Avinoam1 je napisao:
ihtus je napisao:
Avinoam1 je napisao:
Marko 7:15
Ništa nema što bi čoveka moglo opoganiti da uđe spolja u njega, nego što izlazi iz njega ono je što pogani čoveka.
Ne razumijem druze kapetane sta ti to u stvari demantujes. Jovan u 3 i 4 stihu sedme glave daje pozadinu ove polemike:
3. Jer fariseji i svi Jevreji, ne jedu dok ne umiju ruke do lakata, držeći se onog što im je ostalo od starih;
4. I kad dođu s pazara, ne jedu dok se ne umiju; i još mnogo ima što su primili te drže: peru čaše i žbanove i kotlove i klupe.
Ovo je mozda i malo kompleksno jer treba imati uvid u jevrejsko teolosko shvatanje grijeha, i opravdanja, itd. Recimo sam grad Jerusalim i to pogotovo predeo Hrama je smatrano svetinjom. A ako pogledas 4 stih kaze da cak i peru i posudje i da kad se vracaju sa pazara prvo se umiju. Zbog toga su i sagradjeni silni bazeni i bazencici, tkz mikve, oko Jerusalima da prije nego sto udje u grad moze 'ritualno' da se opere (uronjavanjem u bazen) da bi dostojno mogao uci u grad. Smisao je bio da se 'ne unosi grijeh' u sveti grad nego da se u njega udje cist (i simbolicki opravdan).
Isto tako je postojao obicaj da kad recimo Jevrej kupi neki predmet na pazaru, i taj predmet se mora prvo oprati zato sto je bio u kontaktu sa neznaboscem- iz istoga cilja, da se ne bi grijeh unosio samo u grad nego i u vlastiti dom. Ako bi se predmet kupio od Jevreja, i onda bi se cak morao oprati jer je postojala mogucnost da je prije nego sto je bio kupljen- bio u vlasnistvu neznabosca.
Znaci iza svake te ritualne akcije postojalo je jedno odredjeno shvatanje, jedna zelja, da se istinski ugodi Bogu, da se pred njega stane cist i 'bezgresan'. Problem je nastao onda kada je sve to postalo samo jedan puki obicaj, nesto sto su pojedini na brzake obavili a zaboravljena je zapovjest Bozja.
Zato ih dalje u sedmoj glavi Isus kori da npr. financijske prihode proglase korban , sto znaci 'ova sredstva su rezervisana sa potrebe hrama', i da je to islo cak do te mjere da i vlastitim roditeljima nisu pomagali, nisu im dali ili posudili prijeko potreban novac za prehranu ili bilo sta drugo jer je kobajage novac bio odvojen za Boga. I tim cinom su naravno direktno krsili 5 zapovijed, postuj oca svojega i mater svoju. (Cak je postojala i ta kombinacija da su Fariseji odvajali novac, proglasili ga korban, ali su sami taj odvojeni novac uzimali kada im je licno zatrebao. Koliko je to licemjerstvo bilo!)
Znaci u kontekstu njihovog shvacanja 'kako stati cist pred Boga', 'kako se opravdati', 'kojom metodom sprijeciti prljanje grijehom', Isus im govori da svi ti rituali postaju beznacajni ako se zaboravi na ljubav, na postovanje prema bliznjemu (roditeljima, stih 10-12), i isto tako u vezi toga ritual pranja ruku ili cijeloga tijela, pranje posudja, pranje poljoprivrednih predmeta, cega bilo, sve to je nula zato sto niti sprecava dominaciju grijeha, niti je dovoljno za spasenje, jer je problem u srcu i mislima a to se ne da vodom oprati.
U vezi sa svim tim, kao sto si i sam rekao, tu nema ni govora o kategorizaciji ciste i neciste hrane. A slazem se da jedenje svinjetine nije pitanje spasenja, mada je istovremeno teoloski apsolutno pogresno izjavljivati 'nismo pod zakonom nego pod miloscu' i time opravdavati jedenje svinjetine.
Zato su i prali ruke da ne bi onecistili hranu, time i sebe.Isus govori da su zamjenili Boziju zapovjest za svoje obicaje, i objasnjava kasnije zasto neopranim rukama preko uzimanja hrane, ne moze da se opogani covjek, jer se sve to baca znamo kuda...nego grijeh dolazi iz....
Ovo je moje razumjevanje teksta, ako neko ima drugacije sta ja tu mogu.
U vezi teloske izjave da nismo pod zakonom, nisam imao zelju da dajem teol. izjavu, nego sam rijec "zakon" koristio u drugom smislu, i nisam mislio na 10 zapovjesti, koje smo duzni postovati nego na zakon koji su Jevreji prema Tori morali postovati.I koristim ponekada rijec zakon u smislu sile grijeha, koja kroz zakon ozivlje, to je sila koja nas tjera da grijesimo dok nas Bog ne oslobodi svojim otkupljenjem.
Zato se izvinjavam zbog svoje bahatosti i neodredjenosti.
.Primjer:
4 Dakle, braćo moja, i vi umrijeste zakonu tijelom Kristovim, da budete drugoga, onoga, što uskrsnu od mrtvih, da plod donesemo Bogu.
5 Jer kad smo bili u tijelu, strasti griješne, što ih je upaljivao zakon, djelovale su u udima našim, da se donosi plod smrti.
6 A sad se oslobodismo od zakona, koji nas je držao, da služimo u novome duhu, a ne u starini slova.
7 Što ćemo dakle reći? Je li zakon grijeh? Bože sačuvaj! Nego ja grijeha nijesam poznao osim po zakonu; jer nijesam znao za požudu, da zakon nije govorio: "Ne želi!"
8 A grijeh uze prigodu po zapovijedi i načini u meni svaku želju; jer je grijeh bez zakona mrtav.
9 A ja sam živio nekad bez zakona; a kad dođe zapovijed, grijeh oživje.
10 A ja umrijeh; i nađe se, da mi je zapovijed bila za smrt, a trebala me je voditi k životu.
11 Jer grijeh uzevši prigodu po zapovijedi prevari me, i ubi me njome.
12 Tako je dakle zakon svet, i zapovijed sveta i pravedna i dobra.