Aaron je napisao:
Nije mi jasna tolika zaslijepljenost Rusijom i bolesna zaljubljenost u sve što dolazi sa one strane Karpata. Moskva je Srbe uvijek ostavljala na cjedilu kad im je bila najpotrebnija, pa će to učiniti i sada kada zadovolji vlastite interese.
Nekako mi ne idu iz glave Mađarska '56., Čehoslovačka '68., Staljinovi gulazi, Brežnjevljeva doktrina "ograničenog suverentiteta" (faktički nikakve samostalnosti) zemalja Varšavskog bloka, progoni intelektualaca, depresivna umjetnost socrealizma, smišljeno izazvana glad u Ukrajini (Hlodomor), preseljavanja čitavih naroda s kraja na kraj SSSR-a i sve ono što je krasilo zemlju-majku svjetske socijalističke revolucije.
Rusija je uvijek bila sklona despotizmu, od Ivana Groznog i njihovih careva, preko socijalističkih vladara od Lenjina do Gorbačova, a ništa manji tiranin nije ni Putin (odnosno njegov puppet Medvedev), samo što to on radi u fraku. I zato mi ipak nije stalo da RS ili BiH postane ruska gubernija.
Budućnost BiH i ovih prostora leži u evroatlantskim integracijama, ma koliko ta fraza možda zvučao profano. Naravno da Ameri i sav taj šareni zapadni svijet nisu savršeni. Međutim, ne treba zaboraviti da su upravo SAD sačuvale Zapadnu Evropu od sovjetske čizme. Da ne ulazim sad u rasprave zašto je bilo bolje na Zapadu nego na Istoku, dovoljno se prisjetiti ko je i na koju stranu preskakao Berlinski zid.
Uostalom, jel' neko od nas žudi da nosi ruske patike, sluša rusku muziku, nabavlja rusku tehniku, ili smo ipak svi mi manje-više okrenuti svakodnevnim vrijednostima tog omraženog, trulog Zapada?
Ma,pusti...sve je to supljiranje,koje ide dok se prica.... Evo malo iz sopstvenog "dvorista":
Da ne bude da samo Srbi pate od nekih imaginacija,slican primjer imamo i kod Bosnjaka,kad se prica o "muslimanstvu" i prijateljskim islamskim zemljama. Znam masu ljudi,koji su u svakoj prici na strani istih,jerbo su to nasa braca i saveznici,jedini prijatelji u svijetu itd,itd.....ali kad dodje mak na konac,obicno pitanje tipa;ciji bi sistem volio u BiH prekopirati? ili da mozemo prenijeti drzavu ,bi li je radje u centar Evrope ili Azije,odgovori se znaju...U istoriju da ne zalazimo...