banjalukaforum.com

Dobrodošli na banjalukaforum.com
Danas je 06 Maj 2025, 23:56

Sva vremena su u UTC [ DST ]

Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća
Autoru Poruka
PostPoslato: 21 Sep 2009, 21:56 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 24 Nov 2002, 20:11
Najvolim ljude koji se nacitaju kojekakvih gluposti po casopisima (stranim) pa mi onda dodju da kenjaju u radnju o tome kako je kod nas ponuda ovakva ili onakva i kako su cijene ovakve ili onakve....da se razumijemo, beograd i zagreb imaju puno bolje cijene i ponudu od BL, evropa ima puno bolje cijene i ponudu od beograda i zagreba, kina ima puno bolje cijene i ponudu od evrope.....vidi li iko od ovih "nacitanih" poentu....al ne...opet takvi isti dodju i pametuju kako je preporucena cijena intelovog ABC procesora XY dolara sto dodje YZ km a kod nas je jbga YZ+n km sto je ipak skupo....ili ga nema a intel ga je objavio jos prije 5 dana.... :roll: :roll:

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 22:13 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
izem mu misa, reko sam da ne znam, dosad nisam nista kupio tamo, sta da kupujem tamo kad mogu preko svoje firme, bar sto se informaticke opreme tice... treao bi mii je jdan digitalac, ne bih previse para u to. eto dvoumim se izmedju canona i nikona. gledao u katalogu, imaju obje marke. dao konstataciju, nista vise.

Vrh

PostPoslato: 21 Sep 2009, 23:51 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2004, 14:04
Freak_on_a_leasH je napisao:
Najvolim ljude koji se nacitaju kojekakvih gluposti po casopisima (stranim) pa mi onda dodju da kenjaju u radnju o tome kako je kod nas ponuda ovakva ili onakva i kako su cijene ovakve ili onakve....da se razumijemo, beograd i zagreb imaju puno bolje cijene i ponudu od BL, evropa ima puno bolje cijene i ponudu od beograda i zagreba, kina ima puno bolje cijene i ponudu od evrope.....vidi li iko od ovih "nacitanih" poentu....al ne...opet takvi isti dodju i pametuju kako je preporucena cijena intelovog ABC procesora XY dolara sto dodje YZ km a kod nas je jbga YZ+n km sto je ipak skupo....ili ga nema a intel ga je objavio jos prije 5 dana.... :roll: :roll:

Шта да ти кажем мој Карло...нико такве не воли. Зато ја никад никог не учим памети и ником не говорим колико би требало
да цијени своју робу, или како да ради свој посао. Као прво непристојно је, као друго нема никаквог ефекта а као треће
само досађујеш раднику који ионако не одређује цијене робе. Ово што ја сам ја у овој теми навео су моји утисци, нисам никоме из ComTrade-а ништа у лице рекао (рекох већ зашто). Моје мишљење је такво какво јесте, а њега можеш прочитати у наслову теме. :wink:
Вјерујем да си свакакве ликове сретао док си радио у Eurosplet-у (не знам да ли си још увијек тамо), таквих има свугдје, не само у свијету рачунара. Јебига, зато ја само питам за цијену и кажем хвала-довиђења. Ако ми се свиди-купим, ако не-тражим јефтиније.
Ваљда тако и ти радиш, осим ако си досад уштекао толико пара па да имаш за бацање. :lol:

Vrh

PostPoslato: 22 Sep 2009, 07:42 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ne kazem ja da treba bacat pare....treba se malo osvrnut i pogledat gdje se zivi....a zivi se u, blago receno, "supku svijeta".....ajd ti meni posto kritikujes cijene objasni kako bi se to trebalo radit da cijene budu normalnije a ja cu ti onda rec u cemu je problem kod te politike...

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2009, 00:13 
Pripravnik
Pripravnik
Korisnikov avatar

Pridružio se: 17 Feb 2004, 14:04
Ne kazem ja da treba bacat pare....treba se malo osvrnut i pogledat gdje se zivi....a zivi se u, blago receno, "supku svijeta".....ajd ti meni posto kritikujes cijene objasni kako bi se to trebalo radit da cijene budu normalnije a ja cu ti onda rec u cemu je problem kod te politike...

Па живи се у "шупку свијета" само зато што људи хоће да живе у шупку свијета. Нема другог објашњења.
По чему је Балкан шупак свијета? Ни по чему, осим по ставу и понашању људи, осим по оној домаћој "овце су ту
да се шишају" "ако су будале и треба их оперушати" "ако нећеш ти, хоће неко други", итд...
Изабери неку изреку о томе, има их доста. Такав је менталитет људи. Па богатије земље од наше са бољим
стандардом живота имају јефтиније цијене за исту робу. Ако је то теби логично, онда немам више коментара.
А што се тиче цијена и начина рада, нема смисла да се понављам. Већ сам рекао мој став на ту тему.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2009, 07:21 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pazi sad ovo...ja otprilike znam kako funkcionise komplet sistem sa racunarskom robom i znam zasto su cijene takve kakve jesu...ti ili mi objasni na koji nacin da se napravi da cijene budu manje ili zacepi....nije dovoljno rec "boli me uvo ocu da bude jeftinije"....kako to izvest faco....

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2009, 09:07 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2006, 15:16
Pazi sad ovo...ja otprilike znam kako funkcionise komplet sistem sa racunarskom robom i znam zasto su cijene takve kakve jesu...ti ili mi objasni na koji nacin da se napravi da cijene budu manje ili zacepi....nije dovoljno rec "boli me uvo ocu da bude jeftinije"....kako to izvest faco....

Pomenuo si časopise.
Najbolje kad neki lik koji jedva ima neki celeron kod kuća hoće grafičku od 1000 KM :roll: :roll: :roll: :roll:

Nikad nikog nisam sudio po izgledu (zamalo da izgubim jednog kupca koji je uzeo laptop od 2.500,00 KM, a izgledao je u najmanju ruku kao prosjak), ali uglavnom ti nafurani dođu i traže mi ASUS MARS (ko zna o čemu pričam shvatiće) :roll: :roll: :roll: :roll:

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2009, 16:27 
Veteran
Veteran
Korisnikov avatar

Pridružio se: 01 Nov 2005, 10:15
Ma sve dok je standard kod nas ovakav, dok su plate mizerne, dok je glavni kompLJuter PentiJum 5, dok je ATI 4770 svemirska tehnologija a radeon 8500GT vrh vrhova će i cijene biti ovakve. Lako je na zapadu imati niske cijene kada je kapital jeftiniji a promet x puta veći nego kod nas. Sve iole egzotičnije u BL se mora čekati, a i tada se dobije poprilično paprena cijena. Kada se tome doda i to da tržištem vlada par velikih firmi sve je jasno. Ovo nije kritika, samo mislim realna slika stanja. Oni koji su upućeniji bi to mogli još bolje da obrazlože.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2009, 21:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

pa dovoljna je informacija da postoje dva glavna dobavljača NoName komponenti u BiH.

Kakva konkurencija, takav i kvalitet.

Srednjevekovni naucnik je tvrdio da je zemlja okrugla i da se okrece oko sunca. Za to je cula Sveta Inkvizicija i on beše izveden pred Sud i osuden. Kazna je bila strašna. Odveli su ga do kraja Sveta i gurnuli u ambis.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2009, 22:01 
Administrator
Korisnikov avatar

Pridružio se: 15 Nov 2002, 13:51
popovich je napisao:
Па богатије земље од наше са бољим
стандардом живота имају јефтиније цијене за исту робу. Ако је то теби логично, онда немам више коментара.

Naravno da je logično.Koliko komada "robe" proda jedan prodavac kompjuterske opreme u Berlinu,Londonu i uBanja Luci?
Ovaj u Berlinu i Londonu sebi može dopustiti da radi uz minimalnu maržu jer će to nadoknaditi količinom.Ovaj u BL neće.

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2009, 22:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Ma dzaba.....nekim ljudima se ne moze objasnit....dok god u prodavnice racunarske opreme budu ulazili ljudi koji traze Pentium 4 (a takvih je sada oko 95%) stanje ce bit takvo....racunar nije ves masina....ves masinu je puno lakse objasnit, kupit, prodat, a osim toga ves masina svima treba a racunar ne treba (kod nas jos uvijek ne treba).....zoka je naveo samo jedan od razloga zbog kojih je kod nas skuplja racunarska oprema, grunf je naveo jedan i dellboy je naveo jedan....a ima ih jos trista zbog kojih je takva situacija.....i onda kad mi se neko krene pravit pametan bez da to potkrijepi argumentima odma mi pocne glava pucat....

Vrh

PostPoslato: 24 Sep 2009, 23:09 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

Pridružio se: 27 Nov 2008, 14:05
a gdje radis? koja firma?

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2009, 00:56 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
_zoka je napisao:
popovich je napisao:
Па богатије земље од наше са бољим

Naravno da je logično.Koliko komada "robe" proda jedan prodavac kompjuterske opreme u Berlinu,Londonu i uBanja Luci?
Ovaj u Berlinu i Londonu sebi može dopustiti da radi uz minimalnu maržu jer će to nadoknaditi količinom.Ovaj u BL neće.

Njima je veća konkurencija jer su u velikim gradovima gdje ima dosta prodavnica,a ljudi u EU imaju slobodu kretanja pa je konkurencija još veća jer ima povoljnih prodavnica i u drugim zemljama EU.
Još ti u velikim gradovima moraju dobro platiti radnike koji znaju prodati robu, ,imaju veće troškove zakupnine,moraju dobro voditi knjige (nema razgovora sa poreznicima jer se sve kažnjava)...
Kupovna moć je velika, ali svi gledaju kako da se prođe jeftinije! Možda se više pazi nego u BL!

Ma dzaba.....nekim ljudima se ne moze objasnit....dok god u prodavnice racunarske opreme budu ulazili ljudi koji traze Pentium 4 (a takvih je sada oko 95%) stanje ce bit takvo....racunar nije ves masina....ves masinu je puno lakse objasnit, kupit, prodat, a osim toga ves masina svima treba a racunar ne treba (kod nas jos uvijek ne treba).....

Možda je tako jer oni koji nešto znaju o tome sigurno neće ni gledati neke stvari u BL :wink:
A i veš mašine su zaj... Šta tu ima caka, skoro kao kod kupovine računara (broj obrtaja, bubanj, programi, energetska klasa, servisiranje...). U BL ih je možda lakše prodavati jer je jedna marka uvijek in - Gorenje!

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2009, 15:42 
Pripravnik
Pripravnik

Pridružio se: 22 Jan 2004, 10:56
A evo, dosadno mi, pa da se i ja malo ukljucim u raspravu, i mlacenje prazne slame :) Pa u principu, prilicno je jednostavno... velicina (i donekle kupovna moc, izuzetak je kina) trzista diktira visinu cijena. Dok kod nas uvoznici zaradjuju na marzama, u eu i usa zaradjuju iskljucivo na rabatima. Recimo dok kod nas jedan uvoznik u uzima par kontejnera robe, za EH oni uzimaju par kontejnera npr samo ddr2 800mhz memorije... pa jasno je ko dobije nizu cijenu. Pa nije da oni nove drzave u EU primaju zbog velikodusnosti i ljubavi.
Kad ce se to promjeniti... jednog lijepog,dalekog dana kad udjemo u EU i ne bude carine i ostalih dadzbina prilikom kupovine s interneta.
I jos, sto se tice kupaca... neko je kritikova kupce kod nas. Mislim da kakvi su prodavci, da su kupci par klasa iznad. Ja jos nisam naisao na prodavca koji mi je znao odgovoriti na sva pitanja, kad sam nesto kupovao. Osim toga, prosjecni korisnik ovdje, zna daleko vise o funkcionisanju racunara od prosjecnog korisnika u USA. Rodjak mi radi u "Best Buy" u Chicagu, na ovom odjelu... do prije nekoliko godina, i uskrsnuca Apple-a, 90% ljudi kad je kupovalo trazilo je "computer" i to je sve sto ih se ticalo. Danas eventualno inzistiraju na apple-u.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2009, 18:01 
Administrator
Korisnikov avatar

dejan je napisao:
I jos, sto se tice kupaca... neko je kritikova kupce kod nas. Mislim da kakvi su prodavci, da su kupci par klasa iznad. Ja jos nisam naisao na prodavca koji mi je znao odgovoriti na sva pitanja, kad sam nesto kupovao.

Evo ja radim već 10 godina kao trgovac.Ne trgovac tehničke robe,nego robe široke potrošnje(doduše zadnje dvije godine radim u knjižari),znači robe koja je opšte poznata svima i koriste je svakodnevno,i iz moga iskustva veliki dio kupaca ne zna šta traži ili to ne zna objasniti na pravi način.Stoji i to da ima trgovaca koji se ne mješaju puno u svoj posao ali ne možeš očekivati da ti odgovore na sva pitanja.Ipak je većina nas završila samo srednju školu,a ne ETF.

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2009, 21:41 
Stara kuka
Stara kuka
Korisnikov avatar

_zoka je napisao:
dejan je napisao:
I jos, sto se tice kupaca... neko je kritikova kupce kod nas. Mislim da kakvi su prodavci, da su kupci par klasa iznad. Ja jos nisam naisao na prodavca koji mi je znao odgovoriti na sva pitanja, kad sam nesto kupovao.

Evo ja radim već 10 godina kao trgovac.Ne trgovac tehničke robe,nego robe široke potrošnje(doduše zadnje dvije godine radim u knjižari),znači robe koja je opšte poznata svima i koriste je svakodnevno,i iz moga iskustva veliki dio kupaca ne zna šta traži ili to ne zna objasniti na pravi način.Stoji i to da ima trgovaca koji se ne mješaju puno u svoj posao ali ne možeš očekivati da ti odgovore na sva pitanja.Ipak je većina nas završila samo srednju školu,a ne ETF.

I ne mogu znati svaku ebenu stavku ili karakteristiku za svaki ebeni komad računara...

Vrh

PostPoslato: 25 Sep 2009, 22:03 
Majstor
Majstor
Korisnikov avatar

Pridružio se: 23 Apr 2006, 19:03
Sad ce me razapeti, ali ako sam ja kupac i imam neku potrebu, nije moja potreba(ako ne zelim i ne zanima me) da znam ista o tome sto zelim da kupim. Prodavac, za moje pare, bi trebalo da obigrava oko mene i objasni mi sta od njegovih proizvoda najbolje, a ujedno i najpovoljnije sluzi mojim potrebama. Nije moj posao da znam hocu li DDR II ili III itd. nego da objasnim meni treba racunar za to, to i to a htio bih da kosta otprilike ovoliko. Kupac uopste ne treba da bude strucan, jedina stvar je sto ce ga na dosta losijih mjesta odrati ako ne zna sta kupuje.
Evo jedan odlican citat sa recenzije jedne prodavnice(http://www.inc.com/magazine/20090501/wh ... endly.html)
Citiraj:
No, wait: The most amazing thing is that I have often gone into B&H to purchase a specific product, only to be talked into something cheaper. For example, once I went in to buy a field video monitor to use for some interviews I was conducting. I expected to pay $600 until the salesperson said, "Why don't you just get one of these cheap consumer portable DVD players? They have video inputs, they work just as well, and they're under $100." This was no accident. "The entire premise of our store is based upon your ability to come in, touch, feel, experiment, ask, and discuss your needs without sales pressure," B&H's website says.

Vrh

PostPoslato: 26 Sep 2009, 00:31 
Majstorski kandidat
Majstorski kandidat

Pridružio se: 12 Dec 2008, 16:34
Time trek je napisao:
Sad ce me razapeti, ali ako sam ja kupac i imam neku potrebu, nije moja potreba(ako ne zelim i ne zanima me) da znam ista o tome sto zelim da kupim. Prodavac, za moje pare, bi trebalo da obigrava oko mene i objasni mi sta od njegovih proizvoda najbolje, a ujedno i najpovoljnije sluzi mojim potrebama. Nije moj posao da znam hocu li DDR II ili III itd. nego da objasnim meni treba racunar za to, to i to a htio bih da kosta otprilike ovoliko. Kupac uopste ne treba da bude strucan, jedina stvar je sto ce ga na dosta losijih mjesta odrati ako ne zna sta kupuje.
Evo jedan odlican citat sa recenzije jedne prodavnice

U potpunosti si u pravu.

Uz cijene je bitan i prodavac. Možda i bitniji jer mora dati savjet i privući kupca.
Prodavac koji ima dobru prodaju će biti nagrađen vani nekako (povećanje plate, procenat, popust na robu...)
U Banjaluci neke gazde ne plaćaju prekovremeni rad i gledaju kako će što manje platiti prodavače. Zato je takva situacija jer ljudi neće da rade.
I oni što rade kukaju kako ne mogu da znaju svaki artikal. Pa to je im posao.

Nisam puno u BL, a ikada sam u BL ne idem mnogo u takve prodavnice. Ali kada idem nešto gledati,vidio sam da se isti ljudi vrte godinama u prodaji. Jednom su u jednoj, za par mjeseci u drugoj prodavnici tj. drugoj firmi, a ne znaju komunicirati sa mušterijama niti znaju opisati to što prodaju. Možda je to zato što oni što znaju neće da rade ili možda zbog plata? Ali takav im je posao da moraju znati neke stvari.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 15:45 
Administrator
Korisnikov avatar

BL4ever je napisao:
I oni što rade kukaju kako ne mogu da znaju svaki artikal. Pa to je im posao.

Naravno.I doktoru kada odeš on zna sve.Ne traži drugo mišljenje,ne saziva konzilijume...........Jok.Sve zna.Vjerovatno i ti znaš sve o svome poslu.Do detalja.Ali baš sve.Kao što i ja moram znati kako se zvala nerođena tetka alkoholičarka od autora najčitanije knjige u Američkoj Samoi :roll: ,jer naravno da će se naći neki pametnjaković koji će reći da ja ne želim da radim ako mu ne pružim i taj podatak.

Vrh

PostPoslato: 27 Sep 2009, 15:47 
Rdjavom qrcu i dlaka smeta...pa logichno je da ako se raspitujesh za nesto da i ti sam trebash znati o cemu se radi....

Vrh

Prikaži postove u poslednjih:  Poređaj po  
Započni novu temu Odgovori na temu  [ 80 Posta ]  Idi na stranicu 1, 2, 3, 4  Sledeća

Sva vremena su u UTC [ DST ]