banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 27 Jul 2025, 18:07

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:07 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Feb 2009, 21:46
ajkula je napisao:
Cije rijeci Ahmed? Isusove/Allahove?

Mozes li mi naci tekst u Bibliji ili Kuranu, gdje pise o tome?

Cijeli Kur'an je Allahov govor. Od a do ž

Allah rekao Gabrielu -gabriel Muhammedu - Muhammed ljudima u istom obliku.. Primjer...

Reci ( reci im Muhammede ): "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas ce Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" – a Allah prasta i samilostan je. (3, 31)

Muhammed savs kad je prenosio, samo je ponovio sto je cuo, cak i ovo RECI...

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 03 Maj 2008, 10:50
Ahmede, moze li jedan primjer gdje je bas bas tesko prevesti znacenje (mozes svojim rijecima pokusati objasniti znacenje) ? Nije mi jasno ako je tesko prevesti znacenje nekih rijeci kako to da je Kuran uspjesno citav preveden?

The hell where youth and laughter go.

Poslednji put menjao Hristov dana 04 Okt 2009, 13:11, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:10 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
I dalje ocekujem citat gdje On zahtijeva moljenje na originalnom jeziku.

Ne mogu ti ja sad doktorat pisati, citao sam da ulema ( ucenjaci najveci) dozvoljavaju da se molitva obavlja na maternjem jeziku ( prevedena) u koliko se nikako ne zna Fatiha ( prva sura koja je obavezna za molitvu ), a sad... mogao bi ti naci dokaze za neko vrijeme.

Samo, stvaras mi bez veze obaveze, kao da je meni u interesu pricati pogresno o Islamu :roll:

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:14 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ahmede, mozes li mi reci kako se u stvari obavlja molitva u Islamu? Da li postoji neki molitvenik i sl.? Vjerovatno znas da se u hriscanstvu molitva moze obavljati bez molitvenika, znaci pricas svojim rijecima kao da pricas sa svojim ocem... Ima li toga u Islamu i ako ne, zasto ne?

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:15 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 13 Dec 2005, 09:37
114_AhmeD je napisao:
Reci ( reci im Muhammede ): "Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas ce Allah voljeti i grijehe vam oprostiti!" – a Allah prasta i samilostan je. (3, 31)

Naredba - Reci ili kazi...
Kakve to veze ima sa jezikom kojim ces se moliti? Trazim citat u kojem stoji da je Hrist iskljucivo rekao (parafraziram) "Morate se moliti na jeziku kojim sam se ja molio." (Kao sto je sasvim jasno rekao " ne ubij" "ne pozeli" itd, itd..)

A ovaj gore navedeni citat ne znaci nista drugo do... vjerujte u mene i bice vam oprosteni grijesi. Cemu traziti ikakvo skriveno znacenje?

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:16 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
Ahmede, moze li jedan primjer gdje je bas bas tesko prevesti znacenje (mozes svojim rijecima pokusati objasniti znacenje) ?

Evo, uzet ću primjer gdje Allah govori ljudima o nastanku svemira, Big Bang teoriji koja je naucno i dokazana..

أَوَلَمْ يَرَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَاهُمَا وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاء كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ أَفَلَا يُؤْمِنُونَ

Zar ne znaju nevjernici da su nebesa i Zemlja bili jedna cjelina, pa smi ih Mi raskomadali, i da Mi od vode sve zivo stvaramo? I zar nece vjerovati? (21, 30)

Oni su riječ RATK preveli cijelina ali njeno dublje značenje je:

" neka smjesa koja je stvorena od više sastojaka, izmješana i isprepletena, ušivena jedna u drugu". Na primjer,, tijesto je "RATK" od vode i brašna i soli..

Et' znači, detaljno je objašnjeno kako je materija bila sva na jednom mjestu. I znaš kako hristov, ja kad učim Kur'an i onda vidim prevod, kao da sam iz mora ušao u čašu vode. Previše je osiromašeno.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:17 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
Значи није Мухамед/Исус директно рекао, морате тако и тако да вршите молитве и на том језику, већ су то његови ученици(слиједбеници Ислама) тако схватили и преносили даље...

Исправите ме ако сам погрешно схватио?

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:20 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Naredba - Reci ili kazi...
Kakve to veze ima sa jezikom kojim ces se moliti? Trazim citat u kojem stoji da je Hrist iskljucivo rekao (parafraziram) "Morate se moliti na jeziku kojim sam se ja molio." (Kao sto je sasvim jasno rekao " ne ubij" "ne pozeli" itd, itd..)

A ovaj gore navedeni citat ne znaci nista drugo do... vjerujte u mene i bice vam oprosteni grijesi. Cemu traziti ikakvo skriveno znacenje?

Sa tim ajetom sam ti objasnjavao cije su rijeci Kur'an. Nisu ni Muhamedove ni Kristove ni nicije do Allahove..

Ne znam ti sad navesti dokaz o tome ali mogu naci ako toliko insistiras. A i sama praksa Muhammeda salallahu alejhi ve selem i njegovih apostola pokazuje da su ucili druge narode da se mole jezikom Kur'ana- arapskim...

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

skeva je napisao:
114_AhmeD je napisao:
Rikas je napisao:
Sejtana nemam sigurno ,mozda sotonu :lol: . Nekako mi je ne prirodno da cujem taj arapski mozda da je na srpskom pa bi mi bilo normalnije. :P

:evil: :evil: ... A ti bi ezan na srpskom .. ne bi bilo melodicno, neka arapskog :)
A sta ja znam, mozda vam hodza ne zna uciti lijepo.

Znas kako kod nas ovdje, kad je vrijeme molitve sa vise strana se cuje jako. Evo nasao sam iz Tuzle nesto za ramadhan.

http://www.youtube.com/watch?v=00tcg8hC6wk

Bez uvrede, al i meni je ovaj zvuk pomalo strasan...

Zasto bi se uvrijedio :)

Cuj ovaj je jos "strasniji" ......

http://www.youtube.com/watch?v=9tl_Z9owsek

Hajd ako me posjetis nekad, vodit cu te u dzamiju da vidis tek kako molitva izgleda "strasno" 8)

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:22 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 30 Dec 2007, 18:06
114_AhmeD je napisao:
nemoguce je 100% prevesti sa jednog jezika na drugi jer se znatno gubi na smislu, za svaku rijec bi trebao komentar i posebno objasnjenje jer ima izraza koje je nemoguce jednom rjecju objasniti. Pogotovo ako je jezik bogatiji...

za ovo je u pravu
naravno, osim kada se radi o nekim tehnickim stvarima, recimo-uputstvo za upotrebu masine za pranje sudja

cim je tekst apstraktniji od cigle i sarafa, nastaju nepoklapanja, razmimoilazenja izmedju jezika sa kojeg se prevodi i onoga na koji se prevodi, a nijansa postaje bitnija od centralnog sadrzaja

najbolji dokaz za to je prevodjenje poezije
ako zelite razumjeti poeziju, ucite strane jezike

Ovo je POST.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

U Bibliji neces naci nikakav opis/nacin molitve.. U par stihova je napisano ( iz glave cu pa necu bas citirati Bibliju) " A ti kada udjes u klijet svoju pomoli se..." ili "gdje se dvoje ili troje skupe to je hram".. Samo na jednom mjestu je Bog od Mojsija trazio da izuje obucu jer je zemlja na kojoj stoji sveta i odatle dolazimo do izuvanja pred dzamijom..

I onda odes kod popa i pitas.. cemu liturgija na staroslovenskom i onda i on krene izmisljati kao i Ahmed... pa su mi i jedni i drugi ( i oni treci sto citaju na latinskom ) isti.

Ali, izvinite, što se vi brinete kakvi ste u očima drugih ljudi i šta se o vama misli i zna? Kao da je to važno? Važno je koliko čovjek ima od života i šta u životu načini od sebe, od svoje sredine i svoga potomstva.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:25 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

skypostman je napisao:
Значи није Мухамед/Исус директно рекао, морате тако и тако да вршите молитве и на том језику, већ су то његови ученици(слиједбеници Ислама) тако схватили и преносили даље...

Ulema ( skup najvecih ucenjaka islama kroz povjest) je zauzela takav stav po ispravnim dokazima, i to je opće prihvaćeno kod SVIH grupa koje se pozivaju da su muslimani. Imaju svoje dokaze koji su validni, Ajete i riječi poslanika savs, koji su.. meni ne pada na pamet ali mogu pitati neku učenu osobu koja će dati detaljniji odgovor ako insistirate...

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:27 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

114_AhmeD je napisao:

Ne znam ti sad navesti dokaz o tome ali mogu naci ako toliko insistiras. A i sama praksa Muhammeda salallahu alejhi ve selem i njegovih apostola pokazuje da su ucili druge narode da se mole jezikom Kur'ana- arapskim...

Ne moras mi traziti dokaze nekih drugih.. Ja priznajem samo Bibliju ( postovala bih samo Kuran da sam muslimanka). Sta drugi govore i kako tumace me ne interesuje i tu dolazimo do mimolizanja :) Polazim da mi je dat mozak da sama razumijem sta mi se govori i da mi ne treba "prevodioc" niti "tumac".

Nije li ti logicno da je Muhamed koristio jezik podrucja u kojem je zivio? :D

Poslednji put menjao ajkula dana 04 Okt 2009, 13:29, izmenjena samo jedanput

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:28 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 19 Feb 2009, 12:35
114_AhmeD je napisao:
skypostman je napisao:

Ulema ( skup najvecih ucenjaka islama kroz povjest) je zauzela takav stav po ispravnim dokazima, i to je opće prihvaćeno kod SVIH grupa koje se pozivaju da su muslimani. Imaju svoje dokaze koji su validni, Ajete i riječi poslanika savs, koji su.. meni ne pada na pamet ali mogu pitati neku učenu osobu koja će dati detaljniji odgovor ako insistirate...

Нема потребе, хвала на појашњењима.

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:33 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
U Bibliji neces naci nikakav opis/nacin molitve.. U par stihova je napisano ( iz glave cu pa necu bas citirati Bibliju) " A ti kada udjes u klijet svoju pomoli se..." ili "gdje se dvoje ili troje skupe to je hram".. Samo na jednom mjestu je Bog od Mojsija trazio da izuje obucu jer je zemlja na kojoj stoji sveta i odatle dolazimo do izuvanja pred dzamijom..

I onda odes kod popa i pitas.. cemu liturgija na staroslovenskom i onda i on krene izmisljati kao i Ahmed... pa su mi i jedni i drugi ( i oni treci sto citaju na latinskom ) isti.

E vidis, nama je poslanik savs rekao o svemu onoliko koliko nam je bilo potrebno.
" On ce vam reci o svemu".

Naucio nas je cak i kako nuzdu obaviti a kamo li da nije objasnio propise obavljanja molitve. Dakle, ovo nisu moje "ubacene" novine vec praksa poslanika alejhisselam a on nije govorio po hiru svom, i ono sto je govorio, govorio je jer mu je Allah rekao da tako objasni ljudima...

Mi u detalje imamo sve..

Ako si citala Bibliju svu, vjerovatno si naisla na mjesta gdje se opisuje kako su Aron I Mojsije ocistili se za molitvu i pali nicice ( sedzda ) i Isaa a.s...

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:36 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

OK hvala Ahmede. Ta 'cjelina' o kojoj govoris, skoro sam siguran da se odnosi na 'plazmu', medjutim taj izraz tesko da bi se uvriježio u spisima. Mozes li mi odgovoriti na drugo pitanje?

Poslednji put menjao Hristov dana 09 Nov 2009, 12:33, izmenjena 2 puta

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 13:59 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

ajkula je napisao:
114_AhmeD je napisao:

Ne moras mi traziti dokaze nekih drugih.. Ja priznajem samo Bibliju ( postovala bih samo Kuran da sam muslimanka). Sta drugi govore i kako tumace me ne interesuje i tu dolazimo do mimolizanja :) Polazim da mi je dat mozak da sama razumijem sta mi se govori i da mi ne treba "prevodioc" niti "tumac".

Nije li ti logicno da je Muhamed koristio jezik podrucja u kojem je zivio? :D

Naravno da je govorio arapski, neće latinski ali mi citiramo riječi Allaha kad se molimo i ako želimo to onda moramo na izvornom jeziku na kojem je objavljeno jer prevod nije i ne moze biti orginalan jezik..

Kad bi ti nesto rekla, i onda onaj preveo na engleski drugom covjeku, hoce li ikad 100% moci reci tvojim rijecima... nece...

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 14:02 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Hristov je napisao:
OK hvala Ahmede. Ta 'cjelina' o kojoj govoris, skoro sam siguran da se odnosi na 'plazmu', medjutim taj izraz tesko da bi se uvriježio u spisima. Mozes li mi odgovoriti na drugo pitanje?

Pa ljudima se mora pričati jezikom koji će oni razumjeti. Kako će Bog u tom periodu ljudima pričati o kvantnom fluksu, ima li smisla kad to ni pojmiti ne mogu ?

Na primjer, poslanik a.s je nagovjestio da će doći ljudi koji će tući druge ljude sa nekim " kravljim repovima", kako će on tad ljudima objasniti da je u viziji vidio policiju sa palicama, kad ni on nije imao predstavu sta bi moglo to biti..

mozes li ponoviti drugo pitanje nisam ga vidio

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 14:05 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Evo tu sam pitao: viewtopic.php?f=38&t=44828&p=931378#p931378

Vrh

PostPoslato: 04 Okt 2009, 14:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Shvatam sta hoces da kazes, ali ako su ipak uspjeli da nadju odgovarajucu rijec za taj pojam cjeline na arapskom, tako isto bi trebali i u bilo kojem drugom jeziku. Imas npr. danas teoloskih pojmova koji se nigdje drugdje ne spominju nego iskljucivo u teologiji.
Mozda je tada bilo nemoguce ad hoc prevesti neke rijeci kad dodjes u recimo neko selo u Sjevernoj Africi, (tuda je Muhamed prosao ako se ne varam) pa su rekli ljudima da se mole na arapskom, ali ipak im je neko morao objasniti sta sve te rijeci znace.

Poslednji put menjao Hristov dana 04 Okt 2009, 14:11, izmenjena samo jedanput

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 267 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]