banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 01 Avg 2025, 12:42

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 131 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 28 Sep 2009, 16:38 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
hercegovac27 je napisao:
Koliko ja znam Emir Kusturica se i dalje zove baš tako Emir Kusturica. Nije promijenio ime u Nemanja baš kao što ni Lepa Brena nije promijenila ime u Jelena. Mediji na ovim prostorima su olako lijepili etikete ljudima čak iako nisu tačne a sve zbog tiraža ili zbog povećanja gledanosti a još ako ste u ratu tada je efekat na obične ljude još jači i lakše je nasjesti na propagandu. Uostalom ne razumijem ko kome može osporavati pravo i da promijeni vjeru. To je lična stvar svakog pojedinca. Zanimljvo baš da su sadašnji Bošnjaci dolaskom Turaka upravo bili ti koji su promijenili vjeru. Tako da je s njihove strane licemjerno zamjerati nekome drugom da promijeni vjeru. Iako mislim da oni njemu najviše zamjeraju što je otišao u Srbiju za vrijeme rata. Isto zamjeraju i Bregi.

Nemanja je se prekrstio,mislio je da ce tako postati veliki srbin,medutim samo je stvorio kontraefekat,i dobio nogu iz Beograda.
Sto se tice kako je ko nastao ima puno zanimljivih teorija.Vecina muslimana je nastala od Bogumilskih plemena,naravno da ima jedan dio koji uzeo Islam da bih spasao zivot.
Takode se moramo sjetiti turskih zuluma preko 500god vladavine,prve bracne noci,koliko su turci tim uzasnim zlocinima donjeli djece na ovaj svijet,,,svega kod nas nazalost ima.....

Pozzzz

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 18:00 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Banjalucki_Behar je napisao:
Nemanja je se prekrstio,mislio je da ce tako postati veliki srbin,medutim samo je stvorio kontraefekat,i dobio nogu iz Beograda.
Sto se tice kako je ko nastao ima puno zanimljivih teorija.Vecina muslimana je nastala od Bogumilskih plemena,naravno da ima jedan dio koji uzeo Islam da bih spasao zivot.
Takode se moramo sjetiti turskih zuluma preko 500god vladavine,prve bracne noci,koliko su turci tim uzasnim zlocinima donjeli djece na ovaj svijet,,,svega kod nas nazalost ima.....

Pozzzz

Ti po staroj narodnoj: nisam fasista, samo se malo pravim :D

Ko si ti da sudis zasto se covjek prekrstio?
Nije se on prekrstio da bi postao Srbin vec pravoslavac.
A ako vec tako razmisljas onda isto mozes reci i za nekog svog praprapradedu da se prekrstio da bi bio veliki Turcin.

Gluposti mili Boze.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 21:47 
Stara kuka
Stara kuka

Pridružio se: 05 Feb 2009, 01:45
hercegovac27 je napisao:
Koliko ja znam Emir Kusturica se i dalje zove baš tako Emir Kusturica. Nije promijenio ime u Nemanja baš kao što ni Lepa Brena nije promijenila ime u Jelena. Mediji na ovim prostorima su olako lijepili etikete ljudima čak iako nisu tačne a sve zbog tiraža ili zbog povećanja gledanosti a još ako ste u ratu tada je efekat na obične ljude još jači i lakše je nasjesti na propagandu. Uostalom ne razumijem ko kome može osporavati pravo i da promijeni vjeru. To je lična stvar svakog pojedinca. Zanimljvo baš da su sadašnji Bošnjaci dolaskom Turaka upravo bili ti koji su promijenili vjeru. Tako da je s njihove strane licemjerno zamjerati nekome drugom da promijeni vjeru. Iako mislim da oni njemu najviše zamjeraju što je otišao u Srbiju za vrijeme rata. Isto zamjeraju i Bregi.

Pozzzz

Nije valjda da misliš da su u Bosni živjeli samo Bogumili i da su Bošnjaci isključivo potomci bogumila a da su se druga dva naroda samo tu stvorila! E to zove falsifikovanje istorije. Isto kao što Hrvati danas svojataju većinu bosanskih kraljeva nazivajući ih hrvatskim jer su ljudi bili katolici. Ne, sadašnji Bošnjaci nisu primili islam da bi sačuvali život nego da bi sačuvali svoju imovinu da im je turski okupatori ne bi oduzeli.

Vidim da i dalje nastavljaš sa provokacijama u tvom stilu što se tiče prve bračne noći i sa osmjehom govoriš o turskim zulumima ali to samo govori o tebi. Pretpostavljam ti Turke i ne smatraš okupatorima. Ali onda nemaš nikakvo pravo govoriti o bosanskoj kraljevini. Upravo su Turci ubili posljednjeg bosanskog kralja. Licemjerno je koristiti i ljiljane kao svoju zastavu. Trebali ste fino uzeti tursku i malo je preurediti. Bolje bi vam pristajala uz vaš identitet.

Vrh

PostPoslato: 28 Sep 2009, 22:57 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
MuskoBre je napisao:
Nije on pljuvao po svojim korjenima, nego se vratio istim. Kao sto je uradio i sa vjerom.

Btw, ima li ista jadnije kad tamo neki Hadzihafizbegoviclelemudanovic prica za Kusturicu kako je ovakav, ili onakav. Pa sinko, treba da stojis mirno kad neko pomene nekog takvog kalibra, i to jos iz manje vishe tvoje profesije. A on kokuz bi jos da drzi njemu predavanje. Neki ljudi su nash spremni na sve.

Nebih o korjenima,medutim niko od nas nije birao kako ce da se rodi. Prelaskom na pravlosnost Nemanja je mislio da ce postati srbin,medutim upravo radi toga je protjeran iz Beograda, dabih u meduvremenu se vratio Emiru kada je vidio da dobiti nogu u BG,,a svom rodnome gradu nije dobrodosao. Upravo radi toga mu je mjesto u onoj sumi gdje danas zivi.

Da. A onda je svizac zamotao cokoladu.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 09:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
MILO je napisao:
cicak,

sve što kazes meni je jasno :wink:

Svi smo mi još pod nekom ratnom psihozom pa pomalo stvari posmatramo ideološki.
Međutim,istorijske činjenice su iznad povremenih ideologija koju su kao trend..dođu i nestanu.
Danasnja Hrvatska je tokom austrougarske okupacije imala zvanicni naziv "kraljevina Hrvatska,Dalmacija i Slavonija" ,ali Hrvatska se danas ne zove (iz tri dela) "Hrvatska i Dalmacija i Slavonija",nego je uspela vratiti svoje jedinstveno „povijesno ime" HRVATSKA!
Sto je Dalmacija Hrvatskoj,to je i Hercegovina Bosni,njen sastavni deo,a ne nesto vestacki odvojeno od nje. :wink:

da, ali se drzava zove Republika Hrvatska.
kod nas je Bosna i Hercegovina. zato...
ma ne dam ti ovaj privjesak pa taman! :D :D :D

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 09:44 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 06 Jun 2009, 16:41
meni je muka od ovog "izracunavanja" nacije, narodnosti, vjere..ako je nekom mama muslimanaka, tata pola slovenaca pola srbin, sta je on??? kako da odluci? a takvih mjesovitih slucajeva ima milion, zapravo smo svi takvi kad pogledamo nekoliko generacija unazad, pa mi svako insistiranje na tom "izracunavanju" izgleda smijesno. cemu? :-?
da ne spominjem zloupotrebu silnu od strane politicara i ispiranje mozga tim terminima u cilju zavadjanja..odavno se izjasnjavam kao homo sapiens, vise me nista drugo ne zanima.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 09:49 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Okt 2003, 20:23
hercegovac27 je napisao:
Nije valjda da misliš da su u Bosni živjeli samo Bogumili i da su Bošnjaci isključivo potomci bogumila a da su se druga dva naroda samo tu stvorila! E to zove falsifikovanje istorije. Isto kao što Hrvati danas svojataju većinu bosanskih kraljeva nazivajući ih hrvatskim jer su ljudi bili katolici. Ne, sadašnji Bošnjaci nisu primili islam da bi sačuvali život nego da bi sačuvali svoju imovinu da im je turski okupatori ne bi oduzeli.

Citaj pa zakljucuj,,,,ja sam naveo da je vecina bosnjaka nastala od bogumila. Jedan dio je naravno nastao preslakom sa drugih konfesija na Islam. Ti ljudi sto su to uradili su imali svoje razloge,koje ja razumijem.

Citiraj:
Vidim da i dalje nastavljaš sa provokacijama u tvom stilu što se tiče prve bračne noći i sa osmjehom govoriš o turskim zulumima ali to samo govori o tebi. Pretpostavljam ti Turke i ne smatraš okupatorima. Ali onda nemaš nikakvo pravo govoriti o bosanskoj kraljevini

Opet ponavljam CITAJ sta ja pisem pa zakljucuj. Ja sam jasno reako da sam protiv svih tih uzasnih zlocina koji su turci cinili za vrijeme svoje vladavine,ne samo prve bracne noci,,,nego mnogo drugih uzasnih zlocina koje su pocinili.

nježna kraljice, sudbine.
Rodila, te rijeka duboka,
u svakom viru Vrbas nosi tajnu,
nosi istinu.

Ovo je moj grad...

"

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 11:55 
Bič božji
Bič božji
Korisnikov avatar

Pridružio se: 16 Jul 2004, 12:09
Vecina bosnjaka nastala od bogumila?

Sta se snima ovde danas? Skrivena kamera?

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 13:22 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 05 Avg 2006, 19:54
Bogumil je veroispovest a Bošnjanin/Bošnjak/Bosanac nacionalnost!
Čovek može menjati veru al to ne mora značiti da menja i nacionalnost!
Egipćani su bili sledbenici faraona,zatim idolpoklonici,sad su muslimani po veroispovesti ali su stalno egipćani po nacionalnosti!
Ako neki Hrvat sa katoličanstva pređe na pravoslavlje to ne znači da je postao Srbin već ostaje i dalje pripadnik hrvatskog naroda ali pravoslavac po verispovesti!Jasno ko dan!

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 13:29 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat
Korisnikov avatar

Pridružio se: 28 Maj 2009, 15:20
Kolumbo ,onda amerikanci ne postoje???

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 13:33 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Rikas je napisao:
Kolumbo ,onda amerikanci ne postoje???

Postoje amerikanci kao politička nacija (vezana za državljanstvo:Nationality USA) iako su po narodnosti:kolumbijci,portorikanci,turci,tunižani,poljaci,englezi,,,,itd a veru u toku života mogu promeniti 100 puta al su stalno amerikanci! :wink:

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 16:28 
Stara kuka
Stara kuka

MILO je napisao:
Egipćani su bili sledbenici faraona,zatim idolpoklonici,sad su muslimani po veroispovesti ali su stalno egipćani po nacionalnosti!
Ako neki Hrvat sa katoličanstva pređe na pravoslavlje to ne znači da je postao Srbin već ostaje i dalje pripadnik hrvatskog naroda ali pravoslavac po verispovesti!Jasno ko dan!

Bošnjak=Musliman od 1974-1991 Bosanac= svaki građanin BiH koji živi na području Bosne. Bošnjanin je svako ko je živio na području kraljevine Bosne a to nisu samo Bošnjaci koji doduše u nedostatku vlastitog identiteta prisvajaju istoriju Bosne. Upravo zato su sebe i nazvali Bošnjacima 1992. ne bi li se poistovjetili sa Bošnjanima iako s njima nemaju baš puno veze. Trebaju shvatiti da Bosna i Hercegovina nije samo njihova a upravo ovim odabirom svog naziva pokazuju da pretenduju ka tome. Nije ni čudo što su Bosnu "ogadili" i Srbima i Hrvatima.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 18:57 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 31 Avg 2002, 17:16
Ja vise ne znam koji je ovo put da palamudimo o ovoj temi.
Al svaki put se dobro nasmijem glupostima koje ovde procitam.

Bosnjak - novokomponovana nacija stara otprilike 15 godina
Bosanac - geografska pripadnost ljudi koji zive u prostoru koji omedju rijeke Ukrina na zapadnu, Drina na istoku, Sava na sjeveru i Neretva na jugu.
E sad, nazalost drzava nam se zove kako nam se zove i ja ne znam kako zvati gradjane BiH osim kao "gradjani Bosne i Hercegovine". Postoji i Bosanci i Hercegovci, ali mislim da to nije tacno jer gdje su tu Krajisnici, Semberci, Bircani..................

Ako pricamo o ideji da se formira bosanska nacija, mislim da je to offtopic tema, jer ju je jos 1990. godine unistio Alija Izetbegovic kada je bas zbog te ideje iz stranke izbacio Adila Zulfikarpasica, i odlucio se za formiranje bosnjacke nacije kao prosto novog imena za Muslimane. Sta onda da pricamo o Srbima i Hrvatima kojima to se moze nametnuti jedino totalnom okupacijom.

Vrh

PostPoslato: 29 Sep 2009, 23:47 
Stara kuka
Stara kuka

Sinny je napisao:
Ja vise ne znam koji je ovo put da palamudimo o ovoj temi.
Al svaki put se dobro nasmijem glupostima koje ovde procitam.

Bosnjak - novokomponovana nacija stara otprilike 15 godina
Bosanac - geografska pripadnost ljudi koji zive u prostoru koji omedju rijeke Ukrina na zapadnu, Drina na istoku, Sava na sjeveru i Neretva na jugu.
E sad, nazalost drzava nam se zove kako nam se zove i ja ne znam kako zvati gradjane BiH osim kao "gradjani Bosne i Hercegovine". Postoji i Bosanci i Hercegovci, ali mislim da to nije tacno jer gdje su tu Krajisnici, Semberci, Bircani..................

Ako pricamo o ideji da se formira bosanska nacija, mislim da je to offtopic tema, jer ju je jos 1990. godine unistio Alija Izetbegovic kada je bas zbog te ideje iz stranke izbacio Adila Zulfikarpasica, i odlucio se za formiranje bosnjacke nacije kao prosto novog imena za Muslimane. Sta onda da pricamo o Srbima i Hrvatima kojima to se moze nametnuti jedino totalnom okupacijom.

Neretva je u Hercegovini! Naglasio sam Bosnu ali granica je selo Bradina iznad Konjica na jugu. Sve južno od toga je Hercegovina. Nemam ništa protiv Bosanaca ali sam alergičan na negiranje Hercegovine.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 07:20 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

hercegovac27 je napisao:
MILO je napisao:

Bošnjak=Musliman od 1974-1991 Bosanac= svaki građanin BiH koji živi na području Bosne. Bošnjanin je svako ko je živio na području kraljevine Bosne a to nisu samo Bošnjaci koji doduše u nedostatku vlastitog identiteta prisvajaju istoriju Bosne. Upravo zato su sebe i nazvali Bošnjacima 1992. ne bi li se poistovjetili sa Bošnjanima iako s njima nemaju baš puno veze. Trebaju shvatiti da Bosna i Hercegovina nije samo njihova a upravo ovim odabirom svog naziva pokazuju da pretenduju ka tome. Nije ni čudo što su Bosnu "ogadili" i Srbima i Hrvatima.

Ako ćemo negirati istorijske činjenice i lagati na vagone poput Dobrice Ćosića,onda si ti u pravu!

Ako je Kulin Ban bio Bošnjak/Bošnjanin onda i njegov praunuk iako je sa bogumilstva prešao na Islam ostaje Bošnjak!Ako menjaš veru ne znači da menjaš i naciju!
Bošnjanin i Bošnjak su arhaični nazivi za žitelje srednjovekovne Bosne dok je Bosanac/Hercegovac moderniji naziv za te iste žitelje!To što su se neki povodili za nekim ideologijama pa im neko provukao špagu "kako neće biti Bosne i Hercegovine" je poseban par opanaka!U 21.veku se možeš izjasniti kako želiš i hoćeš!

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 07:24 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 18 Apr 2004, 23:41
hercegovac27 je napisao:
Trebali ste fino uzeti tursku i malo je preurediti. Bolje bi vam pristajala uz vaš identitet.

Jok - sto ce nam turska, imamo bosansku. Nego, koja zastava bi pristajala tvom identitetu ?

Ma liberté

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 07:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Japanese_rose je napisao:
hercegovac27 je napisao:
Trebali ste fino uzeti tursku i malo je preurediti. Bolje bi vam pristajala uz vaš identitet.

Jok - sto ce nam turska, imamo bosansku. Nego, koja zastava bi pristajala tvom identitetu ?

Sudeći po onom kako se tip provaljuje mislim da bi lično njegovom identitetu zastava sa kukastim krstom najbolje odgovarala!

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 10:54 
Stara kuka
Stara kuka

hercegovac27 je napisao:

Moja je zastava crveno, plavo, bijela trobojka. Ljiljani su mi čak i ljepši ali s obzirom da ih je koristila jedna od tri strane u ratu i pod njom ubijala ne muslimane onda to nije moja zastava. Čak štaviše Bošnjaci nisu imali pravo svojatati kraljevsku zastavu Bosne. Nikako ne mogu shvatiti da BiH nije samo njihova. I dan danas se isto ponašaju.
Ja imam svoj identitet i nikada nisam imao problema s tim. Uostalom Srbi u BiH imaju vlastiti identitet još od kraja 19. vijeka. Niko Bošnjacima nije kriv što kasne za Srbima i Hrvatima čitav vijek i sada falsifikuju istoriju ne bi li prikazali da su samo oni autohtoni stanovnici BiH što je naravno potpuna ludost. Možda mnogi zaboravljaju da su većina vladara Bosne bili katolici. Onda nisu bili bogumili. Bogumila je bilo i na drugim tadašnjim teritorijama. Bilo ih je dosta u današnjoj Bugarskoj i Makedoniji. Nazivanje današnjih Bošnjaka isključivim potomcima bogumila je falsifikovanje istorije uslijed nedostatka vlastite. Takav primjer imamo i kod Albanaca. Najnovije njihovo tvrđenje je da je Kleopatra bila Albanka! Iako se Albanci naseljavaju na Balkan dolaskom Turaka koji su ih potjerali iz njihove prapostojbine, teritorije današnjeg Dagestana i Azerbejdžana. Skenderbeg takođe nije Albanac. Pravo ime mu je bilo Đorđe Kastratović i vladao je Albanijom za vrijeme Dušanovog carstva.

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 10:55 
Stara kuka
Stara kuka

MILO je napisao:
hercegovac27 je napisao:

Sudeći po onom kako se tip provaljuje mislim da bi lično njegovom identitetu zastava sa kukastim krstom najbolje odgovarala!

Jedini koji ovdje provaljuju si ti i ovaj lik behar! Nemojte se više blamirati! Ispadate smiješni!

Vrh

PostPoslato: 30 Sep 2009, 11:06 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Ako su se u srednjem veku prema Bošnjanima-bogumilima njihove komšije ponašale kao što se ti danas ponašaš,onda mi je jasno zašto su prigrlili ISLAM!

A ekspidicije papinih vojnika i "diplomata" koji su dolazili da unište herezu u Bosni najbolje oslikavaju taj odnos!
Daj čoveče oladi,,,,ta ravnogorska spika ne prolazi kod razumnih ljudi!
Idi kopaj krompir-uradi šta korisno!

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Ova tema je zaključana, ne možete da menjate postove ili da odgovarate  [ 131 Posta ]  Idi na stranicu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]