega rukometa. Borik bio prilicno popunjen,gdje se jako ljepo navijalo. Danas u banjaluci imas par hiljada vojnika OSBiH,ti isti sto su ratovali danas nose istu zastavu BiH na ruci. Prije sam par godina to se cinilo absolutno nemoguce.

MuskoBre je napisao:
Svicarska, Irska, Spanija?..Malo mi je tesko povjerovati da policajci iz jednog kantona u Svicarskoj, pucaju na navijace iz drugog, samo zbog tih kantona. O Flamancima da ne pricam. ETA i IRA, na koje ti aludiras, su nesto sasvim trinaesto, i to ti jako dobro znas.

Kao prvo,ubijen navijac od navijaca. Ubio je Sarajlija Sarajliju,ubio je hrvat hrvata,ubio covjek covjeka. Jedan je bio navijac Sarajeva drugi je bio navijac Sirokoga.
Ja aludiram npr,na Kataloniju koja je daleko nabogatiji dio Spanije,aludiram na mrznju Svicaraca,pa ljudi opet zive u toj Evropi.

MuskoBre je napisao:
Treba li ti spominjati Dudakovica? Kako NESTO moze nositi epitet drzava, a da dopusta takav cirkus. I ta ista drzava je spremna zajebavati obican narod jos godinama, i praviti se luda, i zatvarati oci. Kako je moguce da jedan te isti novinar GODINAMA premijera koji zastupa 49% teritorije te iste drzave, naziva lopovom, bolesnikom, kriminalcem (a ovaj to i jeste dobrim dijelom), i da se nista ne mjenja. Za takve stvari, drzava rijesava slucaj u expresnom roku. Blatiti javno godinama premijera bilo cega, nije sala. Ima sud, pa dokazi, ili budi osudjen. Bolju drzavu bi napravila djeca od LEGO kockica.

Sto se tice Dudakovica,velika sramota,davno je trebo biti procesuiran i da se ta prica oko njega zavrsi,ovako samo sluzi po postikivanje mrznje i nepovjerenja.
Sto se tice mesara Dodika,on je sa mene u istome rangu sa ovim novinarima,uparavo radi toga ovo sve toliko traje. Novinarima je poterman Dodik,a Dodiku su potrebni novinari. Dodik moze njih tuziti za klevetu itd,medutim to nije interes.

MuskoBre je napisao:
Ako se vec ici na drasticne izmjene, ja predlazem da se Bosna ogradi, podignu tribine, i naplacuju karte, kao za cirkus. To bi bio pun pogodak.

Taj cirkus su nam nemtnuli stranci,jeli da nisu rat bi trajao jos jedno vrijeme i palobih sigurno jos ogoman broj zrtava. Medutim glavne uloge u ovome nasem cirkusu(politicari) su postali miloneri,dok obicni ljudi zive u gloj bijedi.

nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 28 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2

Sva vremena su u UTC [ DST ]